香港長跑網  - 長跑長友

樓主: MatthewTse
打印 上一主題 下一主題

男兒當跑步 ~~ 『練馬拉松長跑者,心無罣礙。』

升級   0%

該用戶從未簽到

哈哈 ~~ 好彩!! ~~ 本來打算打電話問你意見.

Really??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-1-25 17:01 發表

哈哈 ~~ 好彩!! ~~ 本來打算打電話問你意見.

Really??

對SPACER AR 陪我跑左三個馬拉松,4個半馬!都差唔多夠期!不過真係唔捨得佢!幾個近來既好成績,都你佢陪我架!可能有啲感情分啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

陪我跑比賽間或速度課係 MIZUNO WAVE SUBTHREE (日本製) , 極輕, 之前唔識身痕買左, 現在覺得還沒具有資格, 穿著有啲靦腆.

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-1-25 17:34 發表
陪我跑比賽間或速度課係 MIZUNO WAVE SUBTHREE (日本製) , 極輕, 之前唔識身痕買左, 現在覺得還沒具有資格, 穿著有啲靦腆.

你著件衫話自己sub-3就話型得滯o者,對鞋邊個睇你喎…你話自己sub-3走完半馬都得架!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2011-1-25 17:50 發表

你著件衫話自己sub-3就話型得滯o者,對鞋邊個睇你喎…你話自己sub-3走完半馬都得架!

笑死!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-1-25 17:34 發表

其實認真練習同比賽就得對得住對鞋啦!不過成千幾銀既跑鞋,我未捨得買!
另外都有人同我講太輕身既鞋,我地著容易傷,因為我地對腳未必可承受咁無保護的鞋喎!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2011-1-25 17:50 發表

咁我實在是個謙厚老實人.  冇辦法啦!    

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-1-25 18:02 發表

咁我實在是個謙厚老實人.  冇辦法啦!     

我有件 I can't stop running,咁一攰咪要除?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-1-25 18:00 發表

其實認真練習同比賽就得對得住對鞋啦!不過成千幾銀既跑鞋,我未捨得買!
另外都有人同我講太輕身既鞋,我地著容易傷,因為我地對腳未必可承受咁無保護的鞋喎!

Ex-sad-li 感覺太薄, 完全和白飯魚一樣 (成千幾銀 ~~~), 當時買見差不多絕版, $11xx 買左先.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2011-1-25 18:08 發表

我有件 I can't stop running,咁一攰咪要除?

e...我有件 I can't stop lying  wor!! (笑)

印定張 15k 配速紙貼在手心先.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-1-25 18:10 發表

Ex-sad-li 感覺太薄, 完全和白飯魚一樣 (成千幾銀 ~~~), 當時買見差不多絕版, $11xx 買左先.   

咁做咩唔去買對白飯魚呀!因為未絕版

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-1-25 18:20 發表

咁做咩唔去買對白飯魚呀!因為未絕版

買時以為係鯊魚. 宜家先知道.....

升級   13.33%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-1-25 15:40 發表
《男兒當跑步》秘辛之:紅色戰車 ~ ASICS TARTHER BLITZ2

Skysensor 係我第一對 Asics 跑鞋, 令我對Asics充滿好感, 著緊 Asics Tiger Feather 感覺上不錯, 但已經跑了 over 800 km, 星期六長課之後見鞋緩衝開始退 ...

好有型喎, 對雷神2代, 紅色好鬼SHARP醒!

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 25 Jan 2011 - 14 km 61分08 秒  
記錄: 25 Jan 2011 - 3.66km  慢跑
是日 total 17.88km
地点:九龍仔公園

備戰渣打馬拉松之18 15k Tempo  

話說米大夫第三劑葯15k tempo 如下:照走15km,目標都係1:05:00,不過頭5km再輕鬆少少,應該每km係一路快或者均速,唔應該跌,如果快左就罰自己keep住,中間5km快少少,不過10km目標都唔好快過42:30…
最後5km就盡力,不過都係順加…目標快過今次最後5km…

因花墟開始起花市關係,冲圈移師九龍仔公園跑步徑,一圈550米24小时開放,特别休息兩天, 穿着新紅色雷神2代,,感觉不錯。打印配速纸条貼在手套上,拉筋開跑。

頭3k控制着速度每k加兩秒,第四k過快,速度冇得降,但可以每k控制着遂秒加,新鞋不錯而且跑步徑物料可以放心用力多些,但未習慣新場轉彎,因用圍欄之類而且暗,看錶相當困難,在第十k轉彎時幾乎收吾切撞到前面兩排人,停了一下跌穿配速,幸好10k尚順利pb 43:37,應可似43分半。

主菜最後5k ,完成頭k開始發力上4分正,但到第13k時左膝盖可能未習慣轉左彎,有点痛停下检查,向反方向跑1k 检查 again,但心理有点壓力怕受傷,速度提吾起時間立即插到4:38, 放棄吧!

慢跑回家拉筋撿查應冇問題,至下星期尾也要在這裏練, 原来花墟長方形看得通自由跑可以令我快咁多,有点失望,下次再併過。

Km Distance配速Actual5k 分段
14:304:30
24:304:28
34:304:26
44:254:21
54:254:2022:05:00
64:204:19
74:204:18
84:204:16
94:204:16
104:154:2321:32:0043:37:00
114:124:15
124:124:00
134:124:38
144:104.38
154:05n/a
Summary1:04:46

是日GPS 紀錄:http://connect.garmin.com/activity/65097788

本月到目前為止累積 258.60 km

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-1-26 02:14 發表
記錄: 25 Jan 2011 - 14 km 61分08 秒  
記錄: 25 Jan 2011 - 3.66km  慢跑來回
是日 total 17.88km
地点:九龍仔公園

備戰渣打馬拉松之18 15k Tempo  

話說米大夫第三劑葯15k tempo 如下:照走15km, ...

MT兄,最緊要小心,係咪真係無其他地方可以跑呀?我諗呢個地方真係唔適合跑快長課,interval都可能要改一改…

呢幾日放番鬆少少,睇一睇情況如何先…

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝米大夫,我會小心第一。

我晚上練既時間,運動場差不多關門,其他硬地足球場又太小,其實那里算合適,希望係上星期上量還未回得切,今晚去慢跑一下Recovery 順便去九龍塘時鐘酒店區看看,條路都幾直, 星期四再試Interval, 如果真的不適合,新年夜晚搭的士去蒲岗村跑步公園練。

想練的心永遠不死,一定有辦法。

升級   0%

該用戶從未簽到

一起身,跑完步就睇你跑成點!原來咁驚險呀!小心!條路真係唔係咁啱快跑!

升級   100%

該用戶從未簽到

跑青公啦 ......

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝奶奶讀者支持, 我都好奇睇自己跑成點.

九龍仔公園向左方轉彎比例和運動場差不多. 但轉彎距離更長, 最麻煩係用圍欄之類環繞裡面運動場, 快跑轉彎看不通前面, 但原來你們
運動場跑快長課, 少d直路, 應該困難d.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-1-26 09:52 發表
多謝奶奶讀者支持, 我都好奇睇自己跑成點.

九龍仔公園向左方轉彎比例和運動場差不多. 但轉彎距離更長, 但最麻煩係用圍欄之類環繞裡面運動場, 快跑轉彎看不通前面, 但原來你們
運動場跑快長課, 少d直路, 應該困難 ...

慣左又無咩問題!比賽多些直路咪會快啲囉!