香港長跑網  - 長跑長友

樓主: MatthewTse
打印 上一主題 下一主題

男兒當跑步 ~~ 『練馬拉松長跑者,心無罣礙。』

升級   22.63%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-7-13 09:36 發表

由一種習慣轉為生活的一部份甚至是生活的態度持之以恒並不太困難的.  不斷的跑步會開啓某種超出原定目標之外的領悟, 正如修禪平定自己紊亂的思緒一樣.

另外雖然我尚算勤練, 但一星期不過六小時, 六小時 ...

跑步的時候,雜念紛飛...

師兄你會聽著歌跑步嗎?

剛剛夜操了一會,心跳仍高,身體狀態不佳

升級   0%

該用戶從未簽到

頭一年會聽, 第二年少聽, 踏入第三年完全吾聽免分心。

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 17 July 2011 - 16 km LSD 1小時23分 (平均 5'11" 1 km)

沙田 > 亞公角(孖橋) > 馬鞍山海濱長廊 > 烏溪沙青年新村 -> 折返沙田

話說早兩日雨天無跑,雖然休息但個底吾夠跑得太多强度d 筋肉鬆吾到, 大脾吾夠力終於攪到大脾和小腿又硬又痛, 用水瓶推磨鬆開肌肉好鬼痛, 星期日早上冇雨十五十六都唔係好想跑.

但早餐後又上佐車入沙田。  從沙田富豪開始慢跑, 保持五分一公里到孖橋3k, 從這裡開始快小小, 沿長廊入馬鞍山到烏溪沙新村雅典居5k, 折返去七仔買水飲, 今日走這段路就當然飲"可口可樂"啦。

之後慢跑8k回去沙田搭巴士回家。 回家大女細女近日受以下廣告影響又彈以下音樂, 她們書房白版也有寫"努力使生命閃亮!". 第一次看到這支潘婷洗髪精廣告的影片時,還有點震撼.

跑步可以讓你不用再和別人比較,可以讓你活出更閃亮的自己!

本月到目前為止累積 104km

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 18 Jul 2011 - 6k tempo 23分59 秒  (平均 3'59" 1 km)

地点:界限街花墟公園

話說今晚應該休息但晚上突然停雨, 天氣好像不錯氣溫起碼冇30度, 慢跑去花墟見地下不算太濕又跑下tempo, 昨天跑完今晚就短小小6公里。  

頭公里4分11, 接著專心慢慢加, 頭鬆尾緊每公里快小小, 以為冇咁熱跑了一半已經好辛苦, 又要頂著尾k 先冇跌, 夏天練真係好鬼死辛苦, 今日又有朋友問我為乜咁辛苦, 我開始吾想答。

km22-Apr27-Apr7-May13-May20-May26-May28-May3-Jun15-Jun17-Jun23-Jun2-Jul13-Jul18-Jul
14:564:004:154:204:114:104:173:424:094:244:194:434:054:11
24:204:064:084:144:094:084:153:564:104:264:334:124:014:07
34:144:064:094:164:094:064:184:024:104:224:284:093:564:01
44:114:074:104:114:124:064:163:574:094:194:254:063:554:00
54:074:114:064:034:124:064:184:004:094:054:244:043:453:52
64:034:084:174:02n/a4:064:163:594:093:424:164:013:48
74:054:204:124:02n/a4:104:164:094:154:00
84:024:104:064:04n/a4:064:153:494:043:43
93:544:00
103:493:39
Total0:34:030:33:100:33:250:33:120:20:530:33:000:41:550:23:390:32:590:25:210:42:270:32:550:19:460:23:59
Avg Pace4:154:084:104:094:104:074:113:564:074:134:144:063:573:59

本月到目前為止累積 114.5km

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-7-17 23:05 發表
記錄: 17 July 2011 - 16 km LSD 1小時23分 (平均 5'11" 1 km)

沙田 > 亞公角(孖橋) > 馬鞍山海濱長廊 > 烏溪沙青年新村 -> 折返沙田

話說早兩日雨天無跑,雖然休息但個底吾夠跑得太多强度d 筋肉鬆吾到 ...

謝謝ching的分享, 也被內裡的情節深深的感染了.....!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stephenyau 於 2011-7-21 10:02 發表

謝謝ching的分享, 也被內裡的情節深深的感染了.....!

咦 ~~ 係史sir???? 叫我MT 得啦!

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-7-21 11:08 發表

咦 ~~ 係史sir???? 叫我MT 得啦!" />" />

那你也叫我stephen 得啦....!  朋友嘛....!  你既努力也是非常藉得我去學習....!  加油...!  有空星期三過來沙田一齊練吓..!  我同阿紀都係度.....!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stephenyau 於 2011-7-21 13:15 發表

那你也叫我stephen 得啦....!  朋友嘛....!  你既努力也是非常藉得我去學習....!  加油...!  有空星期三過來沙田一齊練吓..!  我同阿紀都係度.....!

謝謝! 就算趕吾切沙田上堂,我本來都打算交下月費支持下阿紀. 年輕人最初並非容易.

