香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

北區跑友集合之<基本功練習及衝圈特訓>

升級   95.6%

該用戶從未簽到

我上次游 375m 都游左成 13min

包尾上水

ps: 我都係蛙式

升級   100%

該用戶從未簽到

傑兄:
搵到條link,可能啱我地
第一個題目是 - 蛙泳者如何克服自由式踢腳的夢魘
http://www.taipeimarathon.org.tw/forum/forum_posts.asp?TID=7660&PN=1

我未睇晒.

升級   15.45%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-6-3 00:07 發表
LOUD兄, 我地老啦!! D 八十後唔識呢D廣告GALA!!

八十後 ? 你"超錯"喇 wakaka

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-6-3 14:13 發表

傑兄:
搵到條link,可能啱我地
第一個題目是 - 蛙泳者如何克服自由式踢腳的夢魘
[url=http://www.taipeimarathon.org.tw/forum/forum_posts.asp?TID=7660&N=1]http://www.taipeimarathon.org.tw/forum/forum_posts.asp?TID=7660&N=1[/url]

我未睇晒.

嘩! 呢篇野好有用

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-6-3 11:49 發表
早晨北區~~
今朝去左游水,凍到牙...
今日自由式好左少少,不過唔用骨頭游一個塘都已經開始扯扯地,仲有排練...
試左一個"快"200蛙,4:56,轉塘無用力撐,咁少游唔勉強啦,希望慢 ...

我如果用自由式沖200m就可以3:45min左右 (即55'-56'/50m). 1500m 就大約1:10min/50m. 過2000m可能跌到1:15min/50m. 不過我呢個時間响三項入面係屬於中游位置. 所以你要沖sub4min, 應該唔係太難, 我覺得反而要練均速, 同保持到個姿勢, 因為個posture一散, 就會立即游得好慢. 多練TI游法會對游長途有好大幫助. 不過TI游法在游海時則比較難維持POSTURE.

升級   15.45%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-6-3 12:08 發表

Dee兄:
6.27個比賽,我打算全程蛙式咋
一般水平,50m蛙式應該咩時間?

好耐未游過水了,今個月要全部用黎抽水,吖打錯,操水先啱.

不得了, 不得了!!! 北區又多左個鐵人

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 @Rebecca@ 於 2010-6-3 14:36 發表
不得了, 不得了!!! 北區又多左個鐵人

咪笑人啦∼∼

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-6-3 12:17 發表
請教一下

嚴格來說,是否鐵人=IronMan?
即是226的比賽?
如果是的話,咁我地而家參加既比賽,又應該叫做乜?

又或者d名稱點分?
例如113叫半鐵人?

正式IRONMAN是游3.8KM, 踩車180KM + 跑一個全馬(42.195KM). 而半鐵人則是游1.9KM, 踩90KM +半馬 (21.098KM). 即113Km或ironman70.3, 70.3是英里. 不過有時有d三項會按地理環境不同而有所加減, 好似台東果個半鐵就踩多10km, 變成123km.

希望可以解答到你的問題!!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-6-3 14:34 發表

我如果用自由式沖200m就可以3:45min左右 (即55'-56'/50m). 1500m 就大約1:10min/50m. 過2000m可能跌到1:15min/50m. 不過我呢個時間响三項入面係屬於中游位置. 所以你要沖sub4min, 應該唔係太難, 我覺得反而 ...

ti 游法即係點? 反正都要重頭學, 我想一學就學長途泳姿

自由式依家好左d 喇, 起碼可呼吸, 但最多只能游 50m

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-6-3 14:42 發表

正式IRONMAN是游3.8KM, 踩車180KM + 跑一個全馬(42.195KM). 而半鐵人則是游1.9KM, 踩90KM +半馬 (21.098KM). 即113Km或ironman70.3, 70.3是英里. 不過有時有d三項會按地理環境不同而有所加減, 好似台東果個半鐵就 ...

明白

所以鐵人真的唔易做

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-6-3 14:47 發表

ti 游法即係點? 反正都要重頭學, 我想一學就學長途泳姿

自由式依家好左d 喇, 起碼可呼吸, 但最多只能游 50m

襯而家天氣凍, 冇乜人游水, 可以約埋一齊練, 有人幫眼睇住個姿勢會快進步d架!!! 你比信心自己啦!! 一定游到多過50m架!!

升級   100%

該用戶從未簽到

Kopo兄:
真係好耐冇游水.

