香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-11-1 16:59 發表
2010.10.30 壞人同盟毅行終極長課 (麥4-10段)

睇返記錄原來對上一次full team出操毅行已經係3/10操3-8段,果次9:26完成,今次目標時間希望11:00內完成。
呢日天氣清涼真係幾適宜操山,可能都係咁頭段開得太快,反 ...

全程時間: 10:30  
" />" /> " />" /> " />" />

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2010-11-1 22:05 發表

全程時間: 10:30  
" />" />" />" /> " />" />" />" /> " />" />" />" />

Terry,
我做呢個時間已經好盡, 冇得再快啦.....
而家希望到比賽果陣順順利利,唔好有咩意外啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.11.02 灣仔運動場衝圈練習 ( 3 + 2 + 2)

1.  3K熱身
     13'59"00

2.  400m@3'連休 x 5
     1'25"95  1'29"19  1'30"02  1'30"45  1'31"31

3.  2K盡衝
     8'33"95

30/10走完毅行長課,加上31/10晚扮鬼冷親,腳軟軟已經盡力!

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.11.04 沙田運動場突訓 1000m @7'連休 x 8

先慢jog一陣熱身, 拉下筋就開始衝:
4'07"99  4'10"07  4'10"96  4'12"14
4'08"70  4'04"89  4'10"83  4'14"75

可能呢排跑得多左, 走完3個開始已經見腳軟, 頂到尾果K直頭散使~
來緊呢個星期Asics 10K target 走42', 即係全程要走到呢個速度, 點頂?

2010.11.05 沙田運動場 <---> 科學園 12K 漫遊

呢晚落住微雨地濕濕, 加上腳攰係旨在慢跑鬆筋, 半程走32'13~
回程本來想試下加, 但係又好似冇咩力, 都係一邊吹水一邊keep住返來, 後半程快返少少31'06, 全程1:03'19~

2010.11.07 毅行長課 油塘 ---> 大埔 42K

呢日苗圃比賽,咁熱鬧自己雖然冇報名,都要過來同其他ching ctse打打氣,順便自己又可以跟走當操山長課。
因為唔係比賽冇咩準備,可能仲有少少輕視呢42K,之前一晚冇食飯儲碳,仲要著埋對超重跑山鞋來操唔衰有鬼!
最後5:46去到終點,中途真係行好多,如果係正式操練真係唔合格...

升級   0%

該用戶從未簽到

大圍 hea hea 跑5:46, 我苗圃 6:24 拐下拐下死到已經好盡.

馬王真係強!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-11-9 11:27 發表
大圍 hea hea 跑5:46, 我苗圃 6:24 拐下拐下死到已經好盡.

馬王真係強!!!

Matthew你好,好高興認識你

出年一齊再玩過!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-11-9 11:14 發表
2010.11.04 沙田運動場突訓 1000m @7'連休 x 8

先慢jog一陣熱身, 拉下筋就開始衝:
4'07"99  4'10"07  4'10"96  4'12"14
4'08"70  4'04"89  4'10"83  4'14"75

可能呢排跑得多左, 走完3個開始已經見腳軟, 頂到 ...

係咪以為多平路覺得易行呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1832# 的帖子

馬王我昨日第一次見3ps 和你们,真是好開心!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-11-9 12:05 發表

係咪以為多平路覺得易行呢?

馬王, 我都唔係諗住易行呀, 只係本來唔係諗住跟你走, 準備唔夠未到CP1已經比你扯爆~
再慘仲係對鞋, 諗住唔想受傷著對保護強d既, 點知真係完全走唔到平路, 城門環塘同埋果6K引水道跑到我死下死下~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-11-9 11:27 發表

馬王真係強!!!

Matthew兄, 我都好開心見到你, 你都走得唔錯呀~
呢個比賽幾好玩, 我下年都一定要參加~

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.11.09 灣仔運動場 泰基衝圈練習

先走2K熱身,啱啱到場筋都未拉就起跑,對腳太緊跑唔郁,第一圈望表1'5x超慢,等走順慢慢快返多少,總時間9'03~
抖一抖開始食主菜,400m @3'連休 x 15
1'30"83 1'31"38 1'31"77 1'31"32 1'29"75
1'30"84 1'29"32 1'28"26 1'27"89 1'29"58
1'28"14 1'27"57 1'26"26 1'25"12 1'25"71
星期日操完長課山對腳仲係好攰,唔敢太搏頭幾個都係試試,走下走下對腳反而感覺鬆好多,於是試下慢慢加速,估唔到又得wor,尾幾個仲可以越走越快~

2010.11.11 沙田運動場突訓

呢課操練主要為來緊星期日個比賽作準備。
慢跑+拉筋+踢腿做足熱身後,先走一個5K試比賽速度, 比目標時間慢:
4'22"76 4'13"75 4'17"07 4'12"83 4'16"72 (Total 21'23"13)
休息期間諗下跟住走咩,最後決定衝多2K, 目標8'內完成:
3'58"00 4'06"08 (Total 8'04"08)

