香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kenneth
打印 上一主題 下一主題

Kenneth 跑步日誌 目標 2011 渣打半馬 SUB145

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 879# 的帖子

They need time for transition from kintergarden to primary school. Per my experience, P1 & P2 is tough, it will be better after P3.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 kenneth 於 2008-9-22 15:31 發表

其實自己達唔到自己定下目標,對小弟來說,影響不大,因為小弟知道,目標只是一個鼓勵作用而已,即使今日達不到,以後總有機會達到,甚至超越。
    而影響小弟的失去意志,是大債主升小學,有時他都會告訢小弟,返 ...

可否帶埋令公子一齊跑?
    陪佢多d??

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-9-22 17:06 發表

真係KICK手! 慢慢度掂佢!

做人父母甚艱難,由其是細路仲細,真係幾頭痛吓。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 kenneth 於 2008-9-23 08:44 發表

如帶佢去,佢會令小弟不能專心跑的。

今日又諗到另一方案
    就是讓小兒踩單車你跑步~
    如果教得佢掂ge 話

升級   11.35%

該用戶從未簽到

oscar, kenneth & all parent c-hings, hat tip to you guys who tried to do both jobs right. Kenneth, add oil, you are one of the most devoted runner I ever seen and I agreed not to be pressed by the goal u set.
    Have fun running

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-9-23 19:12 發表

今日又諗到另一方案
    就是讓小兒踩單車你跑步~
    如果教得佢掂ge 話

呢個方法好呀,如果跑長課仲可以叫佢沿途幫你補水,唔使自己拎住水跑咁辛苦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2008-9-23 10:15 發表
    ken兄︰我同你同一處境,但有一點唔同的係,我可以係公司教埋個女做功課同溫習,返到屋企就要煮飯食飯洗碗沖涼同講故事洗衫朗衫做阿四,所以跑步一定要改早上,結果早上只可以跑6k,而長課則盡量改在星期日早上六點, ...

Oscar兄,我都有興趣喎!星期日越早越好呀!(因為太太未起身)

升級   54.9%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2008-9-23 10:15 發表
    ken兄︰我同你同一處境,但有一點唔同的係,我可以係公司教埋個女做功課同溫習,返到屋企就要煮飯食飯洗碗沖涼同講故事洗衫朗衫做阿四,所以跑步一定要改早上,結果早上只可以跑6k,而長課則盡量改在星期日早上六點, ...

oscar兄真的了得,好野!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

建議Ken兄多花時間幫小朋友處理學業等問題!

練跑可能要犧牲一些黃金時間,

必要時等他們睡了才夜跑...小朋友夜唔夜瞓?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   35.4%

該用戶從未簽到

Ken 兄,嗯...小朋友..真的需要額外花些時間照顧他們需要
    盡量好好安排一下時間
    跑步點都要跑,但照顧兒子同樣重要吧
    所以你才會因此煩惱吧

或者可以跟兒子定下時間表(相信這較難吧,因為宜家小朋友功課都多吧)
    如果不可以帶同兒子一起跑..佢地有無返興趣班或補習?
    可唔可以用lee d時間,自己去跑步?

另外,佢唔開心,當然要好好開解下佢
    睇下係邊方面唔開心,係因為返學時間長左 ? 面對新同學唔適應 ?功課太多,時間唔識掌握 ? 老師講課太快太難,不易明白 ?
    了解左先,再睇睇有咩方法解決....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到