ckycat 發表於 2015-4-16 00:23:55

150415(三)遊輪例菜之前,想加操至卅崎。但唔上力。
最終蒲場大圈放題只能加十崎。
2:50:37 / 21.8km

三段試唔同路線。
一:正常大圈 28min/ 3.7km
二:不走腸子路 22min/ 2.75km
三:腸子路直出鑽石山 23min/ 3km

今天濕度 40-50 左右,個咀乾到~~~
太乾,帶埋支水出遊輪穩陣。
响大圈仲見到個學生流鼻血添。

今晚超級天朗氣清,睇到好多星,不但遠眺港島勁靚,連 MegaBox 都靚啲。
可惜拍唔到景。

搵到堅堅嗎?

ckycat 發表於 2015-4-20 23:02:14

休跑一天報告

150419(日)
踩單車50 崎,不過都唔係好酸。

150420(一)聽朝打大佬,明朝請假,
但今天要做埋明天的工作,到五、六點鐘坐低溫陣書,
八點離開公司去蒲場食飯,
感謝 盧生 提供後日星期三考急救的物資。
hg9bnvbn

ckycat 發表於 2015-4-23 17:34:25

150423(四)本網誌一週年記念。

依家放工,去新丁班

ckycat 發表於 2015-4-23 23:21:38

150421(二)遊輪卅崎
老規矩,上全馬前走一隻 30 崎。不過都唔算走得快,幾驚走唔晒 30崎。
好在有 lulu 姐相伴,仲帶埋我去睇遊輪添!

150423(四)新丁班 慢200 快200 @60s/200
休腳多時,上次來新丁班已是 150226,差唔多兩個月。
睇見 ching ctzs 一個個升呢,
一邊好驚自己返來要跟唔返,
一邊又覺得「以芝麻糊為目標」啫,hea 啲吧。
心情矛盾、忐忑。

今晚熱身後做左陣雪糕筒,八點三開始衝圈,
sue 姐話齋:死跟!
死就死啦,跟 sue 姐{:26_1732:}

慢行200 至起步,哈又唔太差喎,慢佢幾秒,老實講,其他組員都唔呢個速。
由於留返內圈比快腳,我地 link 6 目標係 60s / 100m
第一個200 竟做到 46s,又唔係太死。
六隻總共是 46 48 47 48 48 47.5
滿意。
之後甜品三分鐘plank 當然做唔晒。
完結時,職業病提大家交功課 :L

ckycat 發表於 2015-5-3 23:54:40

150427(一)蒲場大圈 46:39:00 / 6.15km
新竹馬前休腳 hea 跑一大圈

150429(三)遊輪快去 1:21:57 / 11.57km
放工攞漏野,又要返轉頭拎;搭地鐵又搭過龍。
到達運動場已是1915,唉人都準時走晒,
惟有快快換衫追出去(原來諗住休腳 hea 跑的!)
好在到達碼頭公園,大家還在,就一同回程。
多謝堅堅早霸位,又食一蚊雞。但竟然壞機冇芝麻糊囉。
:Q

150430(四)青公之約 2:11:43 / 17.8 km

放工拿拿臨走人,不過今天是長工日。
快手返屋企換件衫,
多謝零下十度等埋我,一齊搭地鐵到荃灣西。
多謝 sue 姐送貨畀我,結果都係要寄行李。
今晚比舊年多一百人報名,成條路都係人,仲有「鄉村管理隊」的警察叔叔開路!
除左長跑網,仲有其他約跑團體主動 set 水站!
跑到入屯門,同森苗共三人一齊衝線,竟然冇人影相囉。
之後轉幾程車返屋企。

ckycat 發表於 2015-5-4 00:58:28

以下是遊記而不是跑步日誌。慎入。hjkjhk
(相片增加已完成,請留意)

五月一日星期五假期,搭頭班車到機場,順利唔使一個鐘,不過至愛的早餐店汁左,先入禁區食。

有少少 delay ,落機後已訂車往台北,入住舊年住過既「國王大酒店」。
暫放低行李,搭捷運再轉公車去海鮮市場食海鮮。好便宜,食得好豪!

行埋側邊既水果市場,轉捷運到西門町買手信。有少少雨。

路過見到最精彩是大師表演噴漆畫,幾乎想買返屋企。(200台幣唔算貴)
https://www.longrun.hk/forum.php?mod=image&aid=29783&size=300x300&key=b20876de48d14c23&nocache=yes&type=fixnone
差唔多六點返到酒店 settle down,原本約七點半出外搵食,結果我地訓著左,要團友 evening call。
去附近的「寧夏商圈」掃街,買啲 30台幣的魯肉飯之類,加碳!

