香港長跑網  - 長跑長友

樓主: iceberg99
打印 上一主題 下一主題

TKO毅行 T隊, K 隊 (及O隊 --> support team) 操山 go Go GO!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 SammyTO 於 2010-7-18 20:29 發表

TKO隊友仔,

無意中發現,希望幫到大家.

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=9146288&extra=page%3D3&page=4

Sammy

呢篇野我都睇過, 唔錯~

升級   9.35%

該用戶從未簽到

原帖由 iceberg99 於 2010-7-17 05:46 PM 發表
出吓報告先
今日一行8人 (大雄、哈利、明、Bolo、活活、路路、Sammy、我)
先講天氣先 ------ 今日真係變幻無常,
先落大雨 (7:00am 前),北潭凹出發時收咗D,跟住又橫風橫雨 (落雷打石山),至雞公又收 ...

好... 勁...
好累...明天出report " />" />jhk

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 62 天

K隊-訓練4報告:
    出席: Desmond 、猿球 、馬拉
    日期:18//2010 (星期)
    出發時間: 7:30am
    1.
    由黃大仙地鐵行上麥徑5段沙田凹入口作熱身(2.5k)
    2.
    麥徑5段沙田凹入口 - 大埔道      (7k)
    3.
    大埔道 - 城門水塘                       (4.6k)
    4.
    城門水塘 - 鉛鑛凹                       (6.2k)
    5.
    鉛鑛凹 - 大帽山荃錦公路          (9.7k)
    (
    全程約28.41.)
    7:30
    完成全程    除左休息, 去厠所, 賣飲品, 影相, 抽筋, 按摩 拉筋, 聽電話,實際用時5:37
    紀綠如下:
    http://connect.garmin.com/activity/40834985

報告:

唯一猿球今日全程冇爆到, 如果由佢獨行肯定5個鐘有找攪掂,我同Desmond就爆到七彩, 我抽左邊小腿, 上針山時仲冇事,落針山時開始抽, 當時列日當空, 佢兩個狀態好到不得了,還在山頂中間抽緊的我, 見佢兩個已落到山下, 所以叫都叫唔到佢地, 自已坐係路中間抖左一大輪, 慢慢行落去, 要佢兩個係山下等左我好耐, 真係唔好意思。
            一路三個人慢慢行, 到左鉛鑛凹, 又加水又休息, 然後向8段大帽山進發, 就在好多大石頭個條山路, 唔對路,輪到 Desmond 爆了。
            Desmond, 肚餓,對腳震緊, 冇力,行唔郁 好想訓覺, 睇來有少少中暑蹟像, 但又唔係缺水個隻,當時如果真係比佢係度訓覺, 我想佢即刻可訓著左, 呢個時候, 幸好猿球帶左power gel, Desmond 補充體力, 我也剛好帶左按摩膏, 猿球立刻幫Desmond 按摩雙小腿, 等佢恢復力量, 休息一陣, 體力恢復了, 繼續起程。
            大帽山愈來愈近了, 我地架體力消耗愈來愈大, 但全程冇爆過的猿球就愈戰愈勇, 沿著通往山頂的大斜路, 表演一場漂移上山絕技, 睇到我地目瞪口呆, 過了山頂到落山更加停不了, 九曲13灣的落斜路一口氣漂到山腳下, 猿球的絕技, 真令小弟眼果大開!最後K隊成功抵達荃錦公路
         最後落荃灣楊屋道街市四樓體育館沖個靚涼!

感想:
           多謝TKO毅行隊, 跟左隊長和各隊員操了一段日子, 小弟已行晒麥記1-10全餐 100公里, 從未行過山的小弟, 短短日子就能行晒麥記全餐, 雖然過程很艱拒, 很辛苦, 但每次能完成覺得很開心, 很自豪, 多謝隊長比機會小弟, 大家一齊努力, 加油!

升級   9.35%

該用戶從未簽到

http://ishare.iask.sina.com.cn/f/8733631.html

今日D相, PW格式照舊。。。5知ge ching/ctse PM我都得 
    " />" />

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬拉 於 2010-7-18 22:39 發表
    7:30完成全程    除左休息, 去厠所, 賣飲品, 影相, 抽筋, 按摩 拉筋, 聽電話,實際用時5:37

恭喜TKO毅行 K 隊!!!
    你地好叻啊!!!  加油呀!!!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

猿猿兩條腿D 雞肉好勁喎,睇黎有秘密練兵~~
    加油呀K 隊,初初操係易爆D,好快會上力~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 馬拉 於 2010-7-18 22:39 發表
    K隊-訓練4報告:
    日期:18/7/2010 (星期日)
    1. 由黃大仙地鐵行上麥徑5段沙田凹入口作熱身(約2.5k)
    2. 麥徑5段沙田凹入口 - 大埔道      (約7k)
    3. 大埔道 -  ...

