香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 花子阿DEE
打印 上一主題 下一主題

花子阿DEE跑世界~~

升級   0%

該用戶從未簽到

P兄,馬王兄,奇哥,你們說的對,長跑網各隊操練同組織十卜添如果用得著小弟既話義不容辭,同大家玩好開心~~

玩唔到毅行短線目標唯有放晌苗圃,我地玩工商杯其他人相對無咁快,目標5:30,自己暫時無本事攞個人獎都想攞住D 無咁難攞既團體獎先,我好中意攞獎~~

至於HM 1:30,唔係一兩個月做得到,真係要睇下幾時好...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-7-16 17:02 發表
P兄,馬王兄,奇哥,你們說的對,長跑網各隊操練同組織十卜添如果用得著小弟既話義不容辭,同大家玩好開心~~

玩唔到毅行短線目標唯有放晌苗圃,我地玩工商杯其他人相對無咁快,目標5:30,自己暫時無本事 ...

趁仲未跑得,去游多d水及踩多d單車先,起碼唔好無令雙腿的肌肉退步先

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-7-16 17:15 發表

趁仲未跑得,去游多d水及踩多d單車先,起碼唔好無令雙腿的肌肉退步先

會呀會呀,一星期游兩次水,同有做下體能,keep 住個狀態,單車晌公司又成日落雨比較煩,不過都有晌屋企踩~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-7-16 17:46 發表

會呀會呀,一星期游兩次水,同有做下體能,keep 住個狀態,單車晌公司又成日落雨比較煩,不過都有晌屋企踩~~

唉...落雨踩單車比較煩,屋企有trainer或健身單車就可以全天候都練到

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-7-16 15:16 發表

唔知點解睇唔到你post 左,所以而家至覆~~

針左三次,又無跑咁耐,而家係無咁痛,同埋感覺痛法同之前有少少分別,希望係康復中~~

EC 話要針7-10 次,無得諗啦,睇得就要信,我打算一日行路仲有痛一日都唔會跑住 ...

只係想講, 我句句都同意呀, 包括休息, 唔好玩INTERVAL, 同埋玩苗圃
以你既實力, 要囉獎一D 都唔困難喎, 支持你囉隻大盃番黎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-7-16 17:48 發表

唉...落雨踩單車比較煩,屋企有trainer或健身單車就可以全天候都練到

我部健身單車可能太雞,踩多過30min 有d 地方會好痺,所以要分幾次踩,好煩~~

我都想買個trainer,無位呀~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-7-16 21:36 發表

只係想講, 我句句都同意呀, 包括休息, 唔好玩INTERVAL, 同埋玩苗圃
以你既實力, 要囉獎一D 都唔困難喎, 支持你囉隻大盃番黎

如果剩係玩苗圃,我有信心就算九月至好得番都可以操得起~~
interval 因為自己習慣,我懷疑係跑姿衰+interval 導致受傷,好番要慢慢調較,如果唔係真係驚一路都好唔番...
唔係我地實力強,係其他隊相對唔強o者~~
舊年時間唔好,同第一名差成四十幾分鐘,今年一定要做好D 時間~~
Schnix 玩唔玩呀,十一月有排,再玩10 都好丫~~

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 791# 的帖子

星期六要返工,壞人佢地好似早上跑,我join 唔到呀。

升級   0%

該用戶從未簽到

家明同我,下星期五會去跑苗圃條路,亞勇都會嘗試

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 炖奶佬 於 2009-7-17 17:27 發表
家明同我,下星期五會去跑苗圃條路,亞勇都會嘗試

泰臣呢?? 我應該未得,你地加油,我好番會追上來~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-7-17 10:00 發表

如果剩係玩苗圃,我有信心就算九月至好得番都可以操得起~~hgj091" />" />hj
interval 因為自己習慣,我懷疑係跑姿衰+interval 導致受傷,好番要慢慢調較,如果唔係真係驚一路都好唔番...
唔係我地實力強,係其他隊相對 ...

我每次玩完INTERVAL 之後都出事, 好番之後都會小心D, 腳未強化之前唔會亂來啦
苗圃我本身PLAN 左會玩, 但11月太多比賽, 我都仲未諗掂, 如果玩15K, 可能會放棄苗圃

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-7-17 21:02 發表

我每次玩完INTERVAL 之後都出事, 好番之後都會小心D, 腳未強化之前唔會亂來啦
苗圃我本身PLAN 左會玩, 但11月太多比賽, 我都仲未諗掂, 如果玩15K, 可能會放棄苗圃

X2,之前都講過,同妳情況差不多,之前都係唔識快跑,好番玩in 真係要小心小心~~
如果玩10k 玩埋都無所謂啦,今年苗圃都好多長跑網既人玩,應該都幾熱鬧,考慮下啦~~

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 花子阿DEE 於 2009-7-17 22:33 發表

