香港長跑網  - 長跑長友

樓主: e.c.
打印 上一主題 下一主題

e.c. 的飲食跑步日誌

升級   90%

該用戶從未簽到

嗯嗯曲奇... 可惜我今朝又係起唔到身啦... 夜晚又訓唔著, 成2點先訓. 我估要學Terrance咁講, 跑慣左夜晚唔會因為太高興訓唔著/訓得唔好

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 nc 於 2009-6-3 00:55 發表
    係喎, 洗唔洗咁夾!!! 係咪做馬呀!!!
    oh... 是嗎!!! 妳真係太掛住我喇...

叮叮噹真是進步了很多很多, 我有信心叮叮噹明年渣打半馬不用2小時!!! 到時, 妳記得在終點等我就真, 返來同我一起衝終 ...

多謝鼓勵先. 洗唔洗咁進取呀? 輕輕鬆鬆享受跑步先長跑長有嘛!
    我對妳更有信心, 傷癒身體重組完會更強壯, 明年渣打半馬sub2, 妳得架!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

[quote]原帖由 e.c. 於 2009-6-3 09:12 發表

嗯嗯曲奇... 可惜我今朝又係起唔到身啦... 夜晚又訓唔著, 成2點先訓. 我估要學Terrance咁講, 跑慣左夜晚唔會因為太高興訓唔著/訓得唔好 [/quote]

係呀! 太夜跑完, 個人太興奮會訓唔著, 但又早起唔到身, 唯有繼續晚上跑.

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-6-4 01:13 發表
    係呀! 太夜跑完, 個人太興奮會訓唔著, 但又早起唔到身, 唯有繼續晚上跑..

嗯叮叮噹ctse,
    唔理朝早定夜晚, 總之就係要跑啦~

升級   90%

該用戶從未簽到

4 June 星期四
    早餐: 包1塊 + 蕉 + 燒賣 + 奶皇包 + 皮蛋瘦肉粥
    午餐: 魚 + 福面少許 + 包半塊
    飯後果: 蘋果
    晚飯: 肉餅 + 豆豉鯪魚 + 白菜 + 飯
    運動: 0
    是日病假, 朝早陪兩老飲茶, 跟住睇醫生, 番屋企食左藥就訓
    今日忽然發覺自己屋企果個磅根本就係測脂磅 + 水份磅...
    學識左點用(但個磅其實o係我屋企好耐...)... 依家記低埋脂肪%, 先知咁勁. 仲有. 記埋大約食左既卡路里... 等自己不至於再亂食野同埋要放棄果種令自己繼續肥的飲食吧!

5 June 星期五
    早餐: 包2塊 + 啡
    午餐: 燒賣 + 炒飯半碗 + 糯米飯半碗 + 腸粉大約一條 + 牛肉球半個 + 奶皇包一個 + 綠茶糕半件 + 魷魚一片 + 鳳爪一隻 + 金錢肚一片
    tea time: 蘋果
    晚飯: 肉餅 + 芽菜 + 飯
    依家寫一寫出黎先知lunch果餐食左咁多野... 或者都係要間唔中拒絕同同事去飲茶... 又或者...我幾時先會一齊出去但自己就住唔好食咁多呢...
    今日都仲係週身唔舒服... 真真唔應該跟大家去食飯... 本來佢地話去食齋先去... 點知無位又變左飲茶

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-6-6 00:04 發表
    4 June 星期四
    早餐: 包1塊 + 蕉 + 燒賣 + 奶皇包 + 皮蛋瘦肉粥
    是日病假, 朝早陪兩老飲茶, 跟住睇醫生, 番屋企食左藥 ...

飲茶真係不能太密...  

你個磅原來可以測脂 ...乜O野牌子呀???

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-6-6 00:07 發表

飲茶真係不能太密...  

你個磅原來可以測脂 ...乜O野牌子呀???

我都唔想... 但兩老好鍾意朝早飲茶而且佢地食得少, 還好...
    但同同事食就次次都叫埋d肥到嘔的食物... 傷腦筋... 下次我都係要搶住剔野食至得.
    至於個磅, 係OTO 黎, 但無點用過, 一路都只係用黎磅下自己有幾重, 係尋日無啦啦想起ee話買磅, 我拎起想磅時才望見上面寫住:
    Body Fat & Water ...
    對左起碼兩年先想起... 可能係初初覺得計黎無咩用... 好白痴

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-6-6 00:12 發表

" />" />我都唔想... 但兩老好鍾意朝早飲茶而且佢地食得少, 還好...
    但同同事食就次次都叫埋d肥到嘔" />" />的食物... " />" /> 傷腦筋... 下次我都係要搶住剔野食至得.
    至於個磅, 係OTO 黎, 但無點 ...

愈 complex 既磅... d function 就愈少用...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-6-6 00:04 發表
    4 June 星期四
    是日病假, 朝早陪兩老飲茶, 跟住睇醫生, 番屋企食左藥 ...

emma ctse..
    其實你都已經好厲害,可以咁清楚記得自己飲茶食左d乜....

儘量少d飲茶 + 食高脂食品啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-6-6 00:12 發表

我都唔想... 但兩老好鍾意朝早飲茶而且佢地食得少, 還好...
    但同同事食就次次都叫埋d肥到嘔的食物... 傷腦筋... 下次我都係要搶住剔野食至得.
    至於個磅, 係OTO 黎, 但無點用過, 一路都只係用黎磅下自己有幾重, 係尋日無啦啦想起ee話買磅, 我拎起想磅時才望見上面寫住:
    Body Fat & Water ...
    對左起碼兩年先想起... 可能係初初覺得計黎無咩用... 好白痴

我阿爸阿媽鍾意大X樂多D, 飲茶好難剔到唔肥o既o野喎...菜都多油, 腸粉又落油, 清清地o既粥都OK,不過去飲茶只係食粥,不如去海X粥店食啦  

同同事去仲慘...每個月最多2次同同事去飲茶吧, 其他時間帶飯或者食碟頭飯/粉麵~

eeeeeeeeeeeee~人家咪想買OTO囉, 你玩左未? 易唔易用架?

