香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   0%

該用戶從未簽到

唔快d update個blog, 我驚唔記得麻...
都係全靠大家比面來睇我個blog, 我先有動力keep住寫...heehee~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2010-4-28 10:12 發表

我覺得你有耐力。。。玩下短途衝刺,跑下速度好D (你想10KSUB40') eg 100快100慢, 200快100慢, or 300快100慢

我都冇諗呀~ 有冇咩提意應該用咩時間來衝好呢?

升級   32.55%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 TerrySze 於 28-4-2010 10:12 發表

我覺得你有耐力。。。玩下短途衝刺,跑下速度好D (你想10KSUB40') eg 100快100慢, 200快100慢, or 300快100慢

呢幾樣我跑都未跑過

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.04.29 沙田運動場 5K x 2

時間: 21'35  22'08
    全程落住雨跑, 加上個場好似冇咩人衝圈氣氛唔同, 所以跑得都幾hea下~
    反正星期日有比賽, 就當調整下留力跑比賽都唔錯~

2010.04.30 沙田運動場 踢腿練習 + 試玩300m/100m x 5

本來呢晚有430青公約跑, 但係因為遲收工趕唔切冇去到, 唯有放工自己去運動場鬆下筋.
    慢跑2K熱身 + 踢腿30分鐘,跟住自己一個人唔知玩咩好...諗下不如試玩300快100慢 x 10 sets~
    未衝過咁短距離冇咩經驗,第1個冇留跑1'00"xx,跟住明顯未夠時間恢復越跑越慢,時間唔小心洗左,記得第5個1'07'xx太慢,跑完5個決定放棄收工~

<4月份里數:157K + 103K操山>

升級   5.05%

該用戶從未簽到

大圍兄:你隻腳越黎越快,係咪裝咗Motor,勁...勁!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Kennychoi 於 2010-5-3 09:54 發表
    大圍兄:你隻腳越黎越快,係咪裝咗Motor,勁...勁!

蔡兄唔好講笑啦, 我隻腳 <--- 係左腳定右腳先?
    711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.05.02 元朗越野賽

大會最後公佈全程約8K,石屎路同越野泥路都係一半半,頭2K上斜當跑梅子林咁跑都唔係太辛苦,跑石屎路冇咩著數,唯有係越野路盡量發揮,除左幾段上樓梯塞人行下順便回下氣,其餘就算上斜都會盡量慢跑,尾段仲有少少力可以衝下,最後完成時間大約43'~
    時間同組別第10名相差大約半分鐘,不過應酬中間都會有4,5個跑手,估唔到呢個細賽都咁多高手出現,食盤菜計劃又失敗啦!

2010.05.04 灣仔運動場 Interval Run 600m x 1 + 1K x 1 + 5K

放工好趕下,淨係夠時間慢跑1圈熱身,頭600m走2'11"43,唔知係咪天氣問題呢晚跑得好辛苦下,跟住果1K走3'59"06...
    1K都跑得咁差,跟住5K唔知點跑,頭1K分段望錶都要4'1x,3K分段再望錶超過13'都冇咩心機跑,頂埋最後2K時間21'29"97...
    咁既時間雖然自己都唔係好滿意,諗諗下都係算啦,反正來緊要到6月先會有比賽,就當調整期唔使谷咁盡比對腳休息下~

2010.05.06 沙田運動場 踢腿練習 + 慢跑4K

呢幾日對腳感覺好似怪怪地,唔係傷但係跑起上來又唔係咁舒服咁唔知咩事~ 所以呢晚都係諗住落場練下踢腿,慢跑下鬆鬆筋算數~
    慢jog一陣熱下身,跟住基本3式踢腿 @50m x 3 sets,太悶都係想跑下~
    原來諗住用1'40/圈既速度跑返10-15圈,點知第1圈已經開唔到步走1'50"62,之後想加又加唔到,跑完10個圈收工:
    1'50"62  1'49"60  1'49"35  1'52"36  1'54"49  1'52"42  1'52"37  1'51"36  1'51"03  1'52"11
    休息一陣拉下筋,見到飛x班跑手係度衝1K,無無聊聊咁跟跑1個,試下放鬆對腳同個人來跑,時間3'56"66又估唔到幾好wor~
    是日埋單計數少少地6K,留力星期五跑極速。

2010.05.07 泰基極速飄移 沙田運動場 ---> 梅子林

今晚又跑返舊路,襯d高手留力星期日比賽,有兩個又走兩轉16K,偷雞成功第一
    個跑返運動場,以後都幾難再有機會....
    時間:29'21  26'30 (55'51)

<5月份里數:34K>

升級   0%

該用戶從未簽到

e個星期好熱好焗....衝下短途速度好D...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2010-5-8 10:25 發表
    e個星期好熱好焗....衝下短途速度好D...