X2,之前都講過,同妳情況差不多,之前都係唔識快跑,好番玩in 真係要小心小心~~
    如果玩10k 玩埋都無所謂啦,今年苗圃都好多長跑網既人玩,應該都幾熱鬧,考慮下啦~~

玩開就梗要繼續支持啦!不過都要留意下對腳得WOR!!你知鉛礦坳落大埔有幾金架啦!!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-7-17 10:00 發表

如果剩係玩苗圃,我有信心就算九月至好得番都可以操得起~~hgj091" />" />hj
    唔係我地實力強,係其他隊相對 ...

ching, 在下以前練很多interval得時候,沒甚麽進步,跑得比較慢,改了新一點的訓練方法,只在適當的時候跑interval,大概24週的訓練跑6次左右,跑interval的速度也減慢,然後,幾個月之后,雖然不算快,但我就進步很大了。ching,不妨參考一些很有名的訓練系統,如Pfitzinger 的 "Advanced Marathoning" and Jack Daniels 的 "Daniels Running Forumula"

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 前進 於 2009-7-19 21:42 發表

玩開就梗要繼續支持啦!不過都要留意下對腳得WOR!!你知鉛礦坳落大埔有幾金架啦!!

對,我好支持苗圃行動~~
    咁又係,果段落山好大級,無玩開山都幾金,Schnix 之前玩過10k 啦,佢而家好得7788到十一月應該無問題掛~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-7-20 07:06 發表

ching, 在下以前練很多interval得時候,沒甚麽進步,跑得比較慢,改了新一點的訓練方法,只在適當的時候跑interval,大概24週的訓練跑6次左右,跑interval的速度也減慢,然後,幾個月之后,雖然不算快,但 ...

謝謝佐治師兄分享,小弟之前見d 快腳師兄玩interval 都玩得好密下,就諗住玩多d 無死,點知未算玩得好多就出左事,我之前練全馬幾乎只跑8k/15k 同埋長課,反而一路keep 住有進步,所以而家發覺個個人既狀況都唔同,死跟某一d 人或某一種訓練方法未必o岩自己~~

請問佐治師兄所講既訓練方法有無進一步資料呢??謝謝~~

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-7-20 11:39 發表

謝謝佐治師兄分享,小弟之前見d 快腳師兄玩interval 都玩得好密下,就諗住玩多d 無死,點知未算玩得好多就出左事,我之前練全馬幾乎只跑8k/15k 同埋長課,反而一路keep 住有進步,所以而家發覺個個人既狀況都唔同,死跟 ...

DEE ching, 只要看完那兩本書其中一本,就會知道interval在整個訓練中該在什麼時候練。
    我會建意先看 Advanced Marathoning.在囯外很多剛跑了幾個全馬的跑手用這套訓練都得到很大的進步。
    這個簡稱Pfitz plan 的訓練,主張所有不同的跑都重要,沒有一種會比另外的重要。每週通常會跑兩個中長跑,一個長跑。有時候會跑一個Tempo Run(應該不是香港的Tempo Run跑法),有時候會跑VO2 Max interval.其他的就是普同跑(General Aerobics)和Recovery Run.
    Plan 有Peak at 55 miles/70 miles/85 miles/90+ miles, 有12/18/24 weeks 長的
    整個訓練會分成幾個堦段,每個堦段練不同的元素,包括:Aerobic capacity, Lactate Threshold, VO2 Max and race readiness.

Jack Daniels 的 Daniels Running Formula 是結合了現代科學的訓練方法,非常有根壉,但是他的target audience是比較快的跑手,一般跑不到 sub 3 的人,可能有些困難。如果我sub 3的話,我會改用這套訓練方法。

升級   0%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 佐治男孩 於 2009-7-20 12:06 發表

DEE ching, 只要看完那兩本書其中一本,就會知道interval在整個訓練中該在什麼時候練。
    我會建意先看 Advanced Marathoning.在

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-7-20 11:33 發表

對,我好支持苗圃行動~~
    咁又係,果段落山好大級,無玩開山都幾金,Schnix 之前玩過10k 啦,佢而家好得7788到十一月應該無問題掛~~

我8月尾先決定啦, 現在行街行得耐都有D 唔舒服, 等我訓練下行街先啦
    如果腳唔係好FIT 都唔敢玩啦, 有一段成地都係大石小石, 對腳受難啦

升級   0%

該用戶從未簽到

為左上山有力d
    13/7 同 21/7 都係屋企附近衝6 set 斜路,約400-500米既馬路,中間休息視乎跑慢跑番起點要既時間,大約係3'4x啦
    13/7  2'24";2'24";2"28";2'22"; 2'24" 2'10"
    21/7  2'14"; 2'18"; 2'14"; 2"15"; 2"16"; 2'06"
    感覺上左力,有番速度,但要操下5k 先得,明朝會去運動場跑兩個5k練下耐力。
    另外佐治兄提議既書,全英文,對我有d難度。