香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 花子阿DEE
打印 上一主題 下一主題

花子阿DEE跑世界~~

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

唔係骨有事, 都安心好多, 俾多少少時間啦, 會冇樹架喇

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-9-18 00:57 發表
    出左X光報告lu,醫生話我除左筋骨精奇,可能係百年一遇既學武奇才之外咩都照唔到...即係骨無事...

今日遇著個醫生啞既,淨係識講照唔到有事,我哦完佢一輪佢而肯寫紙我睇專科~~

張紙得英文,什麼"foot assessment & ...

茅事就好o羅
    d e 生可能職業病掛 , 有一次我個子有 d 感冒去睇街症 ,
    o向北區 "蔡"馬會 診所 遇到 o個 女 神醫 (啞既都好 d ),
    佢仲厲害 , 唔使聽下心跳 , 唔使睇下喉嚨 , 完全唔同你有眼神
    接觸 , 一尾係樹搽 hand lotion, 5 分钟度出返去攞药
    " 大佬呀 ! 無使命咁當份工 , 都要交返 d 戲呀"
    即係我地去見客 , 都要着返件戲服先出街。

升級   0%

該用戶從未簽到

無大礙就好,以你超強既耐力,慢慢操苗圃,仲有個半月時間。

升級   0%

該用戶從未簽到

花子無事就好...
    好多野等住你玩...

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-9-18 00:57 發表
    出左X光報告lu,醫生話我除左筋骨精奇,可能係百年一遇既學武奇才之外咩都照唔到...即係骨無事...

今日遇著個醫生啞既,淨係識講照唔到有事,我哦完佢一輪佢而肯寫紙我睇專科~~

張紙得英文,什麼"foot assessment & ...

冇大問題就好囉!
    慢慢來, 不用急!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

學Oscar話制行完山有段時間唔痛....keep住行....就永遠唔痛,醫生都唔駛睇...

升級   0%

該用戶從未簽到

唔係骨有事就好la!

升級   0%

該用戶從未簽到

謝謝樓上咁多位關注~~

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

骨冇事就好囉, 不過都唔好心急, 慢慢操番起狀態~
    來緊星期三回師北區運動場第一課, 你來不來?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-9-19 21:31 發表
    骨冇事就好囉, 不過都唔好心急, 慢慢操番起狀態~
    來緊星期三回師北區運動場第一課, 你來不來?

謝謝Stan 兄關注,而家操山十幾K已經開始力不從心...要加倍努力至可以操番起啦...

星期三黎呀,不過唔同你地撞圈啦,做完基本功自己jog~~

升級   0%

該用戶從未簽到

GOOD NEWS~

加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-9-18 01:22 發表
    其實我呢幾個月都有啲位突然陰住痛一嘢!左腳腳脛,右腳內側腳眼,右腳會比較嚴重,神醫又出咗國,要等多佢個幾星期先返黎,情況同你差唔多!不過都仲跑到,同埋叫ok  ge。最搞嘢係,行完山,會有一段時間唔痛架!

我上年苗圃前第一次筋膜炎,真係好新神,玩完苗圃自動好番,一路到全馬都無再痛~~

我呢兩星期都有操山,操完又無咩喎,唔通操山可以治筋膜炎??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-9-18 10:15 發表

茅事就好o羅
    d e 生可能職業病掛 , 有一次我個子有 d 感冒去睇街症 ,
    o向北區 "蔡"馬會 診所 遇到 o個 女 神醫 (啞既都好 d ),
    佢仲厲害 , 唔使聽下心跳 , 唔使睇下喉嚨 , 完全唔同你有眼神
    ...

我不嬲都認為醫生/護士/教師/警察/軍人等唔係一種職業咁簡單,做得就應該有使命感,唉,而家香港...

其他離題唔好講,我對香港醫生已經好失望...

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 花子阿DEE 於 2009-9-21 00:12 發表

我上年苗圃前第一次筋膜炎,真係好新神,玩完苗圃自動好番,一路到全馬都無再痛~~

我呢兩星期都有操山,操完又無咩喎,唔通操山可以治筋膜炎??

操山操得多真係好d~~筋肌柔軟度體能各方面都強化左~~落平路自然冇咁易傷
    好多跑手都覺得操山好易傷~~~其實肌力唔夠練平路傷左手尾仲長

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-9-21 00:44 發表

操山操得多真係好d~~筋肌柔軟度體能各方面都強化左~~落平路自然冇咁易傷
    好多跑手都覺得操山好易傷~~~其實肌力唔夠練平路傷左手尾仲長

非常同意呀,我05年開始跑,係第一年傷左膝頭,毅行基維爾既物療師話我肌力唔夠,之後主力玩山,幾年咩事都無,係一練速度可能因為跑姿問題就出事...
    有D 高手好抗拒操山...晌我眼中好似梁兄同黃導演呢D 至係偶像級跑手...

升級   0%

該用戶從未簽到

最近玩得冰火多,腳仔痛楚大減,雖然仲係少少痛,比起之前好好多啦,唔理啦,要開始練啦~~

不過真係唔夠膽衝圈...尋晚去到大西北訓練學校上課,都唔敢跟Wong sir 既餐單,自修算啦~~

做八式時提腿做到第二組中段發覺腳踭少少反應,即刻停低唔做...唔知自己幾時變得咁穩陣...

玩左兩個5K,第一個只係用5' 既pacing,太耐無玩,都唔算好舒服...好順利約1'/半圈,25' 完成~~

抖10min,第二個搵左炖奶佬陪跑,平均約4'45" 1k 速度,奶兄帶得好好,初時圈幾大約2'/lap,慢慢加上去,最快4:3x,last 100 仲有少少力衝,結果花奶橙孖條23'29" 跑埋第二個5k~~

跑完好舒服,星期三會再跑一次,如果可以既話快番少少~~

今朝腳仔都係沒惡化,希望係好既開始~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-9-22 12:16 發表
    最近玩得冰火多,腳仔痛楚大減,雖然仲係少少痛,比起之前好好多啦,唔理啦,要開始練啦~~

不過真係唔夠膽衝圈...尋晚去到大西北訓練學校上課,都唔敢跟Wong sir 既餐單,自修算啦~~

做八式時提腿做到第二組中段發覺腳 ...

Dee兄講到冰火好得咁喎..等我一陣放工都去旺角鄧記用5k去玩下,希望有23分鐘時間啦~~

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-9-19 22:04 發表

謝謝Stan 兄關注,而家操山十幾K已經開始力不從心...要加倍努力至可以操番起啦...

星期三黎呀,不過唔同你地撞圈啦,做完基本功自己jog~~hgj091" />" />hj

恭喜~ 起碼知道d 骨無事, 好好保重, 祝早日康復~

星期三北區運動場見~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-9-22 12:24 發表

Dee兄講到冰火好得咁喎..等我一陣放工都去旺角鄧記用5k去玩下,希望有23分鐘時間啦~~

旺角鄧記??