香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kenneth
打印 上一主題 下一主題

Kenneth 跑步日誌 目標 2011 渣打半馬 SUB145

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 1401# 的帖子

Kenneth兄今次d時間都好似唔係太平均喎…可能你都係要一開始再慢少少,之後慢慢加快

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-1-9 11:16 發表
Kenneth兄今次d時間都好似唔係太平均喎…可能你都係要一開始再慢少少,之後慢慢加快

十分同意
其實呢類練習唔係真係「衝」......特別係開頭
反而應該要平均

可以考慮咁做:
跑完頭兩組之後,第三組就用頭兩組既平均時間做目標
之後一直keep住
去到最後一兩組,有力的話先加快

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-7 14:01 發表

嗯......諗諗計仔先至得!
D最後3K最最最甘!頭七K EASY!

瘋兄, 最後個7K其實幾係野!!! 西隧中段開始至信德中心約1.5KM的上斜已經大長甘. 之後在中環, 夏"郭"道及至灣仔不斷的上天橋及落隧道都幾甘架. 我以前半馬都見好多跑手(包括壽自己)在呢D上落斜位"LAI"野, 可以話是"屍橫遍野". 所以一定要預留D力在最後的7K. 我諗要落埋灣仔馬師道的天橋到銅鑼灣先至全平路. 總之, 大家努力加油!!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   35.4%

該用戶從未簽到

e...ken兄係比賽時仲可以除到條膝帶 ??
唔會曬左時間咩 ??

不過, 尋日ching 衝返終點很快呀~
見你地一開頭步時個個係咁衝,好好氣勢
我地女仔都係咁, 但再望望個d石級....真係嚇死人
個到宜係曬左唔少時間同氣

ching 今年進步了不少,再努力落去
明年話唔定有獎攞, 大家一齊努力,跑快d~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

尋日天氣咁凍,也比上年跑快了5分鐘..
kenneth ching跑得不錯嘛...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-12 11:34 發表

好方法. 遲D要同馬鞍山跑友用呢招先得.

瘋兄,真係好有用,過去幾年,逢賽事前夕例失眠,自從上次美記開始,我地屯門友已實施鐵三角互call,
現已有覺好訓了....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

你的圈速得平均呀...
而我未試過成功在運動場跑夠30個圈呢...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-1-14 10:34 發表

下次仲要食 35 個圈。" />" />

不過你有其他人一齊跑運動場,食35個圈應該冇問題啦..

升級   97.05%

該用戶從未簽到

015668 020266 015887 020012 020142
015959 015973 015919 015928 015747
020043 020177 020019 020131 015886
015889 020059 015905 015862 015702
015871 015975 020071 015880 015860
015498 015470 015555 015842 015348
總時間 59'25'44
最後5個有轉線的 < 唔知乜嘢事可以不理的

前面 25個圈都控制得好好,好平均,基本掌握到呢個均速自己知点去控制了,另外last 個5圈能做到平均155 好好,有明顯嫁進步(體力及鬥志方面),自已對自己應該有番D信心啦!其實呢課能自己個人去走完,唔洗人在旁提点及打氣而完成任務而且達標我覺得很重要,因為比賽控制跑速都係靠自己一個人的,剩有兩課吡心機,努力啊!
我得閒至落鄧記幫你打下氣的,不過係呢度都差唔多啦!