香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 叮叮噹
打印 上一主題 下一主題

同病相憐, 渣打前傷病同志

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

吓! Schnix感冒, 真係要好好休息, 飲多啲熱水, 腸胃炎可飲暖寶礦力, 冇咁痛同冇咁手軟腳軟.
    保重呀! 早點去

渣打正值春天, 流感肆虐, 濕度又度, 環境都係病菌的溫床,
    唔多適合長跑比賽囉!

升級   0%

難過

原帖由 ram 於 2009-1-30 15:10 發表
    小弟1月中(過年前)開始感冒停止操練,到年三十晚先叫做好得八八九九
    但已經完全停止操練超過兩星期!目前已對老渣不敢抱任何期望
    只望可以順順利利跑完老渣半馬~

渣打半馬盡力而為啦!
    身體健康最緊要, 長跑長有.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-30 19:49 發表

應該係感冒菌入左腸胃
    現在咩運動都做唔倒啦, 又係只有等

NC 姐今日好D未呀

e d真係控制不到的, 現在d感冒菌很犀利.  記得07年12月我便感冒菌入耳導致耳水不平衡, 坐底都暈, d野郁的, 要經常卧床, 慢慢才好番, 耳仔要2個月左右才能完全沒有耳鳴. 都幾得人驚...

等的同時就只有反思吧!!!
    現在可以開聲說話約20-30%   一係唔咳, 今天在巴士上咳到眼淚水都標埋 昨晚也是...

大家都係要多休息, 飲多d熱水/茶!!!

升級   0%

難過

原帖由 上水馬王 於 2009-1-30 20:18 發表
    小弟都仲係有d腳傷未清晒,而家練跑都係就住就住

無得跑既時候都會保持做運動,例如引體上升及sit up等,盡量keep住基本狀態

去到比賽時跑得幾多得幾多!

馬王有傷就唔好去咁盡, 多休息啦!
    再死操都唔會有大突破架啦!
    養住對腳唔好傷勢再惡化, 康復先可以盡情發揖嘛!
    休息, 全馬冇難度. 休息, 全馬冇難度.

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟1月中(過年前)開始感冒停止操練,到年三十晚先叫做好得八八九九

ram ching之前練習不會白費的, 現在應該好番10成了, 加油呀!!! 我都有成個月沒有上堂了   ching渣打後會否繼續上堂??

現在我只期望順行跑完, 參與其中 - 渣打盛事, 感染吓熱鬧的氣氛.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2009-1-30 20:48 發表

e d真係控制不到的, 現在d感冒菌很犀利.  記得07年12月我便感冒菌入耳導致耳水不平衡, 坐底都暈, d野郁的, 要經常卧床, 慢慢才好番, 耳仔要2個月左右才能完全沒有耳鳴. 都幾得人驚...

等的同時就只有 ...

NC 姐, 去D 好多人既室內地方, 最好帶口罩, 因為出面D 菌好勁, 現在抵抗力弱, 要小心出面D 菌呀

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-30 20:43 發表

吓! Schnix感冒, 真係要好好休息, 飲多啲熱水, 腸胃炎可飲暖寶礦力, 冇咁痛同冇咁手軟腳軟.
    保重呀! 早點去" />" />

渣打正值春天, 流感肆虐, 濕度又度, 環境都係病菌的溫床,
    唔多適合長跑比賽 ...

衛生署:本港進入流感季節
    (明報)1月30日 星期五 16:00

[url=]衛生署
    [/url]表示,本港進入流感季節,他們已在病毒檢測中,發現105個流感病毒樣本,大部分為甲型流感。
    衛生署助理署長鍾偉雄表示,他們由1月19日至24日,發現105個流感樣本,大部分為甲型流感,H1型比例較多,亦有H3型。而在上周有10宗院舍爆發,其中2宗證實為流感。
    他指出,在私家醫生及普通科門診中,上周分別有一千人有27.7宗及4.9宗流感個案,均較對上一周的38.5宗及5.2宗減少。
    他強調,不能因此掉以輕心,將會繼續加強監察。衛生署為合資格的人打流感針,已注射了27萬針,而半歲至6歲小童獲資助打流感針,亦已注射了8萬針。
    (即時新聞)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-30 21:04 發表