雖然頭先果餐咁豐富,都未落格,但都盡量加!
月圓之夜,十點幾返到酒店。都好快訓著。

Day 2 差唔多九點自然訓,食個早餐,到對面「林森公園」一遊,原來有個岳飛像!

1130 又約好車子到新竹。放低行李,趕到玻璃博物館,準時二時表演吹玻璃。
整出泥幾靚,但 680 一隻玻璃杯,值唔值就 ... ...

再畀20台幣睇埋博物館。
可惜要去買蛋糕,趕唔切睇埋動物園同南寮漁港。
買完蛋糕成三點幾至食午飯,今次食溫州大雲吞加碳。
諗住行去運動場研究下明天出發路程,見有超市就順便買埋明天早餐,又多買手信。
到左運動場,剛好工作人員 set 好大台,咪上台影相囉!

出左運動場已望見酒店,真好!
取房間後到附近「大埔鐵板燒」晚飯。
是晚未夠十點訓著, good !

Day 3 之前將酒店早餐改為便當。四時送到房間,有雞蛋、牛角包、三文治同飲品。好味。
(之前超市買的惟有帶返香港)
0445出發,到酒店大堂合影後行到起點,

呢個時候(如前兩次)開始有點便意,
但附近沒廁所,又不想離開大隊,便打算開跑後再算。

0530 起跑,跑左幾崎,見臨廁便幫趁,好像都是第一次見有廁紙和洗手盤(雖然冇水)的臨廁。
沿途的補給好豐富,過左半馬左右,出現香蕉、楊桃、西瓜(我們到時已清得差唔多)、車厘茄、餅乾、面包。
但運動飲品麻麻地,飲完唔解渴,每次都只取少少,混响水入面。
到四十崎左右有個自發水站,嘩大立方冰鎮囉,不過佢冇提供杯,好在我地有樽!
呢邊跑手多自備水杯。Good !
途中最有趣係遇到「還珠格格」(我倆是「唯一」cosplayer, sosad。佢都好吖,電視台訪問佢!)
(我?到左終站至有一個工作人員問我係咪「玩具總動員」!
另外是遇到隻狗,掛有號碼布「黑皮」,沿途自顧自跑,在我們側,時前時後,但沒見主人。
到終點至知佢同主人一齊跑!

同加熟一齊跑,到左半馬都好好吖,同佢平時半馬速 (2:47小時)差不多。
過左半馬慢左落泥,週不時要行,有啲位冇風佢又覺熱,
唯獨轉灣後落左兩滴(咁大把)既雨佢最舒服。
加上其實起跑已開始日出,愈來愈熱,一路慢落泥。
最後以6:16完成, PB 3分鐘。

完賽後除左完賽牌(說好了:沒有毛巾),仲有餐盒(豬扒飯),
不過我地冇攞到,返酒店沖個涼,休息一陣,兩點半退房,留响酒店食下午茶,
食物相信同午餐一樣咁豐富!
最感人是雪糕可選 Häagen-Dazs vs Movenpick。

食完又坐返車到機場,到港後仲追到巴士,早啲歸家。

ckycat 發表於 2015-5-6 23:41:05

150504(一)全馬後休腳,陪老媽在蒲場細圈。40:57 / 3.11km

150506(三)遊輪,雖然熱但有風。
離開碼頭有一陣大雨,跑唔夠一崎就停。至彩頤又落左陣微雨。

1:33:14 /         11.84 km

ckycat 發表於 2015-5-7 23:47:17

150507(四)新丁班 慢200 快200 @60s/200
熱,好在有啲風。

今日開鞋。

自青公(或之前)左掌拉根便有點掀扯。
到場後,壞人囑咐休息為佳。
因此,眾同學在場內踢腿,我便幫忙 set 雪糕筒。

之後,眾高手一係商討會務,一係衝圈,我多咀有限公司幫忙照顧新同學。
亦練左少少雪糕筒。

主菜係 200快 200慢,好在今次都有得 sue je ,而且今次有高手 mavis 、水哥在側,要出力追。

原訂 8 sets,可能新同學多啩,皇恩浩蕩變 4 sets (休 5 分鐘)再來 4 sets
46 / 47.4 / 50.1 / 47.7 / 52.9 / 47.6 / 48.8 / 47.2

圖表顯示臨尾有加速的。我好滿意。多謝快腳們在終點鼓勵。

多謝 {:26_1776:}提供三粒印花,換到 ... ...

war machine

仲以為係 ironman

ckycat 發表於 2015-5-14 23:16:16

150514(四)竟然咩都唔跑,上次跑步,已是上週新丁班。

每當見師兄師姐升組,都好像力不從心,個個都話跳車;
今次到我升到 400米咁大把,但上次 200X8,今次 400 仲要 X12,
仲要限時 1'42,非常擔心。

