香港長跑網  - 長跑長友

樓主: e.c.
打印 上一主題 下一主題

e.c. 的飲食跑步日誌

升級   90%

該用戶從未簽到

ee... 個包包吸左d 好好味既油....
不過我覺得間唔中先一次, 一次又只係一小件應該無咩問題啦.
跑多兩個圈仲好哦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-15 13:08 發表

白切雞走雞皮再好多菜走鼓油我都可以做到...
但soyjoy 買左好多條 hgjD092" />" />hj
唯有留番極餓時安慰自己...
當然最好...都係食生果

其實在下覺得 soyjoy 好難食..... 樂善杯果陣.. 覺得好 dry...

btw.. 做咩買 soyjoy 既 ?! 下次買野食之前睇下有無食物標籤

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-15 13:09 發表

ee... 個包包吸左d 好好味既油....
不過我覺得間唔中先一次, 一次又只係一小件應該無咩問題啦.
跑多兩個圈仲好哦

間唔中都要放縱下既...

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-15 13:10 發表

其實在下覺得 soyjoy 好難食..... 樂善杯果陣.. 覺得好 dry...

btw.. 做咩買 soyjoy 既 ?! 下次買野食之前睇下有無食物標籤

係因為...
1. 我見公司vendor前排成日食呢樣野. 佢瘦左好多
2. 山比通知我減緊價.
3. 因為我當時都物色緊玩完水上活動要食咩好... 因為我d朋友個個瘦一瘦. 玩完可以去食個飯/面.... 於是我就中招了...
4. 廣告效應

升級   20.75%

該用戶從未簽到

睇廣告個陣見到佢話自己健康
後尾知佢係好肥的東西

所以都係放工去跑時
食一條頂住跟住就去跑ka la
平時都係食個生果頂住就算ka la

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-15 13:14 發表

係因為...
1. 我見公司vendor前排成日食呢樣野. 佢瘦左好多
2. 山比通知我減緊價.
3. 因為我當時都物色緊玩完水上活動要食咩好... 因為我d朋友個個瘦一瘦. 玩完可以去食個飯/面.... 於是我就中招了...
4. 廣 ...

emma~ 你大個女啦..要有獨立思考既能力.. 唔好人云亦云
1) 唔知你 vendor 做0左 d 咩... 可能佢日日三餐只係食一條 soyjoy
2) 下次有零食減價我都話俾你知
3) 你同你 d 朋友體型唔同... 人地大魚大肉你點都唔好跟丫
4) ............

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-15 14:07 發表

emma~ 你大個女啦..要有獨立思考既能力.. 唔好人云亦云
1) 唔知你 vendor 做0左 d 咩... 可能佢日日三餐只係食一條 soyjoy
2) 下次有零食減價我都話俾你知 hgjD115" />" />" />" />hj
3) 你同你 d 朋友體型唔同... 人地大魚 ...

佢掛羊頭賣狗肉
我掛肥肉買豬肉...
人地大魚大肉你點都唔好跟丫<--所以咪要諗少少野俾自己食. 果日我食完條soyjoy + 蘋果就拒絕左朋友一齊去食飯既邀請啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-15 13:06 發表

負增長... 無呀.. 呢排浮沉中..  

減磅o既野慢慢來啦..
健康比磅數更緊要呀....

人地話食慢d & 少食多餐,好似有助減磅呀..
你可以試下呀..

soyjoy的卡路里都幾高..
跑前食一支,都應該好飽肚呀...
若然有時忍唔到口..
食水果啦....

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 ee_tpk 於 15-5-2009 13:10 發表

x2.....我都覺得 soyjoy 好甜好難食喎。

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-5-15 14:17 發表

減磅o既野慢慢來啦..
    健康比磅數更緊要呀....

你可以試下呀..

soyjoy的卡路里都幾高..
    跑前食一支,都應該好飽肚呀...
    若然有時忍唔到口..
    食水果啦....

