香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 花子阿DEE
打印 上一主題 下一主題

花子阿DEE跑世界~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 炖奶佬 於 2009-8-17 18:18 發表
花子,多謝你建議,兼且送我一程,練左一課杰既,係第10段走左2k幾就爆左,之後仲要行新路上斜,一路行一路怨自已做咩

炖奶佬,星期六team ABC 都有扒地,睇下你join 唔join~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-8-19 12:11 發表

炖奶佬,星期六team ABC 都有扒地,睇下你join 唔join~~

過黎C隊玩啦,我都未同過炖奶佬跑過山

升級   0%

該用戶從未簽到

Dee, 馬王我都想join呢個扒地,不過個日要過大海呀,星期日會自行操長課。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

剛才睇相搵到的 (中興盃衝線)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-8-21 09:01 發表
    剛才睇相搵到的 (中興盃衝線)

同炖兄係半程青公見過面....
    都認唔到佢tim...罪過罪過...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

奮鬥

原帖由 oscar 於 2009-8-21 09:15 發表
    炖兄尋晚拚哂命係鄧記沖圈,開頭直頭係咁追住小鵬,今日唔知炖兄點呢﹖

尋晚佢仲同我地一齊食野, 同小鵬同"居", 應該仲健在

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-8-21 09:15 發表
    炖兄尋晚拚哂命係鄧記沖圈,開頭直頭係咁追住小鵬,今日唔知炖兄點呢﹖

佢衝圈不嬲都好快,但比賽有時就...

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 904# 的帖子

多謝sue,張相係影得多我白左,可能係o甘parco爸認唔到我啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝oscar 關心
    dee 最知我家野,所以都係時候改一改,要循序漸進。要花長時間,做好各樣配套,如果唔係就真係練習一條龍,比賽一條蟲。
    呢兩個星期先操番多的,梗係唔敢接近佢個癲佬啦,你估我傻架咩,都係跨步去,放鬆個人走,強度加得太快,老骨頭頂唔順就屎火,其實我都係想keep 3:30 一個,同佢差好遠,只不過一起步個下好似跟得貼d,好快就俾佢甩左啦。
    3'35", 3'27", 3'25,3'29"
    3'31", 3'37", 3'41", 3'37"
    後三個已經開始要加速先可能做到不致太慢,所以走到8 個就收工,費時谷得太盡。
    今早小腿都緊架,慢慢keep 住跑1k 3'30先啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 炖奶佬 於 2009-8-21 10:38 發表
    多謝oscar 關心
    dee 最知我家野,所以都係時候改一改,要循序漸進。要花長時間,做好各樣配套,如果唔係就真係練習一條龍,比賽一條蟲。
    呢兩個星期先操番多的,梗係唔敢接近佢個癲佬啦,你估我傻架咩,都係跨步去 ...

其實我都唔係好明,你跑in 既時間好好,FM 同HM 既比賽時間都好好,甚至毅行苗圃你FIT 既時候都可以又長又快,點解8K同10K 做唔到好時間呢?

升級   100%

奮鬥

原帖由 花子阿DEE 於 2009-8-21 10:48 發表

其實我都唔係好明,你跑in 既時間好好,FM 同HM 既比賽時間都好好,甚至毅行苗圃你FIT 既時候都可以又長又快,點解8K同10K 做唔到好時間呢?

志不在此

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-8-21 10:50 發表

志不在此  

睇個樣又真係渣渣地流...

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

你班友仔,我都都話剛剛先較有系統o甘操,練左陣,想飛咩,上次元朗8k開快左,都不知幾辛苦捱番去,今次梗係唔想o甘啦,睇番自已狀態,都預計係45,臨尾衝左段架,無保留加,但係未上力就係未上力,我會繼續好比心機練習,o甘先可增強穩定性,跑番好的既時間。

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟有事請教幾位~~
    Loud 兄,小弟自練左幾課自由式,跟Loud 提及既要點而家有少少進步...
    有幾個問題:
    1. 有日游海,因為浮力大所以感覺比游池更舒服,但係游極都極唔到直線,要成日"岳"高頭望,想問除左要多練習令左右力量平均之外仲有咩方便可以游直d 或者知道自己游得直唔直?
    A : 游海基本為預先尋找遠處能見目標物 ( 例如 山 , 高点建築物 , 停泊之船隻...) , 我地双手好難做到 2 邊相等力度 , 在泳池因為可以見到池底水線便不會游歪 , 須要游 8-10 下便岳高頭向望清目標 , 好像打水球運動員 , 將頭部升上水面 , 用自由手繼續游 , 須要練習一段時間。
    2. 買左骨頭同浮板,而家游池分開手腳練,想問用骨頭游點轉池,而家轉池好狼狽...
    A : 跟自由式轉池一樣....去度見到池底個 T-mark...游多一下手 , 双腳 "放鬆" 緊合 , 利用衝前力, 打个筋斗...便轉塘。
    3. 自由式長途係咪應該一組手一組腳呢??
    A: 如果是 TI 泳式 , 它是 左手伸前時, 便打一下右脚, 右手伸前 , 便打一下左腳 , 基本上我現在還做不來 , 現在建議, 一組手 2 組腳會適合 d , 速度不至太慢 , 同時有節奏會游得比較舒服。
    4. 比賽係咪一定要帶泳帽? 927 個比賽有沒得送??
    A: 是, 9.27 應該有掛 ,

