ckycat 發表於 2016-1-18 22:17:14

這裡記錄直至 12.2.2017 的一年

矩離 組別名次/參加者個人時間
21/2/2016西貢新春
10km
17 /65 55:01 (大會)

27/2/2016
善牧跑
10km2/16
1:00

13/3/2016
名古屋女子馬拉松
全程
8460/19112
4:57:08

27/3/2016
東莞首屆馬拉松
半程
85/1XXX
2:08:00

16/9/2016
PB Run
9.3km
42/92
59:30

08/10/2016
圖騰
57km
16:21:49

23/10/2016
苗圃
42km
60/100
10:36:54

31/10/2016
Gigasports
10km
77/248
00:58:34

19/11/2016
樂施毅行者
100km
36:25:02

04/12/2016
那霸馬拉松
全程
05:39:09

11/12/2016
樂善盃
27.55km
4:24:42
18/12/2016
公會的陸運會
3km
1/700:15:06.22

25/12/2016集集馬拉松
半程

02:57

31/12/2016橫丁
10km
---
---

28/1/2017
初一利是跑
5.6km
---
00:32:35

12/2/2017 香港馬拉松 半程 2:04:47

https://www.longrun.hk/forum.php?mod=image&aid=32724&size=300x300&key=d1a0da5bfde97c80&nocache=yes&type=fixnone

ckycat 發表於 2016-1-20 22:28:42

160120(三)渣馬畀人發現我做步兵,希望唔會被人邊C啦:L
既然係咁,冇乜好休腳,就照去苦山集合啦。
不過今日全日微雨、又超級寒流,跑者唔多

唔知係咪凍得濟,連加眠 FR10都痴左線

53:51 我估有六、七崎呱。

PS苦山有師姐話典解渣馬唔見我,我話,可能你見過、唔知係我啫。
畀相佢睇,佢果然話見過呢~

ckycat 發表於 2016-1-24 11:49:06

渣打馬拉松2016造型

純粹記錄、見證一下
https://www.facebook.com/hkchunyiu/media_set?set=a.10208657490978460.1073741831.1346105646&type=3

賤熊 Ted (clement chan)
熊本熊(matthew mok)
熊本熊(官方派車厘茄)
哥斯拉

貼身全身裝 - iron man, superman, spider man (長袖、短袖), 美國隊長 (淨衫、連盾),batman
毛毛裝 - 長頸鹿、馬騮、熊本熊
tee - 變型金剛、唐老鴨
頭飾:兔, hello kitty, 白兵@star war

其他:孖寶兄弟 X3, 武士、V剎、女僕,小雲@IQ博士, snackers
翠絲@Toy's Story (小妹)

--------
-------
    -------
      再玩可以扮咩呢?

深圳港農 發表於 2016-1-25 13:35:21

ckycat 發表於 2016-1-24 11:49
渣打馬拉松2016造型

純粹記錄、見證一下

着比堅尼跑。。。。不過係加熟。;P

jam13579 發表於 2016-1-25 14:28:00

ckycat 發表於 2016-1-24 11:49
渣打馬拉松2016造型

純粹記錄、見證一下

http://www.sportsoho.com/pg/photos/album/4904538/2016-?offset=306

翠絲幾好呀~at lease 攝影師like :loveliness:

ckycat 發表於 2016-2-11 21:45:46

丙申猴年本網誌新春啟市,恭喜發財

160209(二)開年行大運:人行我又行,賴到四點至出門,只好响屋企附近,轉夠佢8.88崎嘛,

其實唔識路,結果要行到五桂山頂。 2:38:12 / 8.88km

160210(三)初三赤口冇野做-善牧跑試路

本來是想後加七崎落赤柱,結果見到巴士站而放棄了。 1:53:54 / 8.04km

160211(四)第一跑:探監前轉 
我放假 好想行山!各路好友環島的 登頂的 睇馬騮的,係冇我份;
但那最低的53% 合格率又嚇怕我;
最後在家磨到五點才出門,諗住到壁屋折返呃夠十崎的,
無奈 人慢腳 屋企又趨開飯,最終搭十幾蚊車歸家。
1:01:12 / 7.00km

ckycat 發表於 2016-2-12 21:35:26

160212(五)第二跑:求其五公里
30:45 / 5.01 公里
日後大家响邊齣劇見到鄭則士响觀塘碼頭而在遠方有白衣人跑過,
請通知小妹
P.S. 又熱又痴立立~~~~成身汗

ckycat 發表於 2016-2-14 13:03:17

160213-160214(六、日)癲儍 220,其實我都想一日五十崎,
但大病初癒,都係保守啲。
第一天想著大家的鼓勵,照原定計劃到 cp4 洪水橋,
每一個 point 都準時到達、影到大合照,我當賺左~

