香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 燉奶佬
打印 上一主題 下一主題

獨跑樂

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2010-11-29 09:52 發表
奶兄, 睇左你個blog都一段時間, 但一直認唔到你係邊位(幅相無帶眼鏡原來差好遠!), 今日先知原來你就係daniel!

做乜唔等星期日朝早一齊跑城門水塘引水道,下花山引水道來回, 要獨食呀?

星期日朝撞正宣道會60週年誌慶既大日子,去左大球場!
明晚去葵芳嗎?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-11-29 10:19 發表
我尋日都獨食50個圈.....又做倉鼠.....今個星期過大海加油呀!今晚會唔會跟操,定係食自己﹖

會去鄧記中速跑12k-15k

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2010-11-29 09:55 發表

星期日朝撞正宣道會60週年誌慶既大日子,去左大球場!
明晚去葵芳嗎?

應該會去, 不過唔知食乜野餐呢?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2010-11-29 10:48 發表

應該會去, 不過唔知食乜野餐呢?

我去到都係jog吓同吹水!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-11-29 10:53 發表
你啲所謂中速.....即係跑140一個圈啦.....儍架.....

希望做到4'07"-4'15"啦!
尋日你跑成點呀?

升級   93.67%

該用戶從未簽到

oscar, 係呀2011渣打全馬!
今季唔跑廈門, 所以操練比較遲起步, 今年3-10月都係HEA跑, 無乜點操, 想搵週過30K都好難; 10月尾先正式開操, 操左一個月, 開始慢慢上力, 希望下年2月中可以將狀態推至高峰!

剛剛星期日渣馬後第一次走長課, 路程應該同奶奶果課一樣, 詳情如下:

自己知自己事, 今季20K以上都未走過, 又點可以跟人走35K長課呢? 所以當其他人係運動場起步架時候, 我靜悄悄一個人在引水道熱身!
拉左幾個字筋, 都未見有人上來, 開始有點擔心, 心想:佢地會唔會唔經引水道呢?(因為我其實唔知正確路線係點走,  聽到長課標題有城門兩字, 以為會經引水道.) 等下等下, 雖然有太陽, 但都感到有點涷, 故JOG住等, 到8點3, 仲未見人, 正打算自己獨自順走菠蘿霸之際, 見到佢地其中一位女跑友獨自走上來, 估計大軍好快殺上, 但5分鐘後還未見沙塵, 有點尿急, 便JOG落小食亭小解, 點知途中竟然與大軍相遇, 去唔去好呢? 都係去左先, 然後全速衝上條斜路, 追返大隊.

頭幾K拍住大師兄走, 走4'45 PACING, 大家都好守規舉跟住走, 點知4K後S師兄突圍, 越走越快, 大師兄被迫力追, 由於我唔識路, 故亦要死跟, 不過雖然已經用力去走, 但仍然被越拋越遠, 好在到引水道盡頭時, 大師兄收油, 等埋我一齊走, 否則我真係唔知點樣找到去下花坑引水道的入口!

下花坑頭一段是落斜, 我正慶幸可以趁機回氣之際, 大師兄一句: "返轉頭你就知死!" ,  落得越輕鬆, 上得越痛苦, 呢個係千載不變的定律, 不過可唔可以等我開心多一陣先講呢?

之後幾K同大師兄有講有笑, 見到LUCKY架時候, 佢仲奇怪LUCKY今次點解唔追佢, 我當然知點解, 因為大師兄就住我的關係, 呢次走得特別慢囉!

大師兄介紹完補水位之後, 眼前突然出現一望無際的海景, 呢條路原來可以看到青馬大橋景色, 點解我係呢道比賽過幾次都唔知! 可能我比賽架時候太專住......望女仔了

跟住大師兄同我講, 如果係彎曲的引水道走4'45/K, 就等如直路走4'35; 跟住又講, 好似而家一路跑一路傾到偈的話, 其實可以走到4'30...

我竟然信以為真, 回程的時候唔再出聲, 順腳走, 雖然並不感覺到辛苦, 不過聽到大師兄的呼吸聲越來越重, 似乎唔多對路! 不過, 加快了的腳步, 要收談何容易?  走到18, 9K, 開始感覺到熱, 于是趁係補水位斟水的時候, 乘機墮後; 沒有我的壓迫下, 大師兄又跑回原來輕鬆的步伐, 而我就離遠望住佢尾燈走.

一口氣谷完條斜路出荃錦公路, 大師兄想等埋其他師兄, 故慢慢行回城門引水道尾, 但良久都不見其他師兄的踪影下, 我們唯有先行跑回去, 最後幾K, 我已經完全無法跟到大師兄的速度了, 死捱難捱之下, 回到終點已油盡燈枯, 乾曬塘><

分段如下(跟引水道柱位)
4'48,4'55,4'51,4'41,4'21
3'59,1'59(荃錦公路路段), 4'52,4'52
9'41(2K), 4'47,4'44,4'43,4'46, 2'25(半程約15K, 1:10)
2'29,4'32,4'27,4'37,5'02,9'47(2K), 4'52,5'46,7'42(行荃錦公路路段+尾900)
4'54,4'52,4'54,5'01,5'03 (2:24)

*一時引起, 借奶兄地盤一用, 希望佢唔好見怪!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2010-11-29 12:27 發表
oscar, 係呀2011渣打全馬!
今季唔跑廈門, 所以操練比較遲起步, 今年3-10月都係HEA跑, 無乜點操, 想搵週過30K都好難; 10月尾先正式開操, 操左一個月, 開始慢慢上力, 希望下年2月中可以將狀態推至高峰!

剛剛星期日 ...

第1課長課就已經快我好多啦!勁呀!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   93.67%

該用戶從未簽到

oscar, 果日見完奶兄走1k之後, 激發左我架鬥心, 不過跑完呢30k, 真係仲辛苦過跑全馬呀!
奶兄, 你d interval我一隻都跟唔到呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2010-11-29 12:52 發表
oscar, 果日見完奶兄走1k之後, 激發左我架鬥心, 不過跑完呢30k, 真係仲辛苦過跑全馬呀!
奶兄, 你d interval我一隻都跟唔到呀!

出去比賽,唔係跑interval 呢!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   32.55%

開心
  • 簽到天數: 1 天

奶媽, 你呢期好紅呀, 幾時得閒過嚟坐枱

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-11-29 12:57 發表
    佢近黎痴咗根,我唔會同佢癲.......佢啲一k我跟到.....一隻之後即刻上岸......

過多個月一上力,你咪又係同我一齊衝,大家速度咁上下jer!耐力你強好多添!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大俠 於 2010-11-29 13:32 發表
    奶媽, 你呢期好紅呀, 幾時得閒過嚟坐枱

我地拋個身出離做,都係希望有人支持吓,大恩客,你要mark我亞奶,我幾時都到啦!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 燉奶佬 於 2010-11-29 14:02 發表

我地拋個身出離做,都係希望有人支持吓,大恩客,你要mark我亞奶,我幾時都到啦!

果然系人氣奶媽,客似雲來woooo!!