另外星期六練左第一次車,點幾鐘食左全條青公,好似去左火焰山,全程晒住,平時跑上落唔係好覺斜,盡量唔轉檔,上斜好辛苦,回程沒力,35km 用左成1:20,下星期六會再黎,希望好d...

咁曬因住中暑(同我講咋 , dee 兄行過毅行者另計 ) , 唔轉檔, 反而練唔到野 , 心肺負荷咪好重 ,
    反而想練好 d 肌肉效率 , 反而應該 keep 住 , 踏頻在 90 rpm 左右(有幾快, 可以自己校輕腳波段用表去計下)
    星期日我用較細波段踩左 35km 左右 , 反而快過用大歯牙餅 , 而且無咁累 , 下次可以試下。
    假如上斜唔轉較大 尾 齿牙, 心跳率過高, 肌肉會進行無氧運動 , 易累和無咁有效率

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-8-24 13:16 發表
    小弟有事請教幾位~~
    Loud 兄,小弟自練左幾課自由式,跟Loud 提及既要點而家有少少進步...
    有幾個問題:
    1. 有日游海,因為浮力大所以感覺比游池更舒服,但係游極都極唔到直線,要成日"岳"高頭望,想問除左要多練習令左右力量平均之外仲有咩方便可以游直d 或者知道自己游得直唔直?
    A : 游海基本為預先尋找遠處能見目標物 ( 例如 山 , 高点建築物 , 停泊之船隻...) , 我地双手好難做到 2 邊相等力度 , 在泳池因為可以見到池底水線便不會游歪 , 須要游 8-10 下便岳高頭向望清目標 , 好像打水球運動員 , 將頭部升上水面 , 用自由手繼續游 , 須要練習一段時間。
    2. 買左骨頭同浮板,而家游池分開手腳練,想問用骨頭游點轉池,而家轉池好狼狽...
    A : 跟自由式轉池一樣....去度見到池底個 T-mark...游多一下手 , 双腳 "放鬆" 緊合 , 利用衝前力, 打个筋斗...便轉塘。
    3. 自由式長途係咪應該一組手一組腳呢??
    A: 如果是 TI 泳式 , 它是 左手伸前時, 便打一下右脚, 右手伸前 , 便打一下左腳 , 基本上我現在還做不來 , 現在建議, 一組手 2 組腳會適合 d , 速度不至太慢 , 同時有節奏會游得比較舒服。
    4. 比賽係咪一定要帶泳帽? 927 個比賽有沒得送??
    A: 是, 9.27 應該有掛 ,

另外星期六練左第一次車,點幾鐘食左全條青公,好似去左火焰山,全程晒住,平時跑上落唔係好覺斜,盡量唔轉檔,上斜好辛苦,回程沒力,35km 用左成1:20,下星期六會再黎,希望好d...

咁曬因住中暑(同我講咋 , dee 兄行過毅行者另計 ) , 唔轉檔, 反而練唔到野 , 心肺負荷咪好重 ,
    反而想練好 d 肌肉效率 , 反而應該 keep 住 , 踏頻在 90 rpm 左右(有幾快, 可以自己校輕腳波段用表去計下)
    星期日我用較細波段踩左 35km 左右 , 反而快過用大歯牙餅 , 而且無咁累 , 下次可以試下。
    假如上斜唔轉較大 尾 齿牙, 心跳率過高, 肌肉會進行無氧運動 , 易累和無咁有效率

好詳細,再試下先~~
    仲有d 細節問題,下次見面再請教,唔該晒Loud 兄~~

我天生似熱帶人,大吉利是講我唔係好怕中暑,反而好中意晒住爆果種感覺,星期六果日俾個太陽虐待但係好快感~~
    原來係咁,仲以為谷下大餅練到力添,下次會試下~~

升級   0%

該用戶從未簽到

低能既你,晒到慶洽洽,都唔想跑啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 炖奶佬 於 2009-8-26 15:47 發表
    低能既你,晒到慶洽洽,都唔想跑啦。

形容得好好~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-8-26 15:52 發表

形容得好好~

升級   0%

該用戶從未簽到

咁夏天D 汗巴把聲咁流係好過癮丫馬~~
    只要我喜歡,我係唔會理世俗既眼光~~