香港長跑網  - 長跑長友

樓主: e.c.
打印 上一主題 下一主題

e.c. 的飲食跑步日誌

升級   90%

該用戶從未簽到

8 June 星期一
早餐: 包1塊 + 火腿扒芝士漢堡.... " />" /> + black coffee
午餐: 叉燒飯
下午茶: 包一塊 + 維他奶一包
晚飯: 肉餅 + 白菜+ 飯 + 魚
運動: 0

9 June 星期二
早餐: 包二塊 + black coffee
飯前: 雪梨
午餐: 熱狗一隻 + 腸粉 + 魚肉燒賣5粒
晚飯: 茶芯牛肉飯1碗 + 湯一碗 + 熱檸水
運動: 0

10 June 星期三
早餐: 包兩塊 + black coffee + coffee
飯前: 蘋果一個
午餐: 肉餅飯 + 熱檸茶
下午茶: 蘋果一個
晚飯: 生牛河一碗 + coke zero
運動: 游水40分鐘 + 跑步 15分鐘

我應該要重拾番跑步至得! 早兩個月學人報左個3鐵入門班...今日游完 + 跑完.....
雖未至, 不過... 好想好想學好游自由式 + 跑步呀... 咁o岩朋友帶埋佢既跑步朋友一齊玩, 又有人提點我跑步啦...唔應該偷懶......

是日磅一磅: 161.4
Fat%: 40.4

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-6-11 00:21 發表

係真唔係丫 ?!

係呀....個爛鬼磅係咁寫....
陰公...

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 e.c. 於 2009-6-11 00:27 發表

係呀....個爛鬼磅係咁寫....
    陰公...

唔係呀 咁減肥空間好大喎!
    加油! 努力!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

emma 要keep 住呢個磅數,唔好俾佢升返轉頭呀!加油!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-6-11 00:33 發表

唔係呀 咁減肥空間好大喎!
    加油! 努力!

逆向思維....

嗯! 努力努力!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-6-11 00:34 發表
    emma 要keep 住呢個磅數,唔好俾佢升返轉頭呀!加油!

呢排游番水... 仲要學自由式, 希望有d幫助!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-6-11 00:54 發表

呢排游番水... 仲要學自由式, 希望有d幫助!

自由式辛苦好多....
    不過你咁多野學..夠唔夠時間 ga?

p.s. 坦白講.. 如果你個磅無錯... 你既 fat rate 過高... 要做多 d 帶氧運動

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 341# 的帖子

emma ctse,你打算玩3鐵呀?
    其實你有冇時間玩咁多野...
    不如專心d玩一項運動,keep fit一下才3項連玩啦~~

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-6-11 10:20 發表

自由式辛苦好多.... " />" />" />" />" />" />
    不過你咁多野學..夠唔夠時間 ga?

p.s. 坦白講.. 如果你個磅無錯... 你既 fat rate 過高... 要做多 d 帶氧運動

無啦無啦... 今個月只係得呢樣野... 我無再發癲整幾十樣野學啦
    希望我學得識自由式... 辛苦d就對了...
    fat rate係真係過高...想當年讀書我記得俾人用夾黎計fat rate, 20點幾已經係肥妹仔... 今時今日咁既重量, 咁既fat rate... 絕對係過高.
    我睇過肥胖fat rate, 應該around 30... 40的確係過份高了... 我要好好keep番跑步... 依家都跑唔到3晚... 唉.

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-6-11 10:31 發表
    emma ctse,你打算玩3鐵呀?
    其實你有冇時間玩咁多野...
    不如專心d玩一項運動,keep fit一下才3項連玩啦~~

無無... 依家個班都係當迫自己運動下. miss都講左唔得就停低好了.
    訓練班係等你感受下而已...
    曲奇我明白的...謝謝... 我應該會專心學好個自由式, 再加一星期跑番3次, 每次最少30-40分鐘...
    尋晚度一度腰圍, 我自己都嚇親...
    同同事飲茶... 我睇都要避得就避... 一個月真係2次好了...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-6-11 10:39 發表

無無... 依家個班都係當迫自己運動下. miss都講左唔得就停低好了.
    訓練班係等你感受下而已...
    曲奇我明白的...謝謝... 我應該會專心學好個自由式, 再加一星期跑番3次, 每次最少30-40分鐘...
    尋晚度一度腰圍, 我 ...

emma ctse,運動 + 飲食的配合才能達keep fit的效果..
    不過過分的劇烈運動,好易令自己受傷呀...
    你要自已衡量一下 + set time table...

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-6-11 10:43 發表

emma ctse,運動 + 飲食的配合才能達keep fit的效果..
    不過過分的劇烈運動,好易令自己受傷呀...
    你要自已衡量一下 + set time table...

我依家係咪都仲食得太多呢?
    但我唔敢減咁多... 以前試過好多方法食少d... 最後食得仲勁仲肥左...
    呢期我開始識拒絕邀請啦... 以前我會係咪都跟人去玩... join 左gym就不停去做
    試過累到自己病左. 所以依家都會問問自己身體頂唔頂得順先赴約...
    過分的劇烈運動 <-- 應該無啦.. 只係尋晚太耐無游水仲一黎就自由式, 完左無咩胃口... 同行ching話係劇烈左, 身體負荷唔到所以無胃口... 但最後都食得落哂一碗粉...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-6-11 10:34 發表

無啦無啦... 今個月只係得呢樣野... 我無再發癲整幾十樣野學啦
    希望我學得識自由式... 辛苦d就對了...
    fat rate係真係過高...想當年讀書我記得俾人用夾黎計fat rate, 20點幾已經係肥妹仔... 今時今 ...

no 啦.. 女仔 2x 正常丫... 女性既 petpet 同埋胸部多 d 脂肪
    男性 2x 才算是 fat rate 高

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-6-11 10:50 發表

我依家係咪都仲食得太多呢?
    但我唔敢減咁多... 以前試過好多方法食少d... 最後食得仲勁仲肥左...
    呢期我開始識拒絕邀請啦... 以前我會係咪都跟人去玩... join 左gym就不停去做
    試過累到自己病左. ...

其實你現在的食量都okay呀....
    減肥就慢慢減,跌磅跌得太快都未必好...
    我只係想話俾你聽,唔好令自己過份操勞而捱壞身體...
    一般的帶氧運動,最少要做30 min以上才有效...
    但唔建議你每日都不斷狂操,運動後都要食少少野,至多食的份量少d囉...
    或者你可以在"減肥討論區"請教下其他ching...

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-6-11 10:53 發表

no 啦.. 女仔 2x 正常丫... 女性既 petpet 同埋胸部多 d 脂肪
    男性 2x 才算是 fat rate 高

咁即係我都over左起碼10%

努力努力努力

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-6-11 10:56 發表

但唔建議你每日都不斷狂操,運動後 ...

知道... 曲奇ctse!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-6-11 10:56 發表

但唔建議你每日都不斷狂操,運動後 ...

其實我都覺得 emma 食野果邊面已經 ok...
    所以佢要由運動入手啦

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-6-11 10:58 發表

其實我都覺得 emma 食野果邊面已經 ok...
    所以佢要由運動入手啦 " />" />

好頹... 頭先搵同事幫手做d野, 又俾佢笑我肥. 雖然我feel到佢無心, 但聽者即係我有意

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-6-11 00:18 發表
    8 June 星期一
    是日磅一磅: 161.4
    Fat%: 40.4
    ...

重左o既?