香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 花子阿DEE
打印 上一主題 下一主題

花子阿DEE跑世界~~

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-4-9 10:09 發表

睇呢你43min內都有機啦...

比較難,我控制步速好有問題,暫時都唔奢望跑10K 跑得好,希望夏天做好基本功,秋天至做時間~~

升級   0%

該用戶從未簽到

Dee兄尋日跑圈的lap time都控制不錯喎...
相信星期日會自然平均加番快少少...
應該可以跑出一個滿意的時間...
希望你星期日能PB成功...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-4-9 10:37 發表
Dee兄尋日跑圈的lap time都控制不錯喎...
相信星期日會自然平均加番快少少...
應該可以跑出一個滿意的時間...
希望你星期日能PB成功...

跑圈有數計就好,比賽仲係無咩信心~~
星期日儘力啦,PB 就一定,因為之前10K 既PB 係48"
曲奇師姐都係呀,好好發揮,47"絕對反映唔到妳既能力,星期日發揮好D,齊齊PB~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-4-9 10:41 發表
比賽個日,試吓捉返尋晚個感覺去跑,稍留一點點力,到第七公里左右慢慢再加力,唔好去咁盡,因為你速耐比速度好,但你速耐又真係唔算好耐。睇你個時間應該有機會去到44分頭43分尾ge。加油啦!好好享受個過程!

係係,小弟正在努力學習Oscar 兄既留放,希望星期日好好享受比賽之餘唔會太令Oscar 兄失望~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-9 11:16 發表

跑圈有數計就好,比賽仲係無咩信心~~
星期日儘力啦,PB 就一定,因為之前10K 既PB 係48"
曲奇師姐都係呀,好好發揮,47"絕對反映唔到妳既能力,星期日發揮好D,齊齊PB~~

以Dee兄的狀態,412 PB一定冇問題啦...
只是未知可以跑到有幾快啫...嘻..
至於我就難講D,狀態太飄忽啦....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-4-9 12:20 發表
嘩!你唔好學我呀!我心理素質唔好先會咁玩,要學就更係學七兄同神童啦!我都想好似佢地咁由頭放到尾,不過實力同資質所限......" />" />
其實有留就會有放架啦!

Oscar 兄太謙虛...個個都要學呀,7兄,神童兄,馬王兄...甚至曲奇師姐,Sue 兄,我成日都會思考大家既長處~~

希望領悟到,星期日好好控制~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-4-9 12:26 發表

以Dee兄的狀態,412 PB一定冇問題啦...
只是未知可以跑到有幾快啫...嘻..
至於我就難講D,狀態太飄忽啦....

之前睇妳既成績,好似幾乎每場都PB喎,咁妳唔好快上次咁多,留番多少下次PB~~

每次比賽完都會學到D 野,有經驗狀態自然穩定D,慢慢黎,我地都有排學~~

升級   0%

該用戶從未簽到

之前多數練中長課,對腳好少有問題,近月練速度多左,里數少左,但對腳同patpat 好多時都好攰~~

呢兩朝起身腳板底少少痛,唔影響跑步,不過真係好怕受傷,今晚敷下冰,希望只係少少過勞~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-11 21:36 發表
之前多數練中長課,對腳好少有問題,近月練速度多左,里數少左,但對腳同patpat 好多時都好攰~~

呢兩朝起身腳板底少少痛,唔影響跑步,不過真係好怕受傷,今晚敷下冰,希望只係少少過勞~~

你做慣長課, 現在短D 就主要操速度, 腳可能要少少時間去適應哩
衝圈哩D 強度訓練都要小心一點, 訓練之後要敷下冰, 休息多D 啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-11 22:21 發表

你做慣長課, 現在短D 就主要操速度, 腳可能要少少時間去適應哩
衝圈哩D 強度訓練都要小心一點, 訓練之後要敷下冰, 休息多D 啦

之前都試過大傷,聽埋各位ching ctse 既經驗真係怕怕~~
而家沒咩事,一有少少唔妥或者攰都會拉下敷冰,上左長跑網之後個人都學精左,我會好好調整啦~~

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Ah Dee Ching,

See U in the Pacer 10 K!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-11 22:39 發表

