香港長跑網  - 長跑長友

樓主: e.c.
打印 上一主題 下一主題

e.c. 的飲食跑步日誌

升級   0%

該用戶從未簽到

依家去比賽呀
無啦啦提海膽炒飯,引e.c.做咩呀

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 火仔11 於 2009-5-14 12:59 發表

依家去比賽呀
無啦啦提海膽炒飯,引e.c.做咩呀

無錯無錯,而家佢下定決心要食 / 玩得健康
唔好引佢重蹈覆轍啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 火仔11 於 2009-5-14 12:59 發表

依家去比賽呀
無啦啦提xxxx,引e.c.做咩呀
原帖由 囧山比 於 2009-5-14 13:31 發表

唔好忍佢重蹈覆轍啦

對唔住...無下次無下次

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-5-14 13:31 發表

唔好引佢重蹈覆轍啦

謝謝山比同火仔.
其實已經影響左啦hehe... 果日winggniw 講起心情唔好可能係因為咩都唔食得.
尋日真係有諗過, 不如食軟雪糕啦...
之後我個腦就回憶起.. 其實我食唔食都係差唔多. 以前心情唔好就食美食黎令自己心情好d, 最後都係唔開心. 食完我更加會自責. 只會更頹.
所以尋日都打消左食雪糕的念頭.
有大家一齊努力, 無問題
即使同大班朋友食飯. 以前我會好食就係咁食唔理佢卡路里幾高...
依家就算幾好食而無益既都盡量食少d, 食番d 飽肚又有益既野. 寧願食多少少飯都唔好食多多食送.
何況winggniw...果度既鮮魷炒面好味d
多士就無試過啦... 有機會試試~

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-14 13:33 發表

" />" />  對唔住...無下次無下次

升級   20.75%

該用戶從未簽到

講個秘密你知

我係公司的零食基金經理,一向都係我買零食...但跑完之後,對零食完全係零食欲
不突止,仲要買都買D健康少少的...

最重要係,而家放一大堆零食面係我面前,我都不為所動,放係小食角就走人,唔會掂
因為我個心一路諗住:「你地食啦,我唔食啦。食晒就肥晒落你地度啦」

You are what you eat,食得健康係好事來呀~~

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-5-14 16:36 發表
講個秘密你知

我係公司的零食基金經理,一向都係我買零食...但跑完之後,對零食完全係零食欲
不突止,仲要買都買D健康少少的...

最重要係,而家放一大堆零食面係我面前,我都不為所動,放係小食角就走人,唔會 ...

我好鍾意你心入面果句
我公司木台面既零食都係.. 健康小食... 長駐左好耐啦. 不過呢. 除非我真係好肚餓... 都好少食.
有山比鼓勵更好! 慢慢會變習慣~~~ you are what you eat, 嗯嗯~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

我呢個Refreshment Foundation Fund Manager
好似d "I kill you later"FM 咁...由得d客仔爆煲~~~ kakakaka

升級   90%

該用戶從未簽到

14 May 09
早: 包兩塊 + 梳打餅1包 + 咖啡
午: 茶芯牛肉飯 + 檸茶
小食: 梳打餅1包 + soyjoy一條 + 咖啡
晚: 同朋友一人一半叉燒飯
運動: 跑馬地跑跑跑, 可惜... 食完飯只係半個鐘就跑. 肚就隱隱的痛. 唯有行.
跟住就去gym 繼續行跑步機 + 睇四奶奶. 可惜太多人, 睇唔清楚...
大約1小時
飯後磅一磅: 162

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-15 12:22 發表
14 May 09
運動: 跑馬地跑跑跑, 可惜... 食完飯只係半個鐘就跑. 肚就隱隱的痛. 唯有行 ...

我好努力搵番你之前既 blog... 搵唔番你之前幾重....

