ckycat 發表於 2014-11-23 22:54:04

141122 (六) 成兩點才到粉嶺,食埋晏上深圳轉和諧號,落車行去天河拿選手包,多謝和哥當值,過程順利。
之後步行回酒店,未到已收到消息在附近晚飯,飯後才取房,多謝 mill 姐在酒店大堂當值。
取房後和光中到附近逛街,竟然畀我買到漏帶的手臂袖,才 Y19。
整完號碼布 (前後兩張)盡量早訓,但成十一點幾才訓。

响我冇睇大堂告示的情況下發現,長跑網除左安排5點 morning call之外,仲成功爭取五點半有自助早餐。
6:10 出發搭3個站地鐵去起點,(讚賞酒店近旺區亦只與地鐵一街之隔) 但我到場後上了洗手間,又一次錯過大合照。
起步後照原定計劃跟著波哥,頭幾崎佢好忙一路和國內各大高手商討會務。
八崎後波哥報稱自己冇乜態,叫我跟420 pacer 汽球。一直至 12崎左右見到皇上,講冇兩句就分開左。
沿途那420汽球時遠時近,遠至200米,近至在身邊。

起步前托跑半馬的家屬代拿 power gel shot,但進入全馬等候區至發現冇攞返,好在諾師兄送我power gel一包,吹時送我鹽糖一粒。
路上到左廿崎開始計劃點利用呢啲物資,打算廿崎啪左粒鹽糖,上左30崎有疲態就啪 power gel。由於食唔慣 power gel,25崎後每次去水站都拿小半枝水旁身。
沿途一過折返點就望對面睇下見唔見家屬。到廿幾崎聽到榮師兄响後面叫我,原來家屬將包糖交托畀師兄。不好意思要你跑廿崎送來。

好奇怪,十崎小腿已出現緊緊地,但十幾崎仍有力不時追近 pacer。
半程約 2:02,差唔多係最快的半馬;
三十崎看見計時版 3:05,我都哭出來了。
我諗,餘下12崎,即一次遊輪跑,腳力是頂到的。此後唔抽,唔傷的話,430完成冇問題。我就如師兄說,享受過程吧。
呢12崎不時遇見一位跑族師兄。最後兩崎佢開口:你都跑得幾好喎。
我:應該可以完成
師兄:你一定得啦,個形都冇散到。
我信佢,更有信心完成餘下旅程,並見返我既pacer,發力追上,完美完成 4:20/43 (?)km

papago : 10km/hr , pace 5:59/km
參考 BIB 19975 -->time 5:52:31 --> 排名453
相信我的名次是 81/500女子全馬

右下角就係第一次衝出香港的廣州大學城了

ckycat 發表於 2014-11-29 23:24:52

141127(四)新丁班與啤啤、光中閒談亂跑 42 min / 5.8km

141129(六)今日得閒,加上見到人玩我又玩,報左呢個「跨越同途 - 8公里自發力競賽」。

有人話係全石屎路,但走左幾崎,發現全是山路、石路、石級,
我完全唔識玩,有幾次幾乎扭親,又見到有師兄叉錯腳,心諗小心為妙,長跑長有,
開始在山路不時停落泥讓後面過,到左中段終於見返各網友,
一於遊山心態,欣賞下沿途風光。
到左最後一崎,大家要帶一碌白蘿蔔同跑。我亦跑多幾步,到左終點,放低碌蘿蔔。

1hr28min / 7.52km
抹身更衣後齊到銅鑼灣飲茶,收到消息得到賽事的組別第三名,意外!
獎品是獎牌一面,new balance 12小時手錶一隻

ckycat 發表於 2014-12-1 22:53:24

141201(一)今日早少少放工,先去還影碟,
之後跑步去蒲場,逆行搵返家屬。
雖已穿手袖、長褲,但在蒲崗村道上山斜仍覺凍,手掌較冷。
微風細雨之下,本打算轉多兩個細圈至 12 崎,
但見各人已沖晒涼,我都沖涼離場了。

1:23:08 / 11.64km

ckycat 發表於 2014-12-4 22:57:08

141203(三)遊輪遊。到左碼頭冇休息,唔使九點就到運動場了。
141204(四)未做晒工作任務,新丁班請假一天。香港天文台 : 溫度 15 °C相對濕度 66 %。
今日凍,但已冇尋晚或星期一咁微風細雨。

ckycat 發表於 2014-12-7 23:54:29

141207(日)今日追更返早。備戰廣馬的卅崎幾過癮,心郁郁想來多次。
雖然中午已放工,但返到屋企見天陰陰,加上配合唔到六點去聖堂的行程,
於是結果彌撒之後才開始由將軍澳出發,之後接返家屬出遊輪碼頭,
不過跑左四崎入到碼頭,
時間太晏(已九點半)佢冇乜心機,決定到九龍灣食啲野就搭地鐵返屋企。

