香港長跑網  - 長跑長友

樓主: e.c.
打印 上一主題 下一主題

e.c. 的飲食跑步日誌

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-4-27 23:42 發表
是日餐單:
早: 面包兩塊 / 蕉一條 / 茶一杯
午: 菜心牛肉飯 + 檸茶走甜
晚: 因為太夜收工... 少少飯 / 大量白菜 / 最愛的涼瓜炒蛋少量!
小食: 合桃 + 咖啡一杯

做得好呀~~~

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

回復 76# 的帖子

今日做得好好喎!
    繼續努力, 正餐食飽就唔會想食咁多零食.
    支持妳.

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-4-27 23:59 發表

MAMA話芒果好濕毒o架,所以我都好少食,食完會皮膚敏感,其實樣樣戒口,同檯食飯其他人睇到會覺得我好麻煩&好多限制,但係自己知自己事,有某類食物真係少吃(甚至戒口)會對身體好D, 我都有皮膚敏感,皮膚科Dr.話唔准食朱古力,我戒左半年啦...情況真係有改善!順便減埋肥

有時都想放棄,又或者"食埋今餐先啦"...今次咁有決心係因為知道年紀唔細,新陳代謝明顯比以前慢,所以要雙管(運動+注意飲食)齊下先有效!有人陪自己一齊做運動+減肥,成效一定會大D o架  起碼我見到你post o既食物可以再選擇得小心D時,我會留言俾你,其他ching ctse都一樣會支持你,所以e.c 師姐唔好放棄呀!

嗯嗯嗯! 我都係... 果日我去捐血先知, 原來自己真的老了... 以前是熱血青年, 家陣d血流得好慢, 而且明顯唔健康.... 仲要之後俾朋友笑我係咁食, 又話人地咁食你又咁食 (佢指住我身邊好瘦果位朋友,佢食咩我食咩果位), 話我咁樣唔得... 我我我... 繼續努力!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-28 00:06 發表
    今日做得好好喎!
    繼續努力, 正餐食飽就唔會想食咁多零食.
    支持妳.

嗯知道~叮叮噹ctse! 可惜, 今日都無跑到步呀... 都係快d訓, 睇聽朝可唔可以早起身跑番陣先.

原帖由 囧山比 於 2009-4-28 00:04 發表
    做得好呀~~~

山比多謝你鼓勵! 其實今日個 lunch係外賣黎架, 我估佢個汁都唔少野, 不過我好耐無叫過一樣比較健康既野啦, 同埋我都避開d汁盡量食白飯, 叫做進步左, 我之前食黎食去都係黑椒雞扒飯, 雞是炸的, 而且看汁已經知道勁多油, 不過我又照食, 成日同自己講, 已經比食炒飯/炒河好啦, 於是就依然故我... 點都好... 諗起尋日同我做facial果個小姐好好人, 佢都同我講開減肥問題, 又講女仔唔可以咁懶(因為我真係好多女人做既野我都好懶做...), 仲有同我講埋好多人生大事... 好攪笑... 攪到我好想都好似佢咁有個幸福家庭...
    早d訓, 發個夢先 hehe

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-4-27 23:42 發表
    是日餐單:
    早: 面包兩塊 / 蕉一條 / 茶一杯
    午: 菜心牛肉飯 + 檸茶走甜
    晚: 因為太夜收工... 少少飯 / 大量白菜 / 最愛的涼瓜炒蛋少量!
    小食: 合桃 + 咖啡一杯

ctse 應該好快會達成目標啦

升級   90%

該用戶從未簽到

schnix真係好...
    我忽然想到朋友的力量真大
    好既朋友引導你好,但唔好既就令你更唔好
    難怪小朋友真係會俾朋友引誘到去吸毒...
    可能我小時候家教太嚴,極少出街,從來都感受唔到自己被身邊朋友影響
    今朝雖然無跑,但我已經由燒賣送面包,香蕉成功戰勝左燒賣啦,變左香蕉伴面包 
    仲試左斎啡,飲落又好似同我平時只落coffee mate感覺一樣...
    有目標就不累,嗯嗯!!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 e.c. 於 28-4-2009 09:38 發表

可能我小時候家教太嚴,極少出街,從來都感受唔到自己被 ...
    emma 繼續努力keep 住阿,支持你!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-4-28 13:09 發表
    emma 繼續努力keep 住阿,支持你!

jogging_cat ctse 謝謝你哦
    有你鼓勵, 個人精神哂

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-4-28 09:38 發表

可能我小時候家教太嚴,極少出街,從來都感受唔到自己被 ...

emma ctse, 只要有目標, 就要努力去實踐佢, 努力既人一定會成功的

升級   90%

該用戶從未簽到

食物挑著吃 最熱瘦身食譜人氣榜Top5

哪些食物能預防下半身發胖?如何DIY瘦身茶?哪些食譜最刮油?如何吃甜點才不會變肥?以上這些問題在下面都有答案。現在,就為大家揭曉最熱瘦身食譜人氣榜Top5!

