香港長跑網  - 長跑長友

樓主: MatthewTse
打印 上一主題 下一主題

男兒當跑步 ~~ 『練馬拉松長跑者,心無罣礙。』

升級   0%

該用戶從未簽到

更正~~ 話跑完都吾累係奶奶意見,我炒埋一堞,將15k 分開跑,冇咁累又可以谷下心肺 law。

睇番之前跑5k x 3,昨晚都吾輕鬆都攰,不过吾喪跑CC下追時間可以注意下個節奏,下次頭兩组快多15秒。
進入305必要牢記4:20 pacing.

升級   81%

該用戶從未簽到

........

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-3-25 10:03 發表
更正~~話跑完都吾累係奶奶意見,我炒埋一堞,將15k 分開跑,冇咁累又可以谷下心肺。

睇番之前跑5k x 3,昨晚都吾輕鬆,不过吾驭喪跑,下次頭兩组快多15秒。

睇你個勢係狂風正吹,咩都阻唔到你咁款!你係唔係想參加箱根傳駅呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2011-3-25 10:11 發表

唔使轉得咁快嘛…

多得你啦,星期日我要避一避佢先

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-3-25 10:12 發表

睇你個勢係狂風正吹,咩都阻唔到你咁款!你係唔係想參加箱根傳駅呀!

箱根傳駅5k 跑17分, 估一百年後就可以了, 想再去箱根溫泉多d, 希望日本一切恢復正常!

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄:26 Mar 2011 5k 25 分

備戰 RTI之7 Easy Run 跑机

話說細女終於考完小六報分試,剛剛放下筆就收到直屬中學優才計劃正式取錄,若口試冇意外就可拔尖直升,我總算可鬆口气,細女白板寫“沒有夏天的努力,那有秋天的收成”,一起努力終有回報,昨晚自由去看电影無名殺机,今天可以去Gym 做體能,跑下机25分鐘,分享下大B跑机體驗,把斜度加中級,奇怪校5分/K 也要用七成力跑。

本月到目前為止累積 195.28km

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 27 Mar 2011 - 30.5 km 2小時33分46 秒  "break 左半小时" (平均 5'02" 1 km)

備戰 RTI之8 長課 沙田 > 大埔海濱公園 > 鹿頸

話說RTI前特長課30k 選星期日早上沙田經吐露港往鹿頸,約好家人中午12時鹿頸吃飯,行山放狗,又可看看大俠奶奶雙雄今季最後10k 賽,一舉兩得。

吃完早餐到沙田曾大屋起步己8点40,向科学園方向5分/k走快点,到科学園折返点己9時20,他們應完成,突然看到港區105,上前路边揮手打招呼加油。沿着跑道外跑,人多帶起跑2k tempo 4分/k 到終点。

找到大俠奶奶,大俠成坐山咁高,奶奶當然又冇運行過不到,不过雙雙有獎,強腳本色,周圍搵朋友,找到大B傾計,又見Kc,法法,105,華dee, Kate,Hea 左半小时個身開始凍,再起步往鹿頸出發。

專心跑步,注意節秦,注意姿势,順着力去,跑時特别不看錶,見速度保持到大尾督,開始上斜比力,落斜收力免傷腳,入烏蛟騰轉一圈,相當型咁跑到鹿頸,再入村里看看,剛剛30K多点,鬼咁凍到食店食住等家人,凍到雪條咁成個鐘,飯後行山放狗又兩個鐘,嘩!成個爛麻包咁回家真陰公。

SplitTimeKm DistanceAvg Pace
10:05:1315:13
20:05:0915:09
30:04:5214:52
40:04:5114:51
50:04:4714:47
60:04:4614:46
70:04:4814:48
80:04:4714:47
90:04:0714:07
100:04:1814:18
110:04:2814:28
120:04:5614:56
130:05:0015:00
140:04:5214:52
150:04:4814:48
160:04:5214:52
170:04:5014:50
180:04:5414:54
190:04:5714:57
200:04:4714:47
210:07:3117:31
220:05:0215:02
230:05:0015:00
240:05:4015:40
250:05:1015:10
260:05:1215:12
270:04:5814:58
280:05:1515:15
290:05:1515:15
300:05:2215:22
310:03:060.56:12
Summary2:33:4630.55:02

是日GPS 紀錄: http://connect.garmin.com/activity/75300649

本月到目前為止累積 225.78km

升級   0%

該用戶從未簽到

跑完30k,仲有力去行山放狗!

