香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   0%

該用戶從未簽到

等我都上試下先

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-5-12 00:20 發表
2010.05.11 灣仔運動場 Interval Run 800m x 8

星期日晚走完個28K長課,星期一對腳酸軟冇力,今日已經恢復得唔錯。
今晚玩800m x 8 (頭4個5'45連休,尾4個6'連休),頭一個冇時間熱身慢跑 3'11"57 試下腳,感覺唔 ...

100m快 + 慢jog 100m(應該係要快--話明衝,提腳...錯手... 但係一定要放鬆...)
努力學習中..

升級   10%

該用戶從未簽到

hi 大圍 & all.. first time come here^^
just want to support your blog.
nice

升級   99.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

回復 1729# 的帖子

大圍兄,

等我試下先, 8個伯伯, 然後慢jog, 跟住100快 (20") 100慢 (30"), 睇下玩到多小set?

多謝 Terry 師兄的貼士, 我會記住.

升級   56%

該用戶從未簽到

之前都聽過d 跑友講話 走interval唔洗比死力,
    只要放鬆跑, 就可以好自然keep到快既速度, 而且慳到好多力
    所以見佢地快跑時, 個樣都仲幾輕鬆

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kisslailove 於 2010-5-13 02:06 發表
    hi 大圍 & all.. first time come here^^
    just want to support your blog.
    nice

karen,
    thanks~ add oil to you too!

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.05.13 沙田運動場 慢跑30分鐘 + 5K速度

星期四晚都係貪方便係沙田運動場跑,冇咩plan落到場先諗跑咩,後尾跟下Simon ching玩...
    先出街沿城門河慢跑30分鐘鬆下腳,返到場休息陣再衝一個5K,攰攰地都跑唔到快~
    每K分段時間:4'08"44  4'10"67  4'15"70  4'16"33  4'11"59  (Total 21'02"73)
    好攰.....再拉下筋踢陣腿,收工食宵夜~

2010.05.15 沙田運動場 Interval Run 2K x 3 休5分鐘

星期五OT冇跑,今日黃昏跑癮起,本來諗住落街走下長課...
    係樓下公園拉陣筋諗住又跑去元洲仔,跑跑下唔知點解突然唔想跑咁耐,臨時改變主意去沙田運動場操算課,於是好自然減慢速度,跑到運動場約4K時間用左20'50~
    跟住一路踢下腿一路諗下點跑,最後決定衝2K x 3 中間休5分鐘,時間:
    1) 1'32"07  1'37"23  1'35"18  1'35"17  1'34"78  (7'54"43)
    2) 1'34"67  1'36"36  1'36"55  1'37"17  1'37"35  (8'02"10)
    3) 1'34"91  1'37"87  1'37"11  1'34"54  1'35"23  (8'00"66)
    跑得都幾盡.....第二個已經over 8',睇來10K sub40'有排都未得~
    最後慢jog 3個8線圈cool down + 拉筋完成今日操練~

<5月份里數:92K>

升級   94.74%

該用戶從未簽到

2k interval (4'/K) 係我未來的功課

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 benson 於 2010-5-16 02:00 發表
    2k interval (4'/K) 係我未來的功課

benson,
    加油呀!之但係...要走sub 40'~
    2K interval 走4'/K應該唔夠快, 起碼3'50/K啦~

升級   94.74%

該用戶從未簽到

係我,應該話係羅sir的觀念,不在乎速度,最緊要速耐,初頭幾set輕鬆唔緊要,最後幾set能否維持4'/k才見真章

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 benson 於 2010-5-16 12:54 發表
    係我,應該話係羅sir的觀念,不在乎速度,最緊要速耐,初頭幾set輕鬆唔緊要,最後幾set能否維持4'/k才見真章

走Interval同埋練速耐係咪應該兩樣野來? 不過各施各法...最緊要啱自己用~

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.05.16 馬鞍山遊樂場 > 馬鞍山村 > 麥4 > 水浪窩 > 馬鞍山遊樂場 約20K

今朝Join埋新界東幾位跑友,操返次幾甘既長課。
    頭4K幾到馬鞍山村全上斜,冇停過都要走30分鐘,好彩天氣尚算清涼仲頂到。
    休息一陣等埋其他人開始進入越野山路,今朝落過雨加上好大霧,條路好跣好難走,由其是落斜要就住來走,有幾野都差d跣到PK~
    最後冇驚冇險到達水浪窩,飲埋手上淨低既水,諗住回程開turbo追返前面帶頭既停雲兄(後尾先知原來白追),點知真係高估左自己,跑到泥涌身體能量差唔多用盡,加上追唔到前面ching有少少洩氣,卒之頂唔住要停底行,之後jog下行下好辛苦先捱到返馬鞍山遊樂場~
    攰到想C即時買支sport drink同食埋早餐食淨果兩個包仔補充體力,然後先慢慢拉筋沖涼,沖完涼都仲未見有人返,放是自己搭車走人先~
    全程估計約20K,時間 2:36~

<5月份里數:112K>

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.05.18 灣仔運動場 Interval Run 1200m x 4 + 400m x 5

太懶寫blog啦,咩都唔記得使啦,淨係得返d時間記錄:
    4'46"00  4'55"80  4'57"76  5'02"02
    1'21"84  1'24"03  1'25"61  1'26"58  1'23"64
    是日連慢jog共跑8K  

<5月份里數:120K>

P.S. 跟住幾日都冇跑,淨係20/5, 21/5打左兩場羽毛球cross training,發覺而家打波好似冇咩力,由其反手好唔掂~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-5-23 00:08 發表
    2010.05.18 灣仔運動場 Interval Run 1200m x 4 + 400m x 5

太懶寫blog啦,咩都唔記得使啦,淨係得返d時間記錄:
    4'46"00  4'55"80  4'57"76  5'02"02
    1'21"84  1'24"03  1'25"61  1'26"58  1'23"64
    是日連慢jo ...