上網睇粉嶺游泳池,第一節:上午6時30分至中午12時,係咪中間冇清場?
打算星期六日游08:00~10:00約兩粒鐘.
嘩,要成$20蚊入場!!!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

咁多位, 早晨

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-6-3 14:34 發表

我如果用自由式沖200m就可以3:45min左右 (即55'-56'/50m). 1500m 就大約1:10min/50m. 過2000m可能跌到1:15min/50m. 不過我呢個時間响三項入面係屬於中游位置. 所以你要沖sub4min, 應該唔係太難, 我覺得反而 ...

我暫時只會玩較短程既比賽,所以速度比較緊要~~
    而家仲心大心細,9月先比賽,唔知專心練自由式好定用番自己熟好多既蛙式增強速度,一定要揀個方向先練到野~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-6-4 09:45 發表

我暫時只會玩較短程既比賽,所以速度比較緊要~~
    而家仲心大心細,9月先比賽,唔知專心練自由式好定用番自己熟好多既蛙式增強速度,一定要揀個方向先練到野~~

如果係我, 我會放棄蛙式, 專心練好自由式, 長遠泥講, 就算唔玩 3 T, 玩下渡海泳都好爽,
    既然用蛙式無助响比賽取到更高名次, 令遠由慢開始學習一種新泳式。
    我以前都只能游 3-400m 距離左右便收工, 後來自我檢討 ;_
    1. 太過想追求速度, 反而忽略左要先做好每下動作
    2. 泳式係正確 , 但欠缺耐力
    3. 怕泳得太慢或在海中掙扎,
    4. 欠缺練習
    最終 2 到唔到岸

純個人意見,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-6-3 16:28 發表
    Kopo兄:
    真係好耐冇游水.

上網睇粉嶺游泳池,第一節:上午6時30分至中午12時,係咪中間冇清場?
    打算星期六日游08:00~10:00約兩粒鐘.
    嘩,要成$20蚊入場!!!

20 蚊保你健康, 唔使 $ 咪又迫爆場, 唔係未試過

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-6-4 10:06 發表

如果係我, 我會放棄蛙式, 專心練好自由式, 長遠泥講, 就算唔玩 3 T, 玩下渡海泳都好爽,
    既然用蛙式無助响比賽取到更高名次, 令遠由慢開始學習一種新泳式。
    我以前都只能游 3-400m 距離左右便收工, 後來自 ...

謝謝Loud 兄意見~~
    查實如果九月個比賽賽程唔轉既話,我應該會玩短果個,比賽如果用蛙式我都有信心4min 之內完成,咁我而家開始一星期游兩次練自由式,Loud 兄同 Kopo 兄覺得我到九月游得好過用蛙式既機會大唔大呢??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-6-4 10:09 發表

20 蚊保你健康, 唔使 $ 咪又迫爆場, 唔係未試過

加到50 蚊仲好,趕走好多客,最多第二度慳D 駛都寧願個場無人~~
    陳朝又凍又落雨,好少人,爽呀~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-6-4 10:18 發表

謝謝Loud 兄意見~~
    查實如果九月個比賽賽程唔轉既話,我應該會玩短果個,比賽如果用蛙式我都有信心4min 之內完成,咁我而家開始一星期游兩次練自由式,Loud 兄同 Kopo 兄覺得我到九月游得好過用蛙式既 ...

如果一星期 2 課 1 hr , 去到 9 月仲好多時間, 如果係要分階段練習
    e.g 每課分 4 節
    1. 頭 5-10 分钟練踢脚
    2. 10-15 分鐘分 左/右手練划水
    3. 15-20 分鐘  1 下手, 2 下腳 , 1 下呼吸
    ( 因為大多數人為單邊呼多, 所以分 1 / 3 , 如果是兩邊可呼吸為 2/4 ..etc)
    4. 練耐力, 唔要快, 係要姿勢正確, 游到幾耐得幾耐

6-8 課後, 有進步, 再陳 interval....

如果唔介意, 可以約下每 2 星期出黎大家 look look , 有什么地方要改進下。

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 loudspeaker 於 2010-6-4 10:35 發表

如果唔介意, 可以約下每 2 星期出黎大家 look look , 有什么地方要改進下。

好呀! 我今個夏天真係的起心肝學游水,
    我同游泳班教練溝通過, 佢話一星期學兩堂最好, 所以已改左星期一和四晚上堂,
    有空再出來比你指點下