香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   0%

該用戶從未簽到

daniel兄,
我都要恭喜你順利完成全馬, 時間仲好好.....睇來腳傷好得8899啦, 出年你操返好我又未必夠你跑啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2010-3-4 15:42 發表

加油,快d有份正工,到時請食飯..~" />" />

catcat,
搵到工一定請妳食飯...咁搵唔到係咪妳請?

講笑咋...今次低估左妳, 搵唔搵到工都要請妳食飯啦~

升級   5.3%

該用戶從未簽到

>Total搞左兩個幾鐘, 我諗再後都係衰收尾, 下次要準備好少少先得~

幾好ar,兩個幾鐘即係sub 3啦..^^

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

工作同跑步都一樣,+油呀大圍

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.03.05 泰基極速飄移 沙田運動場 <---> 梅子林路 12K

呢晚唔使返工未夠6:15已經去到運動場,未有人到自己拉一陣筋再慢跑2K熱身,jog完諗住踢下腿,踢左幾野就覺得左腳外側條筋怪怪地咁,心諗唔通有傷?
    唔敢再踢唯有繼續拉筋,慢慢越來越多人...連渣打新聞人物背囊明都有來,好自然筋都唔拉聽下古仔吹下水好過啦,吹到人齊夠鐘就出發。
    初段d快腳全部冇人放拉得好慢下,去到馬場對出單車徑敢死隊隊員Simon終於忍唔住快放,慢慢開始拉散d人而我都慢慢加快少少,去到上斜一段就繼續KEEP住上,上到閘口半程時間31'06。
    回程落斜想練下步姿,速度好似比之前快膝頭又唔會有太大壓力,感覺良好.....到平路就KEEP住均速跑,一路跑到差唔多馬場尾,阿偉同背囊明兩住ching突然如飛殺上,好快已經連尾燈都見唔到。
    果時個心諗仲有1K度,自己仲有力於是諗住學佢地爆返佢,冇幾耐仲介返之前係馬場介我既跑手,點知去到艇會又見返阿偉同背囊明兩位ching係度慢跑.....搞咩鬼? 玩interval? 原來佢地頭先玩野係度追單車,真係比佢地玩死,既然衝到呢度唔差在衝埋返終點啦,後半程時間28'30,總時間59'36 記憶好似係呢段路既練跑PB時間。
    最後拉埋筋沖涼收操,同成班泰基ching ctse大排檔食飯,一路隊下啤一路吹下渣馬水幾開心。是日共跑12K + 2K熱身~

<3月份里數:29K>

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.03.07 友情去"馬"第25回 馬鞍山遊樂場 <---> 水浪窩  17K

朝早好熱鬧,新舊跑友加埋都有12人,自己遲左少少去到大家都到齊準備出發,所以拿拿淋換好衫即時出發。
    去程因為無熱身所以留係後面慢跑,加上天氣清涼跑得好舒服,落返西沙路先開始跑返快少少,去到水浪窩時間55'55,在此休息加埋放低幾兩,停左大約10分鐘。
    回程就跟停雲、阿四兩住ching快放,跟左幾K開始攰攰地慢慢跟唔住比佢地放離,呢個時候ET從後追上來,有人迫住好自然又加返快少少,跑跑下過左烏溪沙ET好似慢左冇跟上來,前面又追唔到阿四ching佢地,唯有自己經海濱單車徑跑返去遊樂場,後尾上網度返回程條路都有成9.2K,唔怪得跑咁快都要45'35先返到來。

加埋去程估計大約跑左約17K,跑完拉下筋等埋其他人就沖涼換衫,之後同幾位區外跑手.....ET、kf、Rico、同埋第一次相認既bello ching一齊食早餐,吹下水同埋睇返以前ET比賽d威水相,食完就同ET早少少去長跑網足捷會度幫手。

<3月份里數:46K>

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.03.09 灣仔運動場 Interval Training (400m x 5, 3K x 1, 1K x 2)

