上水馬王 發表於 2009-1-4 19:45:01

04-01-2008>>> 21.1km (1:45'56") --- 美津濃半馬 (10km@51'41, 15km@1:16'28")

今朝吃過兩塊麵包,兩條香蕉,就準備比賽了。

早上約了loud兄、wong sir及法蘭齊齊搭火車出大埔,第一次比賽可以有北區鄰居陪伴出發,真開心~tfyftyftyfrty

入到大尾督就提取號碼布、熱身、影團體相,最後就去埋廁所就準備入閘jkljkljkljk

我專排男人多果條隊,諗住男既會快快脆脆搞掂,點知足蟲,隔離果三條隊仲快過我果條,前面果班男人晌廁所都唔知搞乜…jhgkjkjh

眼見仲有8分鐘就開跑,loud兄跑過黎同我講話燒烤場做廁所無人排叫我拿拿聲去,方便完又去"排隊"了……

我同loud兄差唔多晌最後起步,同佢策略一樣頭段都會留一留,但可能係比賽氣氛的關系,頭兩公里跑快左,加上自己雙腿又累,一時之間回唔番

反而loud兄越放越有,佢晌頭五公里開始拋甩左我,咁我就keep住自己的步速一直前進

沿途見到有著長跑網衫的師兄師姐,大家都叫對方加油以示支持!fguftyfghf

我每個TP都見到Sue師姐,見到佢好有鬥志,最後仲PB埋,強!~trfyrftufgu

今日帶住膝帶比賽,比想象中好,膝頭跑落唔痛(雖然跑完至痛)
由於傷勢未百份百好番,諗住中規中矩完成賽事算數,但膝頭唔痛,當然想跑出PB~ghijkyukhjkl

跑上水霸都仲有氣力,決定晌平路上慢慢加速,沿途都feel good,但晌水霸尾正碼頭果段跑得唔係咁暢順,由於回程人多加上路窄又要閃避人群,又上斜落斜……跑起來好吃力

轉入直路最後兩公里!
繼續可以加速,但奶力不多dfhdfg
晌水霸好開心遇見kopo兄,竟然我地第一次見面就係晌跑道上面,真係不打不相識~ghjghjghk

最後衝線PB了,但可惜差一分鐘贏唔到銅章,下年再努力吧!

賽事完結後跟一大班師兄師姐紫娃娃地去食早餐,就係咁渡過了一個健康愉快的早上hjhjD133hjhj

亞平 發表於 2009-1-4 22:26:21

原帖由 上水馬王 於 2009-1-4 19:45 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
04-01-2008>>> 21.1km (1:45'56") --- 美津濃半馬 (10km@51'41, 15km@1:16'28")

早上約了loud兄、wong sir及法蘭齊齊搭火車出大埔,第一次比賽可以有北區鄰居陪 ...

馬王兄,浪費左唔少時間排廁所播....嘻嘻...講樣野你知呀...流動廁所前面山坡上有好多人...長跑網友都唔少....哈哈...方便快趣..

大圍新跑手 發表於 2009-1-4 23:03:09

原帖由 上水馬王 於 2009-1-4 19:45 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

早上約了loud兄、wong sir及法蘭齊齊搭火車出大埔,第一次比賽可以有北區鄰居陪 ...
恭喜馬王兄PB完成賽事。hjikgyufyu

running-sue 發表於 2009-1-4 23:09:55

恭喜ching pbng015hgh

法蘭 發表於 2009-1-4 23:55:10

恭喜馬王兄PB!hgonion_icon_107ghgh

我都第一次有人同我一齊去比賽!開心!hgonion_icon_106ghgh

曲奇 發表於 2009-1-5 07:51:23

恭喜馬王兄,有傷在陣也PB!
tfyftyftyfrty

sleung2002hk 發表於 2009-1-5 09:51:08

時間keep得好好~~尾段都冇慢~~全馬4sub"冇問題喇

瘋瘋 發表於 2009-1-5 09:54:53

kopo1128 發表於 2009-1-5 10:17:51

馬王兄, 好高興與你在賽道中相認! 找一日再在北區一齊跑!add oil! 全馬一齊沖擊SUB4.