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-7-21 16:17 發表

謝謝! 就算趕吾切沙田上堂,我本來都打算交下月費支持下阿紀. 年輕人最初並非容易. " />" />  

太好啦...!  歡迎你....!  你來仲好....順便幫我介下阿711兄......!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stephenyau 於 2011-7-21 16:32 發表

太好啦...!  歡迎你....!  你來仲好....順便幫我介下阿711兄......!

介阿7兄??? 好......著我再練100年!

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 21 Jul 2011 - 8k tempo 34分40 秒  (平均 4'20" 1 km)

話說晚上早了点慢跑到九龍仔公園, 緩跑徑相當多人, 不合走400, 轉往花墟今晚特別点走均速, 頭公里放鬆順着去4分22, 就定着注意姿勢呼吸節奏,希望用最省力和心情固定節奏,每500米看看錶約2分10, 但尾兩公里仍要發力追下時間, 現在跑4分20 一公里仍未完全輕鬆完成.

km7-May13-May20-May26-May28-May3-Jun15-Jun17-Jun23-Jun2-Jul13-Jul18-Jul21-Jul
14:154:204:114:104:173:424:094:244:194:434:054:114:22
24:084:144:094:084:153:564:104:264:334:124:014:074:20
34:094:164:094:064:184:024:104:224:284:093:564:014:17
44:104:114:124:064:163:574:094:194:254:063:554:004:20
54:064:034:124:064:184:004:094:054:244:043:453:524:19
64:174:02n/a4:064:163:594:093:424:164:013:484:19
74:124:02n/a4:104:164:094:154:004:20
84:064:04n/a4:064:153:494:043:434:19
93:544:00
103:493:39
Total0:33:250:33:120:20:530:33:000:41:550:23:390:32:590:25:210:42:270:32:550:19:460:23:590:34:40
Avg Pace4:104:094:104:074:113:564:074:134:144:063:573:594:20

本月到目前為止累積 125.5km

升級   22.63%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-7-22 01:19 發表
記錄: 21 Jul 2011 - 8k tempo 34分40 秒  (平均 4'20" 1 km)

話說晚上早了点慢跑到九龍仔公園, 緩跑徑相當多人, 不合走400, 轉往花墟今晚特別点走均速, 頭公里放鬆順 ...

MT兄你好呀,咁早收工拿?

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 22 Jul 2011 -腳試k 班 1k x 6

地点:跑馬地馬場

話說跟港區老實人們團購按摩棒,今晚往取棒順道有幸和大家k 班走一堂, 換衫後大夥朋友已慢跑熱身, 和miss 打招呼後草地熱身, 接著跟阿宝學踢腳, 小弟基本功係零, 獲益良多,  以後自己編入主菜前指定項目。想進步就要一步一步樣樣做減少受傷和增加柔軟度。

主菜6 x 紅色膠地,中間休3分鐘。今晚連錶都冇帶,新來新路上線就排中後, 路窄人多頭五百跑得咁含蓄点, 有空位上就快d, 冇就排下隊, 尾三百通常有空間就發力跑, 聽報畤記得時間係426, 422, 419, 401, 410 和好像411定慢d。

1.06km: 4:26 Avg Pace: 4:14 min/k
1.06km: 4:22 Avg Pace: 4:10 min/k
1.06km: 4:19 Avg Pace: 4:07 min/k
1.06km: 4:01 Avg Pace: 3:49 min/k
1.06km: 4:10 Avg Pace: 3:58 min/k
1.06km: 4:11 Avg Pace: 3:59 min/k

Miss 都有大声提點吾好拖住腳要拉手去。 之後快衝3 x 140m加速跑, 第三隻可以放心草地發力好好玩, cool down 1.2k 就冲身一起吃飯隊啤啤, 好開心。

本月到目前為止累積 134km

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 24 Jul 2011 - 10k Tempo 43分32 秒 (平均 4'21" 1 km)

地点:九龍仔公園

話說今午太熱縮沙吾練烈陽神功夜晚先去跑兼練踢腳, 近日大脾兩側肌肉又硬又漲, 用支按摩棒愈推愈痛, 月尾前決定照練但强度就打折。著新鞋skysensor neo 慢跑到九龍仔公園, 由中速逐公里加速, 有点風仍鬼咁熱三十度外。 另外跑前踢了十分鐘腳, 都仍舊亂七八糟,下次再練。

km13-May20-May26-May28-May3-Jun15-Jun17-Jun23-Jun2-Jul13-Jul18-Jul21-Jul24-Jul
14:204:114:104:173:424:094:244:194:434:054:114:224:41
24:144:094:084:153:564:104:264:334:124:014:074:204:36
34:164:094:064:184:024:104:224:284:093:564:014:174:31
44:114:124:064:163:574:094:194:254:063:554:004:204:28
54:034:124:064:184:004:094:054:244:043:453:524:194:24
64:02n/a4:064:163:594:093:424:164:013:484:194:24
74:02n/a4:104:164:094:154:004:204:23
84:04n/a4:064:153:494:044:434:194:15
93:544:004:00
103:493:393:50
Total0:33:120:20:530:33:000:41:550:23:390:32:590:25:210:42:270:32:550:19:460:23:590:34:400:43:32
Avg Pace4:094:104:074:113:564:074:134:144:063:573:594:204:21

