香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

北區跑友集合之<基本功練習及衝圈特訓>

升級   0%

該用戶從未簽到

早晨, 咁多位

升級   0%

該用戶從未簽到

Wongsir,
尋晚跑左 2 組 (10 laps)
可能無左馬王做電兔, 自己又控制唔到步速,
頭 3 laps 開到 1'31, 之後 7 laps
1'36, 1'37, 1'40, 1'41, 1'43, 1'43, 1'39
完全無變速, 跑到亂曬龍

升級   95.6%

該用戶從未簽到

尋晚都跑左 2 組 (10 laps)
頭 3 laps 大約 1'35 1'40 1'40, 之後 2 laps 約 1'55 一圈
之後 3 laps 只能跑到 1'53 1'54 1'52
最後 2 laps 2'00 左右 一圈

之後無晒力做第三組,  jog 埋0個5圈收檔

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-4-15 10:25 發表
尋晚都跑左 2 組 (10 laps)
頭 3 laps 大約 1'35 1'40 1'40, 之後 2 laps 約 1'55 一圈
之後 3 laps 只能跑到 1'53 1'54 1'52
最後 2 laps 2'00 左右 一圈

之後無晒力做第三組,  jog 埋0個5圈收檔

請問你哋點跑... ? 10 x 400m ? or 一個 4000m ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 syhyau 於 2010-4-15 13:22 發表

請問你哋點跑... ? 10 x 400m ? or 一個 4000m ?

syhyau hing, 拫據 wongsir order, 陳晚是練下變速跑
400m x 3 (用你跑 5k 速度), 400m x 2 (用你跑 10k 速度)
中间唔休息, 做 3 組, 但我地只做 2 組, 而且無跟指示做,
有 d 亂左

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-4-15 13:28 發表

syhyau hing, 拫據 wongsir order, 陳晚是練下變速跑
400m x 3 (用你跑 5k 速度), 400m x 2 (用你跑 10k 速度)
中间唔休息, 做 3 組, 但我地只做 2 組, 而且無跟指示做,
有 d 亂左

是否即是跑3 x 2k (5 圈) ? 中間唔停... = 6 k
每2k (5 圈) 頭3圈用5kpacing, 後兩圈用10kpacing ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 syhyau 於 2010-4-15 15:45 發表

是否即是跑3 x 2k (5 圈) ? 中間唔停... = 6 k
每2k (5 圈) 頭3圈用5kpacing, 後兩圈用10kpacing ?

冰羔

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-4-15 16:14 發表

冰羔

嘩! 咁ching5Kpacing做1"31 (3"50/k). 5k是否under19" ? 利害!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 syhyau 於 2010-4-15 17:29 發表

嘩! 咁ching5Kpacing做1"31 (3"50/k). 5k是否under19" ? 利害!!!

我都想, 頭 1-2 個圈跑到咋, 要 sub 20' 呢世應該無望
人跑我又跑, 現在努力改善自己跑姿中, 仲要努力努力
跟其它 chings , ctses 學習

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-4-15 17:47 發表

我都想, 頭 1-2 個圈跑到咋, 要 sub 20' 呢世應該無望
人跑我又跑, 現在努力改善自己跑姿中, 仲要努力努力
跟其它 chings , ctses 學習

ching,

好高興認識你, 希望有機會跟你哋一起操...

有空的話一起練習好嗎? 現在在大埔生活...26/4約了阿傑ching跑吐露港. 有空便來吧.
另星期三跟TKOchingctse練習, 都好開心!  現在要練多一點長課(15-20km), 慢慢加點加點..

升級   97.05%

該用戶從未簽到

睇完第七課的功課,咁多位都無邊個跑到自己的要求,這是正常的,因為大家一直對速度感較差,因為少練習所以經驗不足,今後會多練習大家認識清楚自已的跑速。大部份跑頭五圈都似樣但第二組第六圈要發力上就出現亂晒坑,變速跑的特別就是要練習由慣性的步速突然改變步速,放慢一些較容易,但要準確便要多鍛練,相反由慢改走快,身體一般不能習慣,身體內臟也未適應,所以這是較困難的,經過不斷的這樣練習、鍛鍊身體機能等身體適應後,進步便自然不知不覺到來的,請大家努力 !

這是回覆大西北星期一的第七課,大家情况都差唔多。

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2010-4-15 21:32 發表
睇完第七課的功課,咁多位都無邊個跑到自己的要求,這是正常的,因為大家一直對速度感較差,因為少練習所以經驗不足,今後會多練習大家認識清楚自已的跑速。大部份跑頭五圈都似樣但第二組第六圈要發力上就出現亂晒坑 ...

明白喇 WONG SIR! 會加緊練習!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

咁多位, 早晨呀

升級   70.9%

該用戶從未簽到

各位早晨

升級   95.6%

該用戶從未簽到

各位早上好!

升級   100%

該用戶從未簽到

咁多位:
    黎緊呢星期,個仔去北京游學,我就跟佢尾去,
    所以下星期黎唔到操練.
    再下星期見

升級   70.9%

該用戶從未簽到

各位早晨~~
    各區跑友早晨
    遊客早晨
    超版安、Alex、Wadee、GreyGrey、Terry、TNT、105、提督、mc、pangbus、Kc@ruby、
    Cookie、Matthew~文、平兄、KC、法法、速行兄、Way Way、街坊鄭、迪迪仔、Left3、simonso、runrun、Running-Sue、慢子、Kin Kin、econecon....等等老友記,Good Morning!

升級   0%

該用戶從未簽到

早呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-4-17 00:43 發表
    咁多位:
    黎緊呢星期,個仔去北京游學,我就跟佢尾去,
    所以下星期黎唔到操練.
    再下星期見

咁正, 玩得開心 d ,
    話時話阿子, 可能唔想有個拫德老豆 , 下下鴿住晒

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

早晨呀, 咁多位