香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-1-21 16:40 發表
2010.1.20 顯田遊樂場 ---> 馬鞍山遊樂場 ---> 海典居 ---> 顯田遊樂場 22K LSD

離渣打仲有唔夠6星期,隨左星期日長課之外,周中都要加返次中長課補補里數。
琴晚放工食左做M記餐,返到屋企已經9:00pm,不過都按 ...

好鬼勤力 !!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2010-1-21 22:59 發表

好鬼勤力 !!!

冇計...最後階段,點都要頂埋佢~

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.01.24 陸上兩項鐵人聯賽 - 比賽 2

今朝個比賽跑頭果5K可能冇熱身,跑左冇耐小腿開始有D痛~
跟住到踩28K單車,太耐冇踩好似踩唔起咁,頭幾圈冇咩機會試勾車,後尾幾圈搵到個差唔多速度既外籍人士,於是跟住佢尾試下,發覺原來真係踩落舒服好多~
轉項之後跑果5K就真係甘到唔甘.....應該係未適應轉項,對腳抬唔起搞到小腿越跑越痛,痛到唔想跑任過唔嬲,最後完成時間1:50:44~

P.S. 本來計劃會報埋個陸上兩項比賽2,點知原來撞左馬鞍山盃8K,果場已經報左隊際,冇計冇得玩LU~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2010-1-24 22:13 發表

大圍.........咁你有無諗住貫單車丫?" />" />

暫時未有住呀, 除非妳有好介紹啦~

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-1-24 21:39 發表

跟住到踩28K單車,太耐冇踩好似踩唔起咁,頭幾圈冇咩機會試勾車,後尾幾圈搵到個差唔多速度既外籍人士,於是跟住佢 ...

大圍兄, 雖然冇熱身, 但你頭5km已經跑得好快. 我諗你踩唔起是因為今次部單車比較實, 所以要重腳d. 勾到車真係差好遠, 可惜我都勾唔到, 本來第一圈勾到一組車群, 即時好輕鬆咁去到35-36km/hr. 但旁邊有個我個選手 (我諗佢唔係踩開車, 因為佢著跑鞋踩的), 突然間挨過來, 唔知佢想勾埋一份, 定怕後面d車殺上黎, 但佢挨得好急, 我即急剎車, 差d炒車咁滯. 之後就"luck"左個車群, 再勾唔到其他車群了. 之後一條友踩真係踩得好辛苦. 你可能未適應轉項的肌肉轉換, 所以我見你都跑得幾甘下. 阿loud兄教我, 都幾有用, 下次試下落車前的500m左右把波段調低, 讓自己快腳頻, 但冇之前咁用力, 落地後對腳就冇咁酸, 可以幫助肌肉快d適應轉項. 試過之後, 真係會舒服dd.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-1-25 11:18 發表

大圍兄, 雖然冇熱身, 但你頭5km已經跑得好快. 我諗你踩唔起是因為今次部單車比較實, 所以要重腳d. 勾到車真係差好遠, 可惜我都勾唔到, 本來第一圈勾到一組車群, 即時好輕鬆咁去到35-36km/hr. 但旁邊有個我個選手 ...

kopo兄:
你手車真係好堅, 太快果d車都冇可能勾到, 果位外籍人士都好nice架, 係終點見返佢仲我打招呼~
尾個5K真係跑到我想死, 原來轉項真係咁講技巧, 又學到野~

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.01.24 北區運動場 <---> 梧桐河、雙魚河 長網跑友長課練習

同日朝早玩完個陸上兩項,單車果part好enjoy,不過跑果part因為冇熱身同埋唔適應轉項,反而跑得好辛苦。
之後同兩位跑友係沙田食野,傾傾下都傾到12:00,下晝2:00北區運動場有約跑,休息完見對腳冇咩事就照原定計劃搭車入去加課。

今次有足夠時間拉筋,點好名大隊由運動場出發慢jog往起點,聽完講解後正式起步...
每K分段時間:
25'58 (0-5K)  4'46  4'48  10'27 (8-9K)  9'42 (10-11K)  5'15  4'33  4'35  18'14 (15-17K)  5'44  5'03  7'08 (Total 1:46'10)
頭幾K好順利按計劃約5'/K pacing 走,小腿又冇事個心都定d,跑順左加上拍住幾個人一齊走唔覺唔覺跑快左,最快去到約4'30/K。
雖然明知係太快,不過當時有人拍住一齊走心雄諗住20K應該都頂到,所以冇刻意減慢繼續隊住自己走,再後2,3K都係頂唔住散散地。返到終點即時朱古力、蕉、李係咁食補充返體力先,之後再去慢jog cool down同埋拉筋收操。

P.S. 係度要提一提長跑網今次既約跑真係好專業,事前準備功夫同埋當日既支援都做得非常好,沿途有單車帶路,有水站同埋5K後每K有里數牌,直頭好似一個小型長跑比賽咁,好多謝咁多位搞手同埋義工。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-1-24 21:39 發表

跟住到踩28K單車,太耐冇踩好似踩唔起咁,頭幾圈冇咩機會試勾車,後尾幾圈搵到個差唔多速度既外籍人士,於是跟住佢 ...

