香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   78.75%

該用戶從未簽到

呢個係你舊年既復出賽......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2009-5-18 14:04 發表

呢個係你舊年既復出賽......

應該係我開始正式練跑之後既第一個10K比賽先啱,但係上年件衫好似唔係好得,再諗諗~

升級   0%

該用戶從未簽到

大圍兄,小弟o岩o岩睇番d 相發覺你大腿肌肉好勁...請問有無咩心得...

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 大圍新跑手 於 2009-5-18 14:01 發表

一月一賽...呢個近近地都ok,睇下遲少少仲有冇得揀先~
    係wor...你好似話呢個係你個復出賽~

荃灣黃昏賽10K~~
    呢個都係我上年第一個復出賽~~~今年都好想玩.....不過睇黎我星期日都係要係山野渡過........

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-5-18 16:33 發表
    大圍兄,小弟o岩o岩睇番d 相發覺你大腿肌肉好勁...請問有無咩心得...

DEE兄:
    勁咩鬼....得毎粗字之麻,可能由細到大都鐘意踢波、踩單車,反而上身又冇咩練到,搞到好似上下唔對稱~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-5-18 20:50 發表

荃灣黃昏賽10K~~
    呢個都係我上年第一個復出賽~~~今年都好想玩.....不過睇黎我星期日都係要係山野渡過........

係啦.....我都好大機會要操山,所以都係唔報多。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-5-18 21:19 發表

DEE兄:
    勁咩鬼....得毎粗字之麻,可能由細到大都鐘意踢波、踩單車,反而上身又冇咩練到,搞到好似上下唔對稱~

唔係呀,好靚呀,我最弱係大腿雞肉,我都有踩單車,操山都算多啦,都係練唔好...我上下都唔掂...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-5-18 21:19 發表

DEE兄:

由我認識大圍兄的第一日,都覺得你以前應該係踢甲組的~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-5-19 18:24 發表

唔係呀,好靚呀,我最弱係大腿雞肉,我都有踩單車,操山都算多啦,都係練唔好...我上下都唔掂...

DEE兄唔好玩啦.....你咁勁都話自己弱。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-5-19 19:25 發表

由我認識大圍兄的第一日,都覺得你以前應該係踢甲組的~

馬王兄:
    你都好有想像力wor.....我只係甲組腳啫,如果以前踼甲組又點會咁屎波!

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.5.20 沙田運動場 Interval Run (800快 / 200慢 x 8 Sets)

呢晚出席既長跑網跑手雖然只得3丁友,而且仲落雨,但係都冇損我地呢晚衝圈既計劃。
    1) 暴雨中慢跑15分鐘熱身,感覺好正~
    2) 踢腿練習 - 神腿6式@50m x 2 Sets
    3) 衝刺跑 - 50m x 2
    4) 主菜衝圈 - 800快 / 200慢 x 8 Sets (天公做美,呢個時候停雨)
        3'16 (1'20)  3'20 (1'35)  3'18 (1'36)  3'17 (1'42)
        3'19 (1'41)  3'17 (2'06)  3'15 (2'23)  3'08
        尾兩組因為想做好少少d時間,所以200慢改行休耐少少。
    5) 慢跑15分鐘cool down + 拉筋

p.s. 如果用返呢個時間推算,現時10K時間最快都只可以去到42'-43',要做到sub40'真係要有排練。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-5-21 11:50 發表

依家跑10K落後你500米到.

瘋瘋:
    你跟住miss個program操,唔使幾耐你就追返果500米啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 貓仔欣 於 2009-5-21 11:55 發表

我唔使識佢, 望下張頭像, 都知佢"踢甲組"的~

我都唔使識妳,睇下妳自己冇用既野就送比人,都知你幾"環保"啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 貓仔欣 於 2009-5-21 12:44 發表

其實我一心一意只係想送比你咋~
    你比下面要左佢啦~  

妳係咪講d蚊貼呀? 妳都識講完全冇用啦,咁我要來做咩呀?
    妳仲有冇d錢使唔使冇咩用?有既我一定比面同妳要使佢~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 貓仔欣 於 2009-5-21 13:07 發表

哈~ 我明天就會在Barcelona血拼了~ 希望無穿無爛啦~

在城門河邊有幾棵檸檬安樹的, 發出的檸檬安香味同蚊貼的成份一樣的, 有驅蚊作用的
    你應該都無留意啦又~

我淨係識死跑爛跑咋,連檸檬安樹係點都未知啦,又點會有妳咁細心留意咁多野。
    祝妳明天順風順水,痛痛快快咁盡情放血啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.5.22 荔枝角公園 5個大圈隨意跑 約10K

呢晚join埋長跑網約跑,由大自然ching帶隊跑荔枝角公園緩跑徑,每大圈距離約2K。
    一行6人集合更衣後先慢跑一個大圈熱身,跟住照例練習神腿6式,呢晚都冇咩特定點跑,最後"慢、快、慢、快"咁跑咗4個大圈,計埋熱身共跑10K。
    每圈時間:13'38  9'30  12'18  8'52
    最後拉筋、沖涼換衫食宵夜,咁又完成一課操練。  

P.S. 第一次跑呢度,雖然呢度環境好好,不過因為人多路窄,多急彎而且幾大部份係磚路唔係咁好跑,個人覺得呢度唔係咁適宜做快課。

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.5.24 沙田運動場 邪神分享會

本來今日行山join唔到今次既分享會,唔知係好彩定唔好彩因為天雨關係行山活動取消左,咁當然一定要來分享會食下苦啦。
    等齊人分享會正式開始:
    1) 因為落雨熱行圈改為係看台進行,估計慢跑左15分鐘度,因為著住風褸焗住跑完已經成身大汗。
    2) 踢腿練習 - 神腿7式 @30m x 2 Sets
    3) 主菜今次玩400m Interval 2'50連休,精英組跑 20 Sets,高級組跑(自己) 2 Sets Skip 1 Set 共跑14 Sets,中級組跑 1 Sets Skip 1 Set 共跑10 Sets
        自己時間:
        1'23"75  1'25"46  skip
        1'25"50  1'25"63  skip
        1'26"22  1'24"27  skip
        1'25"26  1'26"15  skip
        1'27"61  1'25"78  skip
        1'25"32  1'26"20  skip
        1'27"00  1'21"87
        今次跑每200m都會望下錶,每次都係42"xx-43"xx,可以算做到頭200m同尾200m時間都係差唔多,自己覺得都幾滿意。
    4) 可能因為仲落住雨,cool down只係跑左一圈,同埋果陣看台都幾大風,邪神指示大家skip埋拉筋動作。

今日呢課算係強度課,跑果時雖然都辛苦,不過唔係太熱都可以頂到,暫時身體仲未有咩反應。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-5-24 15:41 發表

大圍....見你無黎飲茶,以為你去左踩單車

係囉,走得咁快架....
    又唔黎同大家飲茶...