未見 sue 姐出現,都仲有 yanyan, Johnny88可跟。
其實唔使驚,今次的玩法係長有長跑、短有短跑,總之圈速 1'42,
待快腳出發後,我們在終點等候一齊出發。
誰不知死命跑到終點,都未抖順氣,只見快腳就到,原來當群腳到終點,便是出發之時。

頭 6隻,記住 sue 姐上週話唔好用死力。
六隻後,面好興,問壞人,今次不設 2 parts,有需要自行休。
休後,諗住慢啲跑完,好過爆幾隻跑唔完,便放慢少少。
跟森苗走左兩隻,佢話我步幅太大,死晒咁樣,應該輕鬆跑,
最後一隻收細步幅,反而快左少少。
體力上或可應付多一隻添。

150514(四)400M X 12 @ 1'42 跑1休1

1:38.9 / 1:39.7 / 1:46.0 / 1:48.1 / 1:48.2 / 1:48.3 (6 隻休1)
1:49.8 / 1:50.3 / 1:51.1 / 1:57.2 / 1:53.5 / 1:46.6 (6 隻)

放工食唔切下午荼,買麪包順便買左幾條卷蛋大家食。
嘩,85oC 喎 XDDD

ckycat 發表於 2015-5-28 09:21:41

150518(一)蒲場大圈 36:53 / 4.73 km

整週天氣不穩,週四臨時決定走堂,郤發現大家跑得好開心。可惜冇去。

150527(三)
好似好耐冇參加遊輪跑,連放工幾點走都唔識預時間。
只能 1915 到運動場,報到後,諗住快速更衣,點知袋內的唔係運動服 {:26_1908:}
返出去求救,多謝堅堅借出網衫。

去程冇乜風,回程好好多。慢慢跑,風景好靚,天朗氣清。
去程又追唔到星。回程 44:45/ 5.94km

ckycat 發表於 2015-5-28 23:13:29

150528(四)新丁班 300m X 12@1'15
今晚天氣熱、冇乜風。教練:不如你走300啦,睇你都係300後冇貨。
我:唔係噃
教練:唔通200就冇貨?
我:睇錶係後段高速啲既。頭段唔敢搏嘛。

今晚是有兩群300的,不過後來發現兩組都差唔多速:L

返左新丁班都有一年了,第一次「以步頻為目標」,
好似唔係幾難,只是過唔到心理一關,多次好想放棄,有時又覺大腿好重、提唔起來跟著。

1:16.3 / 1:13.6 / 1:16.8 / 1:16.4 / 1:17.7 / 1:15.3
1:16.6 / 1:16.0 / 1:18.0 / 1:17.1 / 1:16.1 / 1:45.0 (400m)

ckycat 發表於 2015-5-30 23:24:47

150530(六)Coca-cola Fun Run
歷史上最慢的五崎、歷史上最有意義的五崎:
我媽的第一個五崎

我媽跑回可樂廠啦~

天氣晴、熱

ckycat 發表於 2015-6-1 23:15:46

150601(一)快腳唔出、慢腳又唔泥。我獨走兩圈。
熱、好熱、標晒汗。
心無旁念,惟完成兩圈。

而我媽則首次行路上蒲場、行路離開蒲場,加自轉小圈。

BTW, 今日蒲場六月之星生日會。六月之星,即係我,仲有榮哥同英姐。

ckycat 發表於 2015-6-5 10:37:20

150603(三)第99 屆遊輪碼頭交通安全跑
趕唔切影相。

好在出到彩虹已追到星。

勁熱,有點風。去程基本上一個人跑。
大家在公園休息,我早啲回程。
天朗氣清,到左啟德橋企响度,欣賞下月光,
想像下自己响外國渡假,因為外國的月光特別圓。

見到榮哥都出發回程了,
就起步,見到 Derek 同往,為免悶死 ching ,帶路的我都加快腳步。
1:23:45 / 11.12 km

150604(四)
set 1 (400 X6) 1:47.4 / 1:43.4 / 1:45.9 / 1:46.1 / 1:47.2 / 1:48.2

轉走300,走左兩隻好慶,諗住休多隻,之後便上唔返
set 2 (300 X3)
1:19.1 + 27.3
1:19.1 + 28.1
(跟sue je 走) 1:17.8

ckycat 發表於 2015-6-6 22:29:51

150606(六)今日旗人約行山,
其實我好鐘意大自然,尤其是今天朗氣清,藍天白雲,一定好靚。
但呢期做咁多運動,都仲係咁肥,已再無減肥動力了。
日日做運動,鬼死咁攰,加上明天划艇比賽,今天必須練習,又要留力,
結果放棄行山。訓到八點自然醒,去睇套戲先。