升級   0%

該用戶從未簽到

我要做愚公先得!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-3-27 21:57 發表
記錄: 27 Mar 2011 - 30.5 km 2小時33分46 秒  "break 左半小时" (平均 5'02" 1 km)

備戰 RTI之8 長課 沙田 > 大埔海濱公園 > 鹿頸

話說RTI前特長課30k 選星期日早上沙田經吐露港往鹿頸,約好家人中午1 ...

同老友打個招呼先!!
今季最後一戰,努力!!

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄:29 Mar 2011 - 15 km 68分45 (平均 4'35 /1k)

地点:界限街花墟公園

備戰 RTI 之9 中速課 15k

話說今季最後一戰備战到尾声,昨晚和大女温書遲了点,出去跑己11点半,時間關係跑去那段都吾慢,到花墟繼續中速跑,輕輕鬆鬆1k 又1k,頭5k 見23分02。冇特别注意錶,順着力聽歌,第二個5k 又快小小22分54,又繼續跑下跑下步速到435,每次跑15k 也深深記得首次跑15k tempo 65分 分水嶺,最後2k 又快了小小,最後見68分45,如果中速跑68分pacing 4分35/k,下次跑15k tempo 真是要見63分肯定跑到死。

可以開始減量休下腳,仔细拉筋和慢Jog 到比赛日。

SplitTimeDistance (km)Avg Pace (km/min)
10:04:2914:29
20:04:4214:42
30:04:3914:39
40:04:3914:39
50:04:3314:33
60:04:4214:42
70:04:3114:32
80:04:3414:35
90:04:3414:34
100:04:3314:33
110:04:3014:30
120:04:3314:33
130:04:3214:32
140:04:3414:34
150:04:3514:35
Summary1:08:49154:35

GPS: http://connect.garmin.com/activity/75970690

本月到目前為止累積 240.78km

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-3-30 09:45 發表
記錄:29 Mar 2011 - 15 km 68分45 (平均 4'35 /1k)

地点:界限街花墟公園

備戰 RTI 之9 中速課 15k

話說今季最後一戰備战到尾声,昨晚和大女温書遲了点,出去跑己11点 ...

好堅呀! 你備戰RTI仲緊張過渣馬咁,會唔會做埋carbon loading?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2011-3-30 11:32 發表

好堅呀! 你備戰RTI仲緊張過渣馬咁,會唔會做埋carbon loading?

備戰渣馬精神方面緊張許多, 暫時全馬是最優先考慮的事, 備戰RTI可以仍然涼爽d走多啲長課, 之後summer 就多啲速度課.

我係比較怕肚餓, 現在沒有減, 星期四開始食多d,  食多d, 食多d!  

謝謝你幫我執執 CP 分段時間, 達7:20唔錯 la 就滿意, 都係志在了佐個心願, 太累就失去我報一箭之仇意義!

CP1   0:28
CP2   1:25
CP3   2:15
CP4   3:10
CP5   4:10
CP6   4:55
CP7   6:20
CP8   6:50
FP      7:20

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-3-30 12:02 發表

備戰渣馬精神方面緊張許多, 暫時全馬是最優先考慮的事, 備戰RTI可以仍然涼爽d走多啲長課, 之後summer 就多啲速度課.

我係比較怕肚餓, 現在沒有減, 星期四開始食多d,  食多d, 食多d!  D170hjh ...

我上星期跑了(對你)小兒科的13.6k hysan run, 上了癮。帶出很多我小時候做童子軍行山的回憶。。我給自己一個目標,下一年RTI ,我會參加(能完成便好了)。。。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-3-30 12:02 發表

我係比較怕肚餓, 現在沒有減, 星期四開始食多d,  食多d, 食多d!  D170hjh ...

祝你跑得輕鬆又愉快

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄:31 Mar 2011 - 8 km 45分02 (平均 5'38 /1k)

備戰 RTI 之10 Easy Run

話說備戰RTI 最後一課, 今晚到附近好輕鬆慢跑, 回家按摩拉筋.

