香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 花子阿DEE
打印 上一主題 下一主題

花子阿DEE跑世界~~

升級   0%

該用戶從未簽到

尋日真係好好玩好開心,又咁多ching ctse 晌網上同現場打氣,多謝晒,呢一兩日要寫寫blog 先得~~

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Dee Ching,

Congratulations to your good race!  Any prize?

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   0%

該用戶從未簽到

賽王兄,小弟第一次玩三鐵,比重最大既單車人同車都唔掂,仲有轉項時間都輸好遠,邊有本事攞獎呀~~
    不過游水同跑既時間都好滿意,整體時間達到自己目標上限,已經好似攞獎咁開心,最重要係享受左一個非常快樂滿足既比賽日~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-9-28 20:22 發表

賽王兄,小弟第一次玩三鐵,比重最大既單車人同車都唔掂,仲有轉項時間都輸好遠,邊有本事攞獎呀~~
    不過游水同跑既時間都好滿意,整體時間達到自己目標上限,已經好似攞獎咁開心,最重要係享 ...

見到你成功轉營, 真係好開心, 年年都跑山跑步, 試下新野咪好囉
    只要三項都可以做得唔錯既成績, 已經可以成為一個成功既鐵人, 我覺得你有potential 架!

升級   0%

奮鬥

Dee Ching,

Most important is U enjoy the race!  Add oil ah!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   0%

該用戶從未簽到

《超越挑戰三項鐵人賽》9.27

期待已久既第一個三鐵比賽終於來臨~~

比賽前一晚,沒有緊張,只有興奮,2200上床,唔駛一陣就訓著,鬧鐘一晌,已經係第朝既0400~~
    懶左幾分鐘床,就起身沖涼同梳洗 ,早晨係合桃蛋糕+朱古力奶,飲左兩大杯水,阿芝阿咗都要搞到0505-0510至出門...

去大埔兜埋奇哥,估唔到佢仲早過我...已經等左我幾個字...真係sorry...  

過埋科學園都只係大約0550,天都未光就到左比賽場地~~

登錄/註冊後可看大圖

咁早到既參賽者唔多,工作人員忙於準備比賽設施,個天只係少少光,感覺非常好~~
    一去到第一件事就攞比賽包,唔駛排隊,仲有幾位靚靚妹妹幫我劃手劃腳劃比賽號碼,感覺好幸福~~  

跟住就去攞車,準備轉項物品,話晒新人,有時都少少lehe,奇哥又幫下手咁,都算順利
    ...

沒耐就見到一位師兄話攞唔到比賽包(唔記得左係邊位),跟住又見到Rockie ,Rockie 兄話長跑網個booth 無人,但係其他ching ctse 既比賽包就晌果度,於是我地就走過去睇睇~~

又沒耐北區孖寶Loud 兄同Kopo 兄都到左,我地就晌booth 附近拉下筋,又走黎走去咁,中途又撞到D 師兄,又撞到好少見既舊同事,眨下眼就七點幾啦~~

就快埋去briefing,我就同Loud 兄番去轉項區攞野,我就隊埋平兄士邦唦既拋娃蕉,之前已經飲左好多水,食完再飲多三分一支,埋下左一個危機...

正當我地開始行去講解區時,heat 1 既健兒已經衝到黎轉項區,第一位唔識,第二位係李致和,第三四五六七位都唔識...

去到講解區,又遇到好多位師兄,大家吹吹水,聽完講解又吹水,好似cocktail party...

呢個時候另一位攝影師Maymay 同佢既愛人壞人兄有到左啦~~

Loud 兄唔知幾時跳左落海,跟住又叫我落去試試水,我就又跳左落去...感覺非常好,水溫唔冷唔熱,水好清,係浪大少少,不過我覺得更好feel~~

上番水又吹一陣就聽到有人嗌起步,我就拿拿林行過去~~

落到水氣氛好好,大家都熱切期待比賽正式開始,我晌Loud 兄後面,打個招呼就一齊等開始~~

唔記得咩聲一嚮,百幾位健兒就浩浩蕩蕩咁向前游呀游,Loud 兄驚小弟未訓醒,一起步就兜頭撐左我一野,當堂醒晒~~

登錄/註冊後可看大圖

人太多啦,你一肘,我一腳,大家不斷咁鋤 ,不過大家都係存心比賽,無意傷害別人,所以都無咩大問題~~

我自由式比較差,不過都湊熱鬧游左一段自由式,跟住試試游番自己比較熟練既蛙式,?同身邊游自由式既健兒速度差不多咋喎,就繼續游蛙式啦~~

由於游蛙式視線比較好,全程都攞到好線,過浮標時都貼住過,線路一D 都無蝕,速度亦保持到,感覺比其他選手仲偏快添,好快就游到岸邊上岸~~

因為海上既浮力影響,上水腳一腳軟,好在工作人員扶一扶,可能比賽令個人比較抗奮,上水幾步就已經適應到,即刻就跑上樓梯向轉項區進發~~

睇時間11:49,喜出望外,平時練最快都要13:xx

上到地面見到幾支鏡頭隊住,所以有D 笑容,仲聽到壞人兄大叫"見到肚腩呀!",即刻收番埋...

