香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 大圍新跑手 於 2010-5-30 12:16 發表
    2010.05.30 顯田遊樂場  馬鞍山公園 LSD 20K

啱啱跑完返來,好熱好濕好焗.....勁辛苦~
    今朝食完個早餐hea左陣,見落完雨以為會涼涼地著鞋落街跑返轉,係公園拉拉筋果陣都知唔對路,好濕好焗下.....
    ...

此期間一般的跑步(沖圈另計)切勿超過16-18K

每週最多一次, 現在已經是休跑期了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 洛虎添 於 2010-5-30 13:39 發表

此期間一般的跑步(沖圈另計)切勿超過16-18K

每週最多一次, 現在已經是休跑期了

添兄,
    咁比面入來坐既? 咁耐冇見去左邊呀?

升級   100%

該用戶從未簽到

大圍兄,打羽毛球同跑步係我最鍾意既運動,有機會一定要約你打返次波。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2010-5-30 21:55 發表
    大圍兄,打羽毛球同跑步係我最鍾意既運動,有機會一定要約你打返次波。

打羽毛球一定大把機會啦,不過呢期我打波唔係好掂...你要就下我wor~

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.06.01 灣仔運動場 Interval Training

今晚算早到,有10分鐘時間熱身拉筋,唔見onon同popo,原來去左快活谷跟K-SWISS跑步班,我都報左名來緊Friday開始都會過去跟操,有可能要暫別極速飄移3個月~
    講返今晚program,先來衝300m/jog100m @2'40 x 6,有熱身果然好d跑得都幾穏定...
    59"68  1'00"11  59"10  59"22  59"73  59"35

小休5分鐘,再來800m @6' x 6,想試3'內但係跑完第1個差少少都知有行,可以盡力keep住速度,完成埋其餘5個已經算唔錯...
    3'01"64  3'02"88  3'05"72  3'06"90  3'05"33  3'01"41
    最後1個冇睇錶盡谷都係去唔到3'內,實力所限真係冇辦法,抖順條氣跟大隊慢jog鬆下筋,之後係場邊聽下前輩分享教路好滿足。
    來緊幾日可以hea下,留力星期日8K比賽,策略寧爆莫留.....跑埋呢個比賽就可以開始專心操毅行,麥徑我來啦!

<6月份里數:8K>

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

手檔/棍波 即是 要跑前熱身  <- [用鞋, 內側沒吸震的鞋款]
    自動波 即是直接開始練跑 <- [用全掌避震的鞋款, eg. NBx 1906]

前掌代表加速, 中掌代表空波[(N)etural] 後掌代表減速[(B)rake]

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-6-2 00:35 發表
    2010.06.01 灣仔運動場 Interval Training

今晚算早到,有10分鐘時間熱身拉筋,唔見onon同popo,原來去左快活谷跟K-SWISS跑步班,我都報左名來緊Friday開始都會過去跟操,有可能要暫別極速飄移3個月~
    講返今晚pr ...

圍圍你呢排好勤力~ 6.6一於有爆無留~ 加油~

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.06.03 沙田運動場 慢跑 + 堅堅慶功宴

呢晩主要帶個朋友來練下跑,順便同係新加坡13hrs走完84K既堅堅慶功,仲識到另一位堅堅堅堅ching,佢淨係用8hrs+已經跑完84K,佩服佩服~
    開始既時間係場陪朋友跑圈,佢啱啱練跑都算係咁,斷斷續續加埋大約跑咗3K左右,我自己就再跑多個城門河畔細圈約6K,加埋都算hea跑左10K~
    講返慶功宴,雖然人少少不過大家飲飲食食都好開心~

