香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 花子阿DEE
打印 上一主題 下一主題

花子阿DEE跑世界~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Ivy123 於 2009-11-2 22:15 發表
>>頭兩段我講左三百幾次早晨同四百幾次唔該,窄唔過人sai 唔少氣力~~
我腳痛之後.... 都講左"係咬柴 " 和 "有心"  N咁多次 (包括你), 都真係Sai 吾少口水

>>Ivy師妹妳無咩丫馬,抖下先啦~~

其實吾係咬柴, ...

係呀,真係咩人都有,所以我好唔中意玩team 遲出,果日炖奶叫人借借雖然好有禮貌但都俾人惡言相向,真係sai 氣又sai 力~~
Ivy 師妹,唔識上山既人我見過,唔識落山既人都見唔少,唔識跑平路既妳真係第一個,但上次拍過妳走又好似係真喎~~
如果有時間出黎join 下大家約跑丫,唔好掛字跑山,或者星期一去屯門鄧肇堅,又或者星期三去北區運動場交流下丫,如果妳克服到平路就肯定超強啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

星期日苗圃時間比較慢,雖然last 幾K 都好攰同橫隔膜痛痛,但尋朝起身感覺只係好似玩完一課中長課咁~~
所以尋晚照去鄧記,去左衝斜路,係無乜力,不過都食晒,希望狀態慢慢提升啦~~

1/10 麥徑4-5, 約23k, 5:15 (包括50min 休息<- 好耐...)
4/10 8k, 41:00 (8:48/20:16/9:31/2:24)
5/10 大西北  Circuit Training 6組
7/10 衛徑3-6 約28k 4:55
11/10 半馬有火 約23K 2:01 (5K-24min,1/2-58min)
12/10 大西北 2000x4 = 8k
14/10 北區基本訓練
15/10 單車漫遊 34K
17/10 衛徑 3-5 漫遊 23.4K 3:45
19/10 大西北 約10k
22/10 黃金>深井>黃金 18K 去9K-50:02 回9K-48:30 = 1:38:32
24/10  衛徑3-6 約28k
28/10 荃碼>小欖>荃碼 22K 去11K-55 回 11K-1:03

1/11 苗圃 42km
2/11 大西北 衝斜路

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-11-3 10:05 發表

係呀,真係咩人都有,所以我好唔中意玩team 遲出,果日炖奶叫人借借雖然好有禮貌但都俾人惡言相向,真係sai 氣又sai 力~~
Ivy 師妹,唔識上山既人我見過,唔識落山既人都見唔少,唔識跑平路既妳真係第一個 ...

咁奇?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 3-11-2009 10:10 發表
星期日苗圃時間比較慢,雖然last 幾K 都好攰同橫隔膜痛痛,但尋朝起身感覺只係好似玩完一課中長課咁~~hgjD115" />" />hj
所以尋晚照去鄧記,去左衝斜路,係無乜力,不過都食晒,希望狀態慢慢提升啦~~hgjD088" />" />hj

...

阿DEE 你真係我偶像呀...... 玩完42 , 第二日仲可以玩INTERVAL??? 勁勁勁 !!

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Ivy 師妹,唔識上山既人我見過,唔識落山既人都見唔少,唔識跑平路既妳真係第一個

Really rare por !

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   0%

該用戶從未簽到

喪Ken 兄, 賽王兄 : 我同壞人兄都跟過Ivy師妹玩,除非佢有心玩我地,我見佢真係上山彈住上,落山就劈住落,平路反而唔願跑~~

馬神兄 : 其實我果日衝得好hae,得其中一次係快ja~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-11-4 12:12 發表
    我留意過,其實同佢ge身体結構有關,佢對小腿好似大圍咁粗架,所以佢大部分用小腿發力,步頻密,大腿相對較少發力,所以平路佢跨步唔夠,跑得好辛苦架!

