香港長跑網  - 長跑長友

樓主: shogikin
打印 上一主題 下一主題

美孚zone 11月16日美孚~九龍城碼頭

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

我明天盡早趕來,如果我遲到不用等我起步

明天見

Kin  in  Running

升級   16.75%

該用戶從未簽到

再接再厲華山約跑 26-05-2013 報名  
    集合地點: 美孚地鐵D出口
    集合時間: 星期日   7:30am出口D集合, 不見即散.
    路線:  更辛版 (15k)  or  懷舊版 (12k)

1. dmy - 更辛版 (因星期六跑完青公, 如果冇貨就跑懷舊版) - 之後請假兩星期回鄉探親
    2.
    3.   
    4.
    5.
    6.

升級   16.75%

該用戶從未簽到

噚日好曬, 查防曬時, 又唔記得查埋頸同背心cover 唔到嘅皮膚, 只查手同塊面... 所以, 我面, 手, 頸, 同shoulder 噫家係唔同色嘅.... 如果大家喺華山見到有個人啲皮膚一逹逹色跑緊, 千其唔好以為我係豬or 班馬.  唔該.

升級   100%

• 簽到天數: 11 天

DMY

駿哥 建議跑一次 荃西至青龍頭來回合共 15K, 妳認為星期六或星期日好呢?

恒恒

升級   16.75%

該用戶從未簽到

星期六囉, 星期日我照上華山.

升級   16.75%

該用戶從未簽到

青公約跑 25-05-2013 報名  
    集合時間: 星期六   7:30am出口D集合, 8am 起跑, 不見即散.
    路線:  荃灣西 至 青龍頭 來回  (長短隨意)

1. 駿哥
    2. 恒恒
    3. dmy  
    4.
    5.
    6.

升級   53.67%

該用戶從未簽到

集合時間: 星期六   7:30am出口D集合, 8am 起跑, 不見即散.

1. 駿哥
    2. 恒恒
    3. dmy  
    4.Fanny
    5.
    6.

升級   100%

該用戶從未簽到

1. 駿哥
    2. 恒恒
    3. dmy  
    4.Fanny
    5. CATCAT
    6. 小力

升級   100%

該用戶從未簽到

好文章分享:

轉貼:談戀愛/蔡東豪@ 毅行出哲學

當上第一次參加毅行者「毅行活士」的技術顧問,我也被他們的熱情打動。關於毅行者的每一件事都是新鮮的,他們興高采烈地討論、嘗試、檢討,這過程充滿喜悅。我屬於自由派,相信各師各法,有很多方法做到同一件事,任由他們去試,這個顧問不難做,答案永遠是:「好呀,試吓啦。」
    我從旁看他們,儼如結婚多年的男人看一對熱戀中的情侶。熱戀的時候,雙方熱情如火,幾忙都抽出時間見面,而且願意做一些平時不願意做的事情,就是為了戀愛。這期間戀愛彷彿可製造能量,越忙越愛得勁,能量源源不絕。
    當戀愛進入穩定期,熱情開始減退,戀愛變為一種規律,兩人在一起,是因為兩人一向都是在一起。穩定可以是舒服,兩個人在一起時,感到舒服便滿足,兩人接受熱情不在,但仍可以很開心。
    長跑如戀愛 易生冷淡
    一不小心,戀人可能從穩定期墮入冷淡期,戀人的能量急跌,見面變成一種負累。一步步,乏趣製造冷淡,冷淡製造疏遠,兩個人很容易變成陌路人。老夫老妻處於穩定期抑或冷淡期,很多時分別不是太明顯。
    長跑運動也是一樣,以上一段文字,以「長跑」取代「戀愛」,一樣適用。跟變愛一樣,長跑是兩方之間的事,長跑和長跑者。毅行者還好一點,規例指定四人同行,總要有隊友,隊友之間產生一定的化學作用,可轉化為一種感情。自己意志多低沉,也不想辜負隊友,肯捱下去很多時就是靠這份情。
    跑步單調得多,沒有隊友,沒有對手,一個人默默在路上考驗自己。整個過程都是孤單的,偶而幻想自己是敵人,一定要戰勝自己,有時幻想自己為隊友,不停激勵自己。
    長跑和戀愛的主要分別,是長跑的冷淡期很快便冷至完全冰冷。我認識很多「曾經跑步」的人,我問他們不再跑的原因,大部份都答不出來,答案總是受過一些傷,傷後不記得為何沒再跑了。戀人在冷淡期可糾纏一段時間,甚至是很長時間;長跑者從冷淡期至分手,通常發展得很快。
    長跑的重點,不是今日跑得多快或多遠,而是找到長跑者怎樣在重複而孤單的動作中,維持熱情,一路跑下去。
    這股動力通常不是來自得獎的光榮,畢竟得獎者佔少數,動力只能來自長跑和長跑者之間的關係。能夠持續熱情不熄,或至少不讓關係走進冷淡期,重點是長跑能為長跑者製造能量。對,當長跑不是消耗能量,而是為長跑者製造能量,熱情不會退。
    最後這一段能否以「戀愛」代入「長跑」,我留給讀者判斷。

