香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

馬王日記

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-3-26 12:07 發表

Dee兄,小弟呢排跑d短距離確實係快左d,都同跟wong sir及邪神學習後有d關係,仲有好多高手塞錢入小弟袋,例如米拿兄、七兄及梁兄等~hgjD115" />" />hj

不過我d耐力仲未夠,呢方面你一定比我好,我真係要花多d時間 ...

馬王師兄好虛心學習,抵你有進步~~
我睇你10K43-44都應該沒問題,可能再快D 添~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-3-26 12:30 發表

唔係每日既,隔日做咁上下,有時候加插做掌上壓&引體上升囉

成日咁做sit up,條腰一定瘦哂...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-26 12:42 發表

馬王師兄好虛心學習,抵你有進步~~
我睇你10K43-44都應該沒問題,可能再快D 添~~

贊同~
尋日跑王跑1k都唔駛4mins,肯定10k應該可以快過45 min...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-26 12:43 發表

成日咁做sit up,條腰一定瘦哂...

我見到D 覆機女運動員覺得好型~~

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

10k sub45"一定得

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-3-26 12:33 發表

馬王:
    我初初玩呢個玩法,每組最後400M,都係去盡
    但有一次有個 Ching 同我講,唔好去最,跑返1000/ 800/ 600  個切速只此,如玩類似都最量切速..
    不過我唔知啱唔啱.希望有高人降答下啦

我頭一、二組既400m都唔敢去盡,因為驚接落黎果d唔夠力做,我只係last400m敢去爆.....

我見梁兄佢越跑越快,估佢都唔係爆盡的

升級   67.95%

無聊

馬王兄如果繼續努力苦練,今年底sub 40'都有可能!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-26 12:39 發表
    Interval[1000連休@7>800連休@5>600連休@4>400連休@3 x 3]

想問馬王兄你地尋日兩組之間抖幾耐呢?

其實係咁樣接落去既:

1000連休@7>800連休@5>600連休@4>400連休@3>1000連休@7>800連休@5>600連休@4>400連休@3>1000連休@7>800連休@5>600連休@4>400連休@3

所以完左一組的400m後,再開始新一組的1000m係好辛苦的

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-3-26 16:20 發表
    馬王兄如果繼續努力苦練,今年底sub 40'都有可能!

呢d真係睇下自己有幾大決心同埋肯唔肯去操......每次衝完圈都想,真係太辛苦勒

琴晚衝一公里,眼見梁兄及CY彈離自己咁多,實力差咁遠,真係好佩服佢地可以堅持得住以往艱苦的操練!

小弟自問唔係咁受得苦既人
    711MF 該用戶已被刪除

升級   67.95%

無聊

原帖由 上水馬王 於 2009-3-26 16:27 發表

呢d真係睇下自己有幾大決心同埋肯唔肯去操......每次衝完圈都想,真係太辛苦勒

琴晚衝一公里,眼見梁兄及CY彈離自己咁多,實力差咁遠,真係好佩服佢地可以堅持得住以往艱苦的操練!

小弟自問唔係咁受得苦既 ...
    我實力咪差得仲遠,我連梁兄個影都見唔到呀,我每次跑慢你地咁多,休息時間都少好多,未抖順氣就要再衝,個種辛苦法都未試過 當時心諗,未斷氣都要頂埋落去呀!
    你後生我咁多,我都頂得住,你冇理由捱唔住,努力加油呀,你一定得!

升級   67.95%

無聊

原帖由 711MF 於 2009-3-26 16:34 發表

馬王.
    我每次同染兄衝沖圈都好似你咁比佢彈離老遠...........
    不過每次我都當佢無到,我照跑返我自己..............
    明嗎!!!!!!!!!!!!!!
    絕對同意,我都唔會理我被佢地拋離幾遠~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-3-26 16:34 發表

馬王.
    我每次同染兄衝沖圈都好似你咁比佢彈離老遠...........
    不過每次我都當佢無到,我照跑返我自己..............
    明嗎!!!!!!!!!!!!!!

