little-fish 發表於 2013-10-24 11:24:50

24 oct: 25c 4km rr 23:35
補回23 oct:第4組200m 42.18sec

little-fish 發表於 2013-10-25 00:24:36

師傅話停滯不前係overtrain 咗,order 要休3日,不過打算休兩天,因為bb...

little-fish 發表於 2013-10-25 09:48:26

唉,師傅師兄叫到,唯有休啦,仲諗住盡量拆開課程之間,之前堆積一起連續跑4日,可能係原因
我都有點奇,師兄10km 進度唔錯,做乜無啦啦又提早報全馬?攞進步獎?預祝師兄早日sub40

kelvin71 發表於 2013-10-25 10:02:53

little-fish 發表於 2013-10-25 09:48
唉,師傅師兄叫到,唯有休啦,仲諗住盡量拆開課程之間,之前堆積一起連續跑4日,可能係原因
我都有點奇,師 ...

報全馬...有點情意結...另外通常在四/五月間會有一個大約38KM的長跑比賽,是和昔日宿友一起玩的,也不想停...

有家室,留港的話一年只得一次機會跑全馬,所以冇咩事幹的話都想報黎跑.

little-fish 發表於 2013-10-25 10:09:21

咁又係,做開就想跑

kelvin71 發表於 2013-10-25 11:00:27

但如果師傅肯繼續MONITOR住個進度,就想放心一博.
就算最後失敗了,也只好怨自己資質差.

現在只是用之前的PROGRAM做FINE TUNE,始終係差啲.

little-fish 發表於 2013-10-25 11:29:18

這個就係經驗,比自己mon 住來寫給自己竟然更準
離不開

little-fish 發表於 2013-11-4 15:46:11

week4 of build phase- overtrained

28th oct monday:9 km slr,24c,49:53
         5:52 ave hr 130,5:24 ave hr 155, 4:50 ave hr155
         6:32 ave hr 140,5:35 ave hr 147, 4:54 ave hr 156
         6:26 ave hr 140,5:25 ave hr 147, 4:52 ave hr 158

29th oct tuesday: 24c 19km long run 1:48:12
白石角一班鐡人在訓練,個個都大隻

31 oct thursday: 25c ,7 km recovery run+(6x100@1:30+6x200@2:00+4x300@2:30) speed repeat
    7km:43:24
   100m:21.7 ,22.2 ,21.4 , 19.0 ,18.4 19.3
   200m:43.2 ,40.0 ,38.9 ,39.8 ,40.4 ,42.7
   300m: 1:11.2 , 1:08.2 ,1:07.5 ,1:09.1
   2km cool down 15:40.4
total 1:40:52.5(time) ,16.11 km

1 nov friday: 26c, 6km recovery run 36:55 公園輕量運動

2nd nov: 26c ,6km tempo
19min warm up3.31km
    tempo: 4:33ave hr 154
               4:38            165
               4:43.5          167
               4:45.5         167
               4:52.9            166
               4:49.4            166
               2 km cool down

little-fish 發表於 2013-11-4 17:00:36

共跑61.42km

Vcbid:係overtrain 咗,所以在速耐上大倒退20Sec 有多,要休兩星期睇睇,現在再跑都是多餘

vcbid 發表於 2013-11-4 17:21:03

little-fish 發表於 2013-11-4 17:00
共跑61.42km

Vcbid:係overtrain 咗,所以在速耐上大倒退20Sec 有多,要休兩星期睇睇,現在再跑都是多餘 ...

阻一下師兄日誌位置

小弟都係照抄其他師兄既心率訓練課程黎練, 唔係好識, 我想問點先知自己有無over train? 係咪當TEMPO時間停滯或者倒退, 就應該停1-2個星期唔好練? 定係應該每次完左RACE PHASE要抖下先開始下一個周期?

little-fish 發表於 2013-11-4 21:18:55

vcbid 發表於 2013-11-4 17:21
阻一下師兄日誌位置

小弟都係照抄其他師兄既心率訓練課程黎練, 唔係好識, 我想問點先知自己有無over tra ...

我是因為rr,lr,speed repeat 都有增強,惟獨是tempo 一路倒退,問師傅後說是典型的overtrain,所以速耐持久唔到,亦即長跑成績唔掂。其實我是連semi long run 都是倒退。開始時還以為是耐只跑rr所至,但3課tempo 後就知道唔關事,因為以前唔會咁。

little-fish 發表於 2013-11-16 21:04:49

15nov 2013,休息兩星期後為重投跑步做過輕鬆cross training:
30min gym bike,rpm 90以上,ave hr 約莫120,阻力level8 .
之後全身做輕量舉重

little-fish 發表於 2013-12-16 07:57:46

皇者之戰:B321 ,劉Kwan 智,cm 19壯年組

little-fish 發表於 2014-12-11 15:48:55

好耐冇更新,重新操跑,由約9月底起,近兩星期約60km per week. Build phase 3 rd week now. 不經不覺已經約2年未進行過race phase.

kelvin71 發表於 2014-12-12 09:10:23

little-fish 發表於 2014-12-11 15:48
好耐冇更新,重新操跑,由約9月底起,近兩星期約60km per week. Build phase 3 rd week now. 不經不覺已經 ...

呢個時間做race, 跑渣馬?

little-fish 發表於 2014-12-12 22:21:30

kelvin71 發表於 2014-12-12 09:10
呢個時間做race, 跑渣馬?
係,跑半馬。(君知我心)
不過今日跑咗一轉摸擬半馬,仍然未達目標。
簡介一下重操要點:由9月底重新操,當時10/62min能力(30c),到11月頭10/52min,之後又腳痛休息咗兩星期,今日simulation(約9成力?)109:25/21.2km.(14c)(仍然好慢)
暫時長課到24km,下星期25k,之後逐步減2km/week,並開始跑interval,現時tempo 7km,slr 13km.,sR8x200m(唔敢跑太多,怕傷),8km recovery.大約係咁

little-fish 發表於 2015-3-29 23:54:49

今早梅子林5轉(由第一個凉亭起,盡量減少resting time,反正初段梅子林較平,對練肌肌冇乜用),可惜因老婆急召,未能盡試肌力。不過對梯級很弱,前星期就未能一口氣跑上矛坪,面對梯級唯有行路

little-fish 發表於 2015-3-30 06:27:58

剛跑完10km慢jog,肌肉冇投訴,nice.天氣熱啦,慢跑都出一身汗。

little-fish 發表於 2015-4-2 12:26:21

星期二,半馬
今早10km慢跑,原打算跑speed development,感覺上唔對路,改跑輕鬆的。
3月約莫247km

little-fish 發表於 2015-4-5 21:28:51

vcbid:我一年都未必比賽一次的,只係為減肥,我180幾lb.

開始感覺跑到漫無目的,短期內不用再加里數。目前只有一個長遠目標,係2016渣全馬報仇。以目前里數,持續一段時間,應該可以把半馬距離練到平和自然,隔星期的山路練習,應可以把渣馬賽道變陽關大道。梅子林已經做到五轉,係時候升級,轉跑良友路。
頁: 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 [23] 24 25 26 27
查看完整版本: 小魚心率歷程(p8 開始)

香港長跑網