今年終於準時到達 青衣運毒場起步。
Cp1 深井
Cp2 三聖(介左警車,剛好影到大合照)
Cp3 湖景小食亭(just make, 呃到 已排到隊頭的啤啤的 700ml)
Cp4 洪水橋(一半路程 做步兵,剛好meet 到玉樹臨風的 Samuel)
切,去 大發飲奶茶,
用左一個鐘研究 數學加地理題:明天邊度入,邊度切?

坐 68x 於美孚轉,有個伯伯落車腳軟軟 跌低左,同另外兩人扶他坐在石駁,
call 左救護車,原來所在地的位置是。。。
救護站外,只好跑去按門鐘。

星期日五點鐘醒左,早少少出發,
原來油塘起步至終點大約五十崎,所以好多院友响度出發。
等左十零分鐘,大隊幾十人從澳景路碌落泥,
院友話:嘩,佢地仲有好多貨!
到左遊輪碼頭 meet samuel,
不過我都係冇乜貨,離開碼頭已第一次被大隊甩,
不過識路、加上大隊有少少兜路,會合返;
出到九龍城,忍唔住响富豪酒店望下有咩車搭,
再次被大隊甩,今次真係唔識路,
見仲有一兩崎夠數,就 jog 去巴士站,
等左五分鐘車、一邊自轉夠數。

#多謝sze sir

ckycat 發表於 2016-2-15 22:43:34

以癲儍 50+ 為目標

今晚約左 sze sir 取人仔,
原來人仔係整既!真係冇諗過。

今年除左身體狀況之外,都特登「留一手」,
分兩天超越五十崎,期望明天仲有得突破。
我同 sze sir 講,我第一日跑卅幾崎仲攰過全馬,
sze sir 話,癲儍係要練既、又要練上斜。

係喎。
咁改左個主題先~~

#多謝sze sir

ckycat 發表於 2016-2-16 23:38:46

160216(二)其實上週忽發奇想:每天恆心跑步五公里。
對今日的我來說,五公里真的不算甚麼,難 真是難在 起身 換衫 落街 這一串動作。

今日晚飯後已好攰洽左一個鐘,竟然都的起心肝。
某些特殊經歷,總令人 hyper 幾日。

本想似早兩日去海濱公園。忽然又想起山上的體育館,不如去磅重。
140.6lb

45:36 / 5.75 公里

ckycat 發表於 2016-2-18 21:50:00

160218(四)新丁班開年,400快200慢。

258(無拿拿 儍左變600 )
056(輝歌厭我慢,捉左上車)
148(343米咩料)
執返齊十隻,加200 米→ 046

雖然 sue je 成日話入唔到 145就練唔到野,但我比自己鬆少少,
加上見上週 samuel ching 食800第二隻過兩分都頂埋,我目標 <150啦。
其實初時都驚上唔到 <150的,
第一二隻我自己都收貨架啦,
雖然輝哥話我會好快扯爆... ...
第三隻試下輕鬆跑。

步姿衰就仲未改到,但心態上是放輕跑的。感覺良好。

今日加熟陪跑啊呵呵

ckycat 發表於 2016-2-21 20:34:43

160221西貢新春十公里:從棄賽,到hea 跑, 到酌量一戰, 54.xx完賽

160221 (日)西貢新春十公里賽:從棄賽,到hea 跑,到酌量一戰,54.xx 完賽,先贏自己。
前年港馬前參加 polar 成績很差,好冇信心,
見到衣個賽快截了,便報一報,點知佢頒五個獎我攞第五;
第二年繼續參加,參加者增加左好多,點知佢頒十個獎我攞第十;
於是今年好有期望。

(多謝文星大師照片,已更新)(冇獎)
不過一月尾做左點小手術,醫生話兩個禮拜唔好運動,
初頭仲諗住仲有十日可以操,
不過教練(其實唔信、共問左三個教練)都話應該棄賽。

手術康復期間好唔舒服,休息左兩個禮拜,初頭去下行山,冇事,
膽粗粗去癲儍,冇事,
於是衣個禮拜日日煲一大煲黑糖薑茶(以前我好怕薑的辣味),
前日便去丁丁,如果頂得住,就出戰。(見上文)

