ckycat 發表於 2015-1-13 23:25:21

150103(三)長跑網有旗人問起有冇人今日跑,
雖然約左家有一老吃晚飯,一於早啲食完早啲跑。
成八點半至出門口,會合網友出發往油輪碼頭,
一路漫行一路吹到天南地北、地老天荒,辨別埋四方星宿,再打道回府,

得果十崎,收隊。
約 1:30 / 10km

ckycat 發表於 2015-1-17 17:52:13

以港馬為目標嗎? (大考7 天倒數)

話晒主題是 以港馬為目標
下週就是了
我報左半馬一組
8時起步
目標是pb (2小時以內)

畀個like, 支持下吖

ckycat 發表於 2015-1-18 21:06:18

150118(日)May 姐吹雞,支持「共融跑」。
機構姑娘好熱心,叫我去攞物資、細心講解路程、叮囑我準時074530 油塘上大會車。
因為比賽地點遊輪碼頭好難去的、又冇車(我忍住左冇講,我每星期跑果度一次)

之後上車時間再改早至 0730,因為舊年响草常綠等個幾鐘、仲要吹風,仲要渣馬前一星期我唔想病,
通知姑娘我自己去好了。
結果七點半至起身,0745 起步,未夠八點半到達,
同姑娘報到、同 ching 吹陣水,認識到配對的學員、掛上號碼布,跟大會做熱身,已差不多時候上線了。
上線後 0940在拱門前做開幕禮,眾嘉賓致辭完畢,0958 急不及待起跑了,
又放彩紙又盛,都幾有氣氛。

頭兩崎正正常常,入到公園因遇上三崎「優柔組」步行中,帶學員左穿右插,
佢都學得好快,主動界人。
我同佢講自己的 self-talk :周圍都係仔、前面冇乜囡,加快腳步就有牌,
結果第八名。

去遊輪碼頭 26:56 / 4.5km
共融跑 36:06 / 5.05km

洛虎添 發表於 2015-1-18 21:19:27

小弟今次渣打半馬2015目標係 1:47

另小弟係0530起步(未天光>.<)

ckycat 發表於 2015-1-21 23:23:31

渣馬前一週,收腳跑

150119(一)蒲場大圈 37:19 / 4.91km
150121(三)收腳遊輪短程跑 1:20 / 11 km(不入遊輪泊位)
回程試左幾次加速,garmin 顯示 5:40,仍有氣傾計。
若以此跑半馬,應能達目標成績。

ckycat 發表於 2015-1-24 14:48:59

150124(六)網友提醒,天氣對很多跑友做成影響。
今朝於開賽時間即8時正,dressed rehersal。
屋企樓下去遊輪碼頭,諗諗下都係求奇跑幾崎算了,
原來若出左酸、當日會受影響、發揮冇咁好。
於是跑夠三崎便調頭。
試過目標馬速 5:40,又唔算好辛苦,但唔知挨唔挨到全程 21 公里。
返到屋企九點,溫度 17 °C相對濕度 78 %

展望:明日大致多雲,初時有一兩陣微雨 。溫度 17 - 21 °C相對濕度 70 - 90 %
今日就陰陰地,天日打算著雨褸、背心、手褸、冇頂帽、頸箍、腰包放八達通和一粒朱古力。
仲未決定揸唔揸枝水,渣枝 wat_on 430ml ,慳返入水站果幾十秒:lol

tkorunner 發表於 2015-1-24 15:46:07

師兄,渣水會影響跑步,慳返的時間得不償失

洛虎添 發表於 2015-1-24 18:45:10

經過水站小弟個個站都拎海棉, 你地呢??

ckycat 發表於 2015-1-26 00:51:06

150125(渣打馬拉松)
表現唔好,都幾失望,本來諗住唔寫,但整日就將果兩個小時既場面重溫一次。
响邊度跌底,要响邊度起身。

外在因素 prefect + 訓練不足 = 挑戰失敗

一、場次
今次老公跑全馬,唔使陪佢未天光,(舊年過西隧時,長跑網攤位都未擺好,影相又黑麻麻)
而電腦報名又非常順利,有得揀組別,我揀左半一,
又唔太早,又唔太晏(有七點場更佳,不過係---冇既)

二、氣溫和衣著
備戰期間因怕凍,經常留意練跑時的氣溫,同所需衣著。可幸今年天氣和暖。
最後決定唔寄行李(因好多年都冇寄行李,怕响起點走來走去),
著左屋企件未著都就泥爛既即棄雨衣,加 cityu 背心,手袖、頸巾、短 tight、壓力袜,
戴住 garmin FR10,帶左個腰包,
袋住八達通、朱古力 gel、一包紙巾、一包濕紙巾(鵬馬要去「環保廁所」的教訓)出門。

