香港長跑網  - 長跑長友

樓主: MatthewTse
打印 上一主題 下一主題

男兒當跑步 ~~ 『練馬拉松長跑者,心無罣礙。』

升級   100%

該用戶從未簽到

有冇伴同你跑?
始終有個照應好,有時唔係治安問題,而係可能暈左驚冇人知....

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 28 April 2011 - Interval 400 x 10 (3分連休)

地点:九龍仔公園

話說跑了兩次400 Interval 仍然走得6隻,雖然有種種理由,但照計應該食到十隻,聽大夫意見放下1分20目標,試下咩速度先走到十隻,之後慢慢調,放下心理壓力,好奇心又起,晚上極慢跑2.5k去九龍仔公園,拉筋放鬆開始。

頭6隻有3隻1分22,都冇特别喪追入1分20,第7隻見真章1分21好鬼辛苦,頂多1隻1分21,第9隻尾200散,跌到1分25,最後1隻去盡1分19收工, 再慢跑2.5k cool down 回家。

另外聽督督意見,後四隻冇力, 數1234 5678 1234 5678 控制節奏果然冇咁辛苦,正!!!下次再調整每隻更平均,希望多過6隻到1分20。

400m (3分連休)19-Apr25-Apr28-Apr
11:201:161:19
21:191:171:22
31:211:181:18
41:191:171:20
51:201:191:22
61:251:191:22
71:21
81:21
91:25
101:19

本月到目前為止累積 158.5km

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2011-4-25 20:57 發表

來沙田都唔搵我~

係囉!啲人真係無禮貌

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-4-29 00:44 發表
記錄: 28 April 2011 - Interval 400 x 10 (3分連休)

話說跑了兩次400 Interval 仍然走得6隻,雖然有種種理由,但照計應該食到十隻,聽大夫意見放下1分20目標,試下咩速度先走到十隻, ...

十隻1'20" 應該係短期至中期目標!做好姿勢同力量訓練更有幫助!
唔使一步登天!小心受傷呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-4-29 14:44 發表

十隻1'20" 應該係短期至中期目標!做好姿勢同力量訓練更有幫助!
唔使一步登天!小心受傷呀!

看看天氣踏進5, 6月雨季開始, 可以跑的時候就 go go go. 係心急左d!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-4-29 17:16 發表

看看天氣踏進5, 6月雨季開始, 可以跑的時候就 go go go. 係心急左d!

係休漁期,我會搵斜路黎衝!可改善跑姿,又可增強肌力,防止受傷!幾好架!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-4-29 17:34 發表

係休漁期,我會搵斜路黎衝!可改善跑姿,又可增強肌力,防止受傷!幾好架!

衝上斜路慢落斜可??? 加入每星期 program.

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-4-29 14:44 發表 十隻1'20" 應該係短期至中期目標!做好姿勢同力量訓練更有幫助!唔使一步登天!小心受傷呀!

1'20" 很快,我最多跑兩,三個

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-4-29 00:44 發表

話說跑了兩次400 Interval 仍然走得6隻,雖然有種種理由,但照計應該食到十隻,聽大夫意見放下1分20目標,試下咩速度先走到十隻, ...

MT你太勁啦....
今晚我自己都衝咗10隻400,第一隻走1'22,之後一路跌到1'28成走得咗10隻~

升級   0%

該用戶從未簽到

要練到隻隻正負1秒,十隻之後仲有心跑多兩隻就先算完功,仲有排練。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-4-30 20:33 發表
要練到隻隻正負1秒,十隻之後仲有心跑多兩隻就先算完功,仲有排練。

你都要有排練, 咁我點算!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

MT, 真心期待你秋/冬季表現!!  等我E D 懶人自己做唔到, 都有得dun你開心下!

升級   0%

該用戶從未簽到

我自己都好鬼死好奇,哈!

不过現在練得好小心,傷左就浪费时间。

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 30 April 2011 - 430 青公但願有情 17 km 1小時23分 (平均 4'46" 1 km)

430 青公但願有情 - 約跑路線:荃灣西西鐵站跑 >屯門兆麟運動場

準時到己經相当多人,第一次跑430,見到很多新知舊友實在太高興, 放好行李,大合照就分批出發,初初和朝兄边跑边傾,七兄後來居上汀九後就開始專心D,過深井後感觉很熱,跟着七兄尾30米就舒服D,自己跑就一定5分k,到大欖橋底前都跑425至430,之後上落斜就445到,到兆麟本打算走多3k 齊20,原来個埸封了三份2,咁熱就偷懒跑咁多算,其实都己经幾辛苦。

多謝Billy,Sue,成成、scchu、呀招、di692各位義工,你地真係好,有机會再玩過。

GPS: http://connect.garmin.com/activity/82471589

本月到目前為止累積 175.5km

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 2 May 2011 - 10 km 斜坡特訓 56分20 秒  (平均 5'38" 1 km)

話說聽奶奶意見夏天搵斜路黎衝!可改善跑姿,跑短d又可增強肌力,防止受傷!幾好咁 ~~ OK 加入每星期 program. 集中慢跑耐力訓練.

