香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   7.05%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-11-16 00:45 發表
2010.11.09 灣仔運動場 泰基衝圈練習

先走2K熱身,啱啱到場筋都未拉就起跑,對腳太緊跑唔郁,第一圈望表1'5x超慢,等走順慢慢快返多少,總時間9'03~
抖一抖開始食主菜,400m @3'連休 x 15
1'30"83  ...

圍圍~我頭2k都係你後面, 我仲慘過你, 3k已經開始痛呢~
我5k, 22"正...之後一路痛到尾, 慢到無心機跑, 要成46先返到去, 係終點時好似見到你喎

加油呀圍圍~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2010-11-17 17:20 發表

小弟試過老虎後都唔駛著其他牌子了.. 真係明顯感覺好, 保護夠, 包裹性強又舒服...  唯一係比較貴, 不過物有所值.. 所以今次有七折真係好正

今年HK 10K搵老虎贊助, 應該打響左佢名堂, 尤其對的比較少跑步, 只 ...

同意呀, 今次玩呢個老虎10K比賽真係抵返使, 我仲有張7折coupon未用, 諗住買對比賽鞋, 大B兄有冇咩好介紹參考下?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龍龍 於 2010-11-17 19:51 發表

圍圍~我頭2k都係你後面, 我仲慘過你, 3k已經開始痛呢~
我5k, 22"正...之後一路痛到尾, 慢到無心機跑, 要成46先返到去, 係終點時好似見到你喎

加油呀圍圍~~~

龍龍, 頭幾K有段時間你過咗我架, 唔怪得之後突然慢咗原來你都痛, 我估你係因為耐冇操跑得少, 身體適應唔到比賽速度啫, 你而家腳傷好返, 應該好快操得返起個狀態, 以你實力應該走sub 40'唔難架, 加油呀~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mc 於 2010-11-17 18:01 發表

我都係講下笑, 唔洗咁認真

heehee.....呢排真係唔知做咩鬼, 成日打錯字.....
玩完毅行要去驗下眼先得~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-11-17 12:23 發表
大圍兄 ~~ 祝毅行 all the best! 唔好行錯路!" />" />fvhfgj

多謝Matthew兄既祝福, 今次隊長搵咗個人跟住我尾, 一定唔會行錯路既~

升級   13.33%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-11-17 22:07 發表

同意呀, 今次玩呢個老虎10K比賽真係抵返使, 我仲有張7折coupon未用, 諗住買對比賽鞋, 大B兄有冇咩好介紹參考下?

比賽鞋, 有米的話聽講日牌Tarthar好正, 不過小弟未試過..  我有對大陸牌Tarthar同Skysensor..  反應好似Tarthar快D, 不過Skysensor 係全平底, 會舒服D.. 我覺得跑鞋真係好個人, 所以兩對都試下比較下先啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2010-11-18 01:27 發表

比賽鞋, 有米的話聽講日牌Tarthar好正, 不過小弟未試過..  我有對大陸牌Tarthar同Skysensor..  反應好似Tarthar快D, 不過Skysensor 係全平底, 會舒服D.. 我覺得跑鞋真係好個人, 所以兩對都試下比較下先啦!

好同意跑鞋真係好個人, 好似我著鞋要有弓先得, 所以Skysensor一定唔啱我, Tarthar日版當然好野啦, 不過冇水都係著大陸版算啦, 最多跑慢幾分鐘~

升級   0%

該用戶從未簽到

大圍兄,明日又係你強項啦!今年操得咁足,達標無難度呀!储夠炭早D瞓呀!加油!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

大圍兄, 好多人都比較喜歡有足弓既鞋, 不過小弟見最頂級跑手的鞋都係全平底的, 點解呢?

聽日毅行了, 加油加油加油!!!!!  完毅行之後操多點跑啦!!  全馬跟住你跑架喇!!

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.11.19 樂施毅行者2010 後記

今年壞人同盟原班人馬出戰樂施毅行者,決心爭取成為超級毅行者既理想,有咗上年既合作經驗,今年操練同埋策略上都準備得比較完善。
再加上三位隊友兩星期前於苗圃賽事中大擭全勝,對能夠順利達標信心大增,同時都為自己帶來少少壓力。
最後壞人同盟以16:34完成比原定目標16:20慢,跟最初訂立目標17:00快26分鐘,各分段時間對比如下:

CP1 ,2
北潭涌
>
北潭凹
12:30
12:12
CP3
北潭凹
>
企嶺下
14:15

14:14
CP4
企嶺下
>
基維爾營
16:35

16:32
CP5
基維爾營
>
大逋道 (畢架山)
18:30
18:05
CP6
大逋道
>
城門 (走私坳)
19:10
18:59
CP7
城門
>
鉛礦坳
20:45
CP8
鉛礦坳
>
荃錦凹 (大帽山)
22:20
22:27
CP9
荃錦凹
>
大欖涌水塘(吉慶橋)
23:40