2010.06.04 跑馬地運動場 K班

早排收到風貴K字頭運場牌子搞左個Running Club,$250報名費可以參加一個為期3個月跑步訓練班,逄星期二、五晚跑馬地運動場進行,暫時諗住淨係跟星期五個堂先~
    去到換好衫未夠鐘集合,先跟其他人係草地跑圈熱下身,佢地傻架熱身都跑咁快,跟跟下唔對路收縮沙拉下筋算數。
    夠鐘集合,先跟教練指示草地慢跑15分鐘,跟住踢腿都踢左都幾耐下,係度要多謝"華ching"既帶領同指導。
    再來就係呢晚主菜,2 x 細圈(1060m) @7成力,自己時間4'14"88  4'19"92 (8'34'80),呢晚program本來要走3組,因為我同其他幾位ching來緊星期日有比賽,教練指示再跑130m衝刺跑 x 3,衝咁短點都係唔夠佢地d後生衝,不過一啖氣跑又唔太辛苦都幾好玩既~
    最後慢跑多兩個草地圈cool down可以提早收操,下一堂星期五再來~

2010.06.06 元朗區青年節長跑賽 (8K)

呢個比賽跑得麻麻地,自己計時33'31,每K分段:
    3'55"39  3'55"02  4'12"19  4'07"94  (半程16'10"54)
    4'14"00  4'30"76  4'09"63  4'25"90  (全程33'30"83)

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.06.08 灣仔運動場 Interval Training

7:00pm開始時間真係好趕,只係夠時閒做少少熱身同拉筋,呢晚菜單先來3,000m中速跑,每K按錶時間:
    4'02"38  4'04"76  4'01"40 (12'08"54)
    因為要留力衝下一part,所以都有少少留力,跑到呢個時間都算好好啦~
    休差唔多7分鐘開始第二part,400m @3'連休 x 10:
    1'20"22  1'23"99  1'27"69  1'26"52  1'26"91
    1'27"20  1'30"16  1'29"32  1'30"84  1'29"01
    第一個傻左留唔住走得太快,跟住第2,3個調整返去正常速度,但係使得太多力後尾幾個都keep唔到,好辛苦先頂住食使10個~
    是日連熱身cool down共跑9K~

2010.06.10 沙田運動場 Interval Run

今晚自己落沙田運動場操,未諗到點跑先沿城門河慢跑一個細圈熱身,約4.5K時間32'08~
    拉下筋諗下跑咩,諗諗下又想衝下400m於是搵西門陪跑,但係佢舊傷未好唔想太操勞,提意幫我帶跑頭200m真係唔話得:
    1'28"99  1'26"33  1'24"70  1'28"71
    1'26"88  1'26"92  1'23"21  1'20"47
    吸取上次經驗開頭輕鬆少少,頭6個既時間都唔錯,尾兩個西門提意可以跑盡d,改為幫手帶300m,佢而家先來料跟佢300m都跟到氣咳,尾100m盡跑又估唔到可以跑得咁快,感覺真係唔錯~
    最後慢跑2K cool down、拉筋...收操,是日共跑10K~

<6月份里數:50K>

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.06.11 泰基極速飄移 沙田運動場 ---> 梅子林 ---> 沙田運動場 12K

因為6.12要跑 KTP Mid Summer Run私房賽,呢晚要留力skip梅子林上斜一段,全程約8K完成時間44'13。
    跑完食飯順便睇埋世界盃開鑼戰~

2010.06.12 KTP Mid Summer Run 私房賽

呢個比賽真係高手雲集,今年有幸能夠參與其中,真係大開眼界。
    呢條賽道第一次跑,聽完大會講解淨係知道賽道為一個8字,1 圈為560m+880m=1440m,全程跑7圈共10080m,本身自知實力唔夠目標只係見識下,希望跑好少少唔使包尾而家滿意~
    時間:5'37"63  5'56"74  6'12"59  6'25"41  6'19"85  12'43"92  (Total 43'16"14)
    睇返時間最快同最慢圈差成分鐘,真係好唔掂~