之後陪家人飲茶,再去練艇。
求其扒左個幾鐘,走人,坐巴士到鑽石山轉地鐵,差唔多五點半已到將軍澳,
試試使用單車館設備,更衣室真係幾靚,但指示唔夠清楚,都搵左陣。
準時到達運動場、大合照、起步。
新丁班的跑友都跑在前面,仲係一邊傾計。唉,我做自己吧~
到左澳景,都有啲 ching ctsz 行路,我估自己未必頂到成條斜路,盡力啦。
愈接近頂,愈來愈多 ching ctsz 回程,話前面就係西瓜陣,我就努力上頂。
終於「跑」到頂,食左又甜又凍的西瓜,飲埋水就回程。已是七崎幾,回程應該唔使入康城果段吧。

呢期已經肥到,跑步會磨損兩臂、大腿都了。
但跑的時候怪怪地:覺得雖然呢期肥左,但典解條褲貼身得來咁怪既?

返到運動場發現:第一次跑到衫褲扭幾次都有水出。
吹陣水就返屋企。

1:21:25 / 12.26 公里。一啲都唔輕鬆。   

ckycat 發表於 2015-6-8 22:49:30

150608(一)媽話痛,無去蒲場。一早返屋企烋落湯,已身水身汗。
晚上食完飯,攰到洽著。九點幾出發,去蒲場搵村長堅堅拿7-11 印花,
36:55 / 5.38 公里。
去程已經 wing wing 地,回程都係搭巴士啦。都等左好耐。

ckycat 發表於 2015-6-11 23:47:25

150611(四)今晚 program 是 400/300 (total 7)
144 /115 /139 /117 /144 /116 /145

終於第一個交到功課。

衝圈後首個回到更衣室,發現全面停水,
結果多謝 ctsz 幫忙到外面飲水機,斟水落水樽沖一沖。

見 ctsz 都係街坊,陪大家搭89 C ,等左應該有廿幾分鐘,車程又兜,坐到洽著,
冇兩都坐到落雨,冒雨返屋企~~

ckycat 發表於 2015-6-21 16:48:58

150614(日)<May姐有請>特色跑:中大校園走一圈 3:00:40 / 18.78km

多謝快腳們陪我地郊遊。阻住你地長課唔好意思。

好在大家都鐘意「天人合一」呢個景點!

150617(三)遊輪 約 1:30 / 12km

150619(五)通勤跑 41:07 / 5.44km

150620(六)探監 2:47:34 / 18.04km

走去聊呀師兄:端午有咩做﹖結果約早上 0630在澳景出口等,
經壁屋監獄,返回將軍澳。
ching 唔係太舒服,過監獄後,行多過跑。sorry 對我是幸運,否則跟唔到呢~

150621(日)奧運歡樂跑@迪迪尼 1:18:43 / 5.84km

我都希望媽媽多啲做運動,人會精神啲。
可惜今天太陽太毒,媽報稱「見光死」,除左起步時有啲興奮,
同中途追一個妹妹百零米之外,全程謝晒皮。

呢次活動只設抽獎,不設名次, bib 連晶片都冇。
更好,我們決定唔跟報名的 0830,而在 0810 起步。

如果有求其抽中獎,媽會開心啲。

ckycat 發表於 2015-6-28 23:15:01

150625(四)在中大出差,再走一次中大山頭。唔係好夠皮、出左少少科學園。

今期新聞:有人在 KFC 吃到炸雞,有長尾,狀似老鼠喎
=====

150627(六)12.5hr / 53km
下午四點至凌晨四點半,食埋早餐等過關,
0650 食完,0820 已經到屋企。

始終都係地圖移位。
難忘的是:
*路過市區食雪條(啤酒不能引誘我們加速)、
*途中的青瓜補給、
*螢火蟲
*兜口兜面撞上的蜘蛛...網
*參加者播《勁歌金曲》變左《住屋村大》
*在雲石長凳小睡(狂被蚊咬)、
*企响度補眠、
*與工作人員交友獲贈帽子、
*不斷出現的「天麓」廣告及其覇氣電話 8888-1888

特別鳴謝六人小隊其餘隊員 光中跑者、cyrilchu、零下十度、samuelw 及阿石{:26_2083:}

ckycat 發表於 2015-7-3 01:12:45

150629(一)天氣熱,主要為陪我媽到蒲場,
跟加熟走大圈,約半小時

150702(四)新丁班
C: Tempo Run 1600 X 3 @13'
153 / 204 / 203 / 201
159 / 205 / 203 / 159
200 / 159 / 207 / 202
甜品係 plank

路路話這是「平板煎魚反轉再反轉」
但我倆竟然頂得耐左,果然做完 TRX是日子有功了{:26_2083:}
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13
查看完整版本: 以環港島60崎 為目標嗎

香港長跑網