香港長跑網  - 長跑長友

樓主: e.c.
打印 上一主題 下一主題

e.c. 的飲食跑步日誌

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-26 10:11 發表

飲咖啡果陣食 d 野... 應該削胃呢個問題唔會太嚴重
咖啡因在每個人既身體既反應都唔同.... 有人會訓唔著.. 但我都係訓到成隻豬咁...
emma 應該明白咖啡因對佢身體既反應 gala~

其實茶都削胃, 亦都有咖啡因
適 ...

真的嗎?  

好啦~咁e.c. 要好好keep住! 繼續努力呀!
BTW~e.c. 端午節有比賽嗎?? 俾心機呀~預祝你地team有好成績

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-26 10:18 發表

真的嗎?  

好啦~咁e.c. 要好好keep住! 繼續努力呀!
BTW~e.c. 端午節有比賽嗎?? 俾心機呀~預祝你地team有好成績

yeah! 謝謝Winggniw!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 駿駿駿 於 2009-5-26 00:55 發表
ec, 努力呀~越來越瘦

我係努力啦! thanks 駿駿駿
原帖由 ee_tpk 於 2009-5-26 10:11 發表

飲咖啡果陣食 d 野... 應該削胃呢個問題唔會太嚴重
咖啡因在每個人既身體既反應都唔同.... 有人會訓唔著.. 但我都係訓到成隻豬咁...
emma 應該明白咖啡因對佢身體既反應 gala~

其實茶都削胃, 亦都有咖啡因
適 ...
btw.. emma... 做得幾好wow~ keep 住丫...過0左你而家 160 既平台期就會跌得好快 gala~

我都希望呀! thank you ee!

升級   36.33%

該用戶從未簽到

食多d鹼性的野.消化好點

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 蕉仔 於 2009-5-27 17:00 發表
食多d鹼性的野.消化好點

邊類食物係鹼性?

升級   90%

該用戶從未簽到

27 May 星期三
早餐: 包兩塊 + black coffee + apple
午餐: 飲茶
飯後果: 雪梨
晚: 菜 + 蝦 + 咸蛋肉餅
運動: .... 無

28 May 星期四
早餐: 包兩塊 + black coffee
生果: 奇異果/提子
午餐: 雞/乳豬/排骨/蝦炒蛋/湯 + 啤酒一杯
飯後果: 提子/西瓜
晚飯: 雞/豬肉/湯
運動: 賽龍舟兩場 + 行黎行去

29 May 星期五
早餐: 又麥當當包  + black coffee
早餐後: 食左條soyjoy... >< 今日出左去training無生果食...
午餐: 烤牛米
晚飯前: 儍一隻, 咖啡一杯
晚飯: 飯 + 生菜 + 咖哩雞翼
飯後果: 西瓜
運動: 0

好驚... 好似愈食愈多番添呀....
自己時間編排好似仲有d問題... 要諗諗辦法... 成個星期無跑到呀... 明明有時間... 雖然呢幾日係病病地咁... 但無跑到 硬係周身唔聚財... 覺得自己好鬼懶呀...
今日磅一磅: 159.4

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 e.c. 於 29-5-2009 23:27 發表
    27 May 星期三
    早餐: 包兩塊 + black coffee + apple
    午餐: 飲茶
    飯後果: 雪梨
    晚: 菜 + 蝦 + 咸蛋肉餅
    運動: .... 無 " />" />

28 May 星期四
    生果: 奇異果/提子
    午餐 ...
    emma 間日偷吓懶都無可厚非既,只要唔係成日係咁就得 gala,加油,阿!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

ec食啲野有啲好似唔係好健康喎!
    雞翼/麥當當包/乳豬/飲茶的點心等.(少食為妙)
    不過我地都睇得出你係幼努力緊嫁喇, 比心機, 大家都支持你的.

升級   90%

該用戶從未簽到

30 May 星期六
    早餐: 包兩塊 + black coffee + banana + apple
    午餐: 雞扒+ 白飯 + 熱奶茶走糖
    運動後生果(以防自己食野): apple
    晚: 菜 + 白飯 + 炒蛋 + 雞翼 + 魚
    運動: 今日無風下滑浪風帆, 搖帆搖到我嘔血.. " />" />  仲要乾煎蝦轆

原帖由 mill 於 2009-5-30 18:58 發表
    ec食啲野有啲好似唔係好健康喎!
    雞翼/麥當當包/乳豬/飲茶的點心等.(少食為妙)
    不過我地都睇得出你係幼努力緊嫁喇, 比心機, 大家都支持你的.

寫呢段時才見到mill mill寫既野... 雞翼會盡量少吃, 點心呢.... 個個星期總有一日係同同事飲茶, 唯有選擇少吃點心了... 反而同屋企人飲茶就難避啦. 謝謝mill ctse打氣! " />" />

原帖由 jogging_cat 於 2009-5-30 18:50 發表
    emma 間日偷吓懶都無可厚非既,只要唔係成日係咁就得 gala,加油,阿!

jogging_cat, 謝謝! 嘻收到... 唔可以成日偷懶, 知道!