早上食左一包嘉頓蛋糕仔、一杯奶,帶住條蕉出門。
有諗過帶枝 430ml 既水,慳返入水站時間,但樓上師兄話得不償失,便打消念頭。

三、廣馬同鵬馬都未能在出發前好好「解決」,
今天搭地鐵到尖沙咀,諗住 K11 出,一邊咬住條蕉,
聽到前面師兄話上一上廁所,我又去廁所,好好解決,放下一件心事。

四、塞人問題
報到八點雖然開心,不過之後聽人講,會好迫人,遇上全馬近四小時大軍,再被後來的半二追上,
正是前無去路,後有追兵。
舊年因追唔到星,响拱門側邊匿左幾分鐘至過拱門,
今年有諗過用呢招避開人潮,不過又係樓上師兄多數不表讚同,擱下。

前日聽人講,若要過人就拍掌引起注意,好,有需要就用。

七點左右到達尖沙咀,搵均附近一個熟人都冇,
全馬二組出發後,便隨大隊上線,竟在拱門前十米,
嗚鎗後幾秒便過拱門。

賽後師兄分享,覺得今年賽道唔迫人,我都覺。
初時以為要嘥力攝左攝右,但又好暢順。
八點幾在西九龍公路已見快腳如夢離師兄回程,
然後還有其他逐一打招呼。
唔記得賽道以為五崎折返,後來到了七崎折返,一直時間不錯,約 5:30。
原預 5:40,一心諗住前段儲了些時間,後段慢少少、西隧慢少少都掂。
十崎 55 分,想起初跑十崎都要 1:17,依家半程算係咁了。

一直到西隧,食過傳說中的車厘茄,見過說好了的堅堅,便興奮起跑進西隧。
今年少左焗促的冬青油味。
到左西隧尾,睇見上斜的出口了。
我記得第一次應付它,睇過有文章話,好多人响呢度行,只要唔行、就介好多人。
今年少左人行,少左人匿埋一邊拉筋,我心先想著蒲崗村道,後來想著澳景路,都能撐著離開西隧。
不過一方面斜路速度慢左,二來甩左粒星,個人冇左分吋,
嘗試睇返最新一公里,見 6:08都未算好差,
心算6分崎應在目標時間返到維園,繼續跑,但開始企响水站飲水。

到左(唔記得係咪摩天輪)見到仲有兩三崎,但身體已不受呼喚,唯有再等下才衝。
到最後兩崎,都迫自己加速,最後一崎,所加既速應該唔算好多。
到維園地毯前,已見大鐘 4:30:0X(我諗 5:30起計),心想達標無望,都衝線了。

見到雄哥,講冇兩句,自己嘁起上泥(個樣應該同廣馬達標被啤啤見到時差唔多),
最後去中大、城大攤位攞埋禮物仔至走。
响中大攤位,與成績牌 2:00:23 留念,記錄這一次失敗,讓我將來勇敢戰勝她。

ckycat 發表於 2015-1-29 17:49:47

RE: 以港馬為目標嗎? --> 典解渣馬過後,呢個日誌仍然存在既?

這裡記錄 直至 17.1.2016 的一年

日期 矩離組別名次/ 參加者 個人時間
19/02/2015
羊年大年初一利是跑6km
- 沒有 - (約 9/62+1)
28:44

01/03/2015西貢十公里公開長跑
10km 10/67 51:36
15/03/2015
首屆廣東清遠國際馬拉松賽 全程
4:19:29

12/04/2015
元朗越野賽201510.35km
363/520
1:23:57
03/05/20152015 第一屆臺灣馬拉松賽 (新竹)
全程45/92 (2011/2907 overall)
6:17:04
01/11/2015
觀塘運動會5崎5km1/6
25:45”18

06/12/2015
New Balance 半馬
半程
66/95 (1321/1570 overall)
02:33:05

13/12/2015
皇者之戰
全程
13/16 (485/549 overall)
04:57:56

20/12/2015
Mizuno 半馬
半程
95/102 (1971/2043 overall)02:12:45
3/1/2016
工會所辦的長跑比賽 (大尾督)
4.9K
6/19
24:33

17/1/2016
香港馬拉松:全馬挑戰組
全程officially DNF
06:28:27

ckycat 發表於 2015-1-30 23:10:32

150128(三)渣馬後冇做所謂 recovery run,正如輝哥話齋,跑完好似冇跑過。\
星期三例菜遊輪跑,約 1.5hr / 12km

150130(五)青公來過兩次,一次夜晚 430,一次早上癲儍 200,好靚、好想再來。
今日本來放工要去荃灣攞啲野,諗住跑一跑個青公,
不過諗諗下車程又耐、遲到又唔知定,都係唔攞野住,六點幾就到左荃灣西站,
得場主喵姐指導到集合點。
換好衫出發。嘩佢啲傾計 mode 係我既比賽速囉。
記得渣馬前約兩週,新丁班的功課是「馬速」八崎,(43mn / 8k, 5:38/k)
我又唔上堂,又自修不能。哈,以後知道來呢檔好了!