衝短途仲辛苦wor...點算呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.05.09 顯田遊樂場 <---> 元洲仔 LSD 28K

原定朝早既馬鞍山長課,因為星期六晚食火鍋飲大左,唔知醒冇去到,下晝又太熱唯有改係夜晚跑~
    7:30pm食完晚飯等到9:00pm先落街跑,計過啱啱落完雨涼涼地,元洲仔有水補給,於是淨係帶支500ml既水就出發~
    出發冇耐又開始落雨,好彩唔係好大雨,反而涼涼地跑得仲舒服,另一方面自己都唔敢睇小呢28K,只係用好輕鬆既pacing跑,半程時間1:19'29~
    跟住去一去放水洗個面,裝滿支水即時回程,呢個時候雖然已經停雨,但係件普通T-Shirt因為吸使水搞到好重好焗,跑跑下我都頂唔順要除衫跑~
    跑過20K左右開始攰攰地,腳板底間唔中好似有少少反應,好彩因為速度唔快,個人盡量放輕鬆跑都勉強保持到速度唔係跌好多,連埋停底幾分鐘,回程時間 1:23'25 (總時間 2:42'54)
    最後係公園拉陣筋,返到屋企原來已經過左12:00,雖然好攰但係感覺好滿足~

<5月份里數:62K>

升級   100%

奮鬥

原帖由 大圍新跑手 於 2010-5-11 01:24 發表
    2010.05.09 顯田遊樂場  元洲仔 LSD 28K

原定朝早既馬鞍山長課,因為星期六晚食火鍋飲大左,唔知醒冇去到,下晝又太熱唯有改係夜晚跑~
    7:30pm食完晚飯等到9:00pm先落街跑,計過啱啱落完雨涼涼地,元 ...
    大圍,15号走全馬仲跑28K咁長ge

升級   94.74%

該用戶從未簽到

原來大圍15号走全馬, 咩賽事呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kf 於 2010-5-11 01:54 發表
    大圍,15号走全馬仲跑28K咁長ge

kf,
    我去唔到啦, 你地比心機跑埋我份呀~
    你進步都好大, 今次可以試下走個330返來~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 benson 於 2010-5-11 08:42 發表
    原來大圍15号走全馬, 咩賽事呢?

Benson,
    原本係報左名跑黃河口馬拉松既, 不過因為轉新工安排唔到時間, 去唔到真係有木d可惜~

升級   94.74%

該用戶從未簽到

你呢排操得咁fit, 去唔到真係好可惜~

升級   100%

奮鬥

原帖由 大圍新跑手 於 2010-5-11 09:54 發表

kf,
    我去唔到啦, 你地比心機跑埋我份呀~
    你進步都好大, 今次可以試下走個330返來~
    咁真係可惜啦 下次有機會一齊跑啦
    330我諗都未敢諗住, 或者會係下個賽季ge目標

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.05.11 灣仔運動場 Interval Run 800m x 8

星期日晚走完個28K長課,星期一對腳酸軟冇力,今日已經恢復得唔錯。
    今晚玩800m x 8 (頭4個5'45連休,尾4個6'連休),頭一個冇時間熱身慢跑 3'11"57 試下腳,感覺唔錯第二個加返多少走 3'03"93,熱左身keep住呢個速度繼續~
    其餘時間分別 3'03"56  3'03"80  3'00"63  3'00"07  2'59"43  2'58"43~
    抖夠跟大隊慢jog 3圈cool down,時間尚早又練一陣踢腿,踢到咁上下呢期超新星Terry教路...呢個時候襯對腳又攰又緊,最好衝下100m + 慢jog 100m (秘訣:一定要放鬆, 但係要快...)
    貪得意試跑左4組先收工,衝完對腳又好似真係鬆左d~

<5月份里數:70K>

升級   94.74%

該用戶從未簽到

襯對腳又攰又緊,最好衝下100m + 慢jog 100m (秘訣:一定要放鬆, 但係要快...)
    新觀念, 下次跑完interval後要試下先

升級   99.67%

奮鬥

原帖由 大圍新跑手 於 2010-5-12 00:20 發表
    2010.05.11 灣仔運動場 Interval Run 800m x 8

星期日晚走完個28K長課,星期一對腳酸軟冇力,今日已經恢復得唔錯。
    今晚玩800m x 8 (頭4個5'45連休,尾4個6'連休),頭一個冇時間熱身慢跑 3'11"57 試下腳,感覺唔

慢jog 100m (秘訣:一定要放鬆, 但係要快)

...

點樣至可以做?