升級   90%

該用戶從未簽到

31 May 星期日
    早餐: 包兩塊 + 水
    午餐: 豬扒+ 白飯 + black coffee + 孖寶蛋糕一個
    運動後生果(以防自己亂食野): apple + 包兩片
    晚: 菜 + 白飯 + 魚 + 肉餅 + 至愛蕃薯糖水
    運動: 獨木舟三星 阿sir好攪笑, 同學好好玩

升級   90%

該用戶從未簽到

1 june 星期一
    早餐: 包兩塊 + 水
    午餐: 豬扒+ 白飯 + 檸茶走甜
    小食: apple x 1
    晚: 菜 + 白飯 + 荷包蛋 + 雞翼
    運動: 0

2 june 星期二
    午餐: 涼瓜排骨+ 白飯 + 兩口奶茶... (好難飲 =.=)
    小食: 雪梨 x 2
    晚: 菜 + 白飯 + 魚雲 + 酸排骨 + 綠豆沙 + 西檸雞
    運動: jog左大約25分鐘 + hea hea踢腿
    今日磅一磅: 162

升級   90%

該用戶從未簽到

今日又出血... 買左對歪打12, 今晚即著
    睇鞋之際, 咁o岩見到之前好想買既背心, 終於買左... 今晚去哂草即著
    果然係好彈 + 好涼
    死啦死啦...
    買埋咁多野唔跑多d都對唔住自己...
    俾心機俾心機俾心機!
    唔知可唔可以跟阿wing朝早跑5點半呢...

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原來ec今晚著新衫新鞋, 件衫係幾好著,
    我今晚著果件同妳果件係同一糸列, 好透氣好爽, 正!
    咁就要俾心機跑多啲, 著到件衫同鞋回本.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-6-3 00:14 發表
    今日又出血... 買左對歪打12, 今晚即著" />" />
    睇鞋之際, 咁o岩見到之前好想買既背心, 終於買左... 今晚去哂草即著 " />" />hiuijhkj
    果然係好彈 + 好涼
    死啦死啦...
    買埋咁多野唔跑多d都對唔住自己...
    yughgg ...

原來係新衫新鞋仔, 即買即著, 超級開心喎!!! 咁要跑多d, 咁先底番晒!!! 件衫很正, 質地又好, good choice!!!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-6-3 00:25 發表
    咁就要俾心機跑多啲, 著到件衫同鞋回本.

yeah! 真係好爽呀~
    我要記住努力令佢地回本!
    原帖由 nc 於 2009-6-3 00:25 發表

原來係新衫新鞋仔, 即買即著, 超級開心喎!!! 咁要跑多d, 咁先底番晒!!! 件衫很正, 質地又好, good choice!!!

要啦....我發覺對上幾個星期一懶左, 個人好似又唔多妥, 果然係唔跑唔舒服.... 跑多跑少都要跑先得... 努力努力~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-6-3 00:25 發表
    咁就要俾心機跑多, 著到件衫同鞋回本.
    原帖由 nc 於 2009-6-3 00:25 發表

原來係新衫新鞋仔, 即買即著, 超級開心!!! 咁要跑多d, 咁先底番晒!!! 件衫很正, 質地又好, good choice!!!

nc 同叮叮噹 ctse 在同一時間 post 既野竟然有八成相同 ~~!你地兩個真係夾喇!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2009-6-3 00:39 發表

nc 同叮叮噹 ctse 在同一時間 post 既野竟然有八成相同 ~~!你地兩個真係夾喇!

車亞文真細心! 我都無留意
    nc同叮叮噹真係好夾呀!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 =chairman= 於 2009-6-3 00:39 發表

吓! 洗唔洗夾成咁 , 同一時間出差唔多ge post呀?
    曾經發夢同NC姐同一時間過渣打終點, 如果此情出現就好囉!

NC,
    明年跑完渣打記得係等我再過多次終點, 夢想成真!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-6-3 00:47 發表

吓! 洗唔洗夾成咁" />" />" />" />hk , 同一時間出差唔多ge post呀?" />" />" />" />
    曾經發夢同NC姐同一時間過渣打終點, 如果此情出現就好囉!

NC,
    明年跑完渣打記得係等我再過多次終點, 夢想成真!

係喎, 洗唔洗咁夾!!! 係咪做馬呀!!!

oh... 是嗎!!! 妳真係太掛住我喇...

叮叮噹真是進步了很多很多, 我有信心叮叮噹明年渣打半馬不用2小時!!! 到時, 妳記得在終點等我就真, 返來同我一起衝終點!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

emma ctse買了對新鞋跑步咁開心.....
    咁就要鼓勵下自己,得閒跑多d啦~
    希望你會keep住早起跑步的恆心~~