呢晚得9度超凍有考慮跑唔跑,不過反正自己係屋企呆仲無聊,最後都係決定跑。
    換好衫諗住拉下筋先,雖然著住長袖跑衫加中tight都係凍到頂唔順,拉幾野即時要去慢跑熱下身,jog完3圈再拉陣筋差唔多夠鐘開操,先來400m x 5 @3':
    1'25"93  1'26"93  1'24'47  1'25"29  1'24"80
    休6'30 再走1個3K:
    8'10'37  4'11"28  (Total 12'21"65)
    啱啱跑完全馬仲係調整期,呢個時間都唔錯啦,係尾1K攰攰地keep唔到。 之後慢jog返幾圈跟住再練下踢腿,本來以為收操.....Terry突然捉左Po去加操,我見跑得都少又跟埋去,衝多1K x 2 @7':
    3'45"80  3'48"93
    今次真係夠使皮,慢jog返個圈收操,沖身換衫食飯,是日連熱身 cool down 共跑10K。

<3月份里數:56K>

升級   0%

該用戶從未簽到

ching 全馬之後都唔洗點休息
    果然厲害
    黎緊仲有無比賽?
    睇黎sub40 都無乜問題  

升級   58.67%

該用戶從未簽到

有運動keep著個身, 精神好就好快搞到好工啦
    努力呀 大圍兄

升級   82%

該用戶從未簽到

大圍師兄真係好似唔洗抖, 好利害!!!
    趁住呢段時間去做d平時做唔到既野~
    一定有好工等住你!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mc 於 2010-3-10 22:04 發表
    ching 全馬之後都唔洗點休息
    果然厲害
    黎緊仲有無比賽?
    睇黎sub40 都無乜問題  

3月報左21/3畢拉山, 28/3吐露港10K,同埋報左15/5黃河口國際馬拉松,全部都係跑完渣打對腳冇事先敢報,所以而家操練都要KEEP住~
    咁ching你呢? 啱啱傷癒復出來緊有冇計劃報咩比賽呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1655# 1656#1657#的帖子

QQ、Christy、cc:
    多謝你地呀,跑步同搵工我都會努力...放心啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.03.10 斧山運動場 Tempo 耐速訓練 (3K + 5K + 3K)

自己知自己事,好似我呢d年紀大又起步遲既業餘跑手10K要做到sub40'真係唔易,參考其他跑手既經驗同意見,5K耐速訓練應該對提升10K既速度好有幫助,知道逄星期三樂華跑手會係斧山呢度操5K,今晚第一晚落來希望跟佢地一齊操下。
    未夠6:30去到運動場,已經見到厠厠、金金兩位識得既ching係度跑緊,係更衣室又見到壞人換好衫準備特訓跑60圈...佢話要減磅迎毅行,經打探先知道樂華跑手們通常7:45之後先開操,咁凍我梗係唔換衫住睇下人踢波同埋周圍目及下有冇D靚女跑手係度跑緊啦。
    7:15度先換衫,跟住自己拉下筋同埋慢跑2K熱下身先,之後見到狗哥殺到就跟埋佢去同樂華成哥同埋其他跑友打聲招呼,聽成哥講解第一個5K係特別比D高級跑手玩既,之前通常佢會帶跑1'30/圈,可能今晚人少降低些少去1'33~1'34/圈,但係呢個速度對我來講都太快,不過都諗住試下盡跟3K~
    自己時間:3'58"21  3'55"11  3'56"93  (Total 11'50"25)
    有人做pacing帶住跑真係唔同,頭2K一路跟住主群20m內,第3K雖然攰攰地不過都頂到,真係估唔到咁快3K已經可以突破12'內完成。

等埋跑完5K既跑手返來再休多8分鐘,第二個5K成哥會用4'/K帶跑,跑得快既或者中途覺得自己有既可以走自己pacing,跑得冇咁快都希望可以盡跟,目標希望大家都可以20'內跑完5K~
    自己時間:4'02"09  4'04"24  4'03"42  3'59"16  3'55"73  (Total 20'04"64)
    頭2K都係跟住主群pacing走,自己淨係每K按錶不過冇眼時間,感覺唔係好辛苦,跑跑下就發覺唔係自己跑得快,係因為成哥要睇住新人所以帶慢左,於是加少少速過頭帶出來再keep返個步速走,淨返大約1.5K開始冇咩力,好彩呢個時候成哥拍上來帶住我跑,最後1K一路鼓勵我一路幫我每100m倒數距離,佢叫我最後200m要加速爆返來,但係果時真係爆唔起唯有大聲叫出來,一路叫一路跑原來真係有用.....啱啱B完3K時間,即刻又PB埋5K個時間,個感覺我都唔識形容。

