香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 神童威威
打印 上一主題 下一主題

神童多謝大家支持!再見~

升級   0%

該用戶從未簽到

威威,隻腳無咩大礙嗎,鬼兄講得對,最緊要自已跑得順。加油呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 鬼影 於 2009-12-22 23:01 發表

唔錯啊! keep 到均速。
我自己覺得跨步跑同密步跑無話邊個好D,邊個正確,因人而定。重要睇跑幾長。
跑全馬我會用省力個form,10K用快D 嘅 form。加油!

鬼兄,
其實練跨步對我來說真係幾辛苦,一來冇時間訓練,二來平時跑開密步,
所以突然轉變步姿的確唔係好慣,加上大動作時膝蓋總是有點痛...
放心啦!我唔會勉強自己改善跑法。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2009-12-23 14:40 發表
威威,隻腳無咩大礙嗎,鬼兄講得對,最緊要自已跑得順。加油呀

奶兄,
多謝關心!現在一星期只跑一次,隻玻璃右腳已經沒有之前咁痛,
希望總有一日徹底沒有痛楚出現啦!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-12-24 09:14 發表

Sue姐,
    多謝晒!我都祝妳聖誕快樂!場場比賽都攞獎

升級   0%

該用戶從未簽到

12.26 大西北聖誕翌日攪 (跑+晚飯+交換禮物)
    第二年參加大西北的聖誕約跑,今次的路線更加是第一次接觸,
    在三選一的路線決擇下,最後選擇了長路線一試
    (鄧記 - 公奄 單程 13.3公里,來回 26.6公里),結果在壞人ching的陪伴下衝返終點。
    之後大家洗完白白前往餐廳擦一餐+換禮品。

今日約跑21K

升級   0%

該用戶從未簽到

Wong sir訓練班(第四十一堂)28/12
    到場熱身五個大圈後,就做7式基本指定動作訓練,
    跟住就開始今晚的主菜:玩衝圈(
    2 組 7 X 400m 每 400M 休息 1分半 , 每組間休息3 分鐘)

未跑前都有點擔心,因為上次右膝受傷都是由衝圈導致,
    所以今次都唔知跑快d定係跑慢d才好
    結果唔理咁多,落場睇感覺盡跑算吧!

今晚時間如下:
    1'20"  1'21"  1'22"  1'23"  1'27"  1'25"  1'25"
    1'23"  1'26"  1'22"  1'22"  1'27"  1'25"  1'16"

哈哈 !亂跑一通,跑到亂晒龍...
    唔緊要啦!最重要今次沒有再弄傷
    之後慢跑2個大圈+cool down放學。
    經過今晚之後,神童要暫時缺席訓練班一段日子,希望盡快可以再來同大家玩過啦!
    我會好好繼續自修嫁喇!

今晚約跑8.5K

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-12-29 01:26 發表
    神童兄︰唔使客氣不過書都係讀十幾年,做人就要做幾十年,你同個細路ge關係先最重要。我有個朋友之前都好擔心個細路ge學業,但佢依家擔心自己多啲,因為佢發現自己有腫瘤......
    所以佢ge前途同埋學業唔係你ge ...

係囉.威兄...一日24小時...總可以擠d時間出來跑下既...oscar兄就是一個好例子.

升級   0%

該用戶從未簽到

有心,便會有時間架啦。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-12-29 22:54 發表

我覺得ken老大個例子更好,佢可以操埋毅行添喎!

奧兄,
    你同ken老大都是好好的例子,我當然會好好學習,
    而你們對跑步的一顆"心",我更加值得學習,神童唔想打回以前的我(只為比賽而跑步)。

升級   0%

該用戶從未簽到

12月份訓練及比賽
      6/12
    澳門銀河娛樂國際馬拉松             21.1k(1:31'42")

14/12 Wong sir訓練班(第三十九堂)       體能+2.5k
    21/12 Wong sir訓練班(第四十堂)          16k
    26/12 大西北聖誕約跑                       21k
    28/12 Wong sir訓練班(第四十一堂)       8.5k
    共跑:69.1k    

總結:今個月參加左人生第一個海外比賽,成績好滿意。
             來緊的日子會減少去訓練班練習,自己要加把勁先得喇!

升級   0%

該用戶從未簽到

2009年神童的回顧
    話咁快又一年,趁今天放假總結一下2009年自己的跑步日子。自從加入左長跑網這個大家庭後,
    跑步不再是孤單的一個人跑,喺網內結識到好多大西北的ching ctse,一起的約跑,一起的比賽,
    還一起參加了Wong sir三月份舉辦的訓練斑,雖然不是堂堂都有出席,不過每次的訓練總帶給我不少的動力,
    而技巧方面亦改善了好多,在此再向Wong sir說聲:"多謝"
    在過去的一年參加左9次長跑比賽,有幾個比賽仲係第一次參加...
    11/01/2009    屯門區長跑賽2009                                  10K    46'48"(有獎,公開組第9名)
    01/02/2009    馬鞍山8K長跑賽2009                               8K    33'14"
    08/02/2009    渣打馬拉松2009                                    半馬     1:40'12"
    05/04/2009    元朗大會堂元朗長跑比賽2009             5.5K     21'52"(有獎,組別第7名)
    14/06/2009    元朗區青年節長跑賽                                8K     33'53"(有獎,組別第10名)
    08/11/2009    2009香港地標半馬拉松比賽                 半馬     1:43'16"
    15/11/2009    香港10公里挑戰賽                                 10K      41'58"
    29/11/2009    聯合國兒童基金會慈善跑                    半馬     1:32'35"
    06/12/2009    澳門銀河娛樂國際馬拉松                    半馬     1:31'42"

亦好開心在3次的小型比賽中獲得獎項
    不過最重要都係見到自己的成績比往年參加同類的比賽時有所進步,希望下年繼續再創佳績。
    2010年,神童會繼續努力操練去迎接2011年渣打全馬進發,還有對玻璃腳唔好再受傷。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

升級   68.6%

該用戶從未簽到

Day Day Happy!
    Happy New Year 2010!

升級   0%

該用戶從未簽到

睇日出+青公漫遊
    清晨參加了Wong sir舉辦的日出團,可惜太大霧關係,
    等左一小時都見路唔到太陽伯伯出現,惟有再等明年啦!
    之後約了同事漫遊青公,想一想都好耐冇跑過青公,
    今次較特別是第一次清早跑青公及由屯門跑出荃灣。

今日跑的時間如下:
    慧豐園至三聖       14'16"89
    三聖至小欖          33'38"48
    小欖至深井          34'56"04
    深井至荃灣西鐵    34'49"66  
    總時間:          1:57'41"07(約19k)

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

下次試下過檔黎我地果區去跑何文田山, 應該比青公更難跑..

何文田線.. 大有起伏.. 石鼓街最高斜度(~1:2)

上落斜平均斜度[條線] -> 約+/- 7.77%[唔包石鼓街] ; 約+/- 10%[包石鼓街]

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 洛虎添 於 2010-1-1 17:36 發表 下次試下過檔黎我地果區去跑何文田山, 應該比青公更難跑..何文田線.. 大有起伏.. 石鼓街最高斜度(~1:2)

你出post攪約跑,我來參加吖!

升級   0%

該用戶從未簽到

隔左廿多天冇跑過,趁晚飯前跑返一轉短課先...
    跑下跑下...未到折返點心口突然有點痛 ,在折返點休息三分鐘先再跑,幸好跑完後沒有大礙。

時間如下:
    龍門居 → 兆康    19'24"
    休息                    3'00"
    兆康 → 龍門居    17'04"

今晚跑了7.8K