明白七兄的意思,所以步速上我唔會勉強去再更快追佢,唔係既話一定會爆......
    不過就真係好佩服佢可以跑得咁快!
    711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-3-26 16:38 發表
    我實力咪差得仲遠,我連梁兄個影都見唔到呀,我每次跑慢你地咁多,休息時間都少好多,未抖順氣就要再衝,個種辛苦法都未試過" />" />hj" />" /> 當時心諗,未斷氣都要頂埋落去呀!" />" />" />
    你後生我咁多,我都頂得住,你 ...

係既Stan兄,小弟琴晚見你都頂得順,真係唔講得笑!

最難得係每個星期三你都照樣過黎衝圈,你對跑步的熱誠唔會話因為年紀的障礙對"進步"而卻步,小弟十分佩服!

大家繼續加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-3-26 16:50 發表

馬王. 你同佢兩個相差成8-10KG 喎..

身重都係自己突破自己的障礙呀......好想學你一減減幾磅

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-3-26 16:20 發表

其實係咁樣接落去既:

1000連休@7>800連休@5>600連休@4>400連休@3>1000連休@7>800連休@5>600連休@4>400連休@3>1000連休@7>800連休@5>600連休@4>400連休@3

所以完左一組的400m後,再開始新一組的1000m係好辛 ...

即係抖分幾鐘又黎下一組...

咁都做到全部1000m <4min,真係好勁...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-3-26 12:18 發表

大圍兄,得閒多d過黎交流下~
    我覺得約埋不同group去做d唔同既操練會幾有效,多d唔同既交流對技術提升好有幫助呀,又唔洗操死一樣野咁悶
    遲d就岩時間我都想去梅子林同埋魔鬼教練bat ...

馬王兄:
    其實想跟你地北區之友操好耐啦,問題係返工返得遠又唔想要大家等,以後搵多d機會一齊操下啦,以馬王兄聽晚果課既實力,小弟仲有排追呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-3-26 23:01 發表

馬王兄:
    其實想跟你地北區之友操好耐啦,問題係返工返得遠又唔想要大家等,以後搵多d機會一齊操下啦,以馬王兄聽晚果課既實力,小弟仲有排追呀!

大圍兄高估了小弟
    我跑短距離爆發力可能會好d,始終都係踢波出身既.....不過一跑到十公里或以上就明顯長力不足,呢方面大圍兄應該比小弟優勝

其實呢排操練都唔係幾平衡,星期一、三、五唔係跟wong sir及邪神學野,就係同北區友衝圈,自己好少去跑長課,時間上未安排得到
    如果唔練番多d長課,我怕自己氣量慢慢退步

升級   0%

該用戶從未簽到

29-03-2009>>> 吐露港十公里賽 42'33"(pb)

今場是渣打之後的第一場比賽,但沒有緊張的心情......奇怪!
    昨晚睡眠都頗充足,整體上狀態比渣打更好。

今日跟以往不一樣,就是在開賽前盡早排隊,守好有利位置起步,爭取造最佳時間!

由於天雨關係,更衣及寄存行李都有些阻滯,安頓所有東西後時間都所餘無幾,在都沒熱身的情況下就去入閘了......惟有聽從白頭師兄的建議,開頭盡量慢跑以應適步速及身體狀況。

這個比賽可能規模較小,沒有像渣打般每一公里設指示牌,步速上會較艱掌握,跑快了跑慢了都沒有提示,全程要靠自己去打好節奏。

全程都跑得好爽,心肺呼吸都因為最近多衝圈而變成暢順
    直至跑到七公里後,每一步出腳都是衝圈帶來半死的感覺,幸好因為近月密集的練習而應適過來了!

整體上今場表現滿意,應該要做的我基本上都做了,以往跟邪神及wong sir所學所練習的都一一發揮出來
    不過只是嫌自己賽前的長課不足......雖然賽前估到自己應該可以pb,不過自己的長力仍未十足,都是跟缺乏長課有關
    賽後梁兄告訴我last幾百米時仍然十分"緊"......