馬拉兄, 一路睇你篇報告, 一路感到心中有愧! 身為隊長, 未能與三位隊員並肩作戰, 互相照應, 實在非常不應該. 今天很想和你們一起操練, 早已準備和靜儀一起於城門水塘突擊你們三人, 奈何昨晚外母大人下令今早要陪她飲茶, 以至突擊大計告吹, 真對不起!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 明跟人生跑 於 2010-7-18 20:59 發表
    壞人首領:本人是將軍澳毅行者後備成員.現各首領請求.不要給我們太多壓力.雖然首領沒有直接壓下來,
    但氣勢.人未到氣勢已在身旁,一陣風在身邊過了,隊長話頂到基維爾已有交代和我衝.衝,衝以我的力量.
    頂完之後就謝了, ...

明兄, 辛苦你了! 我以後都唔敢亂咁同人賭tea. (其實係我自己話玩牙骹戰, 壞人隊都冇回應到我)

我以後會緊記玩毅行一個人快係冇用架, 要全隊pacing平均先有用, 我以後都唔會比太多壓力大家, 不過少少壓力就.......

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2010-7-19 00:10 發表

明兄, 辛苦你了! 我以後都唔敢亂咁同人賭tea. (其實係我自己話玩牙骹戰, 壞人隊都冇回應到我)

我以後會緊記玩毅行一個人快係冇用架, 要全隊pacing平均先有用, 我以後都唔會比太多壓力大家, 不過少少壓力就... ...

大雄師兄, 明師兄, 請勿怪小弟多口, 以第1次毅行來說, 團體精神和耐力才是最重要的. 但呡兩樣要俾時間浸出來, 急不來.
    當大家走到60. 70K後, 甚麽事都可能發生, 有些會賴死唔行, 有的亙相埋怨, 更有些人會有幻覺.
    所以早些定下隊員組合等大家容易亙相了解. 小弟感覺上TKO隊PACING差距很大,努力啊!很多難題等着你們。

升級   6.85%

開心
  • 簽到天數: 1 天

活活師姐可安排代購2L 水袋,約 $70。
    有興趣請在星期三(21/7)或之前留名:

1. 哈利
    2. 昌
    3.明(2L或3L)
    4. iceberg99 (做backup )

Wty 、馬拉及明師兄是否有興趣?

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 waynekkw 於 2010-7-19 00:49 發表

大雄師兄, 明師兄, 請勿怪小弟多口, 以第1次毅行來說, 團體精神和耐力才是最重要的. 但呡兩樣要俾時間浸出來, 急不來.
    當大家走到60. 70K後, 甚麽事都可能發生, 有些會賴死唔行, 有的亙相埋怨, 更有些人會 ...

多謝壞人隊長比我哋既寶貴意見, 小弟一定緊記緊記!

請你放心, 我們的團隊精神非常良好(暫時 ), 至於分組方面, 真的要諗一諗.

我們原本打算操到十月時按能力正式分為兩組, 但聽完你意見後又覺得有道理, 就一於起本星期三晚同d隊員商討一下先.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-7-18 23:20 發表
    猿猿兩條腿D 雞肉好勁喎,睇黎有秘密練兵~~
    加油呀K 隊,初初操係易爆D,好快會上力~~

阿猿果然犀利!

今年睇好你呀!

升級   9.35%

該用戶從未簽到

K隊-訓練4報告:
    日期:18//2010 (星期)
    1.
    由黃大仙地鐵行上麥徑5段沙田凹入口作熱身(2.5k)
    2.
    麥徑5段沙田凹入口 - 大埔道      (7k)
    3.
    大埔道 - 城門水塘                       (4.6k)
    4.
    城門水塘 - 鉛鑛凹                       (6.2k)
    5.
    鉛鑛凹 - 大帽山荃錦公路          (9.7k)
    (
    全程約28.41.)
    7:30
    完成全程    除左休息, 去厠所, 賣飲品, 影相, 抽筋, 按摩 拉筋, 聽電話,實際用時5:37
    紀綠如下:
    http://connect.garmin.com/activity/40834985

報告:

唯一猿球今日全程冇爆到, 如果由佢獨行肯定5個鐘有找攪掂,我同Desmond就爆到七彩, 我抽左邊小腿, 上針山時仲冇事,落針山時開始抽(#我第一次都系謝曬, 十分之想退出), 當時列日當空, 佢兩個狀態好到不得了,還在山頂中間抽緊的我, 見佢兩個已落到山下, 所以叫都叫唔到佢地, 自已坐係路中間抖左一大輪, 慢慢行落去(#見馬拉滿頭大汗, 步伐不穩地), 要佢兩個係山下等左我好耐, 真係唔好意思。
            一路三個人慢慢行, 到左鉛鑛凹, 又加水又休息, 然後向8段大帽山進發, 就在好多大石頭個條山路, 唔對路,輪到 Desmond 爆了。
            Desmond, 肚餓,對腳震緊, 冇力,行唔郁 好想訓覺(#果刻一趟下, 真的會睡下去), 睇來有少少中暑蹟像, 但又唔係缺水個隻,當時如果真係比佢係度訓覺, 我想佢即刻可訓著左, 呢個時候, 幸好猿球帶左power gel(肚餓, 人家說難吃的power gel, 我吃得好香), Desmond 補充體力, 我也剛好帶左按摩膏, 猿球立刻幫Desmond 按摩雙小腿(#刹時full power, "奔肌"好好用), 等佢恢復力量, 休息一陣, 體力恢復了, 繼續起程。(#哈哈, 起完雙飛, 個人有力兼醒神. 好在有兩位隊員傍住, 先能走完全程. 好感激他倆的相扶鼓勵同支持.)
            大帽山愈來愈近了, 我地架體力消耗愈來愈大, 但全程冇爆過的猿球就愈戰愈勇, 沿著通往山頂的大斜路, 表演一場漂移上山絕技, 睇到我地目瞪口呆, 過了山頂到落山更加停不了, 九曲13灣的落斜路一口氣漂到山腳下, 猿球的絕技, 真令小弟眼果大開!阿猿恰是一名毅行fit 腳.最後K隊成功抵達荃錦公路
         最後落荃灣楊屋道街市四樓體育館沖個靚涼!(#有熱水同冷氣ga)

感想:
           多謝TKO毅行隊, 跟左隊長和各隊員操了一段日子, 小弟已行晒麥記1-10全餐 100公里, 從未行過山的小弟, 短短日子就能行晒麥記全餐, 雖然過程很艱拒, 很辛苦, 但每次能完成覺得很開心, 很自豪, 多謝隊長比機會小弟(#客氣客氣), 大家一齊努力, 加油!

升級   9.35%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-7-19 01:09 PM 發表

阿猿果然犀利!

今年睇好你呀!

他對腳玩毅行岩曬, 好強的韌力

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 62 天

原帖由 大雄2009 於 2010-7-18 23:21 發表

馬拉兄, 一路睇你篇報告, 一路感到心中有愧! 身為隊長, 未能與三位隊員並肩作戰, 互相照應, 實在非常不應該. 今天很想和你們一起操練, 早已準備和靜儀一起於城門水塘突擊你們三人, 奈何昨晚外母大人下令今早要陪 ...

隊長之言重了,人的體力有限,隊長前日先操過345段,應好好休息,保重身體,才能保持長期作戰狀態!

升級   94.3%

該用戶從未簽到

活活師姐可安排代購2L 水袋,約 $70。
    有興趣請在星期三(21/7)或之前留名:

1. 哈利
    2. 昌
    3. 明(2L或3L)
    4. iceberg99 (做backup )

升級   100%

該用戶從未簽到

諗清楚後, 都係覺得9,10月先分組好d, 因為現時大家pacing差距大的原因是因為有些隊員已操了很多次山, 而另一些則只操了一兩次, 若現在分組對遲加入的隊員不公平. 應等到9,10月時大家都操起的時候, 並根據50k以上長課的表現, 才能比較真正實力, 到時可能大家的差距不大, 點分都冇問題. 以因停操很久而完全未番回狀態的活活做一例子, 第二課已比第一課進步了很多, 可能操多幾課之後便能介晒我哋!

以上只是小弟愚見, 大家意見如何?

升級   0%

該用戶從未簽到

大雄ching ~~其實我真係好差下. 眼見tko 好多ching 都好勁. 不如放我在後補位置上先 到時再睇情況,如果未理想ge 我可以改做十卜架...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2010-7-20 12:55 發表
    大雄ching ~~其實我真係好差下. 眼見tko 好多ching 都好勁. 不如放我在後補位置上先 到時再睇情況,如果未理想ge 我可以改做十卜架...

比心機多d一齊練啦. 歲月方長, 大把時間. 我覺得最重要反而係默契, 又唔係職業, 邊有可能練到四個人一模一樣嫁.
    計出值投入就最好, 開開心心上路去; 平平安安回家來 咁就最好啦, 唔係下年仲邊有得進步呀