控制下半身發胖
      NO1:控制下半身發胖的食物

1、芝麻:芝麻提供人體所需的維他命e、b1、鈣質,特別是它的亞麻仁油酸成分,可去除附在血管壁上的膽固醇。

2、香蕉:香蕉含豐富的鉀、脂肪,而鈉的含量很低,符合美麗雙腿的營養需要。

3、蘋果:蘋果所含水溶性纖維質果膠可清腸,防止下半身肥胖。

4、紅豆:可增加腸胃蠕動,減少便秘促進排尿,所含纖維素可幫助排泄體內水分、脂肪等,對美腿有百分之百的效果。

5、西瓜:西瓜利尿,鉀含量也不少,它修飾雙腿的能力不可小瞧。

6、沙田柚:卡路里低,含鉀量豐富,若想成為美腿小姐,可先嘗嘗沙田柚。

7、芹菜:芹菜含有大量的膠質性碳酸鈣,可補充筆直雙腿所需的鈣質,還含有豐富的鉀,可預防下半身浮腫。

8、鳳梨:多吃鳳梨可促進血液迴圈,將新鮮的養分和氧氣送到雙腿,恢復腿部元氣。

9、奇異果:奇異果含有豐富的纖維素,吸收水分膨脹,產生飽足感,並增加分解脂肪酸素的速度,避免過剩脂肪讓腿變粗。

10、番茄:番茄有利尿及去除腿部疲勞的效果,長時間站立的美女,可以多吃番茄保證腿部的力量。

瘦身食譜人氣榜NO3:九道素食刮刮“油水”

如今人們的膳食中“三高現象”不少,這很不利於降低血脂、保護心血管。營養專家認為人們應該經常吃些素食刮刮“油水”。以下9種食物有降脂清腸功效。

1、燕麥具有降膽固醇和降血脂作用。由於燕麥中含有其他穀物所沒有的豐富的可溶性食物纖維,這種纖維容易被人體吸收,且熱量低,既有利於減肥,又適合心臟病、高血壓和糖尿病人對食療的需要。

2、玉米含豐富的鈣、磷、鎂、鐵、硒及維生素A、B1、B2、B6、E和胡蘿蔔素等,還富含纖維質。常食玉米可降低膽固醇並軟化血管,對膽囊炎、膽結石和糖尿病等有輔助治療作用。

3、蔥蒜洋蔥含有環蒜氨酸和硫氨酸等化合物,有助於血栓的溶解。洋蔥幾乎不含脂肪,故能抑制高脂肪飲食引起的膽固醇升高,有助於改善動脈粥樣硬化。大蒜能降低血清總膽固醇,大蒜素的二次代謝產物甲基丙烯三硫能預防血栓。

4、山藥其黏液蛋白能預防心血管系統的脂肪沉積,保持血管彈性,防止動脈硬化,減少皮下脂肪沉積,避免肥胖。山藥中的多巴胺有擴張血管、改善血液迴圈的功能。山藥還能改善人體消化功能,若有消化不良,可用山藥、蓮子、芡實加少許糖共煮食用。

瘦身食譜人氣榜NO4:多吃豆腐出翹臀

你可能不知道,臀部是身材的隱形敵人。如果你的臀部豐挺、結實,就自然會彰顯出你腰部纖細條,與此同時,也會為你的腿部增加明顯的修長效果。臀部的圓翹,自然會帶動身材曲線的窈窕。朝九晚五的上班族,因久坐辦公室不常運動,脂肪漸漸累積在下半身,這樣容易造成臀部下垂。

真正造成臀部下垂的最重要誘因,還是我們日常生活中不合理的飲食。要知道,若攝取了過多的動物性脂肪,就很容易在下半身囤積,進一步造成臀部下垂。既然找到了臀部下垂的原因,就讓我們先從一日三餐著手,注意多吃一些植物性脂肪或含有植物性蛋白質的食物。例如豆腐,就是防止臀部下垂的最佳食品。

豆腐的烹製方法可謂多種多樣,可以涼拌、紅燒、燉煮等,花式繁多。而且豆腐家族的品種也是層出不窮,除了傳統的豆漿、豆腐腦、豆腐乾等,現在更有豆腐新新類的出臺,比如可口的豆腐霜淇淋就極適合無法接受乳糖的人選用。此外,用豆腐做成的乳酪蛋糕也是特棒的。

