香港長跑網  - 長跑長友

樓主: MatthewTse
打印 上一主題 下一主題

男兒當跑步 ~~ 『練馬拉松長跑者,心無罣礙。』

升級   100%

該用戶從未簽到

大夫,今晚玩完....又係無速度.....唔知關唔關前晚玩完課七隻一k事.....
今晚.....唔知點講.....上唔到力......只有keep住
10k跑42'45".......基本上都叫盡咗力....... 黎緊仲有三課要跑乜嘢.....
星期日個賽.....大家記住玩得開心啲

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2011-3-6 21:41 發表

唔好意思遲左覆,黎緊呢個星期兩課就先黎16-18km tempo,用番你之前跑15km個pacing,星期尾o個課就玩新野,如果你跑主場就1,000m快500m慢,玩住6set先喇,個1,000m當然要慢過interval,慢就快過jogging少少,或者 ...
mt點解要用呢個pro....大夫請問有乜藥用價值呢﹖

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 斯卡 於 2011-3-7 01:07 發表
mt點解要用呢個pro....大夫請問有乜藥用價值呢﹖

無架,其實係唔想佢再走咁高強度,而又想逼下佢個心肺咁咯…仲有,繼續控制下自己D速度,唔係淨係得interval同埋tempo pace…

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 斯卡 於 2011-3-7 01:05 發表
大夫,今晚玩完....又係無速度.....唔知關唔關前晚玩完課七隻一k事.....
今晚.....唔知點講.....上唔到力......只有keep住
10k跑42'45".......基本上都叫盡咗力......照跑多兩k係51'30左右...... 黎緊仲有三 ...

練跑唔使狀態好,夠辛苦同盡力就得架喇…

一課400m快200m慢做10-12sets喇,另外一課7-8km tempo,最後就200m快100m慢x10sets﹙強度唔使咁大,爽下腳就得﹚…

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2011-3-7 07:28 發表

一課400m快200m慢做10-12sets喇,另外一課7-8km tempo,最後就200m快100m慢x10sets﹙強度唔使咁大,爽下腳就得﹚…
咁樣應該唔夠辛苦同未夠盡力..... 因為今日覺得點解好似無跑過咁ge....

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2011-3-7 07:28 發表

一課400m快200m慢做10-12sets喇另外一課7-8km tempo最後就200m快100m慢x10sets﹙強度唔使咁大,爽下腳就得﹚…
呢課係咪要跑到斷氣咁
呢課係咪由慢至快,kk層層上
呢課我最鍾意....爽下對腳

升級   0%

該用戶從未簽到

取消10K賽 跑手警署抗議

【本報訊】已舉辦七屆的十公里長跑賽「沙田10K河畔賽」,今年原定下周日(十三日)舉行,但警方以封路申請未獲批為由拒主辦機構申請,令料有逾千人參與的賽事「流產」。昨晨九時許,廿多名長跑愛好者到沙田警署外「拉筋半粒鐘」抗議,要求區內增建康體徑。

單車友不滿被屈亦請願
有示威人士指,上月向警方申請舉辦賽事後,警方諮詢區內相關團體,包括六個單車會。據悉,有單車會擔心跑手違規跑進單車徑,故反對賽事。他們懷疑警方由於團體壓力,而拒絕賽事申請。不過,十多名單車愛好者不滿被冤枉,昨亦到警署遞信請願,以澄清立場。

警方發言人表示,由於賽事需要封閉部分單車徑和道路,遂建議主辦機構向運輸署申請,但封路申請未獲批准,主辦機構最終取消賽事。沙田區議會交通及運輸事務委員會副主席姚嘉俊表示,未收過跑步者與踏單車人士爭路的投訴。他指,若賽事影響到其他人士,警方需因應情況處理,不能斷然不批。

P.S. Video 看到朝兄雙眼鏡真是潮!

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110307/00176_031.html

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-3-7 10:02 發表
取消10K賽 跑手警署抗議

【本報訊】已舉辦七屆的十公里長跑賽「沙田10K河畔賽」,今年原定下周日(十三日)舉行,但警方以封路申請未獲批為由拒主辦機構申請,令料有逾千人參與的賽事「流產」。昨晨九時許,廿多名 ...

唔慣面對鏡頭, 有點口姪姪, 真係失禮!
副眼鏡, 用左5蚊, 啱啱開始跑步果年係明愛賣物會買架

升級   93.67%

該用戶從未簽到

"若賽事影響到其他人士,警方需因應情況處理,不能斷然不批。"
呢句說話好重要, 下次攪跑步賽事, 可以搵佢出頭!