登錄/註冊後可看大圖

去到轉項區,用自己以為好快既速度著衫,戴帽...沒耐發覺十三哥晌身邊,都唔得閒打招呼,又有個疑似工作人員走黎幫我攞車,有無搞錯呀,乜唔係乜都自己搞架咩?? 我都唔理啦,搞掂就晌佢手上攞車走,希望唔會搞到我DQF
    ~~

推到部車出去上車,都好順利,晌整個轉項區用左5:46,慢左D,而肌肉就非常適應,就開始單車段啦~~

問題黎左啦...之前飲水太多,呢個時候竟然...急尿呀,仲係幾急下果隻,唔理啦,因間轉完項會經過廁所,到時至算啦~~

第一個圈快左,只係用左8:33,跟住都係九分幾.過左第三個圈,諗諗下,因間轉項時咁多人望住跑去廁所咪仲怪相?! 於是未到第四圈去左創新路個廁所...

我估前後sai 左兩分幾鐘,不過解決完又真係幾舒服
    ...

果個圈就用左十一分幾,總共用左57分鐘去到落車線,比預計多左3min,全程唔太辛苦,但又加唔到力...還可以啦~~

登錄/註冊後可看大圖

去到落車位又見到Maymay,壞人同傑兄影相...做長跑網會員真幸福~~

其實全程車都幾無癮,有時有D 靚車fum 一聲晌身邊過...我係慢o者,都沒理由快我咁多架...

不過遇到D MTB 就有番D 安慰,好靚既MTB 都要俾我部爛鬼RB 過,有時仲可以同D C+RB 拍下,都好過齋俾人過啦...

單車時間如下:
    1 - 8:33
    2 - 9:07
    3 - 9:33
    4 - 11:30 (連沖廁)
    5 - 8:56
    6 - 9:35

去到轉項區,聽到Schnix 嗌我,一邊轉項一邊都同Schnix 傾左幾句,就興奮地向我最熟識既一項出發--!

就到跑步起點時見到屈老大,見到自己友心情特別好,跑都跑得快
    D~~

去到起點禁錶,呢次晌轉項區留左4:16,開始最後5k ~~

之前自己未練過轉項,一開始跑覺得自己跑得好慢,聽前輩講係正常既,但都想跑快D,不過對腳仔未係好回到,少少作老抽,又要快又要避免老抽,不斷咁調整~~

去到B 線轉折點,即係1K 位望望錶...真係快左,3:45,聽講唔係好夠秤,不過都係快丫,我之前預玩完個幾鐘,keep 5' 之內1k 已經收貨.

可能三鐵人相對操跑比較少,晌跑步只有我過人,收復番少少單車失去既時間,去轉折點 10:48~~

回程跑順左仲更加舒服,全程只有過人...從來未試過跑比賽咁有快感,last 100 都扮晒野衝下,回程10:43,5K 21:32,聽講全程都唔夠秤,不過點都比預期快~~

過左終點,又見到壞人,Maymay 同奇哥,影相,好開心,就咁樣完成左我第一個三鐵,自己只錶時間係1:40:43,好滿意啦~~

登錄/註冊後可看大圖

我既比賽結束左,party 未結束,我知道馬王果組上緊水,就晌終點附近等埋馬王上水,等左一兩分鐘就見到馬王,同佢打打氣,就開始行番去收拾自己既野,行行下又聽到瘋瘋嗌我,好熱鬧呀~~

跟住走去收拾一下自己既野,再去番長跑網既booth, 見到好多熟識既面孔,真係好舒服,不停吹吹吹,話題說不完~~

睇睇時間馬王又差不多踩完單車,又走左去八卦,去左停車區等佢,之後追去轉項區,再追去賽跑區...最後再番去終點搵佢,原來唔係自己比賽都可以咁好玩~~

之後又繼續party, 同你傾幾句,同佢傾幾句,又走去搵小偶像簽名影相,差不多十二點,終於頂唔順要去食野啦,只好同各位師兄師姐道別~~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