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-6-6 00:14 發表

emma ctse..
    其實你都已經好厲害,可以咁清楚記得自己飲茶食左d乜....

儘量少d飲茶 + 食高脂食品啦~

因為知道會要mark低, 記憶深一點嘛, 呢個或者係飲用日記之所以有用的地方~ 最少我食少左一d只係因為口癢, 食左又唔覺又無意識的食物.
    不過... 計完卡路里發覺, 我唔瘦係因為都係食得多左...
    會留意盡量少飲茶啦~

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-6-6 00:17 發表

我阿爸阿媽鍾意大X樂多D, 飲茶好難剔到唔肥o既o野喎...菜都多油, 腸粉又落油, 清清地o既粥都OK,不過去飲茶只係食粥,不如去海X粥店食啦  

同同事去仲慘...每個月最多2次同同事去飲茶吧, 其他時間帶飯或 ...

我會記住每個月同佢地飲兩次好啦... 真係好鬼肥, 今個星期已經同佢地飲左兩次...
    但我又不甘寂寞想有人傾計有人陪....
    oto個磅好易用, 不過又無說明書 (正確黎講係唔知去左邊), 另外, 想加多個人 (明明唔止一個人記錄), 但整多個又磅唔到, 我果個係舊板, ws-004, 新既可能會好d, 但別期望太高, 有得用就好了~ 平平地的話就試下啦.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-6-6 00:29 發表

我會記住每個月同佢地飲兩次好啦... 真係好鬼肥, 今個星期已經同佢地飲左兩次...
    但我又不甘寂寞想有人傾計有人陪....
    oto個磅好易用, 不過又無說明書 (正確黎講係唔知去左邊), 另外, 想加多個人 (明明唔止一個人記錄), 但整多個又磅唔到, 我果個係舊板, ws-004, 新既可能會好d, 但別期望太高, 有得用就好了~ 平平地的話就試下啦.

公司有無人又想on diet呀~ 拉埋佢一齊食飯咪得囉,互相監察!

原來可以keep record添o架,我諗住用紙筆記低咋, 平平地...好似都要幾百,又係要搵日經過望下先! 唔該晒ec報導!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-6-6 00:33 發表

公司有無人又想on diet呀~ 拉埋佢一齊食飯咪得囉,互相監察!

原來可以keep record添o架,我諗住用紙筆記低咋, 平平地...好似都要幾百,又係要搵日經過望下先! 唔該晒ec報導!

有... 我真係要諗諗拉埋佢一齊先得... 再咁落去肥死我啦
    我依家都係用個excel記低.... 佢只記低你身高年齡之嘛. 但想整多個record又唔識磅重... 傻傻地.
    你去d auction睇下有無人放出黎, 我估係credit card redeem 的free gift, 幾十蚊至百幾蚊都有, 再唔係以物易物的網站都有, 你留意下啦.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-6-6 00:42 發表

有... 我真係要諗諗拉埋佢一齊先得... 再咁落去肥死我啦

我依家都係用個excel記低.... 佢只記低你身高年齡之嘛. 但想整多個record又唔識磅重... 傻傻地.
    你去d auction睇下有無人放出黎, 我估係cre ...

又係喎...上aution望下先,唔該晒emma

不過唔識磅重.......真係傻左D喎

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-6-6 00:43 發表

又係喎...上aution望下先,唔該晒emma

不過唔識磅重.......真係傻左D喎

http://service.standardchartered.com/cardholder/BonusPointItem.do?lang=chi&creditCardID=0000010005&bonusCateID=0000010009&bonusPointID=0000027993&district=
    仲有見到呢個...如果你有渣打又有積分的話

升級   0%

該用戶從未簽到

我無渣打卡.........嗚~去OTO望望實物先! 唔該晒emma

升級   90%

該用戶從未簽到

6 June 星期六
    早餐: 包2塊 + black coffee
    午餐: 黑椒牛扒飯 + 熱檸茶
    下午茶: 雪梨 + 幾粒豆 + 包兩塊 + 西瓜一片
    晚飯: 肉餅 + 芥x + 飯 + 魚半條 + 豬利 + 墨魚
    運動: 風帆 6hrs

7 June 星期日
    早餐: 山崎魚柳包 + coffee
    午餐: 白汁海鮮蝴蝶粉 + 熱鴛鴦
    下午茶: 蘋果一個 + 包1塊
    晚飯: 墨魚仔3隻 + 白菜 + 芽菜 + 豬扒兩小塊 + 豬舌3片 + 飯1碗 + 湯兩碗 + 西瓜一片 + 生日蛋糕一件
    運動: 風帆 6hrs (本來今日番來見到好多人跑, 都想去跑, 但最後都係放棄左... )

是日磅一磅: 159.6
    Fat%: 40.1

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-6-7 19:12 發表
    運動: 風帆 6hrs

6 hrs ? 會唔會好累架 ?

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2009-6-7 20:42 發表

6 hrs ? 會唔會好累架 ?

咁又唔會... 我反而覺得跑步對我黎講辛苦得多, 我朋友反而覺得玩風帆辛苦過跑步 (佢跑得快過我好多 -_-)
    可能我重 + 緊張 + 唔夠氣... 跑步最累