香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

北區跑友集合之<基本功練習及衝圈特訓>

升級   0%

該用戶從未簽到

我都車左部車番工,收工攞去單車鋪叫老闆幫我裝~~
不過都想知係咪兩邊瓦唔同方向~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-4-1 11:24 發表

我都車左部車番工,收工攞去單車鋪叫老闆幫我裝~~
不過都想知係咪兩邊瓦唔同方向~~

應該是 e.g  R = 右踏, 如果你用六角匙扭 (你個人企在 "左面" 應該是 anti-clockwise 方向扭 , 不然你踩踩下个踏便返鬆)
L = 左踏 ( 同右邊相反 )
yrty12yty

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-4-1 17:48 發表

應該是 e.g  R = 右踏, 如果你用六角匙扭 (你個人企在 "左面" 應該是 anti-clockwise 方向扭 , 不然你踩踩下个踏便返鬆)
L = 左踏 ( 同右邊相反 )
yrty12yty

明白了~~

好鬼難鬆呀,部車又郁黎郁去,整車係咪一定要用個架固定住架~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-4-1 17:51 發表

明白了~~

好鬼難鬆呀,部車又郁黎郁去,整車係咪一定要用個架固定住架~~

here are the link at youtube, it tells u how to dismantle the padel.
u need a bike rack or just turn yr bike upside down for repairing.
http://www.youtube.com/watch?v=kMG4I_IyzzY&feature=channel

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-4-1 19:42 發表

here are the link at youtube, it tells u how to dismantle the padel.
u need a bike rack or just turn yr bike upside down for repairing.
http://www.youtube.com/watch?v=kMG4I_IyzzY&feature=chann ...

清楚,謝謝Loud 兄分享~~
俾阿老細搞...佢兩分鐘就裝好...
lock 踏學習中...希望PK 唔好咁痛~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-4-1 19:54 發表

清楚,謝謝Loud 兄分享~~
俾阿老細搞...佢兩分鐘就裝好...
lock 踏學習中...希望PK 唔好咁痛~~

用熟左,到時沒左 lock 踏,你會 5 識踩

升級   0%

該用戶從未簽到

早呀,復活節快樂呀禁多位!

今日 1st 位

升級   15.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-4-1 19:42 發表

http://www.youtube.com/watch?v=kMG4I_IyzzY&feature=chann ...

loud 兄條link巧有用, 等我都搞0下我部"菜車"先
btw, 你上次講0既腳踏泵係唔係呢種
http://item.taobao.com/auction/item_detail-0db1-ea85423b0c3e45ea2252725037aa857b.htm  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 @Rebecca@ 於 2010-4-2 11:47 發表

loud 兄條link巧有用, 等我都搞0下我部"菜車"先
btw, 你上次講0既腳踏泵係唔係呢種
http://item.taobao.com/auction/item_detail-0db1-ea85423b0c3e45ea2252725037aa857b.htm  " />" />

0尼種打到 70psi 已經好困難,如果打你的 MTB 還可以,不用去 taobao 書局都差不多價錢。
我是這種,好耐用的打幾下已經去都 100 psi.
http://item.taobao.com/auction/item_detail-0db1-a824b6527ddcb8de8deaea2fef1f6861.htm

考慮下,

升級   0%

該用戶從未簽到

下星期三大家操完基本功之後,要跑個 5k 測試。 wongsir 給大家的第六課如下 :
5/4 的訓練做5K 測試跑安排如下 :-
1./ 熱身。
2./ 新八式
3./ 休息10 分鐘
4./ 5 K 12.5個圈測試
6./自行估算自己的圈速如果己有5K時間,方便到時按什麽速度走,
    頭兩個圈不要太快,走順咗才一步一步加上,咁會無咁辛苦的,
7./ 掌上壓 + SIT UP
8./ 拉筋放鬆
* 剛剛跑完比賽的不用跑 5K,
   慢走15分鐘再中速走15分鐘再慢走15分鐘
到時見

升級   15.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-4-2 21:44 發表

0尼種打到 70psi 已經好困難,如果打你的 MTB 還可以,不用去 taobao 書局都差不多價錢。
我是這種,好耐用的打幾下已經去都 100 psi.
http://item.taobao.com/auction/item_detail-0db1-a824b6527ddcb8de8dea ...

我唔係想買, 之前執左一個以為你要姐, 你講個隻我有, 都好少用, 我屋企有風泵

升級   15.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-4-2 21:49 發表
下星期三大家操完基本功之後,要跑個 5k 測試。 wongsir 給大家的第六課如下 :
1./ 熱身。
2./ 新八式
3./ 休息10 分鐘
6./自行估算自己的圈速如果己 ...

我未跑到5k bor, 咁我跑咩呢

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 @Rebecca@ 於 2010-4-2 22:29 發表

我未跑到5k bor, 咁我跑咩呢" />" />

rebecca ctse, 咁你跑個3k啦

升級   15.45%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2010-4-2 22:45 發表

rebecca ctse, 咁你跑個3k啦

3k我都係呢個星期先達標咋bor, 如果對天殘腳聽話都可以試下0既

升級   100%

奮鬥

原帖由 @Rebecca@ 於 2010-4-2 23:14 發表

3k" />" />" />" />fhjfrt我都係呢個星期先達標咋bor" />" />, 如果對天殘腳聽話都可以試下0既

ctse, 唔水怕喎, 3k=7.5個圈, 唔好咁擔心, 你做得到
    唔水理其他人架, 有邊個未經過過依段階段架, 我深信你可以
    等你好消息呀!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 @Rebecca@ 於 2010-4-2 22:27 發表

我唔係想買, 之前執左一個以為你要姐, 你講個隻我有, 都好少用, 我屋企有風泵" />" />

風泵?想打爆 tyre 0羊

升級   15.45%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2010-4-2 23:28 發表

ctse, 唔水怕喎, 3k=7.5個圈, 唔好咁擔心, 你做得到
    唔水理其他人架, 有邊個未經過過依段階段架, 我深信你可以
    等你好消息呀!!!

sue兄多謝你豬池, 係擔心舊患搞搞陣姐

loud兄風泵矛問題, 我有熟手男妓工反而去潤記自己打爆左

升級   100%

奮鬥

原帖由 @Rebecca@ 於 2010-4-3 00:08 發表

咁仲更加要放鬆d

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 @Rebecca@ 於 2010-4-3 00:08 發表

loud兄風泵矛問題, 我有熟手男妓工反而去潤記自己打爆左

Rebecca 師妹妳屋企開車房架?

之前買左支細細兜都要$138,聽完Loud 兄講,去番單車舖同事頭婆加錢換過支,結果買左支爆石咁大碌既,盛惠$290...

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-4-2 21:49 發表
    1./ 熱身。
    2./ 新八式
    3./ 休息10 分鐘
    6./自行估算自己的圈速如果己 ...

新野, 一定要趕返黎試下