香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 叮叮噹
打印 上一主題 下一主題

同病相憐, 渣打前傷病同志

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-1-30 08:37 發表
我又係呀....
年三十晚已經成身"支力"賴賴....
而家勁流鼻水,鼻塞,喉龍痛.......周身骨痛...
對腳仲勁" yuen"hgjD092" />" />hj

希望catcat早日康復, 上足電1/2
B

升級   0%

該用戶從未簽到

祝咁多位早日康復, 快 d 上戰場跑渣打及馬鞍山!!

升級   30.67%

該用戶從未簽到

原帖由 samuel779 於 2009-1-29 16:52 發表
跑步拗柴 on 24-1-09 now I am afraid I cannot attend on Full marathon on 8-2-09.

Samuel ching , 我都係前兩個星期開始腳痛,又要停操 就黎到老渣, 好驚無最佳狀態出戰

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-1-30 08:37 發表
我又係呀....
對腳仲勁" yuen"hgjD092" />" />hj

CATCAT 師姐會唔會又係年廿八青公約跑中左招丫?
希望你早日康復!

升級   38.55%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

感冒果陣(唔係太嚴重果隻)去練跑會唔會無效?

升級   0%

該用戶從未簽到

祝願

c hing & c tse 早日康復

壯健如牛 !!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

我自從年初三開始頭痛,作嘔,作悶, 週身骨痛, 我諗已經感冒了. 現在還不斷肚疴. 已經無跑幾日, 驚星期日都去唔到跑. 又擔心渣打有否影響, 不過, 而家最緊要係休息, 休息, 休息!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

其實只要唔係發燒或發炎,基本上對戰鬥力都只係少量影響,

因為發燒或發炎時,身體上的白血球數量會增多(殺菌),相對地紅血球數量就會減少(身體的帶氧能力會差),

事關兩種血球的數是平衡的,所以通常操得fit時候,即紅血球偏多時,就容易生病(白血球較平常少)

特別係一輪時間操練之後,再放完快的長課,就好易中招,加上很多跑手無論天氣幾凍,都喜歡穿短衫+短跑褲搏殺,

當完事後放鬆拉筋吹水時,個身又濕仲俾風吹兩吹,身子較弱的,返到屋企夜d就會頭<興興>,第二朝就好易喉嚨痛,

以上都係小弟賴野之後的經驗之談,希望各位c hing & c tse 牛年無病無痛,叮噹c tse 快d好返!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-1-30 13:47 發表
    我自從年初三開始頭痛,作嘔,作悶, 週身骨痛, 我諗已經感冒了. 現在還不斷肚疴. 已經無跑幾日, 驚星期日都去唔到跑. 又擔心渣打有否影響, 不過, 而家最緊要係休息, 休息, 休息!!!

kopo兄要take care喎~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 領跑員 於 2009-1-30 13:58 發表

因為發燒或發炎時,身體上的白血球數量會增多(殺菌),相對地紅血球數量就會減少(身體的帶氧能力會差),

事關兩種血球的數是平衡的,所以通常操得fit時 ...

謝謝師兄的分享~

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 kopo1128 於 2009-1-30 13:47 發表

Kopo兄,

對! 好好休息幾日, 好快好, 渣打冇問題!

升級   0%

難過

我又係呀....
    對腳仲勁"

貓貓姐,

病重有力去行山.
    食藥, 多飲水, 今晚早休息,
    唔好跑住, 休息好快好, 留力渣打!

升級   0%

難過

原帖由 領跑員 於 2009-1-30 13:58 發表

事關兩種血球的數是平衡的,所以通常操得fit時 ...

Thank you!

小妹閉關兩日兩夜, 出盡存家之寶, 已經好番八八九九, 明天應該可以跑步.

升級   54.9%

該用戶從未簽到

小弟1月中(過年前)開始感冒停止操練,到年三十晚先叫做好得八八九九
    但已經完全停止操練超過兩星期!目前已對老渣不敢抱任何期望
    只望可以順順利利跑完老渣半馬~

升級   54.9%

該用戶從未簽到

回復 67# 的帖子

祝kopo兄早日康復再出戰老渣~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2009-1-30 15:10 發表
    小弟1月中(過年前)開始感冒停止操練,到年三十晚先叫做好得八八九九
    但已經完全停止操練超過兩星期!目前已對老渣不敢抱任何期望
    只望可以順順利利跑完老渣半馬~

Ram兄,你平時都有練開,冇練兩星期應該問題不大,餓左咁耐.....渣打當日可能有意想不到的成績呢?加油呀

升級   53.45%

該用戶從未簽到

都未傷好, 今日仲要腸胃炎, 真係打亂我既康復計劃

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-30 19:27 發表
    都未傷好, 今日仲要腸胃炎, 真係打亂我既康復計劃

schnix, 過年做咩食到腸胃炎?? 祝快d好番.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2009-1-30 19:36 發表

schnix, 過年做咩食到腸胃炎?? 祝快d好番.

應該係感冒菌入左腸胃
    現在咩運動都做唔倒啦, 又係只有等

NC 姐今日好D未呀

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟都仲係有d腳傷未清晒,而家練跑都係就住就住

無得跑既時候都會保持做運動,例如引體上升及sit up等,盡量keep住基本狀態

去到比賽時跑得幾多得幾多!