香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 燉奶佬
打印 上一主題 下一主題

獨跑樂

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-6-3 18:51 發表
真係一諗就興奮,咁我地早兩日過去,你自己賽前一次,賽後再跑一次,跑夠126.59公里,包你畢生難忘,(跑你唔瓜既話),啊啊啊啊

話明預演就唔係足本上影全套啦!傻傻地既!跑到腳軟,仲洗去做正經野咩,千里沼沼去到,點都要去文化交流吓啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 阿火 於 2011-6-3 20:06 發表

我都係好心提一提你:世上係冇免費餐食....
唔會傳染愛滋但傳染另外啲菌種植你體內,唔會死但折磨你成世夠玩謝你啦....
嘩哈哈哈∼

如果呢啲就係衝動的懲罰,謝謝,謝就謝吧!可能係益生菌呢!
出去玩,遲早要還既!

升級   32.55%

開心
  • 簽到天數: 1 天

到底鹿死誰手?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大俠 於 2011-6-4 22:44 發表
    到底鹿死誰手?
    哈哈,好句好句

升級   0%

該用戶從未簽到

7/6
    19:30
    葵芳運動場

400 x 6 (3分連休)

1'17"; 1'15"94; 1'14"54; 1'15'95; 1'14'73; 1'15'39

自上星期開操後,右邊背部肌肉扯得很緊,知道玩得iphone 同ipad 多引致,找朋友log 頸後稍事舒緩,這晚又可以跑了。
    很久沒在這場地跟大家一同衝圈了,熱身圈跑了一個便發現上不了力,假期後遺症。
    大隊跑12 x 400,放慢些跑,估算也可完成吧。 結果跑了6組便上岸。又是慘澹收場。今晚有賢仔拍跳,本來是很好玩的,但又一次提早上岸,意志力十分薄弱呢,完全不想捱下去那感覺。 跑完認識了batigoal ching,原來他近日都有到此操練,之後去飯堂開餐吹水。回家也不弄東弄西,乖乖早點睡。

8/6
    6:15
    麗瑤-美孚-麗景-麗瑤
    37'40"

終於可以早醒,未到6點鬧鐘響便自然醒。喝杯水,稍事拉筋便出門。無論肌肉及身體機能都未甦醒,管他那麼多,放慢點跑。
    有些微風,氣溫不太熱,但跑了兩k,已覺得要捱,捱至5k ,機器才正常運作,此段路最好玩的地方是最後跑得累的時候,有約1.3k 的上坡路,最喜愛此段發力,那是練意志力的好方法。今日當然不能過份發力,但可以提速,也感滿意了。

本星期已跑9.4k

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大俠 於 2011-6-4 22:44 發表 到底鹿死誰手?

大俠嘅意思係燉奶佬兄體內嘅毒會唔會仲毒過鬼妹嘅毒?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 阿火 於 2011-6-8 10:04 發表

大俠嘅意思係燉奶佬兄體內嘅毒會唔會仲毒過鬼妹嘅毒?

我仲以為你講64添,多謝指正,可能產生出超越病毒呢!哈哈!

升級   100%

該用戶從未簽到

咁你就同MT比心機跑波士頓馬拉松,唔好失禮晒啲香港人(講笑咋)!等緊你跑完番嚟份包膠....
    今年如無意外我會同朋友仔跑11月份韓國中央時報國際馬拉松2011....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 阿火 於 2011-6-8 12:25 發表
    咁你就同MT比心機跑波士頓馬拉松,唔好失禮晒啲香港人(講笑咋)!等緊你跑完番嚟份包膠....
    今年如無意外我會同朋友仔跑11月份韓國中央時報國際馬拉松2011....
    十一月,我會去跑太魯閣既馬拉松!志在睇風景咋!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-6-8 12:53 發表
    十一月,我會去跑太魯閣既馬拉松!志在睇風景咋!

e...非常感興趣 but 12 月打算再去 Taipei 做時間.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-6-8 15:19 發表

e...非常感興趣 but 12 月打算再去 Taipei 做時間.

唔怪得呢排咁鬼搏命啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

9/6
    天水圍運動場
    18:30

2k x 2 休3'30"
    1'30";1'32";1'30";1'28";1'30" (7'30')
    1'28";1'30";1'29";1'30";1'30" (7'27")

趁約人八點食飯,有少少時間,去跑少少,今課練唔到咩野,但跑黎感受如何保持速度,跑第2組尾段,已經想爆想爆,好辛苦先捱到!跑多組無力! 原來今天是自80年來最熱的六月天,下午最高34.5c 。

本星期已跑13.4k

升級   0%

該用戶從未簽到

話我跑斜博命,你都忍不住跑啦。  

大風坳真是難, 但華弟Terry仲鬼咁快, 超勁!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-6-10 14:36 發表
    話我跑斜博命,你都忍不住跑啦。  

大風坳真是難, 但華弟Terry仲鬼咁快, 超勁!
    質同量都同你差好遠!幾時再去大風坳,我都想去見識見識!

升級   0%

該用戶從未簽到

10/6
    23:05
    麗瑤-美孚-麗景-麗瑤
    33'59"

同幾個弟兄打完邊爐,回家途中,忽地很想去跑一會,既然有心跑,就不要想太多。可能就快下雨,有些風,跑起來也有力了。竟然比早兩日快了近3分40秒。跑時間中做幾次腹式呼吸,很受用,好像可以重新得力般。明天後天下雨,可能沒跑的機會。

本星期已跑20.4k

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-6-11 00:22 發表 10/623:05麗瑤-美孚-麗景-麗瑤33'59"同幾個弟兄打完邊爐,回家途中,忽地很想去跑一會,既然有心跑,就不要想太多。可能就快下雨,有些風,跑起來也有力了。竟然比早兩日快了近3分40秒。跑時間中做幾次腹式 ...

燉奶佬兄:

早晨呀,欣賞你坐言起行!
    敢問「腹式呼吸」怎樣做?
    另外,之前你講跑山,我諗起我位跑友嘅金句:「山是我們的朋友,也是我們的伴侶,所以山不能不跑。」

升級   0%

該用戶從未簽到

大風坳佢地差不多週四放工去, 怕你趕吾切, 你得既當然好啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

14/6
    19:30
    葵芳運動場

1.6k, 800, 400 x 2

5'49" ; (3'30")
    5'47";  (3'30")
    2'59"; (2'33")
    3'04"; 上岸

跑完800次後,右肋骨下邊因星期六籃球賽時俾人撞到軟組織,想不到,痛到今天仍未好!影響了整個跑姿,整個人硬晒!
    其實今晚又多了幾位跑友參與,氣氛一流,有小鵬可以跟,可惜自己貪玩整親,又休左幾日!今年都不易再去做其他碰撞性的運動!

本星期已跑4.8K

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 阿火 於 2011-6-11 10:36 發表

燉奶佬兄:

早晨呀,欣賞你坐言起行!
    敢問「腹式呼吸」怎樣做?
    另外,之前你講跑山,我諗起我位跑友嘅金句:「山是我們的朋友,也是我們的伴侶,所以山不能不跑。」

其實係吸氣時,腹部會脹,有別於平時肺部呼吸!與中國所謂的氣運丹田一樣!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-6-14 23:17 發表 其實係吸氣時,腹部會脹,有別於平時肺部呼吸!與中國所謂的氣運丹田一樣!

謝謝!