跑馬地運動場 K班

呢日遲左少少放工所以冇去灣仔運動場跟會操,改為去跑馬地跟K班~
    菜單:
    1. 草地慢跑打圈約15分鐘
    2. 踢腿練習 (6式、每式做2組)
    3. 草場斜角衝刺跑 (約150m x 10 sets)
    4. 草地慢跑cool down約20分鐘

<6月份里數:80K>

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.06.17 沙田運動場練習

呢排返工太忙,又要睇波,搞到個人冇咩精神,落到場諗住慢跑熱下身先,點知jog完一圈已經放棄唔想跑,係場邊踢下腿拉下筋算數。
    後尾Simon話佢都唔跟操陪我出運動場外面jog下,順便吹下波經咁拉...
    唔知真係自己攰走唔郁,定係Simon條友越跑越快,搞到我越跟越辛苦,忍唔住都要叫佢唔好走咁快...
    一路走一路吹水時間又過得好快,唔經唔覺返到運動場都jog左52分鐘,距離約8K度。
    呢晚跑得咁慢都唔使點cool down拉筋,拿拿淋沖身換衫,去食飯睇波好過啦~

2010.06.18 泰基極速飄移 沙田運動場 ---> 科學園 ---> 沙田運動場 12K

經過前一晚慢跑鬆筋,個人好似冇咁立,對腳都爽返多少咁,hea左咁多日都想走返課好少少既~
    因為熱身都唔係好夠,頭段雖然都想搶快多少但係都好似力不從心咁,慢慢開始比前面班快腳拋離,自己唯有盡力keep住步速跑。
    半程掉頭個人開始跑順左,試下加快少少,幾經辛苦先後係馬料水同馬場對出過左兩位ching,最後返到運動場用左56'56都算係唔錯既時間~
    抖返順條氣jog返兩圈cool down,然後再踢一陣腿先收操~

<6月份里數:102K>

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.06.22 灣仔運動場 Interval Training

是日菜單 800m x 5 @6' + 2000m

Part I)
    3'05"81  3'04"52  3'03"77  3'05"65  3'03"19
    唔知係咪世界盃效應, 今次少左好多快腳落場, 第一組個個留力竟然3'05都可以第一個返來.....

Part II)
    8'18"97 對腳雖然感覺仲有力, 但係因為實在太熱, 一加速個人就頂唔順, 想快都快唔到.....

抖返順條氣慢jog 2K cool down, 之後諗住踢下腿, 點知對腳好似冇使力咁踢唔起, 於是放棄拉埋筋收操~
    P.S. 下星期二應該係5K測試, 都唔知會走咩時間~

<6月份里數:112K>

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.06.24 沙田運動場特訓
    1.  慢跑城門河畔30分鐘(估計約5K)

2.  主菜先來 2000m x 2 中間休5'
         8'15"19  8'13"16

3.  唔夠喉, 抖順衝多1K
         3'50"84

4.  飽使...拉筋收操

P.S. 跑完去食飯睇波, 意大利出埋局.....唉!

<6月份里數:122K>

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.06.25 泰基極速飄移 沙田運動場 ---> 梅子林 ---> 沙田運動場 12K

起步可能因為前一晚衝完圈,對腳都幾緊下唯有跑慢少少,跑下好d跑下好d咁半程時間31'20,回程因為有落斜快少少29'27,全程1:00'47時間普普通通啦~
    連熱身cool down是晚共跑14K

<6月份里數:116K>

升級   0%

該用戶從未簽到

壞人同盟-毅行者2010操練總結 (第一課)
    日期        :27-Jun-2010 (Sun)
    天氣情況:大雨
    路線距離:3-5段 (33.5公里)
    出發時間:09:10am
    完成時間:15:30pm
    分段時間:

北潭凹       > 企嶺下        1:42
    企嶺下       > 大老山        2:38
    大老山       > 大逋道        2:00

參與隊員及跟操人士:
    1. 壞人
    2. 大圍
    3. 狗狗 (
    蝸牛部隊Support,中途受傷企嶺下退出)
    4. 天鬼 (
    1822隊員)