23:43
CP10
大欖涌水塘
>
大棠
01:20

01:34

自己一向唔小心今次都唔例外,頭段諗住加強保護著錯對厚襪,去到企嶺下換返對後備祙,離開CP8果陣又疑似唔記得攞頭燈,好彩最後都安全渡過,真係 allikitei~

整個過程太多野發生講都講唔使,係度記錄返些少重點留待日後回味:

SP起點 ---> CP2 北潭凹
起步去到大壩尾10K主要以輕鬆慢jog保持 體力為主,時間剛好1:00,之後經西灣CP1CP2呢段經過幾個沙灘同埋上落斜比夠多,唔多唔少都有消耗,最驚仲係對襪有D移位唔係咁舒服,要換襪都 要等去到支援點企嶺下先有得換,到達CP2時間12:12比目標快18分鐘,不過唔係我地走快左,只係呢段唔夠操練數據目標時預多左咁解,完成登記同埋補 給後拿拿淋出發向CP3企嶺下進發。

CP2 ---> CP3
企嶺下
正如所料走完麥1, 2再走麥3真係特別辛苦,到達CP3時間為14:14快目標時間1分鐘,因為只係頭兩段預多左時間,呢段實際比目標時間慢好多。呢個係大休點有10分鐘時 間比大家食飯補給,我第一時換返對襪先當堂舒服使,不過難免又要比隊長哦兩句。10分鐘過得好快,全隊一行五人在表面上精神亦亦繼續行程。

CP3 ---> CP4 基維爾營
呢段開始冇耐,竟然發現十卜阿源有少少唔妥,好似好攰咁係度行,同時馬王亦表示自己狀態唔係咁好,初時自己都開始有d擔心。不過明白到淨係擔心都冇用,而家自己最緊要做好自己本份走好d。呢段主要由R校長領速,R校長均速帶跑真係一流,順利於目標時間內到達CP4。

CP4 ---> CP5 畢架山
離開CP4好快到達第二個支援點沙田坳,十卜阿源係度暫時離隊稍休,其餘隊員短暫補給後再次起程,跟住路程冇咩特別野記得,淨係記得馬王被壞人強迫放水,而家諗返起都仲好想笑。
........待續

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-11-23 01:25 發表
CP1 ,2
北潭涌
>
北潭凹
CP3
北潭凹
>
企嶺下

CP4
企嶺下
>
基維爾營

CP5
基維爾營
>
大逋道 (畢架山)
CP6
大逋道
>
城門 (走私坳)
CP7
城門
>
鉛礦坳
CP8
鉛礦坳
>
荃錦凹 (大帽山)
CP9
荃錦凹
>
大欖涌水塘(吉慶橋)

CP10
大欖涌水塘
>
大棠

大圍兄, 大會CP計算不同呀, 亂咁填, 筆架山未到大逋道, 走私坳未到城門.

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 waynekkw 於 2010-11-23 09:06 發表

大圍兄, 大會CP計算不同呀, 亂咁填, 筆架山未到大逋道, 走私坳未到城門.https://www.longrun.hk/forum/images/smilies/onionsmilies1/1_%20(24).gif

我知呀, 所以唔會比較呢d時間, 只係做參考啫~

升級   0%

該用戶從未簽到

壞人綽號鐵血隊長果然並唔係浪得虛名 ~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.11.19 樂施毅行者2010 後記

今年壞人同盟原班人馬出戰樂施毅行者,決心爭取成為超級毅行者既理想,有咗上年既合作經驗,今年操練同埋策略上都準備得比較完善。
加上三位隊友兩星期前於苗圃賽事中大擭全勝,對能夠順利達標信心大增,同時都為自己帶來少少壓力。
最後壞人同盟以16:34完成比原定目標 16:20慢,跟最初訂立目標17:0026分鐘,各分段時間對比如下:

CP1,2      

北潭涌

>  

北潭凹

CP3

北潭凹

>  

企嶺下

CP4

企嶺下

>  

基維爾營

CP5

基維爾營

>  

大逋道 (畢架山)

CP6

大逋道 (畢架山)

>  

城門 (走私坳)

CP7

城門 (走私坳)