01:50:39/15.8km

ckycat 發表於 2014-12-8 23:20:25

141208(一)蒲場大圈
臨老學吹打,七點五才到蒲場,等埋家屬大約七點十開始,
趕時間唔走腸子路。47:54 / 6.3km

ckycat 發表於 2014-12-11 00:02:06

141210(三)跑在生活遊輪跑
今次少左一位快腳,多左我位艇友同佢同事,個速度正常好多。
出發時見到榮哥剛到運動場,點知我地到左碼頭冇耐佢就到,超快。
回程時波哥叫我跟榮哥的步速,我夠知好啦,但我仲未想死住噃:L
跟到彩虹天橋佢上車立就跟唔到了。
之後去鳳德香香,今日連平時麻麻地既紅豆沙,仲有南瓜露都好好味。
仲有我由收工開始期待既G麻糊。
而且我五點忍住左冇沖精神飲品,一坐落就斟返杯 mocha 先。
一枱六人開開心心,最後以小弟交學費作結。

ckycat 發表於 2014-12-11 23:17:53

141211(四)新丁班,今日要做 5k@30min X2
今日溫度 18 °C相對濕度 63 %,跑起來很乾。
包括我在內,ching ctsz 們上週日有賽,或本週日有賽,或連菜,
自行加減{:26_1777:}
我就賴風猛地厚,只跑左 3 崎 X2
4:45 / 4:58 / 5:03
5:11 / 5:22 / 5:05
希望星期日的三崎可以在 15min 以內

ckycat 發表於 2014-12-13 10:49:28

141213(六)馬遊場的 ching ctsz 各有各忙,
我就喱埋九龍,陪家屬長課。
七點出發先去接朋友,
點知返到來搵唔到家屬,成八點只好兩個出發,
0835 才到苦山運動場,匯合新丁班一位 A 組 ching去遊輪,
之後經觀塘碼頭回藍田,不好意思抛棄 ching 收隊。

2:44:56 / 22:15km

ckycat 發表於 2014-12-15 00:07:33

141214(日)今日溫度 17 °C相對濕度 71 %。
今朝出街著中褸及長泠頸巾,中午熱到出汗,
下午三點半參加「工會」所辦的陸運會,就著短袖衫加薄褸。

先參加 4X100,確認只為參與,並被安排跑第一棒(同事知我跑步而唔識起步的)
靠另外三位同事,得第二名(共五隊,一隊是挑戰組,他們反而最快,55s)

之後跑三崎公開賽,一睇啲跑友,嘩,原來好多行家好跑得。
點名、等等等…
男子甲乙組先跑、等等...
啲師姐著住羽絨來等、聽住 iphone 來等,肯定老馬識途。
之後男女元老組及女子甲乙組同跑。
起跑後,有快有慢。我諗住 5分崎以內當嬴,緊跟前面的女子集團。
頭幾圈好似唔錯(約 1:45/400),超凍又跑圈跑得少既我,
挨住凍諗住頂七圈半。
見到「2」字我知唔對路,問裁判:我呀?
裁判:你仲有 3 圈呀。再頂,冇幾耐就被一位師姐過 lap,
(雖然我都有過人)。

錶計距離 2.92k,崎計速度 4:43 / 4:55 / 4:40,
14:18/3km (projection) 收貨。

諗住「公開組」應該唔夠A 組砌,點知各組分別計名次,
得亞軍,獎盃同全場總亞軍一樣咁大。

ckycat 發表於 2014-12-15 22:54:08

141215(一)蒲崗村道公園。
今晚第二次去學吹打,比上次早少少放學,
加上好彩唔使點等小巴,七點就上到去,
以為大隊已外出,就叫家屬跟出去先,
等我著好對鞋,發現大伙仍在場內,
都係要跟家屬出去。一圈過後,家屬有意挑戰第二圈,
不過都係上落多一次鳳禮道就收工了。
58:10 / 7.70 公里

ckycat 發表於 2014-12-18 23:56:25

141217(三)今天受季候風影響,
低溫只有10.8 - 15.2,濕度只有 23-32%。
早左少少收工,七點半遊輪跑,
因為凍,以最快速 1:17:28 / 11.66km 完成。20:55 到達斧山場。
今晚多人跑熱鬧,九人跑、八人晚飯,可惜 G 麻糊好快售罄,令人失望。
之後便是聖誕佳節,睇黎有排冇得吃~