最後同北區三寶,十三哥,Schnix同兩位馬王妹去左大快樂食野,又吹到天昏地暗,夠晒鐘至懷住依依不捨既心情歸家~~

好多年前已經覺得三鐵好好玩同好型,尤其見到小偶像(和爺)既出色表現就更加有興趣,不過無門路去玩,今年一月一認識Loud 兄知道佢係三鐵人就即刻捉住佢黎問,加上咁o岩北區朋友同其他長跑網朋友好多都有興趣,又遇著呢個咁o岩新人玩既比賽,真係估唔到咁快就可以完成一個三鐵,而且仲玩得咁開心~~

登錄/註冊後可看大圖

講番個比賽,我賽前既預計最好時間係1:40,最差希望順利完成都好啦,而家就o岩o岩上限完成,好滿意呀!! 比賽完開心到而家~~

分段既時間如下:

游水 500m : 11:49
    1st 轉項區 : 5:46
    單車 27km : 8:33/9:07/9:33/11:30/8:56/9:35 = 57min
    2st 轉項區 : 4:16
    跑 5km : 10:48/10:43 = 21:32

Total 1:40:43

多謝各位一齊比賽既長跑網隊友仔,攝影師,義工,送俾大家一個快樂滿足既比賽~~

升級   0%

奮鬥

Very detailed and interesting race report - thanks for sharing^.^

Feel your excitement obtaind from the race indeed.

升級   0%

該用戶從未簽到

第1次的三鐵紀錄真係好詳細...

恭喜你尋日能達標完成呀...

玩完第1次三鐵,相信你會上癮,賽事陸續有黎...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2009-9-29 01:23 發表
    Very detailed and interesting race report - thanks for sharing^.^

Feel your excitement obtaind from the race indeed.

哈哈,第一個比賽至有咁好心機寫,留番個回憶俾自己麻~~
    謝謝賽王兄關注~~

升級   0%

奮鬥

Dee Ching,

You're welcome!  Looking forwards to reading the triathlon's prize winning experience soon^.^ (Defeating Daniel LEE?)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-9-28 21:05 發表

見到你成功轉營, 真係好開心, 年年都跑山跑步, 試下新野咪好囉
    只要三項都可以做得唔錯既成績, 已經可以成為一個成功既鐵人, 我覺得你有potential 架!

係呀,之前中意跑山多d 都係因為無咁悶,三鐵仲多野玩呀~~
    今次玩俾想像中要易,跑同游水我都有信心練好D,單車除左要$$$$之外仲要苦練呀,唔係咁易,要有成績,比跑步跑山仲要難好多...
    而家第一件事要睇今年bonus 出幾多...睇下可唔可以置番部車玩下先~~

升級   0%

奮鬥

而家第一件事要睇今年bonus 出幾多...睇下可唔可以置番部車玩下先~~

Add oil ah - just do it!

http://www.nike.com/europerunning/#home

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 花子阿DEE 於 2009-9-29 00:45 發表
    《超越挑戰三項鐵人賽》9.27

期待已久既第一個三鐵比賽終於來臨~~

比賽前一晚,沒有緊張,只有興奮,2200上床,唔駛一陣就訓著,鬧鐘一晌,已經係第朝既0400啦~~
    懶左幾分鐘床,就起身沖涼同梳洗 ,早晨係 ...

嘩, 感受到你當日係幾咁興奮, 加油呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-9-29 01:27 發表
    第1次的三鐵紀錄真係好詳細...

恭喜你尋日能達標完成呀...

玩完第1次三鐵,相信你會上癮,賽事陸續有黎...

係呀,第一次所以寫咁多~~
    應該會繼續既,不過三鐵太少比賽啦,跑山同跑步都會繼續既~~

升級   0%

該用戶從未簽到

希望啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-9-29 08:55 發表

嘩, 感受到你當日係幾咁興奮, 加油呀  

可惜當日同Sue 兄撞場啦,下次要過黎同我地打氣~~

升級   0%

該用戶從未簽到

見到你寫番blog,真係返晒黎o甘款,繼續努力,跑出一片天空。

升級   27.6%

該用戶從未簽到

恭喜超標完成三鐵!
    比賽完腳仔有冇痛痛呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

dee兄:
    恭喜你順利完成第一個3T比賽,成績仲咁理想,唔怕中毒既話以後有排玩呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

炖奶 : 呢個當玩咋,跑始終未有耐上力,不過都應該可以慢慢上既~~
    P兄 : 跑5K 同番對Spacer, 尋日少少反應呀,敷完今日又好D, 應該問題唔大,謝謝關注~~