香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 神童威威
打印 上一主題 下一主題

神童多謝大家支持!再見~

升級   0%

該用戶從未簽到

長痛不如短痛...今晚終於去了睇跌打
唉!傷左右膝蓋韌帶 ,要休息半至一個月先可以再跑喇!
真係估唔到會傷得咁嚴重...希望趕得切118比賽啦!

升級   68.6%

該用戶從未簽到

原帖由 神童威威 於 2009-10-8 22:36 發表 長痛不如短痛...今晚終於去了睇跌打唉!傷左右膝蓋韌帶 ,要休息半至一個月先可以再跑喇!真係估唔到會傷得咁嚴重...希望趕得切118比賽啦!

比賽都係玩姐,長跑長有最重要。
祝早日康復!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 鬼影 於 2009-10-8 22:42 發表

比賽都係玩姐,長跑長有最重要。
祝早日康復!

鬼兄,謝謝關心
我會耐心等待自己復原,你都努力d操好118比賽呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 神童威威 於 2009-10-8 22:36 發表

咁大劑......唔好急呀,退一步海闊天空!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 神童威威 於 2009-10-8 22:36 發表

威威兄, 比賽事小, 傷腳事大,
    唔使擔心, 一個月後你就回勇, 忍忍腳

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

馬王兄、 Ken兄、Sue姐、Oscar兄,
    謝謝你們的關心
    我以前都習慣左唔操練就去比賽,
    不過118比賽係玩隊際,當然想操好D先比賽啦!
    放心啦!我會忍住腳半個月再看情況再作打算...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-10-9 12:50 發表
    假如你唔係劇痛的話,我建議你唔好完全停操,去買條膝帶扎住跑三四k慢跑同拉根,兩至三日一次啦,自己都要查油,查左油後就唔好冰敷啦!如果驚跑傷,就試下行樓梯啦!慢慢行幾次上,搭lift落,keep住個心肺!再操起都 ...

Oscar兄,多謝你建議!
    現在隻右腳一發力都好痛,我諗要認真休息下先再作操練喇!

升級   0%

該用戶從未簽到

今早隻右腳突然痛得好利害 ,忍唔住下午去了廣華再睇睇,
    醫生話係拉傷大腿筋所致......
    究竟係跌打師傅話弄傷膝蓋韌帶?定係醫生話拉傷大腿筋?
    攪到自己都一頭霧水.....
    算吧!食左d藥睇下有冇改善再作打算!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 神童威威 於 2009-10-12 22:07 發表
    算吧!食左d藥睇下有冇改善再作打算! ...

雙管齊下,一齊醫吧~~最重要都是停跑一段時間睇下有冇好轉...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 神童威威 於 2009-10-12 22:07 發表
    算吧!食左d藥睇下有冇改善再作打算! ...

神童兄:
    廣華有冇同你照X光? 如果冇就咁段估冇咩用~
    安全計搵個骨科睇睇照照佢啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-10-12 22:55 發表

神童兄:
    廣華有冇同你照X光? 如果冇就咁段估冇咩用~
    安全計搵個骨科睇睇照照佢啦~

大圍兄,
    喺廣華到醫生只係作普通檢查,沒有照X光.....
    我都打算等多一星期再沒有好轉就去照一照睇下發生咩問題!

升級   0%

該用戶從未簽到

威威..好好保重..
    再有新消息上來匯報下...

另外..你看兩個醫生..兩個都嗡兩種野....
    一係開大..一係開細...只怕係開圍骰..兩樣都唔係...
    都係尋找個科學D方法去及早就醫啦
    早日康復

升級   0%

該用戶從未簽到

10月份訓練
    3/10  屯門漫遊                          約14.5k

5/10  Wong sir訓練班(第三十堂) 約11.5k
    共跑:26k       

總結:月初右膝受傷之後,一直都冇跑過,期間睇過西醫睇過跌打,
             可惜直至今天仍然仲未好番過...真係好煩惱

升級   68.6%

該用戶從未簽到

原帖由 神童威威 於 2009-10-31 18:19 發表 10月份訓練3/10  屯門漫遊                          約14.5k5/10  Wong sir訓練班(第三十堂) 約11.5k共跑:26k       總結:月初右膝受傷之後,一直都冇跑過,期間睇過西醫睇過跌打,        ...

我都試過傷條腰,睇西醫食消炎止痛藥,食就唔痛、食完又痛過
    物理治療得過'玩'字,又係做就唔痛、唔做又痛。
    最係都係停咗個零月、自己會慢慢好, e+ 又有得玩。
    神童兄,好好保養、日後重有排玩!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 鬼影 於 2009-10-31 18:49 發表

我都試過傷條腰,睇西醫食消炎止痛藥,食就唔痛、食完又痛過
    物理治療得過'玩'字,又係做就唔痛、唔做又痛。
    最係都係停咗個零月、自己會慢慢好, e+ 又有得玩。hgj" />" />091" />" />hj
    ...

完全認同你的心聲......
    今日醫生話我右膝d骨頭退化得好嚴重,嚇得我
    暫時唔跑住...118盡地一舖

升級   0%

該用戶從未簽到

足足休息左一個月,隻右膝的痛楚都未徹底清除 ...
    星期日就要比賽,仲要係半馬,擔心到時冇氣力完成,
    所以今晚忍著痛楚都要落街鬆一鬆對腳。
    去程時都跑得好慢,感覺都算幾舒服,回程決定加快一點看看右腳的反應,
    結果都順利完成一次短課,希望明天個右膝唔會復發啦!

今晚的時間如下
    新屯門中心 → 兆康       28'46"44
    兆康 → 新屯門中心       24'02"44
    全長約8.5K     總時間:52'48"88

升級   70.33%

該用戶從未簽到

原帖由 神童威威 於 2009-11-5 23:13 發表
    足足休息左一個月,隻右膝的痛楚都未徹底清除 ...
    星期日就要比賽,仲要係半馬,擔心到時冇氣力完成,
    所以今晚忍著痛楚都要落街鬆一鬆對腳。
    去程時都跑得好慢,感覺都算幾舒服,回程決定加快一點看看右腳的反 ...

威威ching,....加油呀,...星期日征服隻"半馬",...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 西環伏特加 於 2009-11-5 23:25 發表

威威ching,....加油呀,...星期日征服隻"半馬",...

多謝伏ching支持!
    星期日玩隊際關係,所以到時一定會盡力跑快一點。