唔知平時休幾耐再跑第三個5K,不過今晚因為有人踢波受傷要等救護車駛離跑道先可以開始,估計休左都有25分鐘,成哥因為要留力呢個唔會帶跑淨係幫手計時,我第一次跟加上頭先個5K都跑得好盡,諗住盡量keep住速度跑3K就上岸~
    自己時間:3'59"62  4'04"51  4'05"01  (Total 12'09"14)  
    跑完真係散使...抖返順條氣再jog返1K cool down,之後場邊拉筋拉到大脾內側條筋果陣有少少反應,好自然諗起壞人隊長成日都會同我講既一句說話..."當你認為自己好fit既時候、就係最容易受傷既時候"...驚驚地唔敢再拉收操,食返條蕉補充下先去沖涼,是日連熱身cool down共跑14K。

<3月份里數:70K>

P.S. 正如其他跑友講,樂華成哥真係好好人,今次如果唔係有佢帶住跑last果1.5K同埋不斷鼓勵我,真係冇可能會跑到呢個時間,以後星期三時間就到都希望可以來跟操,繼續為挑戰sub40'而努力~

升級   56%

該用戶從未簽到

大圍而家跑得好好, 狀態大勇喎,
    如果一路keep到去比賽就好啦~加油!

可能而家多左時間休息, 連續跑兩日咁甘都唔怕,
    不過都盡量隔住輕鬆跑下, 唔洗太搏既

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-3-10 23:50 發表

3月報左21/3畢拉山, 28/3吐露港10K,同埋報左15/5黃河口國際馬拉松,全部都係跑完渣打對腳冇事先敢報,所以而家操練都要KEEP住~
    咁ching你呢? 啱啱傷癒復出來緊有冇計劃報咩比賽呢?

淨係報左4/4 復活跑
    黎緊幾個月集中練短途希望可以sub 40
    不過依家連5k 都仲未跑到sub 20...
    見ching 剛剛個課5k時間好好wor
    28/3 個比賽應該有機達標
    祝你sub 40 成功

升級   58.67%

該用戶從未簽到

回復 1660# 的帖子

大圍   狀態大勇喎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 finewong 於 2010-3-11 10:32 發表
    大圍而家跑得好好, 狀態大勇喎,
    如果一路keep到去比賽就好啦~加油!

可能而家多左時間休息, 連續跑兩日咁甘都唔怕,
    不過都盡量隔住輕鬆跑下, 唔洗太搏既

恭喜大圍一日連續3k同5k都pb,好好既狀態呀。跑完個全馬,d筋鬆晒,係唔同d。

輝仔講得好,大圍,千祈唔好連續兩日走強度課,雖然你已經自行調節,跑少左。見你家下個勢頭好好,再上高峰指日可待。唔好人急呀!
    聽d師兄講,跑完個全馬,好多時隔兩星期走10k,就算無點衝in,都好多時都會pb架。加油。

輝仔,你呢傷好成點呀?

升級   81%

該用戶從未簽到

大圍兄,好似壞人兄咁講,你越fit練得越甘就越易傷…

想快唔係話跟到快o個班o既programme同佢地衝多一兩次interval就會快,如果你要「升呢」,首先你o既體能要應付到呢d訓練﹙應付到唔代表跑得完一次兩次,而係跑得完你個身體可以再應付到黎緊整季o既programme﹚

例如多少少tempo run,以前跑45min的話就試下用呢個速度走足60min,去到尾15min我相信唔會舒服得過走interval或者3k5k,不過好處係對肌肉o既傷害唔會咁大…當走得一兩個月後無問題的話,先至再跟快o個班跑

當然成績上得快係好難俾自己o向一個「平原期」,但係都叫盡人事提一提你喇

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2010-3-11 11:12 發表

恭喜大圍一日連續3k同5k都pb,好好既狀態呀。跑完個全馬,d筋鬆晒,係唔同d。

輝仔講得好,大圍,千祈唔好連續兩日走強度課,雖然你已經自行調節,跑少左。見你家下個勢頭好好,再上高峰指日可待。唔好人急呀 ...

咪受傷呀!, 大把EXAMPLE有眼睇啦...