1 06:05  
2 05:19  
3 05:53  
4 05:26  
5 05:49  
6 05:49  
7 05:27  
8 05:10  

GPS:http://connect.garmin.com/activity/76333498

本月到目前為止累積 248.78km

升級   13.33%

該用戶從未簽到

MT, RTI加油, 祝你馬到功成!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄:2 April 2011 - 45 km RTI 4:44 (平均 6'17 /1k)

2011 RTI 65k

話說星期六去Gym 拉筋慢跑杌,外面鬼咁熱,特别買頂帽檔太陽。星期日七点的士往起点,忘记帶早餐方包,去附近茶水亭,未開,油站杯麵冇熱水,冇辨法,拉筋熱身,八点開跑,這组人约七個,有点留力慢一点,目標時間7小时20,希望量輕鬆跑,上年實在吃足苦頭。

到了CP1,終於有餅吃,比預定時間慢3分鐘。 到了Cp2 再吃香蕉比預定時間慢2分钟,看看天當時比預期好,順着力跑,到龍脊部分,上年這段5k山路花了1小时,今日跑得相当滿意,到Cp3比預定時間快4分钟,見到kate 和MC support, 滿面笑容吃了半個包,下梯往土地湾,沿着引水道平路跑,苦缲速度課也比預期慢,有兩点走錯路, 其一去了土地湾村,到水霸時首次比高手飛界,到了大潭Cp4,比預定時間快1分钟。繼續上最難坡段,肌肉開始作抽,到頂後回复,但全身濕透,見到華弟打招呼行上長命梯,到cp5 前見到法Cu灰灰,吃多半個包,完成大圈Cp5 花了4小时6分,比預期快4分钟。

向南風道下坡跑,時正中午12時多,好熱,到金夫人徑從這里戲劇性轉变,感觉冇力開始爆,後上被小師妹領前,她認不到我,我也不知道她早出发1小时15分,當時心理方面確有打擊, 難以形容, 兩人也相当慢,想跑快小小即時作抽,結果只有愈跑愈慢, 愈来愈来冇心杌,這時腦海中會出現很多不得不放棄的理由,比如身體不適,足踝未好,缺少操練,恐怕受傷, 之前比賽戰績滿意等等, 並努力將這些理由合理化. 是否似曾相識?不錯,其實絕大部人都有這種經驗,只是情度上不同而已。

事實在比賽中感到痛苦是很自然的事,正如搭飛機遇上氣流一樣,最終都會過去。一念之差,鬥志散渙, 便大勢己去, 決定棄赛,跑到香港仔有分路走,即左轉,當時有人叫走錯了,原来是力哥,救星到有錢搭的士,傾了一會,雖然未到cp6,6:44走了46k到,真是冇鬥志再去,一起離開,我回終点報和取行李。

今天首次棄赛我也很意外,鬥志並不如想像多,山賽和全馬真的大不同,我的心都是專一在馬仔好了。耐力不足和實力仍有大量功夫要做, 他日在比賽中出現同樣情況時,這些經驗有一定的幫助。多謝雙腿艱辛捱過這跑季,休息一下就開始專心練速度,體能和柔软課,希望下季你们冇咁辛苦(至奇)。

目標時間事實時間
SP8:008:00
CP1   0:288:288:31
CP2   1:259:259:27
CP3   2:1510:1510:11
CP4   3:1011:1011:09
CP5   4:1012:1012:06
CP6   4:5512:55n/a
CP7   6:2014:20n/a
CP8   6:5014:50n/a
FP  
7:20
15:20n/a

本月到目前為止累積 45km

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-4-3 23:53 發表
記錄:2 April 2011 - 45 km RTI 6:44

2011 RTI 65k

話說星期六去Gym 拉筋慢跑杌,外面鬼咁熱,特别買頂帽檔太陽。星期日七点的士往起点,忘记帶早餐方包,去附近茶水亭,未開,油站 ...

你已經好勁,我用4:10走完個大圈已然散使,細圈都係走下行下,雙腳不停抽筋咁捱返終點~

升級   0%

該用戶從未簽到

識既男子组我,大圍,平,港區快腳301阿宝,Oscar, 得你和Oscar 完成全程,Oscar 可以法定4点前到tim,女子组105和曲奇有獎,小師妹也可完成65k。

當時都吾知道咁慘烈。

不過昨天大圈走得好滿意,算有得著。哈!