恭喜馬王兄PB!

loudspeaker 發表於 2009-1-5 12:01:19

馬王兄 : 尋日我唔知點解狀態出奇咁好 , 可能响停機坪見到咁多 ching, ctse, 版主大受感多 , 而且沿途有又唔多人打氣 , 仲操左 2 次方向新娘潭上斜 , 所以先可以頂到回終點。

恭起 ching, PB,全馬 sub 4 無問題,
我SCM 希望 4:30 內完成 , 大家努力:victory:

上水馬王 發表於 2009-1-5 13:40:21

多謝各位師兄師姐!小弟會繼續努力的,一齊長跑長友!kljkljkl

pwong5618 發表於 2009-1-5 13:42:07

馬王好嘢!
腳患未好做到每K 5分鐘,一D都唔容易,渣打能保持此速度就掂啦!
依幾個星期都係保持正常輕鬆練習就算啦!等双腳休息吓,無係得不賞失!休息都係練習的一種方法,不要死谷!

上水馬王 發表於 2009-1-5 13:50:27

原帖由 pwong5618 於 2009-1-5 13:42 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
馬王好嘢!
腳患未好做到每K 5分鐘,一D都唔容易,渣打能保持此速度就掂啦!
依幾個星期都係保持正常輕鬆練習就算啦!等双腳休息吓,無係得不賞失!休息都係練習的一種方法,不要死谷!

多謝wong sir~小弟呢幾日都要以游水代跑長課了

peteruno 發表於 2009-1-5 20:12:10

預備成點??進度好唔好?

白頭佬

上水馬王 發表於 2009-1-5 20:26:23

原帖由 peteruno 於 2009-1-5 20:12 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
預備成點??進度好唔好?

白頭佬

多謝白頭師兄問候~膝頭傷患仍是小弟的最大障礙,呢幾日惟有以游水代跑步

12月

週(一): 42.18km
週(二): 44.6km
週(三): 80.235km
週(四): 69.3km

而剛過去的一週(29/12至4/1):59.3km

希望小休後可以再跑多dlkjkljkljkl

sleung2002hk 發表於 2009-1-5 20:43:13

其實我覺得要SUB4已經好夠~注意唔好傷就OK

上水馬王 發表於 2009-1-5 22:28:22

原帖由 sleung2002hk 於 2009-1-5 20:43 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
其實我覺得要SUB4已經好夠~注意唔好傷就OK

小弟而家望就係咁望啦hgkjjhlkjl

ntnman 發表於 2009-1-7 09:56:01

馬王兄,我都住在上水,有時晚上9:30pm左右到上水運動場練跑,我都想識下上水跑友一齊跑,你多數幾時到上水運動場練?你渣打全or半馬?目標時間是多少?我跑全馬,目標是sub 4 hrs

ntnman

上水馬王 發表於 2009-1-7 12:59:20

原帖由 ntnman 於 2009-1-7 09:56 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
馬王兄,我都住在上水,有時晚上9:30pm左右到上水運動場練跑,我都想識下上水跑友一齊跑,你多數幾時到上水運動場練?你渣打全or半馬?目標時間是多少?我跑全馬,目標是sub 4 hrs

ntnman

ntnman兄你好!

小弟平日一般都係下午5:30後練跑,星期六日全日都無問題
平日晚上loudspeaker兄都係9:30開操,你可以晌呢度約下佢
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2749&extra=page%3D1

星期六會容易約人d,除了我和loud兄,kopo兄及法蘭兄都較容易赴會
甚至我地約出黎衝圈都可以!

小弟目標同你一樣,全馬都係四小時內完成,到時齊齊拍住上~lkjkljkljkl
我見你晌美津濃半馬都好快,無記錯好似1:40左右?
kopo兄、loud兄、法蘭兄及小弟晌1:46 - 1:48完成,大家步速差唔多,可以一齊出黎練長課都無問題~
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18
查看完整版本: 馬王日記

香港長跑網