michaelyw 發表於 2008-3-31 18:02:54

原帖由 oscar 於 2008-3-31 10:15 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
成績都好好喎!都係五分鐘一k!
更好ge係咁多人跑都伙穿無爛!

正常情況在那裡跑步應可以跑得比香港快的,所以呢個時間都唔算太好~ 但是後半部自覺跑得蠻快,也覺得自己有能力可以挑戰更長途的賽事,終歸也是好的 :)

michaelyw 發表於 2008-3-31 18:03:40

原帖由 lvrunner 於 2008-3-31 12:37 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
Michael ~

Congrats :victory: .   Thankyou for sharing your report.

thx ~ and look forward to reading your reports in the following events:)

michaelyw 發表於 2008-3-31 20:51:38

下午5:45 第一次加入一個為某半馬而設的 training program。
鑑於部分人昨天才跑完,帶頭的帶著大家hea 跑8.5km。
覺得這樣同人跑比去做gym要便宜和有趣,大概這兩個月都會跟佢地跑星期一、三、六。

lvrunner 發表於 2008-4-1 04:53:59

Michael ~
乜嘢係hea跑呀?iuoihohighu

michaelyw 發表於 2008-4-1 06:33:27

回復 124# 的帖子

hea 跑即係好慢好relax咁跑∼
通常時下年青人喜歡用hea 字代表"歇"字

michaelyw 發表於 2008-4-1 13:01:02

post Run of the Kids publishing

published by today's Herald Sun

Ranking: 4032th over approximately 17900 14.14km finishers

have seen my secondary schoolmate here :)

Thx ricky lo (my frd) for being a volunteer in this event :)

lvrunner 發表於 2008-4-1 13:25:35

Michael ~

quite a few 唐人參加呢個比賽喎!

Gills 發表於 2008-4-1 22:34:55

米高兄, 當地既煤體真係好支持, 連結果都刊登大大份編幅, 又有大大張既相片.

Alfred 發表於 2008-4-1 22:56:44

回復 128# 的帖子

香港唔知幾時先做得到!!fghfghnghn

oscar 發表於 2008-4-2 11:48:21

lvrunner 發表於 2008-4-2 12:41:27

真係呀!
連呢邊花旗國都知道!fyfgy

Alfred 發表於 2008-4-2 18:42:37

香港真係畸型,報憂不報喜。

oscar 發表於 2008-4-2 19:42:30

michaelyw 發表於 2008-4-3 18:18:55

原帖由 lvrunner 於 2008-4-1 13:25 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
Michael ~

quite a few 唐人參加呢個比賽喎!

嗯嗯~
不過以melbourne而言,今次都算有唔少唐人參與,相信都達兩成至三成。

回覆#128 至 #133
係報紙見到份名單,令我想起從前報紙登出入大學名單,
無疑當地對該活動是十分支持,不過都可以是因為該活動就是由"Herald Sun" 所主辦 :lol

michaelyw 發表於 2008-4-3 18:23:18

昨天颳大風,聽聞郊區風速最高達100公里,大樹倒下,送走了不少人命;電纜吹斷,部分地區間歇停電。
今天跑步時,見路邊仍有不少樹倒在路邊,真的同打八號風有得比。

功課漸忙,今日有點疲態,跑了近4公里就收兵。明天下午天氣許可的話會再跑。

Gills 發表於 2008-4-5 07:31:29

回復 135# 的帖子

嘩, 風速100公里仲勁過10號風球, 當強風掠過後, 經過既地方都會面目全非, 就算冇即時吹倒, 隨時有下榻既可能性, 米高兄外出真係要打醒十二分精神.hjkuhkuhjkhg

michaelyw 發表於 2008-4-5 09:00:09

今朝跟班人操10公里,佢地就談笑用兵了,邊跑邊講笑,我就找不到咩野話匣子同佢地聊了,自己英文會話也是有限公司,最多敷衍一兩句"good"、"I'm okay." 、"yep!"

起初嘗試跟班快人跑,開頭步速都唔算快,但係愈跟愈唔對路,我肯定佢地跑得快過5:00/KM,去到5、6km時就開始冇氣了,係後面遙望佢地跑。佢地係馬路邊停低等綠燈時,我儘量追返佢地,不過去到個時又綠燈了,即係歇都冇得歇下。最後自己一個用約5:30/km 的步速捱返去,前面d人走遠了,後面d人又唔近我,兩頭唔到岸,同自己一個人跑差唔多 -_-

不過今日都算跑得幾開心:lol

michaelyw 發表於 2008-4-7 17:38:36

今日黃昏跟人快跑8.5公里。
由於昨日起轉回冬令時間,六點幾 天已經開始黑,回程時經過單車徑時(這裡沒有禁止行人走單車徑,所以踩單車的要執生)都幾危險,還好這裡個個人騎單車都開照明燈。

今日跟人衝左幾段,都幾辛苦,但係唔辛苦又點可以升級呢~~

有點睏,今晚會早睡覺。

michaelyw 發表於 2008-4-10 05:21:52

Speed Run

9/4/08

今日試練快跑,首先教練帶領全體人去某公園的緩跑徑,指引大家在一個共約600m的跑徑練速跑。
他將全部人以快、中、慢分類,教練本來想以10公里 sub 50分鐘 為快,50-60 為中,60 以後為慢,卻發覺sub 50 的人太多,而sub 40 的人卻太少,最後以sub 45 為快,45-50 為中,50以後為慢。

之後,再根據快、中、慢的類別而組隊,每隊有三人,分別來自三種不同類別,全體共有7組。

然後,各隊以接力形式進行速跑,每類別都要跑兩個圈,依次由快類別先跑,然後中類別,最後慢類別,而慢類別跑完一個圈後,其餘兩位要加入一起跑最後一個圈,整個練習就結束。

我的快組員跑得蠻快,以第二位完成他類別,藉著他的"餘蔭"下我也不想丟臉,又驚跑錯路,唯有盡力跑,希望跟到第一名的,可惜最後難逃敗家,跟唔到前面個位之餘,臨尾更被一個人越過。幸好接我的隊員生性,爬返前面個人頭,最後全隊以第二名完成。

回程時同其中一位教練吹左幾句(大概佢覺得我一條友好似好悶咁,所以聊我講野),得知我是香港留學生後,他有點兒驚奇,因為他一向覺得這裡沒有幾位香港人鍾意跑步。我對他說,雖然沒有幾多香港留學生喜歡此道,但是在香港都有唔少跑步好手的。

第一次在這裡練快跑,感覺幾好,當然這種練法不宜做得太多,一星期一次已足夠,希望下星期三可以跑得更好。

Alfred 發表於 2008-4-10 10:00:07

回復 139# 的帖子

師兄只要繼續努力,一定可以在快組領先。
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: mic mic 的平凡跑誌 (現在長駐香港)

香港長跑網