瘦身食譜人氣榜NO.5:3大秘訣讓你放心吃甜點

1、控制食用量,是最高指導原則:甜點或點心會讓人發胖是因為熱量較一般食物高,所以,只要吃得適量,一點都不會增加體重。當然,正在減肥的人,如果拒絕點心和零食比較能快些達到效果。不過,如果你並不想戒掉美味的甜點,又不願減肥失敗,就只有事先做好階段性的計畫,嚴格控制點心的食用量,一來可以讓精神壓力減少,二來又可提高成功率。

2、避免空腹吃甜點:因為空肚子的時候,熱量吸收的效果是最好的,而且很容易在不知不覺中就容易多吃很多。如果實在餓得不行,需要吃點東西填飽肚子,可以吃些熱量較低的點心,像果凍、優酪乳、水果或蘇打餅乾。

3、高熱量甜點飯後吃:高熱量點心如cheese蛋糕,則放在飯後吃比較好,因為與用餐中的食物纖維一起消化,熱量吸收會比較少,且不容易吃太多。

提示:點心的熱量計算

若將點心的熱量數位化,活動量低的人每天點心熱量的容許範圍是在150-200大卡之間,運動量中等的人是在250-300大卡之間,而高運動量的人可以約在400-500大卡左右。當然,點心的熱量範圍與體重的高低、個人體質與三餐熱量的攝取都有關係,因此應依照個人實際情況及三餐戰略進行設計和調整。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-4-28 00:07 發表

嗯嗯嗯! 我都係... 果日我去捐血先知, 原來自己真的老了... 以前是熱血青年, 家陣d血流得好慢, 而且明顯唔健康.... 仲要之後俾朋友笑我係咁食, 又話人地咁食你又咁食 (佢指住我身邊好瘦果位朋友,佢食咩我 ...

我好多年無去捐血嚕~只係發現宜家唔捱得夜,無咁好體力玩通宵,哩D應該係年紀大o既徵狀

升級   90%

該用戶從未簽到

點解我出極都出唔到post既 =.=
    對winggniw個post感懷身世... 但打左兩次都唔見左, 可惡!

升級   90%

該用戶從未簽到

是日餐單:
    早: 包兩塊 + 蕉一隻 + 齋啡一杯
    午: 涼瓜炒蛋 + 白菜 + 飯 + 茶
    晚: 生菜 + 鯪魚粒粒 + 半碗飯
    口癢小食: 杏仁 + 半隻蕉 + 齋啡一杯

運動: 都係逍遙跑短腳的5k
    跑完好好好好好開心呀~~~  " />" />hk
    對上一次磅重係做完gym之後(即係上星期三), 頭先諗諗下... 去磅左次, 上次嚇死我, 發覺果個重量上左去成個星期都無跌, 今晚終於都輕番5磅啦! 但點解可以咁快差咁遠既呢... 又開心但又疑惑.... 會唔會係假象黎既呢?

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 e.c. 於 29-4-2009 00:25 發表
    是日餐單:

跑完好好好好好開心 ...
    emma 恭喜你已經見到成綪喇,唔理係真又好假又好,總之繼續努力就得 gala.

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-4-29 08:24 發表
    emma 恭喜你已經見到成綪喇,唔理係真又好假又好,總之繼續努力就得 gala.

知道! 無錯, 我總於明點解 ee話報埋磅數會更好啦! 多謝啦啦隊 jogging_cat

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-4-29 00:16 發表
    點解我出極都出唔到post既 =.=
    對winggniw個post感懷身世... 但打左兩次都唔見左, 可惡!
    " />" />

有乜o野咁感懷身世? 話俾WINGGNIW姨姨聽~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-4-29 00:25 發表
    是日餐單:

犀利呀!1個星期減到5lbs算多o架啦! KEEP GOING !!!!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-4-29 09:34 發表

有乜o野咁感懷身世? 話俾WINGGNIW姨姨聽~

你係 wing 姨姨 ? wing 妹妹 jama???!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-4-29 00:25 發表
    是日餐單:

well done again ! keep 住丫 !

一星期輕 5 磅 ?! 好似誇張0左少少 wow~ 似乎唔係咁正常 wow..... 可能你之前輕0左少少你唔知 ja~

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-29 10:08 發表

well done again ! keep 住丫 !

一星期輕 5 磅 ?! 好似誇張0左少少 wow~ 似乎唔係咁正常 wow..... 可能你之前輕0左少少你唔知 ja~

係啦, 我都覺得係... 不過...總之重量唔使係個人最重就已經開心好多啦.