都有點認真備戰的,到今日都算參加過下比賽,更了解自己了。
之前一晚溫功課,睇返兩屆成績。
晚上雖然播《死神的聖物》,都十一點訓覺。
(可惜因為喉嚨痛,訓得唔好,夜晚仲因夢中(?)抖唔到氣而紥醒。)
早餐都唔試新野。
亦早少少到會場(雖然近)。

未夠八點到了,見到蒲場元老,多謝各位同我合照。
到 0815 已經好多人上線了,我都盡量上前。
開跑盡跟,第一崎據往績是開快的,記憶中第二崎未夠應該會扯蝦並略收腳;
今日第一崎 4:42 其實麻麻地,但我冇刻意加速,
想,我都想貼近 5分崎的,但仍保守配速。
溫習見往年第六崎跌 volt ,今日刻意响依度盡做,都 5:46。{:26_1917:}
另外,前日丁丁第九圈吞啖口水都俗親幾乎嘔,
今日唔敢飲水,濕濕口 多數吐出。

兩邊海旁超當風(謹次於船灣大壩);
想出破風但上唔到力貼近前面跑手 唯有食自己。

跑跑下撞到 fu38 ching ,佢好似「癲儍」果日咁邊跑邊同我傾計,
不過我好冇禮貌緊冇應佢,因為幾乎扯蝦ing (in fact FR225 好多次話我心跳 >185)

今日見到好多網友、rabit、CY媽、thomas、manman510,高手也不少,第十名都51:xx。
其實若然我有比舊年進步少少,都入到的。

好多人影相。唔知有冇比文星大師射中呢。

ckycat 發表於 2016-2-27 20:39:10

160227(六)善牧跑
聖堂朋友參加左好多年,朋友仔最叻拎組別第三添,過往兩年我都撞時間冇去。
今年終於能參加,繼續在外傷(手術)[本週加上]內患(傷風)中作賽。
第二次為比賽試路(上一次係「先進長跑」大壩)。

不過試路是行,今日是跑,因上述原因「就住、就住」,
而繼續有啲喉嚨痛唔敢飲水;
第六崎左右、嘩、仲要左右各呻左條大鼻涕(sorry for 不雅內容)
兩崎過後急上斜,只可以行;
u turn 數過人數可能組別第一名;
回程後見後面同組參加者好近,但第二個大上斜,都行;
過左大上斜比佢過,之後我都有過返佢... ...

依個賽好有心,所有人衝終點都有彩帶可衝,有大會攝影;
而我過終點竟然被套上一張紅色咭,係「2」字。

大會時間好似剛好一小時 / 9:41崎(錶測,現場有師姐話 9.8km)

ckycat 發表於 2016-2-29 23:46:47

160229(一)勁過一年一度的閏年二月廿九日,想過得特別啲,
不過對住那 53% 合格率,
想起身邊好多人話:你咁多時間做咁多野(唉我好想咁忙既咩)
就冇去行山,諗住落樓下食餐算。
點知之前聊駿哥去蒲場生日會,佢話去噃,
於是食完飯諗住跑出去影張相啦;
諗住順便發下橫財,兜去投注站但排長龍;
再出九龍灣完全唔順路;
而且下午响屋企煮個麫啲味怪怪地,途中瀉左兩次;
好遲先追到星,是旦啦,大約五崎吧,跑左我足足一個鐘。

去到敍苑,蛋糕都落晒肚了~~~

ckycat 發表於 2016-3-4 00:05:29

2016-03-03 PROGRAM

4K Tempo
202 / 216 / 210 / 213.5 / 212 /
212.7 / 211 / 214 / 209 / 149
壞人話廿分,輝哥話可以由 215 開落去;
咁慢腳我帶啦。
頭圈太快、第二圈又太慢,第三圈調整返,
最後兩圈至加到速,總共 21.2min / 4k 收貨。

300M x 5@3'
103+(唔記得㩒錶)/ 116 / 114 / 113 / 113.5
都係諗住帶到就帶、帶唔到就跳車。
不過300 五隻都算好易啃(師兄們開 103 就梗係話挨唔到五隻啦,唔知你最後食成點呢?)
輝哥話最後一隻送 30' 休息再起,要入一分鐘;
我就第四隻放盡了。