總結:
    中途遇著暴雨,在惡劣環境中總算順利完成操練。

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.06.29 城門河慢跑4K

星期日操完山對腳乳酸大量積聚,對腳完全冇力,原定泰基灣仔場5K測驗都要放棄,自己去沙田運動場鬆鬆筋~
    係場jog都係覺得悶,於是沿城門河大圍方向jog個細圈,真係超慢4K都要成35'離使譜。
    跟住再求其踢下腿....真係好求其因為對腳冇力都抬唔起,最後拉下筋收操去食飯睇波。

<6月份里數:120K + 毅行操山33.5K>

P.S. 琴晚好開心見到班好耐冇見既長跑網ching ctse係度練習,大家繼續努力!

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.07.01 大圍 ---> 馬鞍山 Easy Run 10K

對腳仲係好緊,都係唔跑快功夫,等太陽落山出門口走轉馬鞍山,順便搵個朋友食飯(佢請)~
    路程約10K,時間好慢1:07'25

2010.07.02 李鄭屋泳池 浸水

呢排成日唔夠訓冇精神,唔想跑咁多約條o靚陪我去浸下水,水性不佳係咁飲池水,我諗都係學唔識架啦.....放棄把啦~

2010.07.04 大圍 <---> 馬鞍山 Easy Run 20K

琴晚睇完波,德國順利過關,下場希望搞掂埋西班牙...$$$
    今日都想去影黃昏賽,但係實在太熱都係留係屋企嘆冷氣訓下覺,訓飽食d野又腳痕...等太陽落山走返轉~
    去程諗住跑馬鞍山海濱長廊吹下海風,點知勁多人要左閃右被,回程都係要跑返入面單車徑~
    時間又係好慢,實在太熱回程都停過幾次休息.....去程1:04'35 回程1"14'55 (全程連休息2:19'30)

<7月份里數:30K + 毅行操山0K>

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-7-5 00:01 發表
    2010.07.01 大圍 ---> 馬鞍山 Easy Run 10K

對腳仲係好緊,都係唔跑快功夫,等太陽落山出門口走轉馬鞍山,順便搵個朋友食飯(佢請)~
    路程約10K,時間好慢1:07'25

2010.07.02 李鄭屋泳池 浸水

...

ching要永不放棄,只要有個老師,一定可以學會。

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.07.06 灣仔運動場 Interval Training

太耐冇入來update,跑左咩都唔記得,隻錶d時間又洗埋.....
    餐單記憶好似係 2K + 800m x 6~

2010.07.08 沙田運動場特訓
    1.  慢跑城門河畔30分鐘(估計約5K)

2.  主菜玩接龍 200m x 10
         36"82  37"39  40"15  39"70  40"71  40"83  39"46  42"02  39"79  36"74

衝短途....辛苦到

2010.07.13 灣仔運動場 Interval Training

簡簡單單衝 400m x 15 @3'連休
    1'26"31  1'25"25  1'24"81  1'23"81  1'26"68
    1'28"76  1'28"63  1'28"22  1'28"56  1'29"70
    1'29"02  1'29"82  1'29"89  1'28"52  1'22"77

抖返順慢jog 2K cool down 收工~

<7月份里數:53K + 毅行操山0K>

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.07.15 沙田運動場突訓

突訓餐單:
    ~ 衝2K...頭2圈跟住唔知大孖定細孖跑, 第3圈過埋佢, 好勁呀~
        時間 1'41"75  1'42"70  1'42"38  1'40"13  1'40"94  (Total 8'27"94)
    ~ 衝400m x 12
        1'28"69  1'26"44  1'26"76  1'27"45  1'30"07  1'31"89
        1'30"94  1'31"40  1'39"50  1'34"38  1'32"62  1'26"07
    加埋熱身cool down各2K,埋單計數11K都算係冇偷懶啦~

<7月份里數:64K + 毅行操山0K>