可惜你尋日o個轆被野縭住左 , 唔係勾到我第一 round 幾架車 35km 度, 應該幾舒服下,
下次要新娘潭 先有 6 上 2 項啦 , 要租 OCR 呀 , 新車 d 套件咁夠舊車好架

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-1-25 12:54 發表

可惜你尋日o個轆被野縭住左 , 唔係勾到我第一 round 幾架車 35km 度, 應該幾舒服下,
下次要新娘潭 先有 6 上 2 項啦 , 要租 OCR 呀 , 新車 d 套件咁夠舊車好架

係啦...啱啱加速諗住追上你地車群既時候, 個前轆就比個號碼貼紙痴住, 要停車處理真係可惜~
如果要玩新娘潭咁多上落斜, 我諗真係要操下車先敢報名, 到時睇下點~

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 大圍新跑手 於 2010-1-25 12:34 發表
    2010.01.24 北區運動場  梧桐河、雙魚河 長網跑友長課練習

同日朝早玩完個陸上兩項,單車果part好enjoy,不過跑果part因為冇熱身同埋唔適應轉項,反而跑得好辛苦。
    之後同兩位跑友係沙田食野,傾傾下都傾到12:00 ...
    大圍兄早上玩完兩項, 下午長課仲咁冇力, 真犀利!
    我開頭跟左幾K,見唔對路馬上收慢,唔係一定跑唔晒30K

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2010-1-25 19:03 發表
    大圍兄早上玩完兩項, 下午長課仲咁冇力, 真犀利!
    我開頭跟左幾K,見唔對路馬上收慢,唔係一定跑唔晒30K

stan兄:
    你都唔野少呀,而家你每周既里數仲多過我,今年渣打睇好你架~

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.1.26 灣仔運動場 Interval Training (2K x 2, 1K x 4)

星期日玩完比賽同埋加操20K之後,星期一晚已經復操,落街jog30分鐘當recover,好好為今次強度課作準備。
    呢晚放工去到運動場照例都係唔夠時間熱身,jog幾圏+小量拉筋已經夠鐘開操,先來兩個2K...
    時間:1'39"37  1'42"13  1'40"25  1'40"63  1'43"14  (Total 8'25"53)
            1'36"15  1'40"45  1'41"01  1'40"31  1'40"64  (Total 8'18"56)

因為知道仲有4個1K要走,所以唔敢去得太盡,睇返時間原來走得都幾慢。接住走4個1K,原本希望可以keep到全部唔超過4分鐘.....
    時間:3'57"52  3'58"96  4'04"58  skip
    跑到第二個小腿開始出酸,第三個冇力keep唔到,跑完對小腿仲勁酸勁緊,心知就算夾硬跑埋最後一個唔止唔會跑得好,仲有可以整傷埋對腳,所以決定skip last一個算數。
    拉一陣筋見冇咁酸開始慢jog,超慢速jog返20分鐘,對腳當堂鬆返好多,最做埋基本拉筋先收操。

P.S. 開操之前聽見隔離宇宙跑手傾計,佢地呢日操400快100慢 x 35sets.....真係聽到都驚!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

大圍兄, 照睇應該係星期日操兩課太金, 未回得切, 先食唔曬個餐!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-1-27 23:56 發表
    2010.1.26 灣仔運動場 Interval Training (2K x 2, 1K x 4)

星期日玩完比賽同埋加操20K之後,星期一晚已經復操,落街jog30分鐘當recover,好好為今次強度課作準備。
    呢晚放工去到運動場照例都係唔夠時間熱身,jo ...

前幾天練了這麽多,有這些分段時間也算不錯了。

升級   13.33%

該用戶從未簽到

大圍兄真係好耐力同恢復力.. 只要ching無傷無痛, 相信渣馬又係你PB之時...

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.1.28 青公約跑 荃灣公園 <---> 大欖 LSD 22K

呢日係公司聽到個唔係咁開心既好消息,全日心情都唔係咁靚,雖然係咁操練依然要繼續,希望跑完出身汗會減輕心入面既不快。
    因為遲收工去到荃灣公園已經8:00p.m.有多,跑友們一早已經出發,換好衫拉拉筋...8:30自己懷著灰灰的心情出發。

分段時間:
    碼頭      ---> 深井7仔  (37'35)
    深井7仔 ---> 大欖       (24'01)
    大欖      ---> 深井7仔  (24'22)
    深井7仔 ---> 碼頭       (33'58)
    Total:1:59'56

頭段跑得比較輕鬆當熱身,跑順去到7仔開始加速,跟住一段去到大欖再回程返7仔都keep到,之後感覺開始有少少跌,唔知係心情影響定係自己谷得太盡,跑完之後個人身心都好疲累。 拉完筋、沖完涼換好衫已經成11:00pm,覆返堅堅電話大家已經食完飯散水,實在太肚餓唯有自己到附近搵食,食完先搭車返屋企休息。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-1-29 19:20 發表
    2010.1.28 青公約跑 荃灣公園  大欖 LSD 22K

呢日係公司聽到個唔係咁開心既好消息,全日心情都唔係咁靚,雖然係咁操練依然要繼續,希望跑完出身汗會減輕心入面既不快。
    因為遲收工去到荃灣公園已經8:00p.m.有多, ...

咁矛盾既?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 大圍新跑手 於 2010-1-29 19:20 發表
    2010.1.28 青公約跑 荃灣公園  大欖 LSD 22K

因為遲收工去到荃灣公園已經8:00p.m.有多, ...

識左大圍咁耐~~都知你捱得既~~頂住丫~~~

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2010-1-29 23:52 發表

識左大圍咁耐~~都知你捱得既~~頂住丫~~~

X2 , 大圍兄一定沒問題既