升級   100%

該用戶從未簽到

""長跑的重點,不是今日跑得多快或多遠,而是找到長跑者怎樣在重複而孤單的動作中,維持熱情,一路跑下去。""

大家共勉之

Like: 5.0
    正如戀人對戀情一樣, 長跑者如能Keep住為長跑注入新意, 再加點人情味, 便能長跑長有了~~  詳情 回覆 發表於 2013-5-27 13:26
    Like: 5
    dmy

升級   6.32%

該用戶從未簽到

5/26 can come, but 5/25 not sure.

升級   100%

各跑友,請留意,2013.5.25 因下雨關係,取消練習。

升級   100%

該用戶從未簽到

As a brillant Ultra-marathoner said --- Run for heart~~

正如戀人對戀情一樣, 長跑者如能Keep住為長跑注入新意, 再加點人情味, 便能保持熱情, 長跑長有了~~

升級   16.75%

該用戶從未簽到

長沙灣去執清水灣二灘

五月廿六日本來嚟個 "臨別秋波上華山", 但見 Joe 跑長課, 就放咗啲街坊飛機練一課長課.  

之前一晚幫哥哥睇佢個四歲半女, 攞命, 揍佢半日攰過跑一個半馬.  瞓又瞓得唔好.  所以星期日 5:30am 起身時, 又見有雷暴警告, 都諗緊會唔會收到msg 話改期, 但之前係話明落狗屎都會出發... agnostic 的我體驗到神魔之戰.... 過咗一陣, 神魔之戰完結, 邪不能勝正! 好! 起身, 準備, 出發!

知道係半馬路程, 亦知道有啲斜路.  但實情係過咗彩虹之後, 係連續不斷的上上落落.  喺九龍城時見有少少太陽, 大驚.  因為知道彩雲邨有條大斜路... 上斜仲有太陽點搞, 說好的 occasionally shower 呢?  彩雲村條斜路應該同華山條有咁上下長, 但已經跑咗8k, 又要留力下半場, 所以跑到唔夠三分一就行. 清水灣道之後, 就不停上上落落...  不過好在太陽伯伯出嚟望一望又番咗去瞓, 雨神又見星期日所以休一休, 雷公就影都冇!  所以除咗焗少少外, 冇乜雨, 有少少風同地下濕濕地, 跑得幾舒服.  

條路坐車就經過過, 但第一次跑, 冇底, 只不斷見前面的上下斜.  Joe pace 我佢就hea 跑, 我就咬緊牙關努力, 頂唔順就行一陣. 去到銀線灣附近俾我發現一個激勵自己的方法 (不談, 嘿嘿, 但幾有用).  後來我哋仲一齊唱啲咸豐年嘅歌嚟提高士氣.  "曾在這高高低低彎彎曲曲中跌倒, 才驟覺開開心心簡簡單單的跑已極好".....  後尾佢話要唱  Beyond 的長城, 但冇人記得點唱.