57:40 / 10km

ckycat 發表於 2015-1-31 20:24:24

150131(六)不要停長課耐力操。
以為暖返少少,淨著短 tee冇頸巾、手袖,點知微風細雨,
仲要等到八點三至起步(平時反而係我遲到)

伯伯砌左「祝福你」三字

因要返屋企湊媽媽,原定跑一小時即回,
點知玩玩下、差唔多十點才到巴士站。好在早過媽媽返到屋企

1:29:58 / 12.47km

ckycat 發表於 2015-2-12 23:29:05

150202(一)蒲場大圈    33:35 / 4.26km
150204(三)遊輪 1:27:14 / 11.76km
150207 (六)馬由場 1:36:03 / 13km

150212(四)新丁班
三崎快跑 3:28 / 1:54 / 2:00 / 1:59 / 1:55 / 1:56 / 0:53 = 14:05 / 3km (pace = 4:39)
壞人話要三崎 PB 咁快,目標 13分鐘。(結果仲慢過 14/12 所造的 13:57 sosad)

300米 X 6 --> 1:13 / 1:13 / 1:10 / 1:13 / 1:06 / 1:13 (pace = 3:57)
(這段呃左 30 米)

ckycat 發表於 2015-2-27 00:34:14

150214(六)情人節逆走衛徑九、十段 6:54:12 / 18.8km

150215(日)May 姐有請 2:53:41 / 23.21km

150217(二)遊輪 1:39:14 / 13.16km

150219(四)年初一利是跑 28:44 / 5.65km

150220(五)私奔到尖沙咀 2:21:13 / 17.00km

150220(五)到遊輪碼頭睇煙花 32:36 / 4.32km

150221(六)初三:領匯單車行大運 2:59:35 / 18.60km

150225(一)蒲場大圈 X 1.5 1:02:22 / 9.03km
150225(三)遊輪 1:26:44 / 12.69km      

150226(四)新丁班 1崎 PB
1:30 / 2:01 / 0:51 休 5:41
2:03 / 1:55 / 0:52 休 8:31

衝 300行 100
1:09 / 1:13 / 1:15
檢討:
近六點食左粟米、紅蘿蔔和豬展,
第一隻跟左 sue je,衝完一圈已知死梗,第二圈放慢。
第二隻覺得啲粟米、紅蘿蔔和豬展响度打交,行左差唔多一圈 (冇奶油仲有 4:50 咁堅)
第三隻 ... ... 我明明食晒個喎 ?! 去左邊?!jklkjljkljk

ckycat 發表於 2015-2-28 20:10:23

有用連結,收葳自用

http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/columnist/蔡東豪/art/20150215/19042284
<quote>馬拉松關鍵詞是犧牲、毅力、堅忍等一些平日只能從戰爭電影接觸到的質素。
馬拉松選手為自己定下操練計劃,因着自己體能,及能夠付出的時間和精神,按部就班提升能力,身與心全情投入</quote>

https://g.mooobe.com/article/255 ... 8%EF%BC%81%EF%BC%81

[首踏全女班賽道] 記深圳女子馬拉松2015 (一)
http://fitz.hk/sports/running/%E ... 9D%BE2015%E4%B8%80/

[香港的馬拉松] 全馬 半馬 及 超馬 Posted on 2016-05-12 by tam in 跑步 Running
http://fitz.hk/sports/running/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%9A%84%E9%A6%AC%E6%8B%89%E6%9D%BE-%E5%85%A8%E9%A6%AC-%E5%8D%8A%E9%A6%AC-%E5%8F%8A-%E8%B6%85%E9%A6%AC/

ckycat 發表於 2015-3-15 23:01:56

150227(五)中大至大埔 1:51:20 / 13.65

150228(六)行山:衛徑四段至藍田 4:51:07 / 14.40km

150301(日)西貢新春十公里 51:36 / 10.16km

輕鬆跑,比去年同場快少少。
去年是渣馬前一週,參賽者少,幸得第五。今年力爭第十。
每公里都比舊年快約廿秒。收貨。

150302(一)遊輪 + 蒲場大圈 2:40:34 / 22.12
唔係前兩日森苗提一提,我都唔記得備戰全馬要做長課。
今日放晏,請假冇去學吹打,早啲去苦山場儲物,自轉廿崎。再上蒲場晚飯。

150305 (四)觀塘尖沙咀卅崎 3:15:10 / 30.01km

清遠前唯一長課

150309(一)蒲場大圈 44:48 / 5.34km

150311(三)遊輪:全程傾計 1:17:15 / 11.50km

ckycat 發表於 2015-3-15 23:45:52

150315(日)賽前估計作為「鄉下地方」的第一屆馬拉松,
路況未必理想,分分鐘指示不清,走錯路!