奧兄呢個分析寫得好黑人憎~~
    我覺得點都有得練既,Ivy 師妹果樣弱就應該更加要練啦,平路都跑得好就超強~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-11-4 12:24 發表
    要練返好,其實都係一件幾痛苦ge事" />" />

好似我咁,提腿係死穴,所以速度練唔好,呢次好番之後要勇敢地面對~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-11-2 11:44 發表
    係呀炖奶佬,你尋日爆得咁犀利我估你腳仔既傷都好大影響,如果就住跑跑長左好易有問題~~
    咁你而家點打算呢?

個心灰灰地,現在都係休番隻腳先,十二月睇下的狀態及時間做成點,然後目標係渣馬。

升級   49.47%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-11-4 12:12 發表
    我留意過,其實同佢ge身体結構有關,佢對小腿好似大圍咁粗架,所以佢大部分用小腿發力,步頻密,大腿相對較少發力,所以平路佢跨步唔夠,跑得好辛苦架!

>>奧兄呢個分析寫得好黑人憎~~

夠直接,我buy,吾使就住 ..........  不過確實好黑人憎 ~~ 睇來跟 O 兄對談,面皮薄d都吾掂......

分析全中...... 小學生跑姿一個 .....  知多了, 謝 !!

Q1 :提腿 + 跨步大 = 大腿發力 ?

Q2 :小腿經常處於腫脹,但吾痛,
           跟經常用小腿發力有無關的 ?
           (一腫就粗過大圍腳 ,吾係講笑 ! )

升級   49.47%

該用戶從未簽到

>>我覺得點都有得練既,Ivy 師妹果樣弱就應該更加要練啦,平路都跑得好就超強~~
    收到, 收到 !

>>要練返好,其實都係一件幾痛苦ge事

吾怕 !
    有進步空間既,
    吾試過吾心死 !

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 炖奶佬 於 2009-11-4 18:20 發表

個心灰灰地,現在都係休番隻腳先,十二月睇下的狀態及時間做成點,然後目標係渣馬。

相信個個跑手都會有時突然好似好迷失咁,又唔知點算,又無咩心機練...
    暫時放鬆D 心態先囉,有牌至到SCM~~

升級   0%

該用戶從未簽到

Ivy 師妹,如果有時間真係過黎屯門或者上水交流下啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

尋晚過番北區玩,比賽後對腳基本回復晒,但玩馬克時好易攰~~
    玩完馬克操都成九典啦,jog 多5km 算~~
    練完去飲夜茶都幾正,野食ok,地方算乾淨,價錢又平,好幸福~~

1/10 麥徑4-5, 約23k, 5:15 (包括50min 休息<- 好耐...)
    4/10 8k, 41:00 (8:48/20:16/9:31/2:24)
    5/10 大西北  Circuit Training 6組
    7/10 衛徑3-6 約28k 4:55
    11/10 半馬有火 約23K 2:01 (5K-24min,1/2-58min)
    12/10 大西北 2000x4 = 8k
    14/10 北區基本訓練
    15/10 單車漫遊 34K
    17/10 衛徑 3-5 漫遊 23.4K 3:45
    19/10 大西北 約10k
    22/10 黃金>深井>黃金 18K 去9K-50:02 回9K-48:30 = 1:38:32
    24/10  衛徑3-6 約28k
    28/10 荃碼>小欖>荃碼 22K 去11K-55 回 11K-1:03

1/11 苗圃 42km
    2/11 大西北 衝斜路
    4/11 北區基本訓練 jog 5k 23:22

升級   0%

該用戶從未簽到

11/11 你諗字跑幾多k,有無興趣陪我跑24k長課?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 炖奶佬 於 2009-11-5 10:31 發表
    11/11 你諗字跑幾多k,有無興趣陪我跑24k長課?

唔啦,跑完過幾日就賴茄,雖然時間一定唔會好但都想跑好少少,1111 想跑12K 熟習一下短程~~