之前練習恒恒話同我跑似上咗賊船.  但到五塊田附近我開始諗過去呢兩個鐘我似睇緊套 " Pirates of the Carribean", 真正上咗海盜船.  但冇 Johnny Depp, 又冇 Orlando Bloom..... 只得個 Joe 哥....

個約跑話係半馬里程, 咁我18/19k 時已同 Joe 講我只跑半馬里數就算.. 跑到21.095k時其實離終點二灘個巴士站只有幾百米, 但係左邊腳開始唔自在, 又已經落咗斜幾百米 (因我落斜始終唔係强項), 就决定唔跑行落去, 叫領導自己跑先.  拉完筋, 本來話一齊落海灘士多買水飲, 但見樓梯有幾十級都唔想落, 就請 Joe 代勞.  

條路其實幾好跑, 除咗頭7k, 過咗彩虹之後其實算冇乜車. 噚晚瞓咗一覺其實又唔覺條路有乜咁辛苦, 嘿嘿.  有機會要再跑多一次, 要行少啲, 仲要跑埋入布袋澳~~!!  (如果可以食埋嘢先出嚟撘車就仲 wonderful~~).

好, 跑埋星期二就請假,  街坊們, 今個星期請自行出 post!

不停進步中,好毅力。  發表於 2013-5-28 00:29

升級   100%

開心

我近來星期二晚ssp 運動場7:00跟操,多拉根,跑8km 左右
    有無街坊有興趣來跟操

Kin in Running

dmy
    有機會同就過嚟.... 我都想自轉吓... 但係夜晚七點太早喇.  發表於 2013-5-28 10:48

升級   100%

開心

誒.....
    我call就個個要上課來不到
    Joe call 就個個上完課趕來

呀joe的魅力真是沒法擋 (只好咁說安慰下自己)

dmy
    如果我係小屈, 你就係冒牌老屈. 係呀cat 叫我架. 仲有, 你約我7pm, 我都話太早咯. 我同catcat 佢哋約830架. 你下次約星期三830 打後啦...  詳情 回覆 發表於 2013-5-31 20:20
    Kin Kin你講緊你自己d魅力沒法擋嘛, 禽日見你同Tracy 師姐join OU跑得咁勤力, Cat, vv, Kanes同我都諗住join埋你地下星期二晚一齊跑啦, 你話你幾掂~~ 話時話, 如果真係join, 有乜手續架, 洗唔洗報名? 仲  詳情 回覆 發表於 2013-5-29 17:15

升級   100%

青公約跑 01-06-2013 報名  

1. 駿哥
    2. 恒恒
    3.

升級   100%

該用戶從未簽到

shogikin 發表於 2013-5-29 10:18
    誒.....
    我call就個個要上課來不到
    Joe call 就個個上完課趕來

Kin Kin你講緊你自己d魅力沒法擋嘛,  禽日見你同Tracy 師姐join OU跑得咁勤力, Cat, vv, Kanes同我都諗住join埋你地下星期二晚一齊跑啦, 你話你幾掂~~
    話時話, 如果真係join, 有乜手續架, 洗唔洗報名? 仲有我7:30pm先趕到, 會唔會太遲唔好?

升級   100%

開心

跟操就無什麼手續,
    當然歡迎辦手續入ou跑步隊,$100送背心

7:30 應該就開始跑, 就做完緊熱身,分解動作

Thanks Kinkin, 我都只係跟吓跑, 做個自由人~~ 到時見~~  詳情 回覆 發表於 2013-5-30 09:27

升級   100%

該用戶從未簽到

KINKIN:

我淨係想跟ou跑,我唔想入會又唔會著佢件跑衫,因為我係中大人~~~