香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kenneth
打印 上一主題 下一主題

Kenneth 跑步日誌 目標 2011 渣打半馬 SUB145

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

48 mins for 10 K is already a leisure speed to Gills, but it's already close to my PB of 46 mins+

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 20-9-2008 11:33 發表
    48 mins for 10 K is already a leisure speed to Gills, but it's already close to my PB of 46 mins+  

blurmax兄下次黎大埔主場隨時可以PB, 因為吐露港太易走, 又平又闊, 一望無際, 想走幾快就幾快, 除左要小心單車隊外.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 20-9-2008 11:40 發表

小弟咁耐都跑唔到 48 分10K 但呢個速度,竟是驕士兄的慢遊時間。

Kenneth兄黎大埔玩一定得, 上次閣下馬鞍山.大埔來回又係度偷雞.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

而家我諗緊10k 點跑番入45分內......
    最少要以9分內2k ge速度keep 落去~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 kenneth 於 2008/9/20 11:40 AM 發表

小弟咁耐都跑唔到 48 分10K 但呢個速度,竟是驕士兄的慢遊時間。小弟要加把勁上48先﹗

x2

做 weight training 都同樣重要

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 22-9-2008 11:13 發表
    星期六下午 ,在鄧記慢跑了15圈,跑時,不知為何,出現冇心有力的情況,跑了15個之後,已經...唔想再跑hj" /> 。今晚在國內,都會放棄跑一晚,看看到星期四的餓跑情況如何
    另外年頭定 ...

咁快放棄...跑季才剛剛開始, 慢慢Keep住上小小, 上小小, 指日可待.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 kenneth 於 2008/9/22 11:13 AM 發表
    星期六下午 ,在鄧記慢跑了15圈,跑時,不知為何,出現冇心有力的情況,跑了15個之後,已經...唔想再跑hj" />hj" /> 。今晚在國內,都會放棄跑一晚,看看到星期四的餓跑情況如何
    另外年頭定 ...

你不如reset番你個10K target至 47min.. or the weather is too hot and humid for training (over 28C)

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-9-22 12:57 發表

大隻兄,小弟計過,渣打前,可能只得 nike & 屯門長跑比賽會跑10k,其他時間,小弟一是沖圈,一是跑街,小弟放棄10k,只是想專心追半馬的目標時間而己。

目標係死既,只要用心同盡力咁去練習同比賽,咩時間都唔係咁重要。如果淨係識將個目標加加減減玩埋d數字遊戲又有咩意思?

升級   97.05%

該用戶從未簽到

Ken hing,

跑步你為咩啊? 自已再用心想?
    目標是死的,人是活的,目標可以改,可以遲一些才達到,
    如果少少就放棄的意念,唔壓迫下自已,你想下有咩唔好處?

吡心機,這裹是長跑網,大把跑友支持及鼓勵, 長跑長有(友) !!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 879# 的帖子

哦!原來有衷。
    你講清楚D 啊!

幼稚園升上小學,有適應期,父母要幫助小孩回复上課的樂趣,以我的經驗是要發掘小孩在那些科目有興趣,多些讚揚佢在這科目上,等佢以為自已在這科好叻,有成功感,等他們開始有興趣上課,再加適當的輔助及鼓勵,噤就可以啦!

但在輔助方面不要過重孩子太依賴父母,要訓練孩子有獨立,以後才容易成長,當然現代父母都只得一或二個小孩,普遍都太過痛愛
    他們,很多東西都幫助他們做,這反而幫助不了對孩子以後的成長。

參考一下,可能有少少意外!