本月到目前為止累積 146km

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 26 Jul 2011 - Interval (400@3' + 400@3' + 800@7') x2 + 200快200慢 x 4

話說今晚和大人九龍城買完背心跑褲食飯, 回家看完dvd 大人去飛標順便車我去九龍仔公園。 踢了一陣腳就跑interval。 頭兩隻400保守d熱身, 接着跑800, 第一次跑保守点, 休4分跑第二組發力, 尤其是隻800 2'43 跑到斷氣咁濟。

1'20, 1'20, 2'58
1'18, 1'18, 2'43

本想跑第三隻就諗今星期强度打折免受傷, 改參考番大夫之前跟會跑既200快200慢, 一組大約加埋2', 連續走4 sets 就差不多。
第一隻慢那200過快, 之後幾隻慢果200再慢d, 爭取休息時間, 但快200 去盡全部39秒就想快多一秒也不能。

55", 39", 59", 39", 1'05, 39", 1'10, 39"

好辛苦但幾好玩的。

本月到目前為止累積 152km

升級   20.65%

該用戶從未簽到

馬修兄的速度很不錯!天氣這麽熱,對練習有沒有影響呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1016# 的帖子

佐治兄好呀!

除了辛苦到想死, 跑快吾到, 跑長吾到, 都冇大影響嘅,另外跑完似去完搡水多d, 全對鞋濕透。

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 27 Jul 2011 跑手堂(1) 2k + 400 × 6

地点: 沙田運動塲

話說今晚上跑手堂試課, 準時六点中環走, 港鐵九龍塘轉80m 順利七時多到沙田運動塲,換衫慢跑一圈大夥兒就跟史sir 學拉筋動作, 接著阿紀教折解動作, 吾習慣做完半小時巳有點攰。

今晚A 組先跑2K, 指示七成力, 自己打算4分20, 開波七兄領頭跟往車, 頭400 走132快佐就頂著变走interval, 頂下捱下和七兄距離拉開最後7分40 完成, 因為冇看錶用感覺跑仲以為7分55, 有人帶果然大不同。

2k 7:40 (1'31 1'33 1'32 1'32 1'32)

休息一會就跑六隻400 三分半連休, 又死跟住七兄頭400 1分14, 第二笫三即收慢1分21和1分19, 第四隻小弟領跑比七兄推到1分13, 昨晚練習疲累都未回即爆跌落1分37, 尾圈就回番上1分19 算有交代啦。

400 x 6 @ 3'30 1'14 1'21 1'19 1'13 1'37 1'19

跑完又做cool down。 連續兩晚强課攰到死咁但今晚獲益良多, 希望盡量抽空上課改善下基本功。

本月到目前為止累積 157km

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 30 Jul 2011 自轉30圈12k 中速跑 (54'10 avg 1'48)

話說連跑兩日强課左大脾拉傷小小要小休兩天推磨拉筋踢腳, 我呢d單幹份子寂寞難耐, 跑手堂當晚難得有七兄個pat 跟下, 興奮得濟就失控, 就係我呢亭中年男仕嘅所謂fatal attraction, 下次早一晚最多走下中速, 八達通入足錢, 再嘟過痛快。

星期六早上和大人去沙田㘭士多早餐, 衛奕信徑附近放狗行山拍拖後, 見腳仔冇大礙, 兩点就往沙田運動塲換衫準備慢跑入馬鞍山, 突然下大雨就轉跑圈,運動塲從來練過長, 打算兩分一圈走30個, 走下又冇雨又有点風就走快点, 保持1分50 順着節奏一個傻佬轉下轉, 完全吾悶你話幾奇怪, 跑了十五個圈又開始出太陽, 地上濕氣一蒸好辛苦, 愈來愈曬, 最後幾圈加力趕收工, 上看台拉筋躺下看看天, 細檢下走個12k 吾算攰但體能仍未滿意, 基本功繼續加油吧。

1-52'021'502'061'501'500:09:38
6-101'501'511'471'491'520:09:09
11-151'491'491'461'501'520:09:06
16-201'581'461'481'471'480:09:07
21-251'471'491'471'441'470:08:54
26-301'471'381'361'421'330:08:16

本月到目前為止累積 169km

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 31 Jul 2011 - Easy Run 12 km 1小時1分44 秒 (平均 5'12" 1 km)

培正道 ~  世運公園 ~ 傲雲峰 ~ 九龍城渡輪碼頭 ~ 香港海逸酒店 ~ 紅磡碼頭 ~ 尖東海濱長廊 ~ 天星碼頭 ~ 廣東道 ~ 柯士甸道 ~ 彌敦道~ 窩打老道~ 培正道

看看記錄原来成2個月冇跑家附近細圈,晚上11点出發,不理速度和距离,集中每步要上身放鬆,看看街角看看行人看看夜景,沒有看錶放鬆慢慢跑, 有点風,徐去背心成個水人咁,但也不太辛苦。

本月到目前為止累積 181km