>  

鉛礦坳

CP8

鉛礦坳

>  

荃錦凹

CP9

荃錦凹

>  

大欖涌水塘

CP10

大欖涌水塘

>  

大棠

自己一向唔小心今次都唔例外,頭段諗住加強保護著錯對厚襪,去到企嶺下換返對後備祙,離開CP8果陣又疑似唔記得攞頭燈,好彩最後都
安全渡過,真係 allikitei~
整個過程太多野發生講都講唔使,係度記錄返些少重點留待日後回味:

SP
起點 ---> CP2 北潭凹
起步去到大壩尾
10K主要以輕鬆慢jog保持體力為主,時間剛好1:00,之後經西灣CP1CP2呢段經過幾個沙灘同埋上落斜比夠多,唔多唔少都有消耗,最驚仲係對襪有D移位唔係咁舒服,要換襪都要等去到支援點企嶺下先有得換,到達CP2時間12:12比目標快18分鐘,不過唔係我地走快左,只係呢段唔夠操練數據目標時預多左咁 解,完成登記同埋補給後拿拿淋出發向CP3企嶺下進發。

CP2 ---> CP3
企嶺下
正如所料走完麥
1, 2再走麥3真係特別辛苦,到達CP3時間為14:14快目標時間1分鐘,因為只係頭兩段預多左時間,呢段實際比目標時間慢好多。呢個係大休點有10分鐘時間比大家食飯補給,我第一時換返對襪先當堂舒服使,不過難免又要 比隊長哦兩句。10分鐘過得好快,全隊一行五人在表面上精神亦亦繼續行程。

CP3 ---> CP4
基維爾營
呢段開始冇耐,竟然發現十卜阿源有少少唔妥,好似好攰咁係度行, 同時馬王亦表示自己狀態唔係咁好,初時自己都開始有d擔心。不過明白到淨係擔心都冇用,而家自己最緊要做好自己本份走好d。呢段主要由R校長領速,R校長 均速帶跑真係一流,順利於目標時間內到達CP4。

CP4 ---> CP5 畢架山
離開CP4好快到達第二個支援點沙田坳,十卜阿源係度暫時離隊稍休,其餘隊員短暫補給後再次起程,跟住路程冇咩特別野記得,淨係記得馬王被壞人強迫放水,而家諗返起都仲好想笑。

CP
5 ---> CP6 走私坳
呢段都唔係好記得有咩特別野發生,最記得都係過咗大埔道之後去到金山路上斜果段,因為一路以來操練通常我都係呢段回氣行得比較慢,壞人隊長見我稍為落後,即時掉頭運功係後面推我上斜,難得咁嘆梗係hea多陣由得佢推啦,後尾感到壞人隊長喘使氣咁都有少少唔好意思,好彩段斜路都唔係好長冇幾耐都到CP

CP
6 ---> CP7 鉛礦坳
離開CP6之後,因為唔想隊長太過擔心自己狀態問題,明顯比平時加快腳程,好快就到達十卜支援點城門燒烤場。因為時間緊迫只能作短暫停留,阿源小休之後亦再次跟走支援.....鏡頭一轉-R-校長已經成功帶領我們克服針山路段,去到太古支援站稍休,享用R大大為我地準備既補給,拍照留念後依依不捨繼續行程.....鐘頭再一轉已經去到CP7鉛礦坳,到達時間20:45竟然同預計一樣。

CP
7 ---> CP8 荃錦坳
離開CP7向著最後一個十卜支援點進發,呢段對我來講應該係全程裡面最孤獨既一段,又冇能力跟到前面帶放既-R-校長,後面睇來開始跌watt既馬王由隊長+阿源陪走,自己能做既就係盡力做好自己,所以大部份時間都係一個人自己走自己,去到荃錦坳時間22:27比預計時間慢7分鐘,但係就離終點越來越近。

CP
8 ---> CP9 吉慶橋
荃錦坳支援點大家可以有10分鐘停留休息,享用support team為我們辛苦準備既美味飯團,呢個時候武天老師到達會合我們,一行6人向著最後進發。點知就係離開支援點冇耐又發生事故,隊長接到supportteam電話有人留底頭燈冇帶,商議後由阿源返轉頭取回頭燈,其餘人繼續前進。呢段9K路段真係多得武天老師沿途發功護航,但係越近CP個心就越擔心,因為仲未見阿源追上大隊,以佢實力冇可能會咁慢唔通發生咩意外?無奈為大局著想到時都唔會等佢,到達CP時間23:43比預計時間只慢3分鐘,登記完都仲未見阿源真係擔心,好彩最後關頭卒之見到佢出現個心當堂鬆使。