路线從家落山到培正道小學開始,上佛光街長斜經公開大學到坡頂 1k,下斜佛光街到底,回頭跑上斜又落回培正道,一圈大約3.5公里,上斜比D力,落斜收力,约18.5分鐘一圈。 完成3圈來回,共十公里。辛苦過跑 荃灣西 >屯門兆麟 17 km.

SplitTimeKm DistanceAvg Pace
10:05:2315:23
20:05:3515:35
30:05:3615:36
40:05:2715:27
50:05:3615:36
60:06:1616:16
70:05:2115:21
80:05:5915:59
90:05:5915:59
100:05:0215:03
Summary0:56:20105:38

GPS:http://connect.garmin.com/activity/83038338

本月至今累積 10.00 km

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 5 May 2011 - Interval 400 x 10 (3分連休)

話說 430 Sat  開始起床發覺雙眼好不容易張開,比一些像膠水的綠色分泌物眼膠封眼, 頭又小小脹, 後來醫生話係急性結膜炎, 我估上週跑Tempo 全身濕透,滿眼是汗, 手指剛好手有virus 察眼動作就瀨野。跑Tempo 引起雙眼發炎, 真是估你吾到, 一般情況下, 眼药水+消炎药,,七天左右病症便會清失。

可能發炎頭重重咁, 昨天一入夜見燈雙眼又累,坐在廳休息一下,一訓醒己經三点先醒来去冲凉擦牙,錯過昨晚好天气, 今晚雖然眼濛濛頭脹脹咁, 終於忍不住去跑十隻400.

跑了3次400 Interval 勉強走到十隻,今晚慢慢調整控制節奏數1234 5678 1234 5678. 控制節奏果然 work,都冇特别辛苦,第8隻見真章1分19,頂多1隻第9隻尾避開人, 散散地跌到1分21,最後1隻去盡1分19收工, 再慢跑2k cool down 回家。接近成功啦, 跑多兩次 400 x 12 1:20 就算完功再去問大夫攞葯. 加油!

400m19-Apr25-Apr28-Apr5-May
11:201:161:191:20
21:191:171:221:18
31:211:181:181:19
41:191:171:201:19
51:201:191:221:20
61:251:191:221:20
71:211:20
81:211:19
91:251:21
101:191:19

本月到目前為止累積 18km

升級   0%

該用戶從未簽到

我都試過塞左淚線,遲左睇醫生,隻眼腫到要放膿呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-5-6 14:09 發表
我都試過塞左淚線,遲左睇醫生,隻眼腫到要放膿呀!

我女兒都有塞淚線問題要睇醫生放膿, 你找d戀失下, 會唔會 work?

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 7 May 2011 - 8k tempo 33分25 秒  (平均 4'10" 1 km)

是日 total 12km

地点:界限街花墟公園

話說結膜炎好得九九十十,但吾知係暑定未好,有時頭赤赤要繼續食必理痛,前日免强完成十隻400,又要轉战8k tempo,今晚冇打算再加快,可以跑番一樣但頭鬆尾緊己经滿意。

陪女兒們重看Dvd 潛行凶間後,慢跑到花墟差不多己12点,開跑雖然有風,但氣温28度,跑了5k 己经一個水人咁,著新跑鞋Adios 感覺相當好,我喜歡薄底鞋,雖然冇美記sub3 包得腳面和腳跟咁舒服,但價錢平一半有多,著去街都靚仔到非常,大夫真是好介绍。

到第5k 又心急跑快佐,冇力開始重心坐後坐着跑,步頻急跌,跌到4分17,頂着好辛苦保持上身穩定,抬腿倾前拉高重心,好忙好累好熱頂番快小小,尾k去盡先回4分6。在場再慢跑1k,再慢跑2k回家。

下次再加油。

km22-Apr27-Apr7-May
14:564:004:15
24:204:064:08
34:144:064:09
44:114:074:10
54:074:114:06
64:034:084:17
74:054:204:12
84:02 4:10 4:06
Total0:34:030:33:100:33:25
Avg Pace4:154:084:10

GPS: http://connect.garmin.com/activity/80595595

本月到目前為止累積 30km

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 8 May 2011 - 13 km 1小時3分20 秒  (平均 4'51" 1 km)

Easy Run

培正道 >  窩打老道 > 世運公園 > 傲雲峰 > 九龍城渡輪碼頭 > 香港海逸酒店 > 紅磡碼頭 > 尖東海濱長廊 > 天星碼頭 > 廣東道 > 柯士甸道 > 彌敦道 > 窩打老道~ 培正道

話說昨晚8k tempo 跑到第6k已經急跌,跑少D耐速就話爆就爆,又要跑長D練下耐力,真係辛苦,想進步就要繼續努力,看看記錄原来成個月冇跑家附近細圈,晚上十点半出發,本来打算跑五分外,但有点風,徐去背心雖然成個水人咁,但也不太辛苦。

SplitTimeKm DistanceAvg Pace
10:05:0115:01
20:04:5514:55
30:05:0815:08
40:04:5214:52
50:05:0715:07
60:04:3914:39
70:04:5114:51
80:04:3914:39
90:04:4514:45
100:05:1615:16
110:04:4214:42