香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kenneth
打印 上一主題 下一主題

Kenneth 跑步日誌 目標 2011 渣打半馬 SUB145

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-1-20 11:19 發表

多謝黃sir,我真是冇乜跑圈的意志..
記得最長o個次在運動圈跑圈,唯一一次練了25個圈..
之後再冇乜跑過運動場啦...

個人分享:
自己開始跑10k時,一次跑25圈好辛苦,因為覺得好多個圈
自己開始跑半馬時,一次跑40圈好辛苦,因為覺得好多個圈
自己開始跑全馬時,每日跑40-50圈,都麻木了....

而家跑25個圈都真係不知不覺了

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-1-20 11:20 發表

領悟到...就是要追時間...如果hea咗一圏,下一圏就要加力跑,仲辛苦....

等你﹗

Cookie,  呢個就係方法及答案,當妳有目標每圈要完成D時間,妳慢1,2秒都要追返D時間,咁自已就將注意力放係跑速度,每次只諗完成下一個圈D時問,時間就好快過及不知不覺的。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2009-1-20 11:51 發表

Cookie,  呢個就係方法及答案,當妳有目標每圈要完成D時間,妳慢1,2秒都要追返D時間,咁自已就將注意力放係跑速度,每次只諗完成下一個圈D時問,時間就好快過及不知不覺的。

下次我到運動場練跑圈時,試下用此信念完成...

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 kenneth 於 2009-1-20 09:40 發表
    昨晚鄧記練均速,到場時,叮噹姐已到,並差不多時間開練嘢。而叮噹姐連跑三日,小弟有點佩服同時,都有少少為 ctse 對腳擔心 ,希望ctse 無問題

屈教練唔洗擔心小妹, 我識死都好怕死, 唔會亂嚟!
    既然約左你交衫, 順便輕鬆跑圈鬆弛吓筋骨. 七兄同Anson, 大家都係recovery run啦!

其實,跑完兩日都冇酸痛又唔覺疲倦, 反而昨晚慢跑圈, 今日覺得大腿,肩,上臂有少少酸倦.
    昨晚跑圈, 小妹有新的體會, 發現右膝後筋緊的原因, 入鄧記時冇意中醒覺步姿有問題, 逆時針方向跑圈更突顯右腳的問題. 跑完同七兄講, 聽左他的意見, 練吓跑直線先.

多得你約小妹去鄧記. 跑圈竟然唔悶, 人人都好專心地跑步, 好有氣氛.

升級   7.05%

該用戶從未簽到

hello 咁多位...wong sir 你好...我係龍龍呀..
    星期日見到你, cookie, 叮叮噹, 7兄, 你地全部都係屯門友, 請多多指教" />" />" />

叮叮噹你地星期日跑完都唔痛咩~~~可憐的我痛到依加呀~~~正明你地真係好強" />" />
    入正題先...kenneth兄跑左40圈均速..時間keep得好好..我對你好有信心, 話時話我勁耐無跑過圈呀...(如果可以試下同你同一個均速跑圈就好啦)...
    我星期日跑終極20.6k, 我覺得慢左d, 用左1:52:42s(加休息2分鐘左右飲野), 諗住跟下cookie師姐先啦(大約1k半, 熱身跑), 點知佢話叫我跑先(好明顯係保持實力), 咁我就用返自己速度跑晒...可能最後2k加速(應該跑緊4:40s,1k)...所以到依加大比都係痛...

大家加油呀...我都知大家係跑自己...但到時有人跟or追下, o個團火先會燃燒出黎.." />" />

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-1-20 11:19 發表

多謝黃sir,我真是冇乜跑圈的意志..
    記得最長o個次在運動圈跑圈,唯一一次練了25個圈..
    之後再冇乜跑過運動場啦...

cookie ctse 已經好唔錯 ~ 我最長一次只是練了 10 個圈 .......

升級   0%

難過

原帖由 龍龍 於 2009-1-20 19:28 發表
    hello 咁多位...wong sir 你好...我係龍龍呀..
    星期日見到你, cookie, 叮叮噹, 7兄, 你地全部都係屯門友, 請多多指教

叮叮噹你地星期日跑完都唔痛咩~~~可憐的我痛到依加呀~~~正明你地真 ...

可能小妹慢慢跑, 當晚大腿小小疲倦, 一覺醒來, 好似冇跑過長課咁, 冇痛冇酸.

龍龍可能因為有傷在身, 又跑得快, 快完當然痛啦! 好好休息, 輕鬆跑下, 做下伸展運動.

升級   0%

擦汗

原帖由 stanleyhpm 於 2009-1-20 11:28 發表 個人分享:自己開始跑10k時,一次跑25圈好辛苦,因為覺得好多個圈自己開始跑半馬時,一次跑40圈好辛苦,因為覺得好多個圈自己開始跑全馬時,每日跑40-50圈,都麻木了....而家跑25個圈都真係不知不覺了
    咁我10k 要進步ge 話都要咁練了....

升級   0%

該用戶從未簽到

星期日見到你, cookie, 叮叮噹, 7兄, 你地全部都係屯門友, 請多多指教" />" />" />" />" />" />

叮叮噹你地星期日跑完都唔痛咩~~~可憐的我痛到依加呀~~~正明你地真 ...

龍龍ching跑得咁快,我好難追喎...
    我諗你渣打應可以快過1'45"呀,加油...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-1-21 09:00 發表

小弟都期待,但我諗渣打前都應無乜機會了,閣下可以試到運動場跑番 2分1圏,看看保唔保持到。不過聽曲奇姐咁講,閣下都應問題不大的。
    曲奇姐留力?之前兩次,她都是開始時留力,到後段就發力界人的,希望 ctse 渣打唔好咁玩啦。

開始時跑得太快,驚冇力跑嘛..
    不過我覺得自己後段應跑得比較慢喎...
    希望渣打盡量能keep均速黎跑啦...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   97.05%

該用戶從未簽到

星期日見到你, cookie, 叮叮噹, 7兄, 你地全部都係屯門友, 請多多指教" />" />" />" />" />" />

龍龍:

Cookie 唔係屯門友,但佢就經常在新界西蒲頭,可能大家啱傾D,而且Kenneth 又係屯門友,所以Cookie持到留意佢既動向、練習進度,等比賽時作出適當步儲。

升級   100%

該用戶從未簽到