2010.11.14 Asics 香港10公里挑戰賽 2010

賽前都幾有信心PB到,4K前本來都好順利,點知突然橫隔膜痛被迫減速,半程21'08知道PB冇望,最後抽住痛43'47完成比賽。
3'52"82  4'08"02  4'11"26  4'22"86  4'33:41
4'31"59  4'17"89  4'36"94  4'46"53  4'25"35
雖然有d失望不過冇唔開心,比賽就係咁會受好多因素影響,來緊會報5/12石門10K,希望報到仇~

升級   13.33%

該用戶從未簽到

大圍兄, 小弟都會跑石門10K, 人少D路又平D, 希望大家都報到仇啦!!

見到橙背心橙鞋帶超就係小弟, 到時不妨互相打打氣啦! haha..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2010-11-17 00:06 發表
大圍兄, 小弟都會跑石門10K, 人少D路又平D, 希望大家都報到仇啦!!

見到橙背心橙鞋帶超就係小弟, 到時不妨互相打打氣啦! haha..

大B兄,
經高人指點,而家仲未操夠速度未有信心做到好時間,不如留返D彈藥做足準備先報仇都未遲,所以石門都係唔報啦。
不過主場一定會過來影下相同大家打下氣,你咁橙咁搶眼一定見到你既,預祝你報仇成功先~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-11-17 10:18 發表 大B兄,經高人指點,而家仲未操夠速度未有信心做到好時間,不如留返D彈藥做足準備先報仇都未遲,所以石門都係唔報啦。不過主場一定會過來影下相同大家打下氣,你咁橙咁搶眼一定見到你既,預祝你 ...

大圍ching 一齊加油~
預祝你地毅行造到好時間

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.11.14 大圍 <---> 馬鞍山 20K加操

星期日朝早個比賽係未盡全力之下完成,下晝出街買用7折買對老虎GEL鞋GT-2160,貪佢保護夠用來走山同做長課應該幾啱~
返到屋企急不及待落街試鞋,屋企樓下跑到馬鞍山海濱單車徑尾來回約20K,走得太慢驚試唔真對鞋於是去程用7,8成力跑,半程時間55'07。
回程一來要試真d對鞋,二來記憶中未試過做長課後半程快過前半程,對腳雖然都有少少攰都盡隊,到最後2K左右真係腳軟,最後54'50返到快過前半程17秒。
總時間1:49'57,試完對鞋感覺d GEL保護好正,對鞋相對又唔會好重著得又舒服,遲d用來操渣打長課啱使,估計用來走山應該都唔錯。

2010.11.16 灣仔運動場 衝圈練習 (2K + 800m x 8)

最近呢幾次練習開頭都會先走一個2K or 3K,對我來講幾啱因為放工趕到來冇時間熱身呢個2K可以走慢少少當熱身。
2K時間8'25"15,連休12'開始主菜800m x 8:
3'02"68  3'03"63  3'03"82  3'02"30
3'03"94  3'02"39  3'01"77  3'03"08
呢課都算用得幾盡,但係時間麻麻做唔到3'內,好彩時間keep得算唔錯。

P.S.  正式收操迎接星期五毅行來臨,做唔做到超級毅行者仲有3日就知,心情真係開始緊張。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mc 於 2010-11-17 11:46 發表

大圍ching 一齊加油~
預祝你地毅行造到好時間

多謝mc, 一齊加油呀~
你跑步同打羽毛球都勁,遲d有機會仲要跟你切磋多d~

升級   0%

該用戶從未簽到

大圍兄 ~~ 祝毅行 all the best! 唔好行錯路!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-11-17 11:51 發表 多謝mc, 一齊加油呀~你跑步同打羽毛球都唔勁,遲d有機會仲要跟你切磋多d~

唔勁都唔好踢爆我ma

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mc 於 2010-11-17 14:13 發表

唔勁都唔好踢爆我ma

mc對唔住呀, 我又打錯字咋.....
我係想話你好勁先真...已經更正啦~

升級   13.33%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-11-17 11:47 發表
2010.11.14 大圍  馬鞍山 20K加操

星期日朝早個比賽係未盡全力之下完成,下晝出街買用7折買對老虎GEL鞋GT-2160,貪佢保護夠用來走山同做長課應該幾啱~
返到屋企急不及待落街試鞋,屋企樓下跑到馬鞍山海濱單 ...

小弟試過老虎後都唔駛著其他牌子了.. 真係明顯感覺好, 保護夠, 包裹性強又舒服...  唯一係比較貴, 不過物有所值.. 所以今次有七折真係好正!

今年HK 10K搵老虎贊助, 應該打響左佢名堂, 尤其對的比較少跑步, 只識得N牌同A牌的跑友多一個好選擇!  <--好似廣告..?