你尋晚應該 skip 0左個 dinner...
同埋你試下戒下午茶..除非當晚決定0左去做運動
btw... soyjoy 係未好多糖 ga? 呢條野好似係 energy food..要唔做番 d 野消化0左佢....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-15 12:22 發表
14 May 09
運動: 跑馬地跑跑跑, 可惜... 食完飯只係半個鐘就跑. 肚就隱隱的痛. 唯有行 ...

你食完飯後有冇休息夠才做運動呀?
否則橫隔膜好容易出事喎....

你而家飲咖啡係唔係少糖少奶?..

近排做多左運動,磅數有冇負增長?..

升級   20.75%

該用戶從未簽到

ee一言驚醒

soyjoy 重27g
熱量136kcal
蛋白質4.5g
食用纖維3.3g
****脂肪7.2g

都係少食為妙呀

但唔食晚飯又好辛苦wor
定係少鼓油或要白切雞走雞皮再好多菜呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-5-15 12:46 發表
ee一言驚醒

soyjoy 重27g
熱量136kcal
蛋白質4.5g
食用纖維3.3g
****脂肪7.2g

都係少食為妙呀

話就話盡可能八點前食.. 但我都做唔到

我喜歡呢個白切雞走雞皮再好多菜少飯走色. hoho

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-15 12:55 發表

話就話盡可能八點前食.. 但我都做唔到

我喜歡呢個白切雞走雞皮再好多菜少飯走色. hoho

怕且我要修行多時,才有ee咁高道行食得咁清矣
不過,盡量少油少汁啦~~~

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-15 12:36 發表

我好努力搵番你之前既 blog... 搵唔番你之前幾重....

你尋晚應該 skip 0左個 dinner...
同埋你試下戒下午茶..除非當晚決定0左去做運動
btw... soyjoy 係未好多糖 ga? 呢條野好似係 energy food..要唔做番 d  ...

唔洗搵呀ee... 開blog之時係165. 最高試過168...
上星期係160...
下午茶呢... 其實係因為無精神. 要提提神, 不過我都形住呢個係習慣黎...而且... 我怕自己夜晚太肚餓食得仲多.
至於晚餐, 其實我都想skip. 但我朋友又要食. 就算唔係跑前食. 又會跑完之後食野.
所以同親佢一齊gym/跑都好大機會肥.
當時我手上無生果, 於是變左食soyjoy 不過我都覺得佢好甜. 下次都係留番玩完板果d時間食...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-5-15 13:01 發表

怕且我要修行多時,才有ee咁高道行食得咁清矣
不過,盡量少油少汁啦~~~

我道行一 d 都唔高..
講就口響.. 你睇下我星期六搶包山果陣係幾咁熱心

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-15 13:03 發表

我道行一 d 都唔高.. hgjD115" />" />hj
講就口響.. 你睇下我星期六搶包山果陣係幾咁熱心

係囉, 尤其係個燒腩卷

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-5-15 12:46 發表

你食完飯後有冇休息夠才做運動呀?
否則橫隔膜好容易出事喎....

你而家飲咖啡係唔係少糖少奶?..

近排做多左運動,磅數有冇負增長?..

你食完飯後有冇休息夠才做運動呀? <-- 有呀, 平時屋企食完飯我都係咁跑, 不過可能因為屋企食完飯會坐. 但尋日就行黎行去一段時間就去跑...
咖啡... 你提醒左我, 都係應該買番一樽.. 早兩日因為想試新咖啡, 買左包3in1... 已經請左同事飲... 睇黎都係飲番black coffee好了..

負增長... 無呀.. 呢排浮沉中...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 肥哥哥KC 於 2009-5-15 13:05 發表

係囉, 尤其係個燒腩卷

以後唔叫 lor~

(其中我 skip 0左舊肥肉無食.... )

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-5-15 12:46 發表
ee一言驚醒

soyjoy 重27g
熱量136kcal
蛋白質4.5g
食用纖維3.3g
****脂肪7.2g

都係少食為妙呀

白切雞走雞皮再好多菜走鼓油我都可以做到...
但soyjoy 買左好多條
唯有留番極餓時安慰自己...
當然最好...都係食生果