大圍d 又跑得又行得, 估唔到羽毛球都咁okay
    下次有機會再切磋過  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mc 於 2010-5-23 17:25 發表

大圍d 又跑得又行得, 估唔到羽毛球都咁okay
    下次有機會再切磋過  

mc 你d波先夠堅, 下次希望可以頂多幾野~

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.05.23 創興水上活動中心 ---> 萬宜水庫東壩 ---> 西灣亭 ---> 創興水上活動中心 LSD 約21K

今朝天公做美,約跑+BBQ活動如期順利進行,冇跑幾日有d餓跑諗住跑長課,跑完可以食返多d補數。
    影過大合照出發,去程啱啱落完雨出返太陽,條馬路變左蒸籠,初時拍住港島快腳cu、Terry、Po跑,跑到3,4K左右開始感覺步速有d快跟唔住,慢慢比佢地拋開自己做步速跑,去到東壩前放底支水路邊諗住回程飲~
    跑到東壩以為去到涼亭折返,點知見到前面幾住人兄衝埋落斜去睇六角柱石,冇理由咁失威唯有照跟,落到尾見佢地係度休息睇風景,我唔敢停即時折返先,冇幾耐已經比Po過頭,去到埋水地點停底飲水比cu同Terry過埋~
    心知如果用佢地呢個步速跑9成捱唔到20K,所以飲完水都唔敢追由得佢地越走越遠,個天可能知我辛苦開始收使太陽,仲灑左陣雨個人當堂跑得輕鬆d~
    跑到創興水上活動中心路口,決定照原定計劃經西壩跑到西灣亭再折返,呢段路斜度唔算大,又冇太陽跑得都唔算太辛苦,係感覺有少少口乾,咁啱見到山邊有d山水可以飲,整左幾啖真係好清涼好正,好快跑到西灣亭個迴旋處折返~
    最後一段其實仲有少少力可以加,不過唔想谷得太盡留少少,保持住速度跑返去呢課而家算唔錯,全程約21K時間1:51'21~

今次活動跑步其實係次要,BBQ聯誼先係主菜,大量食物+飲品+餘興節目今日真係玩得好開心~
    多謝使今次活動搞手同埋義工既安排~

<5月份里數:141K>

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-5-16 22:40 發表

走Interval同埋練速耐係咪應該兩樣野來? 不過各施各法...最緊要啱自己用~

圍兄說得對,兩者都需要,不過不同人,在不同時間,可能會需要兩者當中不同的平衡點。

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.05.25 灣仔運動場 Interval Training

呢晚先衝 600m x 3 @4'30,可能長課之後未恢復,跑來好似有d展步遲緩既感覺。
    2'20"69  2'16"51  2'19"65

抖一陣再來主菜衝 5K,腳仔軟冇能為力,勉勉強強慢速完成:
    4'16"14  4'20"82  4'24"34  4'24"65  4'15"41  (Total 21'41"36)
    跑完聽到好似話以後每個月都會來個5K測試keep進度,咁下次應該有大把進步空間~

2010.05.27 沙田運動場 200慢/400快 x 12

(1'12"00) 1'34"50  (1'10"69) 1'39"38  (1'12"74) 1'41"52  (1'04"46) 1'39"95
    (1'11"10) 1'38"46  (1'12"00) 1'39"15  (1'15"40) 1'39"95  (1'14"97) 1'37"52
    (1'15"33) 1'37"61  (1'13"57) 1'37"75  (1'18"05) 2'28"63  (1'29"68) 1'36"60  第11個跑多200都唔知~

咁跑法都幾辛苦,自己跑d時間好易亂,真係要多多練習先得~

2010.05.28 泰基極速飄移 沙田運動場 ---> 梅子林 ---> 沙田運動場 12K

起跑感覺仲有d攰跑來冇咩力咁,跟唔到前面班快腳,唯有自己一個走自己~
    由於呢晩都幾熱,半程過後都有少少頂唔順,最後全程用左57'50,比起對上一次3月走同程慢成3分鐘。

<5月份里數:171K>

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.05.30 顯田遊樂場 <---> 馬鞍山公園 LSD 20K

啱啱跑完返來,好熱好濕好焗.....勁辛苦~
    今朝食完個早餐hea左陣,見落完雨以為會涼涼地著鞋落街跑返轉,係公園拉拉筋果陣都知唔對路,好濕好焗下.....
    去程都唔敢跑得快保留體力,但係一樣好難頂,好彩可以一路聽歌一路跑唔覺唔覺跑到馬鞍山公園,半程58'06,停底飲水機補少少水先,咁辛苦諗住回程去到海濱公園汽水機再整罐水特先掂~
    有目標果然唔同,好快見到部汽水機即時DO罐水特一飲而盡,一個字....爽,不過原來八仔已經負錢想搭車都唔得,要捱多7,8K先返到屋企,之後驚爆更加唔敢快,雖然跑得慢但係d汗都係咁流,後半程時間1:02"28,跑到幾乎中暑~

<5月份埋單結數:191K>