之前都試過大傷,聽埋各位ching ctse 既經驗真係怕怕~~
    而家沒咩事,一有少少唔妥或者攰都會拉下敷冰,上左長跑網之後個人都學精左,我會好好調整啦~~

我都係上左長跑網之後先曉保護對腳
    成曰聽D CHING CTSE 講, 要休息, 休息, 休息... 都係大家既經驗之談, 一定要聽話呀

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-11 21:36 發表

有同感. 之前跑長課及每週里數多, 也很少感到疲累.
    上左大西北訓練, 每週里數少了, 反而感覺容易疲倦, 身體不同部份肌肉酸痛或攰的情況.
    可能身體未適應速度訓練的強度, 慢慢嚟, 攰就唔跑, 休息吓等身體recover.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-11 22:49 發表

我都係上左長跑網之後先曉保護對腳
    成曰聽D CHING CTSE 講, 要休息, 休息, 休息... 都係大家既經驗之談, 一定要聽話呀

跑埋26號跑馬仔真係要好好調整下~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-11 23:12 發表

有同感. 之前跑長課及每週里數多, 也很少感到疲累.
    上左大西北訓練, 每週里數少了, 反而感覺容易疲倦, 身體不同部份肌肉酸痛或攰的情況.
    可能身體未適應速度訓練的強度, 慢慢嚟, 攰就唔跑,  ...

小弟錯在34月報得比賽太多,影響訓練~~

呢個夏天會好好調整,希望可以好好咁練速度,秋冬收成~~

升級   0%

該用戶從未簽到

尋晚敷左冰,今朝起身腳板無痛啦,晏左少少起身,食左3塊包就出門口,感覺狀態還可以~~

熱左十幾廿分鐘身度,吹吹水,拉拉筋就埋位,天氣少少熱,有D 汗流下,感覺熱身緊緊夠啦~~

企得都幾前,前面唔算多人,同Bmc/Terry ching 吹左幾句好快就起步啦~~

雖然都幾前,但都要室下人,好多ching ctse 都提點過初時唔好去咁儘,搵位之餘都未至於出晒力~~

見唔到1k 牌,2k 牌時間係8:10,都係比自己pacing 快左少少,都好過之前啦,好似上次元朗咁頭2k 應該去到4min pacing~~

約2k 時有ching 晌後面嗌花子加油,原來係梁兄,真係神出鬼沒~~

過左小弟頭沒耐見梁見摸摸只腳停左,以為有咩事,有在沒耐佢又過番我,即係應該沒事~~

之後幾k 都keep 全4:1x 至4:2x,好似1k 比1k 慢,不過都keep 到晌目標範圍內~~

幾5k 時俾Stanley ching 同公牛 ching 過左,自己感覺慢左,又唔係drop 得好緊要,無咩影響心情~~

去到第7k 有少少麻煩,左邊鞋帶甩左,未試過咁失察,要完全停低挷,跟住要dup 番順個人,閒閒地唔見十幾廿秒~~

到左7k 啦,7兄之前叫我7k 之後順住走就掂啦,我都開始加番少少,keep 得番4:20 又未至於太辛苦~~

到9k 39:11,試過中興杯時last 1k 仲可以衝3:50,想加速搏下做唔做到43之內,可惜真係加唔到啦,last 1k 只係keep 到4:20...

過終點自己只錶43:32,一定係PB,事關之前幾次玩10k 都無咩練,不能作準~~

整個賽事唔算太辛苦,keep pacing 幾滿意,係唔滿意last 1k 加唔到力,過終點時仲口乾到作左一下嘔,代表我目前既能力係差不多呢d 時間架啦,叫做第一次認真玩10k,自己俾自己合格,希望得Wong sir 同各位ching ctse 指點下次再玩10k 有明顯進步啦~~

多謝影相同打氣既ching ctse 沿途鼓勵,仲有拍住上既ching ctse 相互支持,今日小弟非常享受呢個比賽~~

分段時間:

1-2K 8:10
    3K 4:17
    4K 4:18
    5K 4:24
    6K 4:28
    7K 4:40 (以後比賽前要check 好鞋帶 )
    8K 4:21
    9K 4:19
    10K 4:20

Total : 43:32

升級   0%

該用戶從未簽到

Dee兄今場完全發揮你應有水平,excellent!有望夏天後更進一步!