香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Tarry
打印 上一主題 下一主題

Tarry跑步日誌~分享

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-10-9 13:05 發表

" />" />hjfghft

一個元朗人,一個荃灣友,一個九龍女...本來都準備是在小欖折返荃灣..後來經不起小弟苦苦哀求..全部被呃了入屯門...哈哈

升級   100%

奮鬥

原帖由 亞平 於 2009-10-9 13:56 發表

一個元朗人,一個荃灣友,一個九龍女...本來都準備是在小欖折返荃灣..後來經不起小弟苦苦哀求..全部被呃了入屯門...哈哈

平兄, 你呃咗3個保標wor, 想請問如果一個人, 跑入小欖, 靜唔靜ar, 我想操長課ar , 但係又掠

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-10-9 14:01 發表

平兄, 你呃咗3個保標wor, 想請問如果一個人, 跑入小欖, 靜唔靜ar, 我想操長課ar" />" /> , 但係又掠

青龍頭至小欖比較靜,一個女仔跑不是太好,但係我最喜歡此段路,因為遇到的跑友,大家都很友善,孤獨路上感覺相近,都會互相示意鼓勵..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-10-9 14:01 發表

平兄, 你呃咗3個保標wor, 想請問如果一個人, 跑入小欖, 靜唔靜ar, 我想操長課ar" />" /> , 但係又掠

tartar, 揾次一齊呀, 我都想跑呀, 但唔識路入小欖~~~
    平日夜晚我怕跑長課太夜呢, 星期六你得唔得架?

升級   100%

奮鬥

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-10-9 14:56 發表

tartar, 揾次一齊呀, 我都想跑呀, 但唔識路入小欖~~~
    平日夜晚我怕跑長課太夜呢, 星期六你得唔得架?

菲菲, 妳好番d未ar, 我想操長課基西-小欖, 下星期六好唔好ar, 我識路, 不過好靜, 如果有妳相陪梗係好la, 有個照應ma, 聽日16:00獨食荃西-青龍頭 有無人有興趣ar

升級   100%

奮鬥

原帖由 亞平 於 2009-10-9 14:17 發表

青龍頭至小欖比較靜,一個女仔跑不是太好,但係我最喜歡此段路,因為遇到的跑友,大家都很友善,孤獨路上感覺相近,都會互相示意鼓勵..

平兄, 多謝報料, 我獨食荃西-青龍頭, 我諗會好d,  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-10-9 22:35 發表

平兄, 多謝報料, 我獨食荃西-青龍頭, 我諗會好d,  

你地開始越跑越遠..好快就跑到入屯門啦.

升級   100%

奮鬥

原帖由 亞平 於 2009-10-9 23:20 發表

你地開始越跑越遠..好快就跑到入屯門啦.

平兄, 係就好la, 因為小妹報咗廈馬唔想墮馬,所以要加緊操練, 請問小妹咁既料子, 係唔係找死ar, 有mud嘢經驗+ 裝備可以提點一下lee隻肓頭烏英ar

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-10-9 23:43 發表

平兄, 係就好la, 因為小妹報咗廈馬唔想墮馬,所以要加緊操練, 請問小妹咁既料子, 係唔係找死ar, 有mud嘢經驗+ 裝備可以提點一下lee隻肓頭烏英ar

我知你廈門報左半馬,青公鍊半馬,荃-深井(13K)或青龍頭迴旋處橋底(近碼頭)約16K,都是不足夠的,最少都要小欖直路到尾迴旋處來回( 約22k),最理想的是走24-25K.
    走長課最主要是前面數公里路不要太快,等身體慢慢熱好身進入狀態至逐漸加至較高均速,分配體能是一個好重要的.先不要理會時間,鍊好耐久可一次過跑完22K,才考慮速度吧.
    以上都是一些前輩們在小弟初次全馬時給予的意見.

升級   100%

奮鬥

原帖由 亞平 於 2009-10-10 00:28 發表

我知你廈門報左半馬,青公鍊半馬,荃-深井(13K)或青龍頭迴旋處橋底(近碼頭)約16K,都是不足夠的,最少都要小欖直路到尾迴旋處來回( 約22k),最理想的是走24-25K.
    走長課最主要是前面數公里路不要太快,等身體慢慢熱好 ...

平兄, 多謝你既資料, 如果我報半馬, 就唔洗愁la, 我見大會俾咗7粒鐘咁慷慨, 報名費都係HKD60.00 好扺ar, 我報咗全馬ar, 因為有幾個女跑友都報, 同埋順便去埋廈門遊wor, 我又想試吓腳wor, 無信心一定跑晒, 我知會非常艱巨, e+先係開始, 今日獨食荃西-青龍頭, 唔係太辛苦, 用均速跑, 都幾舒服qor, 明晚繼續, 跑得幾多得幾多 , 努力~~~~~加油,

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-10-10 23:25 發表

平兄, 多謝你既資料, 如果我報半馬, 就唔洗愁la, 我見大會俾咗7粒鐘咁慷慨, 報名費都係HKD60.00 好扺ar, 我報咗全馬ar, 因為有幾個女跑友都報, 同埋順便去埋廈門遊wor, 我又想試吓腳wor, 無信心 ...

tarry 報左全馬? 加油呀! 儘力去做, enjoy 比賽就得啦, 不用擔心!!