ckycat 發表於 2014-12-20 15:59:20

141220(六)香港天文台 : 溫度 17 °C相對濕度 54 %,
著長袖衫、長褲,幸運全程唔凍,連手心都少少暖。

陪家屬進行馬遊場長課,
八點左右起步,先上梅子林,直達元州仔,
去程途中遇到 AY ching,回程途中遇到舊同事。
上梅子林期間又要去廁所,唯有上到頂衝返落泥海濱長廊尾的洗手間。
中午十二時回到馬遊場,
共 25.63km
明天是期待以久、備戰多時的「先進運動會」長跑比賽,大埔大美督船灣淡水湖水壩

ckycat 發表於 2014-12-21 14:56:58

141221(日)人棄我取,當所有精英去晒皇者之戰,我獨自到大尾督參加先進運動會長跑比賽,
七崎由大壩到碼頭來回。
年多以來第一次沒有長跑網奶媽式照料,亦沒有大車,
一個人摸黑出發,0613上到巴士、0629到鑽石山、0648 已到大埔,轉 20C,
七點幾到,時間充裕,只係驚個人凍啫。

到八點幾,太陽出來了一陣,至去寄行李,九點起步前上線都幾前,
起步後見啲 ching 快腳,唔敢跟,跟自己步速。
頭崎四分零,驚頂唔住,收慢腳,keep 5min/km 左右。
回程試加速、做唔到。返回大壩見餘下兩崎、前有兩位師姐,都想加速過,
都過唔到,反而其中一位終點前介左另一位。
心想全場女子第四左右。
雖慢腳(大會時間 34:42,目標是 32 or 33),幸獲組別冠軍。
轉車返馬鞍山同家屬飲茶當慶祝。

ckycat 發表於 2014-12-29 22:59:03

141229(一)完成備戰半年的先進運動會,全面休息,去左四天旅行,
今天鬆腳,只完成一次大圈 48:43/6.37km

ckycat 發表於 2015-1-2 09:49:22

140101(一) 多謝 weekendau 關心。
4:53 完成大鵬新年馬,慢到好似食左屎,
冇心機報導。完

我唔應該任由自己响16崎放慢腳,成程拖慢晒~

ckycat 發表於 2015-1-3 19:47:00

150103(六)之前只聽講過的傳說「癲儍200」,時間岩唔係唔去呀嘛?!
雖然因為鵬馬跑得衰、出晒酸,但 sze sir 話開六分半,諗住當鬆腳出酸吧!

又遲起身又做埋家務,不但遲起身、仲要買個麥當勞,早知唔買啦
{:26_1708:}一個0靚仔剛好早我一步,佢買左三個餐
{:26_1708:}响巴士上食薯餅,茄汁整左落件衫上面
{:26_1708:}第四崎想上廁所
{:26_1708:}遲到

離開青衣站,出到路口,已經見到 sze sir 好似 Forrest Gump 咁、滿有自信跑出。
唯有即刻除低件褸跟住跑。好在見到森苗和翠施幫忙整理行裝,不至裙拉褲甩。

踏上青衣橋,我嘗試體會 sze sir 經城門水塘出荃灣買嬰兒用品的心情。

過左近水灣、用過泳灘的洗手間之後,好在遇到城城同駿師兄,
駿師兄仲同我介紹青公風光。
不過頹馬之後,志在鬆腳出酸,就按原定計畫於深井切了。

星都追唔切:56:19+9min / 8.18+x km

ckycat 發表於 2015-1-5 23:33:30

150105(一)蒲場大圈(第二圈沒走鳳禮道)

1:01:07 / 7.57 公里      

150106(二)遊輪碼頭 1:38:41 / 13.08 公里
今晚的芝麻糊繼續令人失望

ckycat 發表於 2015-1-8 23:31:32

150108(三)新丁班。Program : 5km X 3
跑完第一轉 5 崎,有啲咳,多謝 Sue 姐賜熱水,
吹多左陣,研究下外傷處理(呢樣野我最近久病成醫),第二轉跑唔足,
第三轉都唔多快。

SET 1 (5km) 5:01 / 5:13 / 5:17 / 5:20 / 5:10 total 26:01
2:00 / 2:00 / 2:03 / 2:06 / 2:05 /
2:02 / 2:10 / 2:11 / 2:07 / 2:07 /
2:05 / 2:10 / 0:55                        

SET 2 (1.2km) total 8:29
1:58 / 2:07 / 2:13 / 2:11

SET 3 (5km) 5:24 / 5:32 / 5:44 / 5:37 / 5:19 total 27:36
2:09 / 2:11 / 2:09 / 2:13 / 2:14 /
2:20 / 2:18 / 2:13 / 2:19 / 2:11 /
2:14 / 2:09 / 0:56

ckycat 發表於 2015-1-10 17:38:37

150110(六)今朝參加馬遊場訓練,又話兩隻梅、又話青年新村,
結果食完隻梅、入埋引水道便打道回府,1:17:30/10.79km
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13
查看完整版本: 以環港島60崎 為目標嗎

香港長跑網