嗯... 其實依家食清左, 反而我更欣賞各食物的味道. 比起以前咩都食. 咩都塞落口. 更加食得出食物本身的味道~
    減磅/健康都係長遠目標~ 我好相信身體健康左, 個人都自然會瘦番
    所以~ 要早睡早起做運動!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-5-15 14:32 發表
    x2.....我都覺得 soyjoy 好甜好難食喎。

睇邊隻味道啦. 有一隻都幾好食.
    不過, 點都係少食為佳

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-5-15 14:17 發表

你可以試下呀..

我都睇過書,話食慢d係會健康D,
    而最理想,仲要咀嚼三十次左右先吞喎[宜家我都做唔出],因為:

[1] 咀嚼咁長時間,思想上會覺得好似食左好多,就唔會再不停再放野入個口;
    [2] 將食物既表面面積加大,易於消化,從而減少積聚;及
    [3] 食物上會有多d口水,多左ENZYME[酵母?],易於消化,從而減少積聚.

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-5-15 22:51 發表

我都睇過書,話食慢d係會健康D,
    而最理想,仲要咀嚼三十次左右先吞喎[宜家我都做唔出],因為:

[1] 咀嚼咁長時間,思想上會覺得好似食左好多,就唔會再不停再放野入個口;
    [2] 將食物既表面面積加大,易於消化,從而 ...

謝謝迪迪仔. 其實道理就好耐以前都知... 知易行難好正常....
    正如我知道運動對身體有益好多年人, 但我做咁多年人都係呢2, 3年先的起心肝做.認真的寺跑步到依家都未及得上你黎少少...
    自小狼吞虎嚥, 習慣了. 又心急, 食野唔快都幾難, 依家我都盡量食飯時分散一下自己注意力.
    停一停先再食.... 希望慢慢愈食愈慢啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-16 00:16 發表

謝謝迪迪仔. 其實道理就好耐以前都知... 知易行難好正常....
    正如我知道運動對身體有益好多年人, 但我做咁多年人都係呢2, 3年先的起心肝做.認真的寺跑步到依家都未及得上你黎少少...
    自小狼吞虎嚥, 習慣了. 又心急, 食野唔快都幾難, 依家我都盡量食飯時分散一下自己注意力.
    停一停先再食.... 希望慢慢愈食愈慢啦~

我都係由細俾人訓練到大食o野食得好快 ,現在已經盡量食慢D,咀嚼耐D,咁會減少食量,對個胃都好D o麻~

升級   68.33%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-16 09:21 發表

我都係由細俾人訓練到大食o野食得好快 ,現在已經盡量食慢D,咀嚼耐D,咁會減少食量,對個胃都好D o麻~

當我細個時,每次食飯,阿媽就會話:"死仔,食得咁慢,打仗第一個餓死!"

所以我食飯係好快,快到你唔信.....

現在,又俾阿媽問我?:"仔,你趕住去邊呀!唔好食得咁快ar~"

激死....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runner_256 於 2009-5-16 10:42 發表

當我細個時,每次食飯,阿媽就會話:"死仔,食得咁慢,打仗第一個餓死!"" />" />

所以我食飯係好快,快到你唔信.....

現在,又俾阿媽問我?:"仔,你趕住去邊呀!唔好食得咁快ar~"" />" />

激死...." />" />

咁你都唔明
    細個時,阿媽想你地快高長大
    大個左,阿媽想你地陪佢多d呀

升級   0%

該用戶從未簽到

e.c. 恭喜你完成賽事!

pls check pm

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-18 09:23 發表
      e.c. 恭喜你完成賽事!

pls check pm

收到啦~ 謝謝!
    證明我有跑到... 不過今朝頹頹地放縱左...
    要繼續努力先啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

e.c. 恭喜完成賽事

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 火仔11 於 2009-5-18 12:22 發表
    e.c. 恭喜完成賽事

x 2~
    emma你尋日冇著網衫跑, right?
    我好似在起步前見到你~