升級   100%

奮鬥

10/10/2009

今晚獨食荃西-青龍頭
    今晚唔係好旺場 + 〈帶備糧水 + 香蕉1隻〉, 深井燒烤場旺d,
    1. 柏麗灣碼頭 - 公園出口 10:3702
    2. 公園出口 - 帝都 16:0043
    3. 帝都 - 嘉頓 12:1814
    4. 嘉頓 - 7仔 03:4164
    5. 7仔 - 青龍頭 13:0994
        小        休 3分鐘
    6. 青龍頭 - 7仔 13:2619
    7. 7仔 - 嘉頓  04:0257
    8. 嘉頓 - 帝都 13:3001
    9. 帝都 - 公園出口 16:1787
    10. 公園出口 - 柏麗灣碼頭 11:3264

1:49:5413 16k
    wor~~~~~ 好滿足 , 拉筋, 洗白白 + 食香蕉, 鬆人

升級   100%

奮鬥

原帖由 schnix 於 2009-10-10 23:36 發表

tarry 報左全馬? 加油呀! 儘力去做, enjoy 比賽就得啦, 不用擔心!!

schnix, 係呀, 我都係咁諗, 安全完成最緊要, 係lee妳隻腳好番D未ar, 大家加油~~~~~, 想去廈門試腳, HKG Marathon, 得5.5 hrs, 廈門7粒鐘, 報名費HKD60.00, 嘩好扺, 同埋順便玩吓, 正ar, uniecf有無報ar

升級   0%

該用戶從未簽到

TARTAR...你報左全馬ar?????
    勁wor....支持你ar..你要努力!!~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-10-10 23:25 發表

平兄, 多謝你既資料, 如果我報半馬, 就唔洗愁la, 我見大會俾咗7粒鐘咁慷慨, 報名費都係HKD60.00 好扺ar, 我報咗全馬ar, 因為有幾個女跑友都報, 同埋順便去埋廈門遊wor, 我又想試吓腳wor, 無信心 ...

我見你之前有POST講過玩半馬,原來已轉食全餐.咁真係要做多些長課啦,35左右是鍊全馬距離,慢慢加上去,其實不是太難的.有心是一定可以做到.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-10-11 00:00 發表

schnix, 係呀, 我都係咁諗, 安全完成最緊要, 係lee妳隻腳好番D未ar, 大家加油~~~~~, 想去廈門試腳, HKG Marathon, 得5.5 hrs, 廈門7粒鐘, 報名費HKD60.00, 嘩好扺, 同埋順便玩吓, 正ar, uniecf有無報arng22h ...

unicef 我諗住報10k 咋, 至在參與, 因為都未幾時先可以練番腳既力量
    去廈門比賽係一個好好既體驗, 等待你番黎同大家分享啦!

升級   100%

奮鬥

原帖由 亞平 於 2009-10-11 00:06 發表

我見你之前有POST講過玩半馬,原來已轉食全餐.咁真係要做多些長課啦,35左右是鍊全馬距離,慢慢加上去,其實不是太難的.有心是一定可以做到.

平兄, 多謝鼓勵, 但係擔心裝備不足, 請問power gel去邊度買ga, 我今晚都係用咗你教用均速〈既係慢速〉 16K, 1:49分幾, 請問得唔得ar

升級   100%

奮鬥

原帖由 schnix 於 2009-10-11 00:12 發表

unicef 我諗住報10k 咋, 至在參與, 因為都未幾時先可以練番腳既力量
    去廈門比賽係一個好好既體驗, 等待你番黎同大家分享啦!

schnix, 唔緊, 最緊要唔好跑傷隻腳, 我等緊跟妳支車尾燈ga, 長跑長友ar ma, schnix 加油~~~~~
    好ar , 我一定同妳分享番,

升級   100%

奮鬥

原帖由 vhtober 於 2009-10-11 00:03 發表
    TARTAR...你報左全馬ar?????
    勁wor....支持你ar..你要努力!!~" />" />fvhfgj

vv, 今朝跑成點ar, 有7粒鐘, 咪試吓腳, 攞經驗wor, 入場費60.00個大洋, 我叫妳報ga, 考慮成點ar, 岩岩開始報, 順便去埋廈門玩, 黎la, 話時話星期二去唔去食梅快d覆ar, 衰妹