NC 姐, 去D 好多人既室內地方, 最好帶口罩, 因為出面D 菌好勁, 現在抵抗力弱, 要小心出面D 菌呀

今天返工都有帶口罩, 這兩天都係少出街為妙了   星期六, 日都有朋友聚會, 唔知去唔去到... 看情況吧  

升級   0%

難過

原帖由 obaanc 於 2009-1-30 21:14 發表

今天返工都有帶口罩, 這兩天都係少出街為妙了   星期六, 日都有朋友聚會, 唔知去唔去到... 看情況吧  

Agree! 少出街為妙, 多休息, 快康復, 減少交差縱橫感染.
    唔好番唔好去傳染人啦! 啲流感咁勁, 病左好辛苦架!
    乖乖地, 快快好, 2/2同妳去郊外呼吸大自然新鮮空氣 .

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-30 21:43 發表

Agree! 少出街為妙, 多休息, 快康復, 減少交差縱橫感染.
    唔好番唔好去傳染人啦! 啲流感咁勁, 病左好辛苦架!
    乖乖地, 快快好, 2/2同妳去郊外呼吸大自然新鮮空氣

2/2去索o野, 巧呀!! 等妳安排

升級   70.33%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-1-30 13:47 發表
    我自從年初三開始頭痛,作嘔,作悶, 週身骨痛, 我諗已經感冒了. 現在還不斷肚疴. 已經無跑幾日, 驚星期日都去唔到跑. 又擔心渣打有否影響, 不過, 而家最緊要係休息, 休息, 休息!!!

加油呀,師兄,小弟都係啱啱傷完咋,...!!!rtr07rytr
    冇得傾,....有唔舒服就真係要休息架,...!!!rtr08rytr 祝你早日康復呀,...!!!

升級   0%

難過

原帖由 obaanc 於 2009-1-30 21:56 發表
    2/2去索o野, 巧呀!! 等妳安排

冇問題.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-30 20:48 發表

馬王有傷就唔好去咁盡, 多休息啦!
    再死操都唔會有大突破架啦!
    養住對腳唔好傷勢再惡化, 康復先可以盡情發揖嘛!
    休息, 全馬冇難度. 休息, 全馬冇難度.

小弟已經減左量了.......休養生息,到時全力一戰~

叮叮師姐都要快d康復,為季終目標而奮鬥!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2009-1-30 20:48 發表

等的同時就只有 ...

NC姐要保重呀~

升級   0%

難過

原帖由 上水馬王 於 2009-1-30 22:28 發表

小弟已經減左量了.......休養生息,到時全力一戰~

叮叮師姐都要快d康復,為季終目標而奮鬥!

我會全力以赴, 長跑長有!
    渣打半馬唔單止係小妹的季終目標, 復跑後第一個比賽, 人生第一個半馬.
    明天應該可以跑步.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-30 22:33 發表

" />" />fvhfgj 我會全力以赴, 長跑長有!
    渣打半馬唔單止係小妹的季終目標, 復跑後第一個比賽, 人生第一個半馬.
    明天應該可以跑步.

GOOD NEWS,加油!~

升級   1.35%

該用戶從未簽到

me 2....希望在比賽中將膝痛減至最低

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-30 22:47 發表

GOOD NEWS,加油!~

x 2

升級   0%

難過

原帖由 randyip 於 2009-1-30 22:55 發表
    me 2....希望在比賽中將膝痛減至最低

有冇什麼護膝方法呀? 落斜好傷膝吓!

升級   54.9%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2009-1-30 20:55 發表
    ram ching之前練習不會白費的, 現在應該好番10成了, 加油呀!!! 我都有成個月沒有上堂了   ching渣打後會否繼續上堂??

現在我只期望順行跑完, 參與其中 - 渣打盛事, 感染熱鬧的氣氛.

今晚上堂開操11k,頭5k真係辛苦到好想放棄,幸好之後6k跑出了節奏便ok了
    老渣後應該都會上堂的,目標係跑好d半馬後上全馬,nc ctse現在專心休息痊癒後再一齊上啦!