今日丁丁 TSA 訓練:試以「輝哥真是又。。。又。。。」造句。{:26_2125:}

今晚加熟鼓勵之下我至來練,可惜盜香唔供應「芝麻糊」。
果然「不可以芝麻糊為目標」。
之後仲送車尾等成三個字車。

ckycat 發表於 2016-3-14 21:34:53

160313(日)名古屋女子馬拉松

根本就是完賽就好,
expo 期望 5:15 算贏。

臨訓當然將裝備放上面書

因為之前見低溫是兩度,所以帶既都係長袖衫。
點知响香港既支持者水哥即回:有咁凍咩?
嚇得我。
事實上名古屋的五度大約似香港的十三、四度。
不過起步前已將保暖的雨衣除左袋好,途中亦試過凍到載手套。

最重要的準備是,為免途中要上大號,星期五晚到埗,第一次便利店 shopping 已買定香蕉(結果唔記得食),
星期六晚再買乳酪。
之後如願清空,第二朝出左地鐵站、寄好行李,又再探訪下臨廁(隔離飯唔係香,但都乾淨)

起步跟 muimui 個 fd,果然食過下夜粥,崎崎都唔使六分,
三崎後唯有甩左佢,見到有趣的 cosplay runner或街坊十卜又去影下相,
不過廿幾崎差唔多到名古屋城果段好似有啲悶,又未到 u turn,又未到一半,
好在廿八崎後多左野食,捱下捱下淨返十崎冇撞牆冇抽筋,

chip time 4:57:08 完賽。好過 2015皇者之戰 4:57:56 PW 少少,
不過考慮到停低影相此因素,表現理想。

我鐘意舊年紀念品隻色多過今年

(圖為 2015)

ckycat 發表於 2016-3-19 11:27:42

2016-03-17 PROGRAM
4K TEMPO
214.6

(21:40)

300M x 5@3'
111.6

{:26_1908:}仲以為好得過上次 program 添
不過又真係沒被星期日的名馬影響(兩樣都 hea 跑 XDDD)

之後同加熟去食芝麻糊。前個禮拜去冇得食架!

ckycat 發表於 2016-3-29 10:12:35

160327(日)東莞首屆馬拉松

知道賽道平坦,天氣不冷不熱、(到左東莞更見天朗氣清)、身體無病無痛,是有意做時間的。

保溫/擋雨都唔使雨褸,跑半馬一身輕裝。早兩週見大會招兔子,可惜無內地電話、未能報名。
波主席一句:自備兔耳朶,好,照辦。

(補注:頭二位問我時間的,我答:我自己 pace 咋,我係黑兔!
其後的四位我答二小時半馬,郤又唔啋我,哼!)

星期六飲左兩包酸乳,成功清空;
星期日朝可幸6am 在酒店食早餐,都就住食。
上線時指示不清,入左全馬起跑區。

起步真係「迫迫地」,頭崎 6:15 唉弊。:Q
可幸之後五崎都係 around 5:30 算滿意,到第十崎才跌至六分崎。
冇幾耐追過 430 兔子,但 400兔子的影都唔見,追都冇得追。

12k 左右見到波哥,同佢一齊到終點。
想起我第一次在境外跑半馬,就是跟波哥跑「跑族廣洲大學城」,當時成功 PB 組別第五名。
今次是第二次在國內跑半馬。

其實我幾鐘意依個賽道,因為冇折返;
但唔好處是冇得玩我最愛的「途中消磨時間活動」:搵折返啲熟人、打氣,同數組別名次:lol
熱熱地、十幾崎出現噴水站,幾正,行過仲有彩虹呢~

自己帶漏補給,第一次見水站諗住每站飲飲料,補補糖,頂~有氣既?
之後唯有問清楚,係水至飲。

到十幾崎,我問:依個菜冇野食既?
波哥話:後期至有架!
到十八崎左右第一次見香蕉,食得蕉來又食唔到蛋糕。

埋單 2:08:00 / 21.4km

(補注:「官網 关于报名申请阶段结束的公告」2016万科·东莞松山湖国际马拉松的报名申请已于1月25日17:00截止,
已提交报名申请总人数 半程马拉松报名人数为5352人
「芝華安芳微博」:报名参加半程项目的男性运动员数量约占整个半马项目总人数的76%
即1284 女子半馬報名者(抽簽前)總之我第 85都好堅喎~~~

tsaugary 發表於 2016-3-29 12:00:41

頂~有氣既?

呢下笑咗!:lol

tsaugary 發表於 2016-3-29 12:56:05

tsaugary 發表於 2016-3-29 12:00
頂~有氣既?

呢下笑咗!

每個人都有不同需要!嗰時最好比支水動樂我啦!
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13
查看完整版本: 以環港島60崎 為目標嗎

香港長跑網