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-3-6 14:52 發表
2011 渣打馬拉松 Marathon Photo video ~~

大圍 ~~ 注意2 min 半馬返回後方!
Patrick 兄和流星ken ~~ 很多衝線!!

zBz_BLJmX9U

謝謝mt兄!
早知同小彗星早段跑快d, 半馬位可以一齊上鏡

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄:8 Mar 2011 - 16 km 69分23 (平均 4'20 /1k)

地点:跑馬地馬場外圈石路

16K Tempo Run

話說昨晚外出跑時下雨折返,冇辨法免夜長雨多,今早特别六点起,往跑馬地馬塲走18k tempo,配速就頭中尾6k 用4分25 20 和15,平均4分20。仍然深深記得第一次15k 跑65分20,雖然極辛苦但那次是備战渣馬分水嶺。

出門仍有点雨粉有点凉,咬着包,幸好地不算濕。因時間關係,拉拉筋就開跑,頭6k 己盡量貼着配速,大石路果然比花墟難,進入4分20配速,開始微雨有陣風,第8k 己经要出真力,10k 花了43分36 仲辛苦過上星期五41分56那次。

到第13k 頂上4分15配速,真是雨飄飄,人飄飄,肚又餓,第15k跌,15k 僅僅跑65分03, 平時可以儲力再上,今日第16k再跌到4分20,冇油祇可以完成下限16k tempo。 下星期要再試多次18k tempo。

另外 隻錶開跑時和第10k 時明明有signal, 但有2x 500米冇計要Reset浪費精力,記得一陣format update 下 software。

另外 用跑步計算机評估全馬313數據,10k projection 約41分15; 15K projection 約63分56. 實在很難....仍有排練!

[tr][/tr]
Km Distance配速Actual
14:254:25
24:254:20
34:254:24
44:254:24
54:254:22
64:254:24
74:204:20
84:204:20
94:204:18
104:204:19
114:204:22
124:204:19
134:154:15
144:154:14
154:154:17
164:154:20
174:15n/a
184:15n/a
Summary1:18:001:09:23
Avg Pace4:204:20

GPS: http://connect.garmin.com/activity/71887229
GPS: http://connect.garmin.com/activity/71887224

本月至今累積 49.45 km

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-3-8 10:04 發表
記錄:8 Mar 2011 - 16 km 69分23 (平均 4'20 /1k)

地点:跑馬地馬場外圈石路

16K Tempo Run

話說昨晚外出跑時下雨折返,冇辨法免夜長雨多,今早特别六点起,往跑馬地馬塲走18k te ...

如果得的話你都要同其他人一齊跑下均速,之後自己一個跑或者成班跑都會有進步…

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2011-3-8 14:31 發表

如果得的話你都要同其他人一齊跑下均速,之後自己一個跑或者成班跑都會有進步…

係 ar!!! 試過幾次長課约跑,感覺每次都學會多一點. 星期五有機會談談.....

升級   0%

該用戶從未簽到

bug左... 呃post!

阿火 ching 介紹日本作家三浦紫苑講跑步嘅小說「強風吹拂」、漫畫「強風吹拂」、電影「強風正勁」,

「強風正勁」電影http://www.youtube.com/watch?v=1Q9jPJqA6Bs
「強風吹拂」小說http://www.anobii.com/books/強風吹拂/9789866823619/0173bf84ab36a9694b/
「強風吹拂」漫畫http://lingocandy.pixnet.net/blog/post/32424130

即去 Wanchai "雲起"漫畫店訂~~收到漫畫我最擔心既畫風都冇問題,簡潔似死亡筆記類,就算不熱愛跑步,故事也相当吸引。

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-3-8 14:48 發表

係 ar!!! 試過幾次長課约跑,感覺每次都學會多一點. 星期五有機會談談.....   

你星期幾晚會走埋o個課?如果有一日休星期五同你玩均速…1:36一圈…

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2011-3-8 17:27 發表

你星期幾晚會走埋o個課?如果有一日休星期五同你玩均速…1:36一圈…

Good ar!!! 我明晚走埋o個課, 休星期4, 我星期五帶 subthree ~~ 1:36一圈即 4'/k. Good!!!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

小弟平時訓練係不斷重複跑圈, 仲有係最少7成心率

宜家先 5' /k(總平均)

升級   0%

該用戶從未簽到

313 小瀝源大練跑 latest update 抄低 ~~ 這次唔會搞錯.

在沙田運動場咁啱遇到而集合的長跑網跑友們留意:
    為配合其他的偶遇的參與人士,將會有以下流程
    8:00am集合
    8:30am起跑
    9:00am到小瀝源起步點 (其他偶遇的地點)
    睇睇各路英雄好漢有乜搞,之後開始練跑。從各方好友奔走相告後,初步估計都有近百人表態會出席,有更多的仍未表態是否出席,相信當天會有不少人會一同練跑!咁大型既練跑都未見過
    有人數才有力量!團結!

方向:不宜就跑步應否使用單車徑的問題而爭論

當日如果有傳煤問起,我地是原本參加沙田10K比賽,因為取消左,所以用呢條賽道練跑,我地好喜歡長跑,也喜歡比賽互相交流,但搞唔成我地覺得好失望,希望主辦單位、警方各有關政府部門坐低解決問題。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-3-9 12:28 發表
    313 小瀝源大練跑 latest update 抄低 ~~ 這次唔會搞錯.

在沙田運動場咁啱遇到而集合的長跑網跑友們留意:
    為配合其他的偶遇的參與人士,將會有以下流程
    8:00am集合
    8:30am起跑
    9:00am到小瀝源起步點  ...

星期五再提你咯!
    你好似好期待4'k的約會喎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2011-3-8 17:27 發表

mt 有補品食呀!