香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

北區跑友集合之<基本功練習及衝圈特訓>

升級   100%

該用戶從未簽到

早晨咁多位

今早可以同咁多師兄一齊練水,樂事也.
雖然還未掌握到踢水動作,要繼續加油∼∼

升級   0%

該用戶從未簽到

早晨北友~~

今朝又俾高寶兄同馬王兄汁一劑,又通左D 野~~
不過晨早過粉嶺練完番工真係幾遠,可能隔個星期先入黎~~

升級   100%

該用戶從未簽到

Dee兄:
你就好啦
有得爽
我硬係唔成事

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

小虎你都好過我, 我有排都未成事
    咁早起身都幾係野, 依家好眼訓~

升級   100%

該用戶從未簽到

Stan兄:
    係世界杯呢段時間啫,過左會好d掛.

我諗係個動機 (need)既問題
    就係諗住有得爽 ,咁就實起到身啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-7-9 09:58 發表
    Dee兄:
    你就好啦
    有得爽
    我硬係唔成事

游水要好多技巧,又要自己努力,學無先後,一齊加油啦小虎兄~~

升級   49.45%

該用戶從未簽到

游水的技巧及姿勢好重要, 死用力唔代表你會游得快d, 之之油油咁游又未必會慢. 有時你都會見到c9响水度浮下浮下咁游, 但同佢拍住黎游會發現佢地游得都唔慢架. 所以, 在練速度, 距離及耐力之前, 一定要練好個form. 如果壞左姿勢, 之後"汁"就有排煩. 我都有d問題, 想"汁"又好似要重新游過咁. 好"晒"時間.

同埋游水都係一個很好的cross training. 可幫助舒緩膝蓋因跑步時承受的壓力. 總之一齊加油啦.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-7-9 12:50 發表
    游水的技巧及姿勢好重要, 死用力唔代表你會游得快d, 之之油油咁游又未必會慢. 有時你都會見到c9响水度浮下浮下咁游, 但同佢拍住黎游會發現佢地游得都唔慢架. 所以, 在練速度, 距離及耐力之前, 一定要練好個for ...

o個 form 真係好重要, 所謂 4 両撥千斤,
    越用力人越沉。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-7-9 13:26 發表

越用力人越沉。

今朝我開始feel到"S"手,感覺真係好去水,不過一時做到一時做唔到.....聽朝去游再要練下!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

[quote]原帖由 kopo1128 於 2010-7-9 12:50 發表
    游水的技巧及姿勢好重要, 死用力唔代表你會游得快d, 之之油油咁游又未必會慢. 有時你都會見到c9

在練速度, 距離及耐力之前
    先練好個form, 原理好似跑步喎!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-7-9 13:26 發表

越用力人越沉。

收到晒咁多位

有d野就係咁怪
    道理係明白,就硬係使唔出黎,又或者使唔啱
    不過唔信搞佢唔掂

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-7-9 13:48 發表

今朝我開始feel到"S"手,感覺真係好去水,不過一時做到一時做唔到.....聽朝去游再要練下!

馬王兄, 一次見你進步過一次, + 油, 搞店埋呢項, 又係前列分子

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-7-9 14:22 發表

收到晒咁多位

有d野就係咁怪
    不過唔信搞佢唔掂

同一道理,  7 兄話要用寬關節跑, 硬係用唔 5 出,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2010-7-9 14:12 發表
    [quote]原帖由 kopo1128 於 2010-7-9 12:50 發表

登錄/註冊後可看大圖

游水的技巧及姿勢好重要, 死用力唔代表你會游得快d, 之之油油咁游又未必會慢. 有時你都會見到c9

在練速度, ...

叮叮噹咁得閒入黎北區坐下呀~~
    係呀,其實都係差不多~~

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 花子阿DEE 於 2010-7-9 14:43 發表
    叮叮噹咁得閒入黎北區坐下呀~~
    係呀,其實都係差不多~~

小妹久唔久都入黎北區坐下,
    8掛兼偷下師!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-7-9 14:22 發表

收到晒咁多位

有d野就係咁怪
    不過唔信搞佢唔掂

其實游水的大道理就是先要放鬆自己. 响水度先唔好諗自己要點快點快, 第一樣係點令到自己浮水. 人體因有脂肪, 所以我們的密度是低於水. 因此我特別浮水 . 不過, 如果太緊張而收緊肌肉, 個人就容易沉, 繼而要更用力掙扎令自己浮上水, 因而墮入惡性循環. 游一陣水就攰到想死, 但又游唔係好快. 只要放鬆, 執靚個form, 久而久之, 個人就自然愈游愈快gala. +油!!

我個仔先頭唔識游水, 經私人及泳會教練教過之後, 早排已經可以用自己式游到成個直池, 雖然唔快, 但已經有d 概念. 而家响會所再執下佢d手手腳腳d動作, 尤其是對腳的弓直. 而家已經游到個form出黎, 成個人都去水左好多, 睇落都ok架. 不過太懶, 成日顧住睇電視, 唔肯去練小鐵人.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2010-7-9 14:54 發表

小妹久唔久都入黎北區坐下,
    8掛兼偷下師!

歡迎歡迎~~

各區有唔同特色,我地北區最出名係3鐵同馬克操~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-7-9 14:57 發表

其實游水的大道理就是先要放鬆自己. 响水度先唔好諗自己要點快點快, 第一樣係點令到自己浮水. 人體因有脂肪, 所以我們的密度是低於水. 因此我特別浮水 . 不過, 如果太緊張而收緊肌肉, 個人就容易沉, 繼 ...

下年可以参加小铁人比賽, 又多對父子兵

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-7-9 16:17 發表

下年可以参加小铁人比賽, 又多對父子兵

等埋Loud兄果對,到時會有兩隊北區鐵人父子兵

升級   0%

該用戶從未簽到

今朝晌粉嶺游池游左3.5K(連熱身),咁大個仔第一次游咁長

先踼腳熱身10個塘,休三分鐘後再游3K,唔知係咪琴日朝做左十幾下引身上升既關係,感覺上頭一K雙手好重,好易累。
    之後刻意放鬆自己同埋放慢(根本已經好慢)雙手去游,竟然俾我領略到之前Loud兄同Kopo兄話我無完成跣水的動作,果種感覺就似突然開"曉"一樣。
    游完兩K後仲有大把貨,於是想游多兩K,挑戰全鐵人的距離
    點知越游越急屎,廢事有乜意外發生,決定游多四個塘,達3K就算

今日改善左少少技術好開心,但同時又唔多記得昨日S手果種feel,可能雙手已經好累無能為力