CP
9 ---> Finish Point 大棠渡假營
準備離開前隊長向大家作再後訓示,有點意外地對大家今次既表演感到滿意,表示大家應該都感到無遺憾,一時之間有少少傷感。呢個時候平時好少出聲既阿源突然開口“我有遺憾呀! 走唔使全程”,唔緊要啦...以後你大把機會。 最後呢段雖然已經好攰,但係因為唔使追時間感覺上反而係全程入面最輕鬆,壞人同-R-校長係前面拍住拖越走越遠,我、馬王、阿源同武天老師就係後面一路講壞人是非一路jog返來,時間過得好快差唔多到達大棠既時候,迎面而來一位準備SUPPORT其他隊既師兄見到我地,竟然好開心咁陪埋我地一邊吹水一邊走埋最後路段,最搞笑係呢位師兄冇帶頭燈又冇電筒,係入渡假營前果段山路P咗好多次,初時我都有d驚佢有事,後尾見佢越P好似越開心咁又覺得好搞笑。 入到營冇耐,壞人隊長同-R-校長已經洗好面等我地衝線,十家開開心手掀手一齊衝過終點,正如隊長所講今次真係無咩遺憾,對壞人同盟來講可以話係一個完美既結局。

樂施毅行者2010相簿 <--- 按我

升級   0%

該用戶從未簽到

CP9 ---> Finish Point 大棠渡假營
準備離開前隊長向大家作再後訓示,有點意外地對大家今次既表演感到滿意,表示大家應該都感到無遺憾,一時之間有少少傷感。呢個時候平時好少出聲既阿源突然開口“我有遺憾呀! 走唔使全程”,唔緊要啦...以後你大把機會。 最後呢段雖然已經好攰,但係因為唔使追時間感覺上反而係全程入面最輕鬆,壞人同-R-校長係前面拍住拖越走越遠,我、馬王、阿源同武天老師就係後面一路講壞人是非一路jog返來,時間過得好快差唔多到達大棠既時候,迎面而來一位準備SUPPORT其他隊既師兄見到我地,竟然好開心咁陪埋我地一邊吹水一邊走埋最後路段,最搞笑係呢位師兄冇帶頭燈又冇電筒,係入渡假營前果段山路P咗好多次,初時我都有d驚佢有事,後尾見佢越P好似越開心咁又覺得好搞笑。 入到營冇耐,壞人隊長同-R-校長已經洗好面等我地衝線,十家開開心手掀手一齊衝過終點,正如隊長所講今次真係無咩遺憾,對壞人同盟來講可以話係一個完美既結局。

係呀,都有少少感觸呀,仲話以後無壞人同盟.....頂你,臨尾都要整喊人

升級   100%

該用戶從未簽到

荃錦坳支援點大家可以有10分鐘停留休息,享用support team為我們辛苦準備既美味飯團,呢個時候武天老師到達會合我們,一行6人向著最後進發。點知就係離開支援點冇耐又發生事故,隊長接到supportteam電話有人留底頭燈冇帶,商議後由阿源返轉頭取回頭燈,其餘人繼續前進。呢段9K路段真係多得武天老師沿途發功護航,但係越近CP個心就越擔心,因為仲未見阿源追上大隊,以佢實力冇可能會咁慢唔通發生咩意外?無奈為大局著想到時都唔會等佢,到達CP時間23:43比預計時間只慢3分鐘,登記完都仲未見阿源真係擔心,好彩最後關頭卒之見到佢出現個心當堂鬆使。

呢個咪你囉! 次次有新款! 勁過出奇蛋.

登錄/註冊後可看大圖

最後呢段雖然已經好攰,但係因為唔使追時間感覺上反而係全程入面最輕鬆,壞人同-R-校長係前面拍住拖越走越遠,我、馬王、阿源同武天老師就係後面一路講壞人是非一路jog返來

我係叫你哋盡走呀! 唔好有遺憾呀! 一人一個護法都龜冷咁慢

登錄/註冊後可看大圖
, 又掛住吹水

登錄/註冊後可看大圖
, 重好似好威咁.

登錄/註冊後可看大圖

我覺得你簡直誨辱了"超級毅行者". 激死我啦!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 waynekkw 於 2010-11-25 01:03 發表
我係叫你哋盡走呀! 唔好有遺憾呀! 一人一個護法都龜冷咁慢

登錄/註冊後可看大圖
, 又掛住吹水

登錄/註冊後可看大圖
, 重好似好威咁.

登錄/註冊後可看大圖

我覺得你簡直誨辱了"超級毅行者". 激死我啦!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
...

有冇咁跨張呀.....如果你真係咁諗,都抵你激死! 我冇眼睇~

升級   0%

該用戶從未簽到

壞人係點樣迫馬王放水既呢?用口?用手?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2010-11-25 14:26 發表
壞人係點樣迫馬王放水既呢?用手?

um...應該算係用口, 我都想知馬王放陣放唔放得出~