星期六,七點左右坐巴士再轉火車,差唔多八點半至到達福田,拿拿林食份早餐,
點知間野鬼死咁立糯,九點拿住野上車食算啦。

坐車一小時到達迪卡濃,可惜 tight 褲冇我想要既色。但買左對潛水鞋,五月學滑浪風帆有得用。未夠鐘上車,到 IKEA 食個兩蚊軟雪糕。

再坐三小時車,到達清遠食餐晏仔先。

冇幾耐就到 expo,四週睇下、影下相,義工幫我地攞手包。

留一個鐘之後,番酒店(說好了的「參觀賽道」呢:L)

返到酒店,冇幾耐就食飯了。(第二車再次燙失路,遲左個成鐘到。一半是因為師兄遲到,萬歲飲品)。今餐好特別,好多竹筒。

响附近買少少野,又返酒店了。(最鐘意响國內買乳酪飲品)

今次個晶片好特別,又要整前後號碼布(今次用左一 set BIBclip,好似係來自 polyu 渣馬隊)
明珠九三零 Unknown 幾特別,睇到十一點左右訓。

訓到五點幾唔願起身,到餐廳食左豐富早餐。咖啡飲左、生果食左,但仲係冇意思排空。
換埋衫出門,坐陣車就到體育館起點,影左陣相,開始落大雨,雨中起步,眼鏡蒙查查睇唔到。只有見到攝影師才載眼鏡(型啲嘛)

沿路一路睇下對面線,見到長跑網朋友就影下相,途中上左一次小號、食左兩粒鹽丸、一粒朱古力、一包 gel (ANS 確係好)、大會提供的兩半香蕉。

兩小時後,到左廿崎,波哥又再次遺棄我,我 keep 住跑左陣、一路都係見到好多樓盤。過左橋之後右轉學賢路,則一路變成好多學校/院校。
卅崎後見到添哥,一齊為 PB 努力。
到左 42公里,手錶顯示 41崎,茫茫白霧之中又唔見拱門,加上選手包內的地圖寫左有 43崎,好在跑得保守啲,因為呢 195米其實成崎咁遠。

最後返到鳳城廣場,得到完賽牌同大毛巾。
等左十零分鐘,一齊行去旅遊車,途中見到皇上衝緊終點,畀番枝橙色大旗佢威威衝線。
車上再等左九個字,差唔多全部返晒泥,返到酒店已兩點,拿拿林沖個涼、執行李,三點退房。可惜上到車等齊人都等半個鐘。
結果7點到落馬州,食埋飯九點返到屋企。

ckycat 發表於 2015-3-30 23:19:00

150325(三)遊輪(慢遊)1:25:01 / 11.13km
清遠馬 10 天後首課

150330(一)今日是「長工作日」,已請假唔學琴,反而早左可以跑步。

於是去斧山道運動場,打算出遊輪碼頭。但收到 CEC 消息想我响運動場幫佢拎啲野,
所以走返入場 (4km) ,佢未到、上一轉海港花園。
EC 竟然挑機同我一齊出去。响明知又要追車尾燈的情況下,
追到我使出馬速 (5:40/km),回運動場接近八點,又上一轉海港,轉夠廿二崎收工。

2:34:13/22.01 公里         

150401(三)可能返埋聽日便放假,加熟好心情一齊來遊輪。
去程幾好,但三崎後佢話爆左,回程我六崎提腿陪佢回運動場。
1:40:31 / 12.27 公里。比平時我們的速度只慢 15 分鐘。唔錯。   

ckycat 發表於 2015-4-4 23:35:04

150404(六)五天假期第二天,跑出遊輪碼頭,
剛巧人家田總攪 Nike 十崎,封晒路畀我一個跑。爽。
約 1:40/15km

hjhjD184hjhj
超熱、超大汗

ckycat 發表於 2015-4-9 00:24:00

150407(二)hiking 大東 5:43hr / 15km

150408(三)遊輪 1:25:52 hr / 12.21km

thanks 人肉自拍神器 aka CEC
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13
查看完整版本: 以環港島60崎 為目標嗎

香港長跑網